Uppiggande besök

    
 Idag kom så äntligen spanienväninnan I på besök. Sol över Söder och en del lätta moln gjorde att vi växlade med att sitta inne och äta och ute på balkongen.
Dagens lunchmeny bestod av köttfärsbiffar med champinjonsås, sallad och färsk potatis. Och desserten, en gammal favorit, som jag under min uppväxt fick hemma varje dag sommartid; jordgubbar, glass och lättvispad grädde.
Stundtals var det så mycket att titta på nere i kanalen att vi nästan inte hann med att äta. Men vi hade en härlig eftermiddag här hemma och jag kände mig mycket piggare .
Tack I för att du kom!
 
Idag kom också "Diana" förbi, en Göta Kanalbåt, som sedan min barndom trafikerat sträckan Stockholm- Göteborg fram och åter. Idag var det många turister ombord och detta är ju ett bra sätt att på några dagar som turist resa längs Göta Kanal i sakta mak och slussas genom landskapet. En resa med kanalbåt från Stockholm till Göteborg eller i omvänd riktning tar fyra dagar, men man kan även åka med kortare sträckor.
Jag har flera gånger funderat på en kanalresa , men priset, har fått mig att tveka, mellan ca 25000 kr och upp till 44 000 kr för en tvåbäddshytt, helpension, för två personer. Visserligen är hytterna jättefina, ligger ovan vatten linjen ochhar små runda fönster/gluggra, men de är väldigt små och dusch och toa finns bara i hytterna på de dyraste alternativen.
 
Göta Kanal var färdigbyggd 1810 och arbetet med att bygga den utfördes i huvudsak av ryska strafffångar under ledning av Baltzar von Platen. 
Göta Kanal sträcker sig mellan Mem vid Östersjön till Sjötorp vid vänern och på vägen passeras 58 slussar och yvå av dem, vid Borensberg (Östergötland) och Tåtorp, (Västergötland) är handmanövrerade.
 
Jag har vuxit upp vid "Sveriges Blå Band"; nåja, vattnet i kanalen är brunt lockar absolut inte till bad och har många minnen härifrån.
Särskilt minns jag en vacker sommardag och jag var sex år. Jag kom cyklande längs kanalbanken med mina föräldrar då plötsligt en älgfamilj står där några meter framför oss och stirrar. Pappa cyklade först och var som alltid lugn. Mamma däremot blev helt paralyserad och ropade; "Jag hoppar i kanalen och simmar över. Ta hand om Ditte." Pappa svarade på sitt stillsamma sätt; "Ja, gör det, men älgarna simmar snabbare."
Saken var avgjord.
Älgarna klev i kanalen och simmade de 20 metrarna till andra sidan och vi fortsatte vår cykeltur.
Och ännu har jag inte tagit den här Göta Kanalturen, priset har nog avskräckt en aning. Men det är inte för sent ännu.
 
 
 
 
Många båtar på väg ut och in ur slussen och en sked dessert hanns med mellan varven.
                                                              
 
Diana, en gammal och hederlig Göta Kanalbåt.
 
 
Men tänka tankar om en tur kan man alltid göra. Och det är kostnadsfritt...
 
 
 
                                                                                                     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A-C

Så trevligt att I kom på lunch!
Vi gjorde en dagsresa längs Göta Kanal för några år sen. Den var t.o.r från Berg (utanför Linköping) till Borensberg, det var en mycket trevlig resa. Kram A-C

Svar: Ja, det får nog bli en kortare resa på kanalen, för jag är verkligen sugen på att ta en tur, men vill inte betala så mycket för hela resan som det nu kostar. Jättemysigt och uppiggande att ha I här, så roligt att ses.
Hoppas ni har det bra i den nu så fina sommaren.
Kram!
Ditte

A-K

Gokväll Ditte!
Åh så trevligt att Du och I hade lunchträff idag. Har ju haft förmånen att smaka Dina köttfärsbiffar i Torre och vet att dom är goda! Efterrätten såg jättesmarrig ut!
Oj så dyrt att åka på Göta Kanal. En faster och kusin till mig åkte med Gripsholm till USA i början av 60-talet. Faster är ju död sen många år och tyvärr har jag ingen kontakt med kusinen. Skulle ha varit trevligt att höra lite mer att höra om deras resa. De fortsatte till Canada för att hälsa på mina farbröder som emigrerade någon gång på 20-talet. Har försökt hitta släktingar med får bara fram Mark Wahlberg ( skådespelaren). Ingen släkt till mig tror jag.
Hoppas att isbitar hjälper Dig !
Kram/A-K

Svar: Vi hade en jättetrevlig eftermiddag här. Och mycket att se på. Att åka båt till USA skulle jag numer inte våga. Atlanten kan ha väldigt höga vågor och det gillar jag inte. Då är nog Göta Kanal lugnare, men å andra sidan avskräcker priset. Förstår att du skulle velat höra mer om deras resa över till USA.
Jodå, isbitar na har hjälpt. Ett jättebra tips.
Ha det bra!
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Var slut efter alla intryck i går, ja som barn brukar vara på utflykt :-) Därav blogginlägg i dag först :-)
Tusen tack , så kul det var!
Kram P ♥

Svar: Ja, många intryck blev det säkert. Hoppas du nu vilat upp dig.Jätteroligt att du kom!
Kramar!
Ditte

Leffe

Gomorron Ditte! Ni ser ut att ha haft trevligt.
Oj, jag har också funderat på det där med kanalbåt, men jag nöjer mej nog med att bara titta på.

Svar: Ja, här tittar vi än så länge....Klart billigare.Vi hade en trevlig eftermiddag här hemma och alltid roligt att träffa I.
Ha det gott!
Ditte

Ami

Vilken mysig dag ni hade du och I :) Och vad härligt att kunna sitta där på balkongen och njuta av utsikten.
Önskar er en fin fredag!
Kram!

Svar: Tack, vi hade en fin dag och jag kände mig klart piggare efter samvaro med I.Roligt!
Önskar er en fin fredag!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilken härlig älghistoria :-)

Jag sa just till Preciosa att dom där tallrikarna känner jag igen från min uppväxt - nostalgi!

Vi har åkt kanalbåt både i England och i Frankrike. Men aldrig på Göta kanal...
:-)

Svar: Kul med tallrikarna, att du känner igen dem. Mina föräldrar köpte dem en påsk i början av 1960 talet....I Frankrike har jag åktet kanalbåt men efter att ha bott vid Göta kanal, i Töreboda i 10 år så har jag en tanke att ta en tur på detta "Blå Band" (Brunt) men kostnaderna håller mig tillbaka. Men en dagstur kan det bli och jag vet ju att Max gärna hänger på...Troligen Bosse också.
Ditte

Ruth i Virginia

A-K / Jag reste med Svenska-Amerika Linjen från Göteborg till New York i oktober l951; i den billigaste hytten så långt ner i botten att väggen i hytten lutade inåt. Att åkta tilll Amerika var ovanligt på den tiden. Min mor hade rest till Gbg för att vinka av mej och minbror m. fru och barn stod på kajen. Många av oss passagerare fick blombuketter.
Första måltiden ombord var middag. Nästa morron, när jag skulle tvätta ansiktet och lutade mej framåt, kom hela middagen tillbaka. Jag var sjösjuk, så inni vassen sjösjuk. Horisontalläget var det enda som kändes bra, men rumsstewarden kom och sa åt mej, att sjösjukan inte skulle gå över, om jag inte gick upp. I trappuppgången mötte jag andra med spy-kartonger i händerna. Uppe på däck hängde många över relingen. Det var inte storm utan lång dyningar, som gjorde oss sjuka.

Nord-Atlanten i slutet av oktober är inte så bra. Vi kom in i väder där, i två dagar, ingen var tillåten på däck. Så dags hade klarat av sjösjukan. Bord och stolar var fastkedjade i golvet och borddukarna fuktiga, så att tallrikarna inte skulle halka. Min 7-dagarsresa tog 10 dar. När jag sen såg New York från däcket, undrade jag; "VAD har jag gjort?"

Svar: Ruth! Helt otroligt! Att redan 1951 ta sig över Atlanten med båt. Modigt! Och säkert fantastiskt, ett antal är senare. Din berättelse påminner lite om journalisten och författaren Barbro Alvings (död sedan många år) resa över Atlanten, för många år sedan, finns i en av hennes kåseriböcker "Älskar att resa". En resa som också var strapatsrik.Tänk att få höra dig Ruth berätta om alla äventyr och upplevelser du varit med om. Vilken upplevelse!
Ditte

Ruth i Virginia

Ibland är det roligt att återuppleva "den gamla tiden".

Trots det dåliga vädret hade jag mycket kul på resan. Jag vann bordtennisturneringen!!!
Vi var 4 ungdomar i 20-års åldern som träffades ombord, och som ödet ville ha det, skulle två av dom till samma stad, Wocester, Mass. som jag, OCH deras släktingar kände det svenska paret som sponsrat mej! Allt har gått mej väl i händer, sen jag
kom till Amerika. Born under a lucky star, I guess.

Tror jag har läst Barbro (Bang) Alvings kåserier en gång i tiden.

Svar: Fantastiskt! Så mycket du har upplevt! Skulle vilja höra så mycket mer...Oh, yes "You are born under a lucky star".
Ditte

FrökenTV, bloggen om tv och film

vilka fina bilder

Svar: Tack!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: