Ö i solen

    
Utflykt idag, till ön  Tabarca. Vi bestämde oss efter lite funderande för att ta båten från Torrevieja. Båten, en mer rejäl sak, men glasbotten, avgår från hamnen i Torrevieja klockan 11, utom fredagar då den har paus. Båtresan går längs kusten och tar ca 55 minuter. Priset är 22 euro/vuxen tur och retur, barn mellan 5 och 10 år betalar 10 euro och barn under 5 år åker gratis.
Vill man ha en kortare båtresa går det bra att ta bussen till Santa Pola och åka därifrån och då tar det ca 20 minuter. Den båten avgår flera gånger per dag. Och är man i Alicante så går det även båtar därifrån till Tabarca.
Tabarca är den största ön i Valenciaprovinsen, ca 1750 m lång och ca 350 m bred. Desstutom är det den enda ön som är bebodd, idag med ca 60 invånare som drastiskt minskat sedan 1920 då  invånarantalet uppgick till strax äver 1000 personer.
 
Delar av hamnen i Torrevieja.
 
                                          På väg norrut längs kusten; La Mata på ena sidan och öppet hav på den andra.
 
 
  
                          Strax innnan vi lade till i hamnen på Tabarca så slängde besättningen i en massa bröd och väldigt snabbt var antalet fiskar, stora och små, verkligen på hugget runt båten. Roligt att se!
 
 
 
Kristallklart vatten finns runt ön och snorklingsmöjligheterna är goda. En mindre sandstrand finns på  östra sidan, men botten är stenbelagd, så badskor rekommenderas och även här fanns flera snorklingsentusiaster liksom badande i största allmänhet. Tabarca är sedan 1986 ett skyddat marinreservat och man vill verkligen skydda det djurliv (främst fågel och fisk) som finns.
Solstol och parasoll finns att hyra på stranden för en kostand av 6 euro /dag. Och i anslutning till stranden finns toaletter, ett museum och en polisstation....
I viken vid sandstranden hade flera segelbåtar ankrat upp och funnit en bra natthamn i skydd för de flesta vindar.
 
 
 
 
Kom vi inte längre än stranden? Jodå! Vi gick runt ön som har ett speciellt hedlandskap, strosade i de små gränderna, tittade på vackra byggnader och hann med en god lunch på en av alla de små mysiga restaurangerna.
Och att sedan Tabarca har en spännande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden gör ön ännu mer spännande.
Fortsättning följer imorgon....
 
 
 
 
                                                                                             
 
 
 
                                                                          
 
 
 
 
                                                                                           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Preciosa

Gokväll!
Har väntat på rapporten! Ser fint ut men gungade det :) Spännande med fortsättning, hoppas på att få se hus o restauranger mm :-)
Kram P

Svar: Jodå , det kommer i morgon. Hemma sent. Ingen fara med gungeriet, vi är ju sjövana typer. Men vill man inte stanna så länge eller vill ha kortare båtresa så är det nog bra att åka från Santa Pola. Buss dit fungerar bra. Kommer att sova gott efter all frisk luft ....Natti! Kram!
Ditte

Mats

Hola.. Det låter som en trevlig utflykt..kanske kan vi åka dit när vi kommer ner..väntar med spänning på resterande rapporter..

Svar: Helt klart värt ett besök. Fortsättning i morgon.
Ditte

Eva`s blogg

lskar att göra sådana utflykter & den ni gjorde låter ju helt toppen. Snorkla gjorde jag för första gången förra året, intressant är det :) kikar in o läser forts sen önskar dig en skön dag kramen

Svar: Visst är lite utflykter roligt. Och extra skönt när vi kunde åka båt dit.Att snorkla gillar jag, men det blev inget igår eftersom mitt absikte inte skall vara i saltvatten. Såren är inte läkta. Men det kommer fler tillfällen.
Önskar dig också en fin dag.
Soliga kramar! (från skuggan...)
Ditte

A-K

Gomorron!
Härliga bilder! Det är nog 4 år sedan jag var där!
Tyvärr en söndag så det var inte så många butiker öppna.
Om jag ska åka dit fler ggr väljer jag nog att åka från St Pola , då blir man inte "fast" på ön så länge och dessutom mindre restid på sjön, då jag inte gillar när det gungar.
Väntar med spänning på fortsättningen av er dag på Tabarca.
Kram/A-K

Svar: Tack! Ja, ta du turen från Santa Pola! Då bestämmer man ju tiderna själv. Och just att åka nu i lågsäsong och inte under en helg tror jag är bra, med antal besökare. Fortsättning kommer nu!
Kram!
Ditte

Ami

Vad roligt att åka dit. Där har vi aldrig varit. Ska blir kul att läsa och se fortsättningen också :)
Ha en fin dag!
Kram!

Svar: Bra att ha lite kvar att göra och en tur ut hit var verkligen jättetrevligt.Önskar er också en fin dag, men ser att det är lite blandat väder....Men skall man inte ut på tältsemester så spelar det ju inte så stor roll.
Ha det bra ni också!
Kramar!
Ditte

Elisabeth i Åhus

Hej!
Ser på de underbara bilderna du lägger upp på bloggen att ni har det toppenbra! Fortsätt njut! Var rädd om dig!
Vi har det fantastiskt här hemma & gårdagen avnjöts med våra tre barn! Det händer inte så ofta då de är lite utspridda!
Ha det bra och hälsa så gott till Bosse!
Kramar
Elisabeth & Roland

Svar: Vi har det toppen och bäst är att växla livet här med livet hemma i Stockholm. Lätt att ta sig mellan..Och visst är Sverige fantastiskt! Mysigt med träff med de "utspridda barnen". Man njuter extra när det ite händer så ofta att alla är samlade.
Önskar dig och Roland en härlig midsommar.
Ha det bra ni också!
Bosse hälsar!
Kramar!
Ditte

Ama de casa

Jag brukar kalla Tabarca för vår skärgård - det finns verkligen inte många öar runt ikring :-)

Ett trevligt utflyktsmål :-)

Svar: Det var jättetrevligt! Och ingen direkt sjögång vare sig ut eller hem. En härlig dag! Mysigt att få lite skärgårdskänsla...
Ditte

Sanna Preifelt

Gud så underbart Ditte :)

Svar: Tack! Det var verkligen en fin tur!
Ditte

Veiken

Jag älskar att ligga med näsan ner mot bottnen och titta på världen under mig. Det var ju en liten lagom ö att gå runt! Mysigt! Kram

Svar: Jag gillar också att snorkla men fick avstå nu av hälsoskäl. Trist, men inget jag kan påverka. Ön var i övrigt väldigt trevlig och en del att titta på. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: