Skärgårdskänsla

    
 Jag tycker ju om att vara på sjön och ute i skärgården, men nu när inte seglignslivet längre är lämligt så får jag hitta andra möjligheter till små turer. Så igår blev det en dagstur från Kapellskär, (ett par mil sydost om Norrtälje) och til Mariehamn på Åland, en resa som jag gör då och då.
Resan är smidig, en timme, med bekväm buss från Cityterminalen till Kapellskär och sedan tar båtresan två och en halv timme.
Med ytterskärgården som kuliss och en stol placerad på läsidan är det bara att slå sig ner och njuta.
Så här i högsäsongstid är det ofta många resenärer som ger sig ut på Åands hav på en dagskryssning och det är ett billigt alternativt för en dag till sjöss. Dessutom väldigt trevligt.
Vill man så går det att handla "taxfree" ombord. Och lite mindre pengar att ge ut om man vill handla tullfritt.
(Åland har specialavtal angående detta.)
Underhållning finns för stora och små och blir man hungrig finns olika alternativ;  en bufférestaurang, en á la carterestaurang och ett par andra  restauranger där man själv plockar ihop det man vill äta. Nu under sommaren serveras också lite gatuköksmat ute på soldäck.
 
I Mariehamn kom Bosse på båten och vi slog oss ner för en god middag i á la carterestaurangen. God mat , lugnt och skönt. Dessutom tycker jag om att bli serverad vid bordet. Till aptitretare bjöd restaurangen på en sked med sikröra, trevligt och gott. Varmrätten för min del blev en fiskgryta och Bosse slog runt på åländsk oxfilé, även den väldigt god och så mör att det kändes som att skära i smör.
Trots att vi inte nu i högsäsong väljer á la cartematsalen, lugnare, vill jag ändå berömma Vikinglines smörgådbord (buffébord) och detta äter jag gärna under lågsäsong när jag inte behöver trängas med så många....
Fräscht och med både svenska och åländska specialiteter och det som folk i allmänhet vill ha på ett välfyllt smörgåsbord, men där finns också många mer medelhavsinspirerade rätter. Bra variation! Även utbudet av vegetariska rätter är bra.
 
 
 
Vackert!
 
 
 
                                                                                       
 
 
 
Preciosa

Hej Ditte!
Åh vad härlig det såg ut!!Var många år sen jag gjorde den resan. 20? Hade kunnat följa med :-)
Vi hörs/ Kram P ♥

Svar: Vi hinner med att ta en tur! Jätteroligt! Och vi ses snart! Kram!
Ditte

Ami

Vilken härlig tur! Jag tycker också om att bli serverad vid bordet. Det är något visst med det, lite lyxkänsla i vardagen. Och det tycker jag man ska unna sig :)
Roligt att du åkte över och mötte Bosse och att ni sen fick en trevlig avslutning på resan :)
Kram!

Svar: Det blev en jättefin lördagsutflykt och att sätta lite guldkanter på tillvaron tycker jag om. Nu åker vi ganska ofta, men jag gillar ju både Åland, skärgård och hav.Kram!
Och du! Inget regn här på hela dagen.
Ditte

Veiken

Det ser verkligen både trevligt och härligt ut! Vi har ju Stena här som åker till Danmark och Tyskland, men det har vi gjort så många gånger att det skulle vara trevligt att åka genom Stockholms skärgård! Synd att Stockholm ligger 50 mil bort :( Kram

Svar: Visst är det! Men kanske om du har något ärende hit....Och du har ju havet på Västkusten, kanske inte skärgården men allt annat. Västkusten är så fin. Tillbringade några sommarlov som barn i Strömstad och var med pappa flera gånger till Varberg då han jobbade där på sommaren när krigsskolan Karlberg hade sommarövningar där. Och Göteborg med skärgård är så fin.
Kramar!
Ditte

Ama de casa

Såååå härligt! Jag har aldrig åkt från Kapellskär, men både från Stockholm och Grisslehamn (till andra sidan av Åland, Eckerö, där vi hyrt stuga ett par gånger :-)

Svar: Det här är en trevlig, lite kortare tur, ungefär som från Grisslehamn, men betydligt kortare resa upp. Eckerö är fint och Åland likaså. Och det var en jättefin dag.
Ditte

Mats

Härligt i skärgården, nu laddar vi för VM avslutningen..lär väl bli livat i området antar jag :) ha det gott Ditte och Bosse, woken heter "Asia 3 wok buffet Libre "

Svar: Tack för restaurangnamnet. Antecknat och klart!Ja, vi laddarockså inför matchen med middag på balkongen. Även om jag tror att Tyskland kanske vinner så hoppas jag på Argentina...
Ha det gott!
Ditte

Monika

Hej Ditte! Tack för din kommentar igår det får mig att känna att jag är i rätt tankebanor.

Nu har jag massa läsning att ta igen!

Kramar

Svar: Skönt! Och följ ditt hjärta! Ni vet vad som blir bäst för Charles.Kram!
Ditte

Iris

Underbara bilder! Ålandsskärgård njuter vi av varje sommar! Många varma kramar till er båda från Halmstad

Svar: Det är verkligen vackert och extra fint en härlig sommardag . Kramar till er också. Ha det bra!
Ditte

Ruth i Virginia

DEN sortens dagsturer gillar jag. Ser härligt ut.
Var till Åland för många herrans år sen, men det var en liten båt. Tror man kunde köpa kaffe o. bullar men ingen restaurang ombord.
Nyfiken - är det norska el. isländska flaggan
i aktern?

Svar: I aktern är det den åländska flaggan. Åland hör ju till Finland men har sedan lång tid tillbaka särskilda privilegier och egen flagga. Och det officiella språket på Åland är svenska.Jag är ju tacksam för att det nu går stora båtar över för jag är inte förtjust i för mycket sjögång.
Vi bor ju så till att det är enkelt att bara bestämma sig för att ta en tir och för pensionärer är priset dessutom marginellt, ca 40 kr för båt och bussresa tur och retur. Och en trevlig dagsutflykt är det, särskilt i fint väder.
Ditte

A-K

Gomorron Ditte!
Vilken härlig tur och ide att möta Bosse. Mysigt att få sätta sig till bords och bli serverad.
Otroligt vackra bilder.
Kram/A-K

Svar: Tack! Det är ju så enkelt för oss att snabbt bestämma sig och ta en tur och vi är ganska bra på att utnyttja det som finns runt oss.Och kul att möta Bosse förstås...
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Ja jag skulle vilja besöka både Göteborgs skärgård o Stockholms men så blir det nog inte , får titta på dina fina bilder :) :) önskar dig en skön dag kramen

Svar: Nej, så länge man jobbar så är ju tiden alltid begränsad och har man ledigt och semester vill man oftast ha garanterad sol och värme. Men jag har ju tid numer...Ha det bra du också!
Kram!
Ditte

Sanna Preifelt

Åh vad underbart :)

Svar: Ja, så skönt att bara ta en tur utan särskild planering. Det blev en fin dag.
Ditte

TantGlad

Jag tycker åxo om sjön och att få vara på och nära havet. Det är en sån härlig och rogivande känsla tycker jag.
Mysigt med utflykter så här och med lite gott att äta.
jättemysiga bilder man blir glad av. Du berättar ju så himla mysigt runt omkring dina upplevelser.
Ha det jättegott nu du fina och en VARM och STOR kram från mig. Ett litet regnigt Sundsvall.

Svar: Tack för fin uppmuntran! Visst är det märkligt att havet drar som en magnet och jag tycker också det är rogivande bara att se havet runt mig. Blåser det för mycket och går höga vågor så tittar jag hellre från land.Ha det allra bäst ! många kramar och tankar från mig.
Ditte

Malin

Jag ska nog ta mig en dagstur till Åland när jag är tillbaka i stan nästa gång jag är hemmavid igen. Imorgon bär det av till skärgården igen för min del.

Svar: Du har ju skärgården där du är. Härligt! Men för oss är det mer gott om plats på Rosella än på Vaxholmsbåtarna och klart prisvärt för en heldag till sjöss .
Ditte

Monika

Jag njuter av bilderna!

Kram!

Svar: Tack! Visst är det härligt?Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: