Blixtar, regn och dunder

    
Plötsligt händer det. Från ena stunden till den andra. Himlen öppnar sig, temperaturen sjunker från +27 till +17 på några minuter.
Det går inte att se ut. Ovädret kom klockan 13 och stannade en timme.  Och mycket hann hända på den tiden.
 
Jag sitter i godan ro på balkongen under markisen och ser att molnen bygger små berg.
Det lir snabbt svalare blir svalare och hör åskan hörs mullra dovt i fjärran. 
Markisen dras in, vinden ökar i styrka och jag drara mig inomhus. För plötsligt är ovädret över oss.
 
Det vräkte ner, vinden tilltog och jaghar ingen aning om hur mycket regn som föll
inom loppet av den timme det tog innan ovädret drog vidare.
Många båtar låg i kanalen och väntade på slussning, men det gick inte att se dem.
 
Det gick inte ens att se ut. Bild från vårt vardagsrum klockan 13.
 
Så här ser det ut i mer "vanliga fall".
 
Mycket regn kom det! Utanför på gatan såg det ut så här strax efter klockan 14.
 
En del vatten hade t.o.m. letat sig in i huset genom ytterdörren.
Dock räddade tröskeln den som bor längst ner. Inget vatten in in lägenheten.
Tur eller skicklighet?
 
Grenar nerblåsta och mängder med vatten. Här fungerade helt klart inte avrinningarna.
 
 Solen tittar fram igen, jag går ut på balkongen, vevar ut markisen och sätter mig för att med en del av ena ögat se vad som sker på kanalen och i slussen (alltid mycket att titta på och mycket som händer) och i övrigt med fokus på den f.d. höjdhopparen, Patrik Sjöbergs självbiografiska bok, "Det du inte såg". En bok han skrivit tillsammans med Markus Lutterman, journalist och författare och som handlar om övergrepp.
Känner att livet på kanalen får vänta till förmån för boken.

 
 
 
 
 
 
 
                                                                               
 
 
                                                                                        
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                      
 
 
 
 
Marja

Men så dramatiskt! Tur att du var hemma och inte ute någonstans mitt i naturen. Åskvädret skulle visst förflytta sig norrut, så snart har vi väl det här. Det är då lite svalare i dag och nu på eftermiddagen har det mulnat på.
Kram! :)

Svar: Här kom ovädret plötsligt, men med den värme som varit kunde man ju inte vänta annat. Men regnet som kom var otroliga mängder...Jag har hållt mig inne idag och det var nog tur...Hoppas ni kommer lindrigare undan.Men nu är det svalare och behagligare ute.
Kramar!
Ditte

Mats

Hejsan Ditte, vilket häftigt väder! Både otäckt och spännande med naturens krafter, man blir lätt liten som människa när naturen visar vem som bestämmer! Ha det så bra....Mats

Svar: Ja, det var blixtar och dumder och massor av regn. Har ännu inte hittat uppgifter hur mycket spm föll på en timme. Men mycket var dte....Och naturen bestämmer. Nu är det mer behagligt ute, nästan svalt.
Ha det bra ni också.
Ditte

Mats

Ha ha...det gjorde det tydligen inte :)

Svar: Gör inget om du hör av dig två gånger, eller fler...
Ditte

Ami

Konstigt med vädret....Att regn och åska bara kan dyka upp från ingenstans och sen lika fort försvinna igen. Men vad mycket det ställer till med på så kort tid. Här kom det några droppar regn tillsammans med lite mörka moln, men sen blev det inget mer av det.....Märkligt!
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Ja, här var det ett rejält oväder som nu flyttat norrut. Kajen nedanför fylldes snabbt av vatten, ett par dm, och båtarna i kanalen for som rädda höns i de kraftiga vindbyarna. Tursamt nog var det hela över på en timme. Nu är det svalare och det känns mer behagligt.
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Här vräkte det också ner... Vi stod utomhus, halvt skyddade under nån båt och blev... genomblöta! Men husbåten var torr överallt inuti när vädret dragit förbi. Bra test ;)

Svar: Bra test för er båt! Nu vet ni att den är tät. Skönt att ni fick lite skydd för det vräkte ju ner.
Vi såg båtarna på kanalen här och de var inte beredda på ovädret. Här flöt hela kajen. Vi såg på från insidan i den mån det gick att ens se ut...
Ditte

Malin

Vi hade ovädret med men hos oss stannade det lite längre än 1 h. Tror det höll på i 2-2,5 h men inga översvämningar som ni fick er bl.a här i Stockholm. Även om regnet var välkommet så var det inte nödvändigt med sånt oväder

Svar: Vi var bara glada att vi inte var på sjön igår under ovädret. Mem jag hörde att de ute i Sandhamn inte haft något oväder alls. Väldigt olika alltså-
Ditte

GeddFish

Hej! Kikar in på ditt oväder, det var hemskt, så olika oväder falla, här hade vi bara en åskskur.
Hittade din blogg på lite omvägar, kram, Gerd

Svar: Tack för att du tittade in. Nu hittade jag din blogg också. Trevligt! Ja, här i Stockholmsområdet var det ett rejält oväder under en timme, men sedan drog det norrut. Luften blev lite lättare att andas och temperaturen sjönk. Skönt att ni bara fick en åskskur.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Ja, jösses vilket oväder det var! Såna där vattensamlingar blir det ofta här i Torrevieja när höst- och vinterregnen drar Men det beror nog mest på att det inte finns nån avrinning att tala om.

Svar: I torre har jag sett det, men inte här i tsan. Vi är inte vana vid dessa regnmassor på så kort tid. Men stora delar av stan hade svårt med avrinningen i går. Mycket regn som föll på en timme.
Ditte

A-K

Hola
Vilket oväder Ni fick! Här regnade det bara lite på fm. Såg i vår lokaltidning i morse att en av färjorna slet sig från kajen nedanför Susan.
Tur att Du hann in innan ovädret kom.
Kramar till Dig och Bosse.

Svar: Ja, det var ett aväder som eter duga. Men allt var över på en timme och sedan kom solen fram igen. Tur att färjan kom tillbaka..Kramar från oss till dig.
Ditte

Veiken

Just där vi bor kom det bara några droppar.... tyvärr! Jag begriper inte hur träd och buskar ska klara sig. Vi var i Torekov igår och där kom det helt vatten och hagel.... Kram

Svar: Tänk så olika det är. Här ligger träd omkullvräkta och grenar blåste av träden och alla växter har fått vatten så de klarar sig ett bra tag. Det blev nog en riktig rotblöta....Nu har ovädret dragit norr ut, men vi får se...Här är det väldugt kvavt idag och +31.
Jag pustar helst vid fläkten ...
Kram!
Ditte

C'est la vie - Avec Moi

Vad lustigt. Hemmavid har de utlovat väderomslag som både åska, blixtar och dunder. Även regn och fallande temperaturer. Men icke.
Här gassar solen fortfarande och jag känner lite att Kom tillbaka Höst. Allt är förlåtet. Nästan ;-)

Svar: Ja, här blev det rejält. Men temperaturen gick snart upp igen. I går kväll var det 29 grader vid 21 tiden. Även idag har det varit klibbigt hett och fuktigt. Var ute med en väninna och promenerade och vi var helt slut efter att ha gått 6 km. Jag sov i en timme när jag kom hem.....Nu går det att sitta på balkongen och det är + 28 grader klockan 18.30. Men i skuggan fläktar det...
Ja, visst vore lite höstkyla välkommen.
Ditte

Bosse Lidén

Tänk att allt kan gå så snabbt. Inte konstigt att de inte hann få dit taket på Friends Arena. Tack för rapporten i text och bilder. Kram från ett torrt Ystad.

Svar: Här kom ovädret direkt och med vindbyar på 30 m/ sek. Så ni har klarat er bra....kram
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: