Egen plats...

    
 Vaxholm har en alldeles extra och egen plats i mitt hjärta. Ja, förutom alla besök här som barn, tonåring och vuxen med egna barn (som också har härliga minnen härifrån) så blev Vaxholmsbåten och Vaxholm en "fristad" för mig sommaren 2002 då jag flyttade från Upplands Väsby och in till Vasastan i Stockholm.
Vasastan kändes ganska tomt denna sommar och mycket asfalt var det.
Men jag hade en liten och fin lägenhet, med härlig balkong mot en grönskande gård, i ett mindre hus från slutet av 1800 talet.
Men det kändes stundtals tomt i stan under sommarmånaderna.
Så för att råda bot på detta köpte jag ett kombinerat SLkort  (buss- tunnelbana-pendeltåg) och kombinerade det med ett månadskort på Vaxholmsbolaget. Allltså hade jag hela skärgården inbakat i det hela.
Så nästan varje morgon satte jag mig på bussen ner till Strömkajen med solstol, böcker och badkläder för att ta 10 båten ut i skärgården.
Stolen var perfekt att ha med sig på båtarna, eftersom sittplatserna snabbt tog slut och jag kunde flytta runt och alltid ha bästa platsen.
Här på båtarna trängdes jag med turister och fick fin skärgårdskänsla.
Ibland fortsatte jag mina turer till Sandhamn eller möja, öar längre ut i skärgården, men ofta klev jag av just i Vaxholm.
 
Vaxholmsbåtarna lägger till och avgår alldeles framför Waxholms hotell.
 
Med min stol under armen köpte jag med mig färskt bröd från bageriet, pålägg, frukt och tomater på Konsum och vatten hade jag med mig i den lilla kylväskan.
Ofta, väldigt ofta, strosade jag längs vattnet och bort mot Hembygdsgårdens café i Norrbergshamnen, för att gå genom trädgården och ner till "min sol och badklippa". Oftast var klippan ledig, men jag hade en alternativ lösning.
Fram på eftermiddagen blev det en sen lunch på Hembygdsgården eller som varaition och om jag ville spendera mer pengar, på uteserveringen till Waxholms hotell.
Båtresorna till och från Vaxholm, Hembygdsgården och "min klippa" blev en lisa för själen och vi har förblivit vänner genom åren.
 
 
Hembygdsgården i Vaxholm, Trädgårdsgatan 19, alldeles vid vattnet, inrymmer ett av Storstockholms bästa caféer och ett litet museum. Hembygdsgården ligger på Blombergska udden och huset är från 1800 talet. I slutet av 1800 talet donerade kamrer Blomberg byggnaderna till Vaxholms stad.
 
Den här klippan tyckte jag var "min" och den lilla fällbara solstolen placeradespå gräset
så att fötterna kunde vila mot klipporna alteftersom solen ändrade läge.
Jodå, viss ormvarning! Har sett en snok och en huggis här och gissa om jag tjöt...
 
Bra spaning mot caféet.
 
Vill man inte sitta i  trädgården med skugga av träd eller  parasoller kan man sitta på verandan alldeles vid vattnet. Mysigt att kunna svalka sig åtminstone med ett fotbad.
 
 
Det är bra att vara åtminstone lite hungrig eller "sugen" när man besöker Hembygdsgårdens café för allt kommer i stora portioner.
Fräscha sallader, pajer, smårätter, mängder av olika smörgåsar och alla dessa hembakade kakor och tårtor.
Kaffet som serveras kommer från Vaxholms kafferosteri. Skall det var närproducerat så....
Vi man ha ett glas vin eller öl går det också bra.
För vår del föll valet på en räksmörgås för min del, inga maskinskalade små pytteräkor här inte, och Bosse ville förstås ha en strömmingsmacka. Gott!
 
 
Kakbordet är välfyllt med vackra och stora och då menar jag STORA bakverk. Flera av dem skulle man lätt kunna dela på två eller tre personer...
Men vi avstod, mätta som vi var och i stället inhandlades jordgubbar på torget.
 
 
 
 
 
Visserligen var jag väldigt sugen på den fina jordgubbs och rabarberpajen. Men det får bli nästa gång.
Och de kommer nog snart...
 
                                                                           
 
 
 
 
 
 
                                        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MariaUlrika

Vaxholm är fint. Njuter gör vi alla nu när sommaren hälsar på.

Kram
//Ulrika

Svar: Visst är Vaxholm fint och särskilt i dessa sommartider. Och just nu hälsar den ju på. Tar mig då och då en tur dit och det blir ingen riktig sommar för mig utan ett besök just i vaxholm.Kram!
Ditte

Marja

Sommaren du flyttade till Vasastan låter som en härlig tillvaro! Sommarlov i ordets rätta bemärkelse. :) Räkmackan ser för härlig ut och så jordgubbar på det... mums! Ha det så skönt i värmen! Kram. :)

Svar: Ja, sommaren då jag flyttade till Vasastan var speciell och det på både gott och ont.. Händelserik och sorglig. Och jag kommer alltid att minnas den.Kramar!
Ditte

Ami

Men vilka bakverk! Jag är ju ett riktigt kakmonster och älskar stora saftiga bakelser. Men efter den goda räkmackan förstår jag om du inte orkade :)
Visst är det härligt när sommaren väl visar sig :)
Kram!

Svar: Miljön här är så mysig och att både mackor, mat och bakverk är goda förgyller det hela ytterligare. Vaxholm är verkligen fint nu när sommaren är här. Hur länge vet man ju inte, så vi passar på att njuta av den på alla sätt och vis.Ha det bra!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Oj så mycket gott! Fast det är inte så synd om oss, vi kom just från Ali's där vi fick korv med mos och räkmacka (fast inte tillsammans ;-) ). Även fast dom är fina, Ali's mackor, så slår dom ju inte den där med dom jättefina räkorna. Såna finns ju inte att tillgå här...

Svar: Och miljön är så fin. Så sommaraktigt! Nu när det är svensk sommar med vackert väder. Inte är det synd om er...Ni har mycket gott ändå att tillgå på fisk och skaldjursfronten.Gallerian hade också bra räkmackor, vill jag minnas.
Ditte

Ingrid

Hej Ditte
Fina bilder från min sommarstad i ett antal år. Jag hade ju stuga i Engarns by utanför och var ofta in till Vaxholm, eftersom det inte fanns någon affär där ute. Gick ofta, och tog ibland bussen som stannade nedanför byn. Fina minnen men lite vemodigt att tänka tillbaka på.
Men allt har sin tid.
Kram

Svar: Tack! Visst har allt sin tid och ibland känns det vemodigt med tankar och minnen. Förstår att det blev många turer för dig in till Vaxholm och det är ju en så fin sommarstad. Kram
Ditte

Ladies Abroad

Hembygdsföreningen är min favvoplats i Vaxholm också. Men det vet du ju redan.......

Fortsatt trevlig sommar från Lena

Svar: Jo, jag minns att du också skrivit om Hembygdsgården och gillade den. Och visst är det en klar favorit, även om jag också gilla Waxholms hotell, kanske mest av nostalgiska skäl. Och då var ju Åke Söderqvist restaurangchef. Önskar dig också en fortsatt fin sommar.
Ditte

Veiken

Var i världen är sommaren vackrast???? SVERIGE! Det spelar ingen roll om man är på väst eller ostkusten i norr eller söder!
Det blir finare för varje år tycker jag, när vädergudarna är på gott humör! Vi åt strömming varje gång när vi var på Vaxholm - inte gubben! :( Kram

Svar: Håller helt med dig! Sverige är fantastiskt när sommaren är här. Kul att du också ätit strömming i vaxholm, men jag är nog mer lik "guben " där. Tar gärna annat än "nåldyna".Roligt att du också varit i Vaxholm.
Kramar!
Ditte

Bara brittiskt

Åh så nostalgiskt. Hit har det blivit många turer.

Svar: Ja, visst var dte lite nostalgi....Och roligt att du varit här många gånger.
Ditte

Hamid

Godmorgon
Vilken härlig berättelse om Vaxholm och vilka fina bilder. Det är mycket svenskt. Är man bortrest då börjar man och saknar hem.
Det man kan önska sig är en dagstur eller två tillsammans med dig i Stockholm för att du kan detta bäst.
Just nu är i Torrevija och skulle vilja ha en fika med er.
Du får hälsa Bosse.
Hamid

Svar: God morgon! Vad trevligt med Torrevieja! Tyvärr blir det nog ingen fika av där nu tillsammans med er. Vi stannar nog kvar hemma. Men bi har ju alltid semester och kan resa ner när andan faller på. Nästa gång vi alla är på plats så ses vi. Och har ni vägarna förbi Stockholm så har jag många smultronställen att visa. Önskar er en fin semester i Torrevieja. Många hälsningar från Bosse och mig.
Ditte

Eva`s blogg

Härligt med din berättelse & alla ställen där, det där fiket låter ju super o hade man bott där hade det blivit för många fika stunder hi hi :) minnen är bra att ha eller hur :) njut av dagen kramen tack för underbara bilder oxå

Svar: Utbudet av fina platser är stort men jag håller helt med; man kan inte fika på alla. Men ibland! Och visst är det speciellt med fina minnen. Önskar dig en fin dag och hoppas du mår bättre. Kram!
Ditte

christina

Hej Ditte! Det var kul att få se dig åtminstone på bild! Vackra foton! Sverige är fantastiskt! Ni kanske ska komma ner åt Skåne och fota framöver, Torekov blir vårt andningshål i Sverige. Välkomna! Kram till Bosse och Dig!

Svar: Tack du goaste! Så länge sedan! Men du finns med i tankarna nästan varje dag. Torekov låter toppen! Spännande att ni hamnat där. Skickar ett mail!
Saknar dig!
Kramar!
Ditte

Malin

Vackra, fina Vaxholm. Och Hembygådsgårdens fik och tillhörande kakbord känner jag igen. Förra sommaren fick jag ta doggybag med mig därifrån.

Svar: Det kan jag förstå. De flesta barkverk kunda man dela på flera, eller som du, tam med en "doggybag". Härligt med en sådan oas nära stan. Och dessutom få lite skärgårdskänsla.
Ditte

Malin

Var dessutom tack vare ditt tips om den fantastiska Hembyggdsgården som vi hittade dit förra sommaren

Svar: Vad roligt att man kan tipsa varandra. Du har ju gett mig flera bra tips också.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: