"Mellan himmel och hav"

    
 Idag har jag för ett par timmar befunnit mig mellan "himmel och hav". Och var gör man det? Finns säkert flera ställen, men ett av dem är helt klart restaurang Gondolen i Stockholm.
En bra bit över marken, 33 m närmare bestämt och med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp och innerstad är det en sann upplevelse att äta en bit mat eller ta en drink i den mysiga baren. Utsikten är verkligen hänförande och njutbar. Och helst skall förstås solen skina.
 
Tyvärr var det  idag inte riktigt så soligt väder som bilden ovan visar. (Tagen i april)
 
En väninna och jag hade bestämt att äta lunch här och det är något som kan rekommenderas. Varje dag finns en lunchmeny (en rätt) men det finns alltid en "dagens sallad" och en "veckans rätt", pris 125 kr vilket måste med Stockholmsmått anses vara väl prisvärt. Lunchmenyn serveras dagligen mellan klockan 11.30 och 14.30.
Perfekt service, fantastisk utsikt och väldigt god mat. Vill man äta mer rejält, flera rätter, finns både á la cartemeny och ett par färdiga menyer som består av flera rätter. (Att beställa bord rekommenderas)
Restaurang Gondolen har sedan 1994 ägts av Eric Lallerstedt och numer har hans dotter tagit över driften av restaurangen.
Restaurang Gondolen invigdes 1935, samtidigt som den då nybyggda Katarinahissen (idag stängd för reparation) togs i bruk.
Så sedan förra året får man ta sig till Gondolen via en gångbro från Mosebacke torg i stället för att ta hissen upp.
 
 
En vy över Slussen i Stockholm som är under påbörjad ombyggnad och vidare syns Mälaren,
en bit av CIty och Kungsholmen med Stadshuset.
 
Inger valde en sallad, vacker, riklig och väldigt god. Och utsikten följde med....
 
 Södermalms Torg, en bit av västra Söder och vy över Kungsholmen och en bit av Mälaren.
 
Jag valde länge och omsorgsfullt i menyn i och bestämde mig till slut för en fisk och skaldjursgryta. Väldigt gott!
(Dock  utanför lunchmenyn)
Ett par timmar gick fort, men vi hade nog kunnat sitta kvar här länge om inte andra aktiviteter väntade....
(Inlägget är inte sponsrat)
 
Jättegod fisk och skaldjursgryta med aioli (vitlöksmajonäs) och brödkrutonger.
 
Utsikt mot Stockholms inlopp. Men i gråskala just idag...
Sommartid finns också en uteservering här uppe, Eriks Grill och bar, ( inriktat just på grillade rätter)som öppnar klockan 16 varje dag, måndag till lördag och stängt om det är dåligt väder.
 
 
 
 
                                                                                               
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Katarina

Vilket bra tips! Hit skall jag absolut gå en vacker dag.
Kram!

Svar: Gör det! Kättetrevligt och god mat och perfekt service, vilket inte alltid är fallet på många restauranger i Stockholm.Kram!
Ditte

Freedomtravel

Fantastisk utsikt därifrån! För egen del tycker jag också att det varit lite "himmel och hav" idag, när båten fått komma upp i luften och "flyga" lite ;)

Svar: Förstår dig! Såg just bilderna när båten lyftes och det är alltid ett spänningsmoment. Men det gick ju bra....Skönt!Rekommenderar verkligen ett gondolenbesök, alltså i restaurang Gondolen. Men sol och klart väder förhöjer förstås upplevelsen.
Ditte

Ami

Vad trevligt och vilket bra tips när man är i Stockholm :)
Härligt att sitta där och beundra utsikten. Och att gå ut och äta är ju så mysigt!
Kram!

Svar: Rekommenderas helt klart vid ett besök i huvudstaden. Både mat, service och utsikt är toppen. Och visst är det mysigt att gå ut och äta...Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Det ser fint ut, och maten god. Har aldrig varit där tror jag. Konstigt nog men det var väl det där med hissen skulle jag tro. Men man kan ju gå dit. Får nog bli så :)
Kram P ♥

Svar: Nu är det enklast att gå dit från Mosebacke Torg. Kanske kan vi ta en tur dit i sommar?Och då slipper du hissen...
Kram!
Ditte

Marja

När jag fyllde 60 år firade jag lite med exet och Johanna. Jag ville börja med en drink i Gondolens bar, bara för att utmana min höjdrädsla. :) Håller med att det var en fantastisk utsikt därifrån. Vi stannade dock inte och åt, utan skulle till Mosebacke, som visade sig vara stängt, så det blev Kvarnen på Söder i stället. Ett ställe som passade oss alla tre.
Nu blev jag sugen att besöka Gondolen igen. Kram

Svar: Kvarnen är alltid trevligt! Men jag är lite sur på att de ryckte av mig en tunn jeansjacka i garderoben för några år sedan...Men jag gick ut, tryckte ner jackan i min lilla rygga och gick in. Magstarkt att betala 30kr för att tvingas lämna in en jacka. Men i övrigt gillar jag Kvarnen. Ett besök på Gondolen rekommenderas, och lunchmenyn är god och mycket prisvärd. Man kan se på nätet vad de har och sedan välja dag efter maträtt...
Kramar!
Ditte

Ruth i Virginia

Åh, va´ kul! Första ggn jag var på Gondolen var 1960, det första året jag kom tillbaka till Sverige efter 9 år.
Moster och morbror i Stureby bjöd mej och min man och våra två döttrar, 4 och 6 år, på lunch däruppe. Har varit tillbka ett par ggr senare. Det är en riktig pärla för den som inte sett Stockholm från ovan tidigare.
Stockholm är SÅÅÅ vackert.

Svar: Stockholm är verkligen vackert och ännu vackrare i solsken. Vad roligt att du var på Gondolen redan 1960 och med dinman och döttrar. Utsikten är delvis densamma, men nu har Slussen börjat att rivas för ombygggnad, vilket kan ta ett antal åt. Om man ändå skall äta lunch/middag ute på restaurang är det roligt att välja en restaurang som också har en fin utsikt eller trevlig miljö. Och gondolen har ju både och.
Hit går jag gärna tillbaka!
Ditte

Mats

Hola Ditte.. Som vanligt väldigt fina bilder från Stockholm, och från er härliga balkong.. Vilken vy:) God fortsättning med allt du gör..// Mats och Marie Louise

Svar: Buenos! Tack! och tackar igen! Ja, det är en del på gång här, men snart hoppas jag vi lyfter mot Spanien igen. Ha det bra! Och hoppas vi ses snart!
Ditte

A-K

Gomorron Ditte!
Skriver som Du. Det blir att skriva upp för att göra ett framtida besök på Gondolen.
I dag fotvård för min del, sedan slutstädning innan sambons försenade 70-års fest. Vi blir 20 vuxna och 5 barn och 4 hundar här.
Catering beställt tack o lov.
Hälsa Bosse och ha det gott!
Kram/A-K

Svar: God morgon! Ja, då har du mycket att stå i under dagen. Låter skönt med fotvård. länge sedan för min del. Får npg göra något åt det, beställa tid kanske....Låter trevligt med en försenad fest. Och så skönt att maten är beställd. Önskar er en jättetrevlig kväll! Kramar! Bosse och Liv hälsar!
Ditte

Ama de casa

Jag har varit där ett par gånger, men det är läääänge sen nu. Tyckte nog att det var i dyraste laget. Men utsikten är helt fantastisk!

Din mat såg suveränt god ut :-)

Svar: Kommer man vid lunchtid och äter dagens eller veckans lunch (går att se menyn på nätet i förväg så man väljer den dag man gillar maten) är det helt ok med 125kr för en jättebra lunch, prefekt service och fin utsikt. Om man jämför med andra priser i Stockholm där lunchen ofta kostar en hundralapp på mindre bra ställen...Min mat var verkligen jättegod!
Ditte

Ladies Abroad

Skaldjursgrytan ser fantastisk ut. Har aldrig själv ätit lunch på Gondolen, men middag några gångar har det blivit. Samt en och annan drink också!

Svar: Skaldjursgrytan var verkligen god! I övrigt är lunchen här väldigt trevlig, kan rekommenderas och har man gäster med sig är Gondolen en bra restaurang både mat och utsiktsmässigt. Baren är ju också väldigt trevlig!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: