Vaxholm nästa!

    
 Dags för den årliga sommarutflykten till Vaxholm. Ja, vissa somrar har det blivit många turer hit....
Redan 1959, när jag flyttade till Stockholm fick jag tillsammans med mina föräldrar göra en utflykt hit. Vi hade ingen bil och det var Waxholmsbåt fån Strömkajen som gällde.
Spännande och roligt! Och en alldeles ny upplevelse, båt ut i skärgården.
 
Jag hade de första 10 åren av mitt liv bott i den "gudsförgätna hålan" Töreboda, Västergötland, med Mariestad och Skövde som större metropoler runt om, även de små städer.
Tursamt nog så bodde jag halva året i Norge och redan då förstod jag att det här med att byta miljö, se och uppleva nya saker var viktigt för mig. Och så har det fortsatt.
Så småningom, 1962, köpte mina föräldrar en SAAB och det var otaliga gånger den puttrade ut till Waxholm och baden där omkring och med en rejäl matsäckskorg packad i bagageluckan.
Ofta blev det också en tur in till Vaxholm för att köpa glass. Pappa ville alltid att jag skulle välja den största strutglassen med kulor som fanns att uppbringa. Själv nöjde han och mamma sig med mindre , men han var alltid säker på att jag inte orkade äta upp min och hjälpte gärna till med den detaljen.
Många middagar och luncher på Vaxholms Stadshotell har det också blivit genom åren. Och tycker man om stekt strömming med potatismos så är det en klassiker där. (Själv åt jag alltid något annat)
Även döttrarna följde i många år med sina morföräldrar både till Vaxholm och stadshotellet för lunch och givetvis den obligatoriska glassen. Den största.
 
Vaxholms kastell; idag museum, konferenslokaler, festvåningar, restaurang, bed and breakfast m.m.
Kastellet var en viktig del av Sveriges försvar från 1500 talet fram till första världskriget.
Gustav Vasa gjorde Stockholm till en centralort och Vaxholm fick då en stor strategisk betydelse.
Men under 1600 talet förlorade fästningen sin militära betydelse.
När Finland i början av 1800 talet blev ryskt ökade åter den strategiska betydelsen för fästningen.
Det går bra att ta sig över till kastellet med bilfärjan från Vaxholm eller ta en en av sightseeingbåtarna där även entébiljetter till muséet och utställningar ingår i priset.
Nu i sommar är det också ett antal konserter och allsångsevenemang som äger rum på kastellet. Säkert trevligt.
 
Hotellet med flera restauranger och en glasskiosk i bottenvåningen.
Här vid kajen lägger båtarna till på sina turer ut och in från skärgården.
 
Gamla och välbevarade hus finns längs fina grusvägar. Man känner sig förflyttad bakåt i tiden...
 
Vackra rosor vid en husvägg.
 
Och här; inte en bil i sikte...
 
- men båtar
 
och måsar.
                                                                                  
Vaxholm; namnet kommer kanske från den ö där Vaxholm ligger, Vaxön och har anor tillbaka till 1300 talet. Namnet kan också komma från "Vaktsholm" en holme där man håller vakt eller "Vaksholm", en holme där man vakar in rätt vindar.
(  I mitten av 1500 talet blev Vaxholm en köping och hade till uppgift att svara för vakthållningen mot främmande angrepp från sjösidan och vara lotsstation.
Vaxholm fick stadsprivilegier 1647 av drottning Kristina, men dessa papper försvann och staden fick på nytt ansöka om att få bli stad på 1800 talet. (Vaxholm fick 1690 eget stadsvapen och det kan betraktas som ett tecken på att det var en stad.) Så Vaxholm är unikt på flera sätt och extra med att man inte vet exakt när staden grundades.
 
Och vi vandrade vidare i längs med vattnet... (forts. följer)
 
 
 
 
 
 
 
Ama de casa

Vi åkte också ut till Vaxholm på somrarna, det är så fint där!
En gång per år brukade vi ta "rundsvängen". Ut via Värmdö, Gustavsberg och dom "gula färjorna" över till Vaxholm och sen hem via Täby.

På Kastellet var jag en gång på firmafest. Då hade vi "fångarna på fortet" och en av grenarna var att klättra med kunnig hjälp och riktig utrustning upp på muren. När vi höll på så kom nån ur personalen på kastellet och skrek i högan sky - det var nog inte direkt lämpligt att göra så på dom gamla murarna...

Ledningen hade givetvis frågat, men dom hade nog inte riktigt fattat vad som skulle ske. Gissar att jag är en av väldigt få som har klättrat där :-)

Svar: Spännande! Och du är säkert en av de få som gjort det. När jag jobbade i skolan hade vi någon gång "Fångarna på Fortet" där och det var väldigt populärt. Men någon klättring på murarna skedde inte. Däremot anna skoj. Den turen ni gjorde har vi också gjort många gånger och mina föräldrara hade sommarhus på Värmdö så det passade bra att variera resrutten.
Och vaxholm är ju en riktig sommarstad.
Ditte

Bosse Lidén

Tack för ett härligt blogginlägg om den svenska stad som kommer på tredje plats på min favoritlista. Vad snäll din pappa var som hjälpte till på slutet. :) Jag hade också valt något annat istället för tusenbenfisken. Eller fick man ta bara mos? Du är mycket duktig på att lägga in inlägg som fångar läsaren. Kram Bosse

Svar: Tack för fina ord från en riktig skribent. Vad gäller tusenbensfisken var det en föräldrarfavorit, jag slog som barn runt på köttbullar med mos och döttrarna på pannkakor. Men man kunde nog få bara mos. Oj, dessa minnen! Men vill inte vara förutan dem. Inser mer och mer hur påverkad jag är av min bakgrund . Både på gott och ont. Kram!
Ditte

Veiken

Vaxhoml är så vackert! Vi var på en ö som heter Mjölkö många somrar för länge sedan och då åkte vi alltid till Vaxholm och bunkrade. Med båt förstås! Härligt att återse Vaxholm via ditt inlägg! :) KRam

Svar: Vad roligt att du varit i Vaxholm och bunkrat. Och Mjölkö känner jag väl till från sjökorten och vår tid på sjön. Vaxholm är ju en härlig och populär sommarstad både bland stockholmare och turister från när och fjärran.Kram!
Ditte

Ami

Vad roligt för oss att få vara med om din härliga berättelse. Förstår att det är många minnen som dyker upp när du kommer till Vaxholm.
Och jättefina bilder har du också fångat.
Trevligt!
Ha en fin kväll!
Kram!

Svar: Tack! Och Vaxholm är värt ett besök om ni kommer mot huvudstaden. En riktig sommarstad!Önskar er också en fin kväll.
Här har vi fortfarande +25 klockan 22. Härligt balkong/fotbollsväder.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja vi har ju varit mycket i Vaxholm också :) Syrran hade ju sommarstuga på Resarö. Fint där och strömming har jag också ätit :-) Lex har också varit där. Fina bilder!!!
Kram P ♥

Svar: God morgon ! Förstår att du varit en del i Vaxholm. Alltid trevligt att ta en tur dit och roligt att Lex också varit där. Vaxholm är ju en riktig sommarstad. Kram!❤️
Ditte

Sanna Preifelt

Åh gud så härligt! Jag längtar så mycket till min semester.

Förresten Ditte, till hösten får vi träffas, jag ska nämligen flytta till Stockholm :D

Svar: Förstår att du längtar till din semester. Du har ju både pluggat, jobbat och haft mycket om dig så en semester blir välbehövlig.Vad roligt att du flyttar till Stockholm! Välkommen hit, till "Sveriges Framsida.".
(Kommer ett mail till dig i kväll....)
Ditte

Eva`s blogg

Jag lär mig en del om staden innan jag varit där :) trevligt o du får en att sitta still och man kan nästan se det framför sig som i en bok man fastnar i :) härliga sommar bilder o njut av dagen vännen kramen

Svar: Tack! Vad roligt att du tycker om att se delar av Stockholm genom mina ögon och mina upplevelser.Idag är det änn en fin dag och nya äventyr väntar...
Kramar!
Ditte

TantGlad

Tack för allt du berättar, så trevligt inlägg. Har inte varit i Vaxholm, men hört det är fint där.
Många charmiga bilder på jättevacker miljö.
Potatismos och strömning tycker inte jag heller om, men då får man smaska på nåt annat.
Ha nu en fortsatt jättefin dag du fina. Vi har sååå varmt hos mig nu.
Varma soliga kramar från mig till dig!

Svar: Tack själv kära "Tant Glad". Härligt att vi kan glädjas åt våra upplevelser och dela med oss. Varmt här också, men nu är det ju sommar....Njut av din dag!
Varma hälsningar från huvudstaden
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: