Stan är full av vatten och vattenhål

    
 Gott om vatten och gott om "vattenhål" av alla de slag.
Och tur är det i dessa dagar då mängder av utländska turister trängs med inhemska och med dagsgäster från alla kryssningsfartyg och oss Stockholmare förstås.
För att vara turist i sin egen stad är en verkligt trevlig upplevelse. Dessutom kan jag välja om jag vill se mycket folk runt mig eller om jag helle vill ta mig till mins smultronställen dit inte så många hittar. Återigen denna härliga valfrihet!
Att utnyttja Stockholms vattenvägar blir mer och mer populärt och utbudet av dessa har också ökat. På flera båtar kan man nu använda sina SL biljetter och på en del andra betalar men en mindre summa.
 
Gårdagens besök ute i Nacka Strand gav mersmak så jag tog på nytt bussen dit från Slussen, en resa idag på 8 minuter. Promenad längs bryggorna, ett glas vin på restaurang J och sedan båten till stan. 
Båten kommer till Nacka Strands brygga från Lidingö och man kan åka och kliva av och på vid olika bryggor, lite hur man känner.
 
På väg mot Nybroplan från Nacka Strand. Sommarvärme med +26 så alla ville förstås stå eller sitta på däck.
 
Gamla Manillaskolan på Djurgården, en skola som från början av 1800 talet och fram till 2013,  var en skola för döva och hörselskadede barn från hela landet. Namnet Manilla härrör sig från Gustaf III:s tid. Han överlät 1790 ett stycke mark här vid Djurgårdens södra strand till Spaniens sändebud i Stockholm och han kallade platsen Manilla efter Filippinernas (då spansk koloni) huvudstad Manilla och tänkte uppföra ett antal påkostade byggnader. Men så blev det inte eftersom han kallades hem till Spanien strax efter Gustaf III:s död.
Manilla skolan flyttdes 2013 till Kungsholmen och området Konradsberg.
Nu är det tänkt att byggnaden skall förbil en skola.
Stiftelsen Carpe Diem som idag bl.a driver Fredrikshovs Slottsskola skall flytta in på området.
 
Närmare stan passerar vi Gröna Lund. Full fart var det här.
 
Och visst är utsikten bra!
 
Astris Lindgrens "Junibacken" är trevligt att besöka om man har barn med som är i Pippi åldrarna. Och även ett besök på Nordiaks muséet, färdigbyggt i början av 1900 talet, är trevligt. Här skildras tiden främst i Sverige från 1520 och fram till nutid och visar 1.5 miljoner föremål. (Ofta finns också specialutställningar att titta på.)
 
Från Nybroplan gick jag förbi Grand Hotell och Strömkajen där mängder av turister trängdes för att ta en tur på någon av sightseeingbåtarna . Jag valde vid slottet att gå den mysiga Österlånggatan genom Gamla Stan och fortsatte mot Slussen, Götagatn och hem.
Dagens promenader blev totalt 8,2 km och med några vattenstopp på vägen. Skoskav har jag också...
 
                                                                         Längs Österlånggatan.
                                                                                        
Mycket folk vid Järntorgets serveringar och lite mindre i gränderna bredvid.
 
 VId Slussen ser jag både kryssningsfartygen som gästar stan och Ålandsbåtarna som kommer tillbaka.
 
                                                                                                          
 
 
 
 
 
                                                                                     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Katarina

Håller helt med dig! Stockholm är en underbar stad och ännu finare när sommaren visar sig från sin bästa sida. Och allt vatten runt om i stan. Jättemysigt!

Svar: Jag är glad över att just nu vara här. Och det finns mycket att se och många utflykter att göra. Kram!
Ditte

Veiken

Vad vore livet utan vatten? Ingenting! Jag älskar närheten till kust och hav! Precis som du! Nu är det snart dags för att åka till huvudstaden utan att det är ett uppdrag! ;) Kramar

Svar: Välkommen hit! Det vore jätteroligt att ses! Och jag har många pärlor att visa...Kram!
Ditte

Iris

Dina fina bilder skapar längtan till Stockholm! Om några veckor.. Kram

Svar: Så bra! Men jag vet ju att ni har det bra i era trakter också. Välkomna till Stockholm!
Kram!
Ditte

Ami

Ni bor verkligen i en vacker stad. Och vad härligt när ni känner till stan och kan välja de lite mer "turistfria" ställena :)
Och promenera är också härligt när det är fint väder. Men skoskav är inget vidare. Det får jag jämt i nya skor.
Ha en trevlig kväll!
Kram!

Svar: Visst är Stockholm en vacker stad! Och varierad. Här finns det mesta. Fint väder underlättar förstås att njuta och ha det bra. Balkongväder i kväll och roligt att se alla båtar som skall in och ur slussen.
Hoppas ni också haft en bra dag och kväll.
Kram!
Ditte

Malin

Vilken vacker och fin tur du fick dig. Jaha så det är Manillaskolan som flyttat in i Lärarhögskolans gamla lokaler vid Konradsberg. Eller kan jag ha fel?

Svar: Det blev en trevlig tur och jag gillar ju dessutom att vara på sjön, men nu är det ju begränsat för mig...Nej då, du har så rätt! Manillaskolan har flyttat in i Lärarhögskolans gamla lokaler. Kram och trevlig måndag.Här är sommaren kvar idag också och de skulle visst stanna hela veckan...
Ditte

A-K

Gomorron Ditte!
Härliga bilder i dag igen. Du vet och kan så mycket om Din stad.
Har en väninna som åker dagligen från Nacka Strand till sitt jobb inne i centrum.
Förstår nu att det måste vara en fin tur.
Många kramar/A-K

Svar: Tack! Den här turen är alltid trevlig och bra att SL kortet gäller. Men nu är dte nog mer resenärer med båten än "off season". Skönt att ta båten till jobbet. Önskar dig en trevlig måndag!
Många kramar från oss båda.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon Ditte....härliga bilder du bjuder på, jag hade nog valt i gränden jag gillar små gränder så mysigt & ni har det mysigt i er stad :) hoppas du får en skön måndag kramen

Svar: God morgon! Ja, det blir en bra dag idag också med en utflykt inplanerad. Strålande sol och +24 nu på morgonen. Bäst att passa på att vara ute och vid havet. Och du, jag valde både den lilla gränden och Järntorget.
Önskar dig en fin måndag!
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: