Den där sommaren...

    
 Värmen är påtaglig, minst sagt, och det var den sommaren 1959 också.
Den sommaren, den 21/7, dagens datum, flyttade jag nämligen som 10 åring till Stockholm från den gudsförgätna lilla köpingen Töreboda, i  Västergötland.
Detta var tillika mitt första besök i storstaden och jag kan nog inte påstå att det var någon kärlek mellan Stockholm och mig vid första ögonkastet. Den kom att dröja några månader.
Helst ville jag ta vändande tåg tillbaka till Västgötaslätten, där jag hade mina farföräldrar, många fastrar, farböder och förstås alla vänner.
 Min pappa hade arbetat i Stockholm sedan 1953 och först 1959 fick vi alltså en lägenhet i Solna och flytten till storstaden blev verklighet och familjen kunde bo tillsammans på heltid.
 
Tidigare kom pappa hem till Töreboda på besök ungefär en gång i månaden, under en helg, och då skulle allt hinnas med.
Men som tur var så bodde vi från april till mitten av oktober tillsammans i Norge, på Lillehammer, eftersom pappa då jobbade där. Och det var tider det....Alltid så många roliga saker som hände.
Ibland blev vistelserna längre och ett år stannade vi 10 månader och jag kunde som sexåring börja skolan i augusti tillsammans med mina norska vänner. En härlig tillvaro!
Den här sommaren 1959, sommaren då landet byttes mot stad, blev för mig en annorlunda sommar.
Jag tyckte att min frihet var begränsad och inte kände jag några heller.
Men mamma var klok. Hon lämnade flyttkartonger och allt som skulle ordnas med och tog med mig till Skansen och visade mig Stockholm och mamma lärde mig att hitta. Oj, vad vi åkte buss och spårvagn.
Med pappa åkte jag till olika badställen runt stan; Hässelby strand, Ängbybadet och ut till Saltsjöbaden och jag hittade en härlig lekplats i Karlbergsparken.
När augusti kom och skolan började så kände jag mig hemma i storstan, i Stockholm och den blev en del av mig. Och så har det förblivit även om det numer finns fler städer och platser som ryms i mitt hjärta.
 
Igår tänkte jag lite extra på min första storstadssommar, den 1959 och särskilt på hur tillfälligheter och olika möten genom åren varit med och format mig.
 "Helenfamiljen" hade bjudit in till lunch hemma hos sig i Nacka Strand och jag var där tillsammans med Liv och ett par väldigt goda vänner, G o P, som jag lärde känna på mitt första arbete i skolan redan 1970. Och just G är en person som betytt så mycket för mig genom alla år och vars klokhet, tankar, vänskap och humor många gånger gett mig en puff framåt.
 
Fjäderholmarna, lite skärgårdskänsla mitt i Stockholms inlopp, vy från Helenfamiljens balkong i Nacka strand.
Lidingö i bakgrunden.
 
 
 
 
Eva`s blogg

Hej Ditte...förstår att du känner så för din stad nu jag har inte så mkt att jämföra med då jag är uppvuxen här i Malmö o älskar staden faktiskt ...värmen jag inget funkar o jag känner mig slö i skuggan vill jag helst vara o inte göra så mkt ....ha en skön kväll kramen

Svar: Visst är det skönt att man trivs där man är. Och jag tror säkert att Malmö är en fin stad. Har bara varit där några gånger....Vet att jag var där när det var bomässa och Västra Hamnen och Turning Torso visades. Tiden går så fort.Önskar dig en fin kväll.
Kram!
Ditte

Ami

Det är alltid svårt att vänja sig i början när man kommer till en ny plats. Jag är född i Borås och när jag började skolan här i Helsingborg retade alla mig för dialekten. Så den fick jag jobba med :)
Härligt att ni träffades hemma hos Helene och åt lunch :)
Ha en fin kväll!
Kram!

Svar: Det är så mysigt att ses och kombon mat, vänner, nära och kära är nästan oslagbar.Vad gäller dialekten, så pratade jag inte "bred västgötska" när jag flyttade till Stockholm och arbetade snart bort den dialekt jag hade.
Aha, du är från Västergötland du också....Ursprungligen menar jag...
Kram!


Ditte

Iris

Jag njuter av att titta på bilderna! Länge sedan jag besökte Fjäderholmarna, alla konsthantverkare på ön och maten på krogen. Kram

Svar: Fjäderholmarna är alltid trevligt! Men ännu har vi inte varit där i sommar. Men det blir. Vill ju må lite bättre först. Har fortfarande väldigt ont och ansiktet är sårigt. Men om ett par veckor så....Ha det bra!
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Intressant att höra om ditt första upplevelse av Stockholm. Jag hade varit i Köpenhamn flera gånger innan jag besökte Stockholm första gången (uppväxt i Lund). Vi var på semester här en sommar, besökte Skansen, Leksaksmuseet och sånt. När mina föräldrar frågade vad som varit roligast i Stockholm svarade jag "eåka tunnelbeana" (på bred skånska) ;)

Svar: Visst är det olika det här med upplevelser av en stor stad för första gången. Jag hade ju varit i Oslo, men det var en liten stad jämfört med Stockholm. Minns nog inte vad jag tyckte var roligast. Drt dröjde ju ett tag tills jag fann mig till rätta här.
Ditte

Anna Gustafsson

Åhh vad roligt att läsa om din första sommar i sthl,, och vilka kloka föräldrar :)
kram från Bästkusten ;)

Svar: Kram till dig också. Vi tänkte extra på dig nu när vi såg på "Lotta". Saknar dig!Ha det gott!
Bosse hälsar!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon vännen ..kikar in så här innan alla måsten o önskar dig en skön dag kramen

Svar: Hallå! Är på utflykt i Mälaren och har det jättebra . Önskar dig också en fin dag. Kram!
Ditte

Veiken

Det är inte lätt för en tioåring att bli omplanterad i ny jord, men med rätt näring och stöd, växer sig plantan stor och stark i den nya jorden!
När jag läste 1959, kommer jag att tänka på getingar. Dom var många den där sommaren! Kram på dig

Svar: Du också mindes getingarna och Ama hade fått berättat för sig om denna sommar, "Summer of 59".Tror att jag klarade omplanteringe bra för jag har ju växt här och valt att stanna kvar i Stockholm. Bra så...
Ha det bra!
Kramar!
Ditte

Ama de casa

1959 var året innan jag föddes men jag kommer precis som Veiken att tänka på getingar. Så många gånger som farmor berättade om hur dom var tvungna att stryka undan getingar från smörgåsarna med handen. Jag såg storögt framför mig hur det var typ mer getingar än ost på mackorna... :-)

Att ryckas upp med rötterna och flytta till annan ort är nog betydligt lättare för ett barn trots allt. Om det inte sker hela tiden, såklart.
Skönt att du fann dig tillrätta så snabbt i storstaden.

PS: Den där Thai-restaurangen var i och för sig bra, men inte var det då Thai. Mer som wooken på Valencianas eller Locos (som båda är fräschare, tycker jag). Det som stack ut lite var att dom hade en stor "grillhörna" där det grillades kött, korv. dadlar med bacon (mmm..) med mera. Det var gott, men jag tror inte att vi går dit igen.
:-)

Svar: Tack för bra recension av thairestaurangen. Då kan vi hoppa över den och välja någon av de andra i stället. Jodå, jag fann mig till rätta till rätta i Solna/Stockholm och har ju stannat kvar. Men jag bodde ju bl.a. i Norge tidvis och med pappa och mamma även i kortare perioder i andra länder där pappa jobbade. Kanske därav reseintresset.
Intressant att du än idag minns att du fått berättat för dig om getingåret 1959. Vet att man fick fly ut i vattnet med smörgåsar....

Ditte

Eva`s blogg

God morgon vännen...hur har du det i dag? här är det varmt o skönt men som du så föredrar jag skuggan skall snart i väg så jag önskar dig en skön dag kramen

Svar: Gd morgon! Ja, här är det ju skuggan som gäller. Ont idag, men det går nog över.Önskar dig också en trevlig, ledig, dag.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: