Midsommar x 2.

    
 Tidigt på midsommaraftons kväll tog vi oss en cykeltur ner mot Paseon. Vi behövde absolut röra på oss efter den sena lunchen.
Lunchen måste nog anses vara sen även med spanska mått för inväntan på herr Jansson tog sin tid. Alltså för den att bli klar i ugnen. Gick inte att skynda på. Men vid halv femtiden var lunchen i alla fall serverad. Alltid något.
Och gott var det! Särskilt potatisen som just skördats från sin kruka. (Den användes inte till Jansson.)
Vi placerar oss på en bänk mot havet och plötsligt ser vi tre välkända ansikten. Det blev en placering vid ett bord på Deni´s i stället. Jättetrevligt att träffa 3 X I. Blev en trevlig prat och skrattstund innan vi trampade vidare hemåt i den ljumma kvällen. Fortfarande +24 när klockan var 21, och vi satt ute länge. Tittade då och då in för att se hur det gick i fotbollen och Frankrike tog hem segern i gaårdagens match mot Schweiz.
 
Havet  i skymningen.
 
 
 
 Igår var det svensk midsommarafton och idag, den 21 juni, infaller sommarsolståndet med dag och natt lika lika långa. Varför fira man då midsommar? Människor har alltid firat brytningstode och en anledning är att natten då är kortast och inföll under en period då det inte fanns så mycket arbete på åkrarna att utföra.
Midsommar inföll i skarven mellan vårarbetet och slåttern och i senare tid började man "maja åkrarna". Man drog alltså runt med gräna kvistar för att för att säkra markens gröda.
Just firandet av sommarsolståndet verkar ha varit en folklig fset med inslag av fruktbarhetskaraktär.
Redan 1555 skrev Olaus Magnus det som troligen var den första skildringen av svensk midsommar. "På den helige Johannes döpares afton...plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder att samlas i skaror på städernas torg eller ute på de fira fälten, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas."
 Den svenska kyrkan försökte omvandla det folkliga midsommarfirandet till ett mer kristet firande av Johannes döparen , som skett i stora delar av Europa. När kristendomen växte fram som stadsreligion i det romerska riket valde man att att försöka ändra innebörden i det förkristliga firandet.
Av olika anledningar, som t.ex. att Johannes döparen föddes sex månader före Jesus, passade den 24 juni bra. I Sverige räknas inte midsommar som en religiös högtid utan firas främst för att det är årets ljusast natt och för många en inledning på sommaren.
Datumen för den svenska midsommaren varierar och midsommardagen infaller alltid på en lördag mellan den 21 och 26 juni och detta med rörligt datum kom till genom ett riksdagsbeslut 1952 och trädde i kraft 1953.
Övriga Europa, Baltikum, Damnark och Norge firar i regel midsommar, Johannes döparens dag, den 24 juni oavsett datum och veckodag.
År 2002 beslutade Svenska kyrkans kyrkomöte att "den helige Johannes döparens dag" skulle skulle infalla på söndagen efter midsommardagen, alltså en flytt från lördagen. Och nu finns två "Johannes döparens dag", en på söndagen efter midsommardagen och en den 24 juni.
Kångligt! Lite, men då kan man fira i dubbel bemärkelse.
 
 Idag på förmiddagen tog jag en tur till frissan Jessica på Calle Azorin och passerade denna skulptur.
Här är förberedelserna igån för just Johannes döparens dag den 23 juni vid midnatt och den 24 juni.
 
 
                                                    Till bålet 2014.  " Sjöfolk från salt  trakt/mark".
(Kanske någon spanskkunning kan förbättra översättningen.      
 
I Torrevieja firas Hogueras de San Juan,Johannes döparens dag, vid midnatt den 23/6. Mängder av saker bärs ner till Playa de la Cura och skall eldas upp över flera eldar som tänts. Detta är också en renande ritual.
Här hoppar sedan de våghalsiga över eldar för att kasta allt dåligt, (bränna) som hänt och sedan går man ut i vattnet för att få ny kraft vid midnatt.
En riktig folkfest lär det bli.
Spännande  och roligt att få vara med om detta och det blir också första gången jag  "firar midsommar" två gånger.
 
        
                                                                                                       
 
 
 
                                                                                              
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Malin

Vad trevligt och kul att få ta del av hur spanjorerna firar. Och vackra bilder på havet!!

Svar: Tack! Ja, nu återstår det att se hur man firar/uppmärksammar Johannes döparens dag här. Säkert intressant!
Ditte

Ama de casa

Jomenvisst är det trevligt att få fira midsommar dubbelt :-)

Fast det brukar lukta skunk nere vid stranden, dom eldar allt... Inte bara trä, om man så säger. Sen flyger det smällare hit och dit och folk lullar runt. En liten kombo mellan midsommar och valborg, kan man säga.
:-)

Svar: Kanske skall man hålla sig lite på avstånd då... Tack för det rådet. Bra för en novis att veta.
Ditte

Veiken

Intressant läsning om midsommar! Dom säger ju Sankt Hans i Norge och Danmark, men det vet du väl redan!
Vi här i Göteborg har kallat midsommarstången för majstång och det kommer ju av att "maja åkrarna" kan jag tro. Jag säger fortfarande majstång, men dom unga säger midsommarstång! Kramar

Svar: Jag är ju delvis uppvuxen i Norge och där var det St Hans som gällde. Men det firades inte särskilt vad jag minns . Jag har också sagt majstång och tror att midsommarstång är ett nyare påfund . Roligt att se hur det blir här på måndag natt . Blir en erfarenhet rikare . Önskar dig allt gott. Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Tack för i går - igen :-) Bra info om midsommar du lagt in. Känner igen det blågula huset vid Calle San José..."svenskhuset" som jag brukar säga :-) Dom där figurerna ska väl brännas sen kanske.
Jag önskar man kunde gå ner på paseon men det blir lite rökigt...
Kram P ♥

Svar: Förstår att det blir rökigt där. Men vi kanske vågar oss ner för att se. Åtminstone med ena ögat. Jodå, hela arrangemanget skall nog brännas som jag förstod det hela. Gatan var t.o.m. avspärrad p.g.a. denna konstruktion. Det är ju första gången vi är här vid denna högtid/fiesta. Och inte tokigt att fira midsommar två gånger. Nåja, fira ocg fira....Mer uppmärksamma!Kram!
Ditte

Preciosa

PS. Ja men innan kan man gå ner och se hur dom släpar dit allt som ska eldas och dom dukar långbord i sanden :) Kul det också :)
DS.
P ♥

Svar: Blir bra för oss att se och lära....Kram! Och du, har ju berättat så mycket som jag försöker minnas. Tack för det!
Ditte

Ami

Jansson hade vi faktiskt inte denna midsommar, men jag tycker det är så gott.
Vi var ju med på den spanska midsommaren förra året och det var fantastiskt att uppleva det. Men vi luktade som rökta korvar när vi kom hem :) Och jag har för mig att fyrverkeriet blev inställt då. Men det var så roligt att få se det.
Kram!

Svar: Vi får se vad som erbjuds här... Kanske blir det fyrvekeri i år, återstår att se. Men trevligt med ett midsommarfirande i repris. Första gången vi är här så alltid kan vi ta med oss något.Kramar!
Ditte

TantGlad

Hej käre vän. Så mycket spännande du delar med dig. Så roligt att läsa hur allt går till där nere. Här är det kallt som bara den. Fått haft jackan på fast det är midsommar.

Önskar dig fina en fortsatt JÄTTEFIN helg.
Kraaam du fina.
Så fina kommentarer åxo alltid hos mig.

Kraaaaaam.😃

Svar: Tack! Trist att behöva ha jackan på, men värmen finns nog inom dig ändå, skulle tro det.Jag tycker så mycket om din blogg och den ger många tillfällen till igenkännande och många skratt. Och det gillar jag...Och en hel del allvar mellan raderna också.
Önskar dig nu lite värme och sol.
Kramar!
Ditte

Freedomtravel

Intressant det där att kyrkan försökt göra om i stort sett alla högtider till religiösa... Ibland har de lyckats bättre, och ibland sämre...

Svar: Ja, och det tänker man inte på så ofta...
Ditte

Ruth i Virginia

Vem fasen visste, att Johannes Döparen
var en sjöjungfru?!?!

Svar: Nja, fantasin tar en med på de mest märkliga turer....Undrade också.
Ditte

Bosse Lidén

Tack för fakta om midsommar. Vissa saker behöver friskas upp. Då syftar jag inte på VÅRT väder. Ha en bra söndag. Kram Bosse

Svar: Ja, Sverigevädret räcker nog väl till vad gäller uppfriskande...Och även fotbollen friskar upp tillvaron. Ja, här också.Idag blir det utflykt med tapasprovningar och lämplig dryck därtill.
Önskar dig occkså en fin söndag.
Kram!
Ditte

A-K

Gomorron Ditte!
Oj, vad mycket jag fick lära mig idag! Tack!
Jag har firat midsommar i Torre några ggr, men har aldrig varit nere vid Cura sent på natten. Såg fyrverkerierna från balkongen något år.
Ha det gott i värmen, här är det kallt som bara den.
Hälsa Bosse och kram/A-K

Svar: Tack! Skönt att du har det bra, men trist med kylan. Kommer nog värme snart.Hoppas vi orkar ner en sväng i morgon kväll, kan vara roligt att se.
Idag blir det en tur till La Mata, tapasrace där.
Nåja, för vår del utflykt med lite tapas som stärkande mellanmål.
Bosse hälsar!
Ha det bra!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God förmiddag...oj då har du gjort en del då :) trevligt med sällskap o att fira 2 ggr kan väl vara trevligt :) härliga bilder du bjuder på Ditte ...önskar dig en skön dag o njut kram

Svar: God förmiddag! Jodå, det händer lite av varje och att träffa vänner är alltid trevligt.Önskar dig också en trevlig dag.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: