Västerås, vänner och vinter

    
 Härligt vinterväder med strålande sol och några minusgrader. Bosse och jag tar på förmiddagen tåget mot Västerås och sitter behagligt tillbakalutade och ser det vackra vinterlanskapet passera utanför tågfönstret. Resan tar under en timme och när vi närmar oss Västerås har en del molntussar dykt upp på himlen.
Gunilla möter oss vid stationen och vi går mot deras hem alldeles vid Mälarens strand. Det är betagande vackert och ett tunt istäcke ligger här över Mälaren men på några ställen har en ränna brutits i isen för att båtarna skall komma in till hamnen för att lossa.
 
 
Vi njuter av den vackra utsikten en stund innan vi sätter oss till bords för att avnjuta en helt underbart god mälargös, fiskad i Kvicksund. Så gott! Fick receptet av vännerna john och Gunilla.
(Ungefärligt recept; för 5-6 personer ca 800g-1kg mälargös eller annan vit fisk läggs i en lätt oljad form på en botten av purjolök. Salta och peppra, sedan klickas minst en dl. riven västerbottenost ovanpå fisken.
 Grädde, ca 2dl blandas med ca 4-5 dl crème fraiche, 2 msk dijonsenap och vitpeppar. Detta breds ut över fisken. Därefter in i ugnen i 200-225 grader ca 20 minuter. Väl värt att prövas!)
 
Härlig utsikt från lägenheten och en lunch som verkligen blir minnesvärd.
 
Det blev också en promenad på stan och vi började på den nya konsthallen som är inrymd i en del av Aseas gamla byggnader. Och sedan blev det en tur förbi "Aseaströmmen", en skulptur i brons och granit som finns på Stora torg. Skulpturen är 12 m lång och gjord av konstnären Bengt- Göran Broström ( 1947-2004) och kom på plats 1989, ett verkligt kännetecken för Västerås och det gamla Asea idag ABB.
Vi hade en jättetrevlig dag i Västerås och kommer gärna tillbaka. Tack för idag!
 
Promenaddags! Mysigt att gå längs Mälaren.
   
En del av ASEAs gamla lokaler och just här ligger den nya konsthallen.
Pågående utställningar handlade delvis om det gamla Västerås
och om hur skolelever tänker sig Västerås om ca 100 år. De hade byggt upp staden som de önskade att den skulle se ut och skrivit texter till.
 
Västerås om ca 100 år, som skolbarn i 10 års åldern tänker sig.
                                                                                                      
 Aseaströmmen, cyklande arbetare på väg till sina skiftjobb på Asea, nuvarande ABB.
Även en annan symbolik finns, "Asea var ett elektroniskt företag som tillverkade produkter för generering, överföring och användning av elektrisk ström.
                                                                               
 
 
                                                                             
 
 
 
 
A-K

Go kväll!
Så skönt att kunna ta tåget till Västerås.
Jag ska dit både på onsdag och nästa fredag. Men då åker vi i egna bilar. Ev. På fredan kan det bli en minibuss inhyrd.
Fisken såg jättegod ut. Har ett bra recept med kräftstjärtar och kräftost som man tillagar ungefär på samma sätt.
Jag har varit hos barnbarnen en stund i kväll. Sonhustrun var och såg filmen 100-åringen tillsammans med sin mamma.
Jag vill nog gå och se den filmen också, har läst boken.
Handlar ju lite om samhällena runt omkring mig i början.
Hälsa Bosse och kram till er båda/A-K

Svar: Trevligt med Västerås för din del också. En fin stad! Lagom så där... Vad gäller 100 åringen så tycker jag den är sevärd. Hade också läst boken, men jag tycker att filmen håller och är både underhållande och har ett budskap; man blir inte för gammal....Och tack vare filmen fick du också kvalitetstid med barnbarnen.
Kanske får vi ta en fiskmatlagningskväll i Torre och prova recept. En trevlig tanke.
Kramar!

Ditte

Veiken

En härlig utflykt till goda vänner! Man kan göra så mycket gott av fisk och et ni blev bjudna på är värt att pröva. Vit fisk är gott!PS. Allt är helt lugnt och folk härnere har inte en aning om vad som pågår/pågick? i Bangkok. Varma kramar!

Svar: Skönt att höra att du har det bra. Har följt lite på tv vad som händer i Bangkok och det brukar vara så att är man på plats så märks det inte så mycket. Men tv bevakar....Och man kan lätt få för sig att det kanske är mer tumultartat än vad det är.Önskar dig en fin vistelse och jag följer din blogg så jag också får lite thailandkänsla. Men i morgon bär det av för oss till Spanien.
Kramar!
Ditte

Freedomtravel

Låter gott! Fisk i ugn är alltid en favorit hos oss. Gott och enkelt.

Svar: En trevlig dag blev det och kombinationer vänner och god mat samt en utflykt är alltid trevligt.
Ditte

Ama de casa

Västerås är en fin stad. Jag har kompisar som bor där, så det där smidiga tåget har vi också åkt :-)

Fisken såg (och lät) underbart god ut. Måste absolut testas nån dag :-)

Svar: Visst är tåg bra, särskilt när det inte är stopp någonstans. Och fiskreceptet skall vi också prova. Stort utbud av färsk och fin fisk i Torrevieja så där gör vi vårt försök.
Ditte

Ama de casa

sv: Städa just innan ni åker? Dumt... Dammråttorna kommer att återförenas och ha party under tiden ni är här i alla fall... ;-)

Svar: Visst är det så. Men...För det finns ett men; Vi kommer att ha besökare i vår lägenhet och visst är det då trevligt att det är städat. Tyvärr blir det extra dammigt så här mitt inne i stan. men nu är allt klart och middag, "Vem vet mest", "På spåret" och "Skavlan" väntar, med soffhäng därtill. För för del blir det uppstigning klockan tre i natt och planet går strax efter sju. Landning i Alicante strax efter 11. Härligt!
Ditte

Gunilla Ingius

Skulle gärna vilja ha receptet med kräftost o kräftstjärtar för variation av väl använda anrättningar.
Hälsn Gunilla
gunilla.ingius@telia.com

Svar: Tack för senast. Skall fråga om receptet av A -K, en väninna i ESkilstuna och Torre. Mailar dig! Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: