Folkfest

    
 Här är det en del firande just nu, midsommar två gånger och det är första gången jag får vara med om det.  Trevligt! 
Idag är det Johannes Döparens dag och ännu en midsommardag, om man befinner sig ute i stora delar av Europa, Norge och Danmark. 
(Skrev  den 21/6 ett inlägg om "Midsommar x 2" där jag berättade lite om både den svenska midsommarens traditioner och "Hogueras de San Juan" som firas här. )
Översatt till svenska lär "Hogueras de San Juan" betyda "Johannes eldar". ( Rätta mig ni som kan bättre...)
Jag gick tillsammans med de "tre I:na" ner till Paseon och vi hamnade på Deni´s och första parkett. Här anslöt sig också några till. Mat, dryck och prat hanns med under tiden vi intresserat följde vad som pågick på Playa del Cura.
 
Även vid halv åttatiden på kvällen tog de sista entusiasterna för dagen vara på solstrålarna. Och det var en behaglig kväll med en skön bris från havet som gav svalka.
 
De sista solentusiasterna för kvällen packar ihop och stranden börjar fyllas med vänner som dukar upp långbord och packar upp sina medhavda grillar och alla annan tänkbar picknickmat.
 
Mängder av männsikor strosar fråm och tillbaka längs Paseon och bänkarna längs havet fylls av människor både med och utan picknickmat. Restaurangerna har satt ut många fler bord och stolar och även dessa fylls med gäster. Några restauranger längs Paseon har också, kvällen till ära, höjt sina matpriser
för man vet av erfarenhet att gästerna ändå kommer.
 
 Vi ser alldeles utmärkt från våra parkettplatser vad som händer, men känner ändå att det är dags att ge oss ut i vimlet och insupa feststämningen. Fler eldar tänds, för vid midnatt skall de våghalsiga hoppa över elden/askan och lämna det gamla bakom sig och därefter ta sig ett dopp för att få nya krafter. Under kvällen har människor burit eller kört ner massor av brännbart för att bålen skall bli riktigt rejäla.
Så det är skönt att det finns vatten till hands...
 
Röken låg tät och det var inte utan att vi kände oss lite som rökta böcklingar när vi drog oss hemåt. Och jag är säker på att festen pågick fram till gryningen för de mest uthålliga. Men så uthållig är jag inte nu på ålderna höst. Bara ibland....
Att vara med om Hogueras de San Juan var en ny upplevelse och en välddigt trevlig sådan.

Även tivolits pariserhjul lyste vackert i denna eldarnas kväll.
 
  
                                                                          
 
                
                                                                                                   
 
 
 
                                                                                     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                    
 
 
 
Ami

Jag tyckte det var så fantastiskt att se allt de hade dukat upp där på stranden när vi var nere. Både unga och gamla verkade ha samlats och hade trevligt. Och framför allt, vi såg inga fulla ungdomar som låg och spydde eller som bråkade på paseon. Det har väl aldrig hänt här hemma i Sverige att folk dricker "normalt" på midsommar :)
Roligt att ni samlades några stycken och hade det trevligt!
Kram!

Svar: Precis som du säger så är allt väldigt "måttligt". Man äter gott, umgås och det verkar vara det väsentliga. Här har Svenska ungdomar och deras föräldrar mycket att lära sig.Inga skrik och skrän hörde vi och såg inga som helt bråk, bara trevligheter.
Och trevligt hade vi också.
Kram!
Ditte

Veiken

Det är en ynnest att få vara med och fira och lära sig av andra kulturers sätt att fira olika saker som är viktiga för dom! Mycket trevligt! :) Kram

Svar: Tack! Visst är det så! Och vi passar på att ta till vara de tillfällen vi kan. Spännande och mycket nytt!Kram!

Ditte

Mats

Hola Ditte..Trevligt att få ta del av lite nya traditioner och firande..härligt för er:) undrar om det blir nått för oss att ta del av? Vi ska försöka våga oss iväg och äta lite tapas? Har inte gjort det riktigt än..:) // Mats

Svar: Ni har mycket framför er... Härligt! Vi har ju pendlat under våren och hunnit med en del, plus att ta det lyunt och bara vara. Att cykla runt och bara se sig omkring är också trevligt. Inga problem med att få dagarna att gå.
Ditte

Ama de casa

Visst är det härligt med folklivet! Och även om det såklart var mycket rök, så verkade dom elda mycket vettigare saker i år. Plus att det var så gott som obefintligt med smällare. Skönt!

Kul att ses igen - om än alldeles för hastigt :-)

Svar: Alltid roligt att ses! Även hastigt! För mig var ju detta nytt och det en fin kväll. Smällare hörde jag inga, skönt...
Ditte

Preciosa

Tack för i förrgår. Jättetrevligt som vanligt!
Firandet slutade med smällar och brasa borta vid
C/ San José hörde jag i natt kl 24 :)
Även i Asequión var det samma. Sånt missar många.
Kram P ♥

Svar: Tack själv!Ja, detta missade vi helt klart.
Vad gäller C/San Jose trodde jag att byggnationen där skulle till stranden....Så fel det kan bli. Då har vi något extra att spana in till nästa år.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon Ditte! ja mycket skoj som händer där nere, ser ju trevligt ut lite annat än här hemma. Hur länge skall ni stanna nu? jätte fina bilder bjuder du på :) önskar dig en skön dag kramen

Svar: God morgon! Ja, här händer det en del och trevligt är det. Nu är det inte många dagar kvar för den här gången och i slutet av veckan är vi hemma igen. Känns bra det också. Skönt att kunna varva och ta en tur när andan faller på.Önskar dig också en trevlig dag!
Kram!
Ditte

Marja

Så mycket trevligt firande det blivit för er! Jag har precis kommit hem efter en mycket stillsam vecka på tu man hand med min kompis i karga Norrbotten. Men det var skönt det med. :)
Jag har läst i kapp på din blogg och tittat på alla fina bilder. Ni njuter av livet, havet och de vackra blommorna vad jag förstår. Fortsätt med det! Kramar. :)

Svar: Tack! Tycker också att lugn och ro är skönt emellanåt. Och härligt att umgås på tu man hand med en vän. Då har man all tid i världen att filosofera och prata. Kramar och tankar till dig.
Ditte

Malin

Vilka härliga bilder! Och att sitta så där på stranden, inta mat och dryck med sanden mellan tårna är lyxigt och semester!!

Svar: Tack! Och stämningen var hög på alla sätt. Skönt att man här går ut alla åldrar tillsammans och det blir inte alls så segregerat som hemma. Roligt att ha upplevt detta.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: