Att bestiga berg

    
Idag har jag vilat mig i form men jag har inte alls varit sysslolös. Inte alls! För ett tag sedan blev jag tillfrågad av pensionsbolaget AMF om jag var intresserad av att recensera en av flera böcker om just pensionärslivet.
Visst var jag det, och när jag kom hem så låg boken "HANDBOK FÖR PENSIONÄRER", skriven av Gunnar Jägberg i brevlådan. ( Författaren arbetar som copywriter)
Boken är riktigt rolig och skriven i kåseriform och passade mig. Och en handbok i pensionärslivet har jag saknat...
"HANDBOK FÖR PENSIONÄRER bygger enligt författaren på nedärvd visdom och och flera generationers erfarenheter. Samt en hel del gissningar och fördomar om vad pensionärer roar sig med när vi andra är på jobbet. 
Och boken är en hyllning till pensionärer i allmänhet och särskilt till de egna föräldrarna. (Författaren är alltså själv av en betydligt yngre upplaga än de han skriver om.)
 Boken har många korta kapitel med namn som; "Du vet att du är pensionär när" t.ex.....du börjar leta efter plånboken först när kassörskan berättar vad det kostar.
"Saker som var bättre förr" ; Vattnet! Friskt och gott direkt från kranen i stället för importerade plastflaskor från Frankrike.
Gratisnöjen; Turista i smyg. Gå några meterbakom en guidad turistgrupp och tjuvlyssna. Eller, provsmaka dig mätt. LÅt dig väl smaka av alla varuprover i matbutikerna. Tumregel; ju större butik desto fler provsmakningar.
Är särskilt nyfiken på kapitlen om "Frisyrguide, Raggningsrepliker och Spartips.
Är i alla fall beredd med skrattgroparna!
 
 
Kanske stämmer följande citat av Ingmar Bergman;
"Att åldras är som att bestiga berg, man blir lite anfådd, men man får mycket bättre utsikt."
 

Visst klarar vi att bestiga det närmsta berget? (Tibet.)
 
 Och här kan man ta liften upp i Nan Shan en bit utanför Peking. Skidåkning på konstsnö.
 
Utsikten från den kinesiska muren är oförglömlig
och så även minnena av att se solen gå upp över muren en tidig aprilmorgon.
Lite anfådda blev vi av klätterturen, men det var det värt.
 
 
 
 
 
 
 
Stockholm den 30/1-2014
                                                     
 
                                                                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                           
 
A-K

Verkar vara en trevlig bok. Kanske jag kan få låna den om du tar med den till Torre.
Bestiga berg är nog inget för mig numera. En bedrift gjorde jag i slutet på 60- talet. Gick somnarleden på Åreskutan i högklackade Scholls träskor. Hur dum kan man va?
Heter det ung och dum tro?
Hur mår du idag?
Nu blev det många frågor.
Kram/A-K

Svar: Jag tar med boken til Torre. Den lockar till många skratt och visst kan jag känna igen mig i en hel del. Jag gillar kåserier.Att gå på fjälltur i högklackat var väl inte så bekvämt....Men säkert kände du dig fin.
Jag mår bättre idag, men har svårt med rörelser för vänsterarmen.
Ha det bra!
Kramar!
Ditte

Mats

Fina bilder Ditte, va du har varit med om mycket! Jag läste en gång en bok som heter " att bestiga ett berg" och vi har alla olika berg att bestiga, en del högre och en del mindre berg men alla har vi ett mål, nått att nå , ett mål med den bergsbestigningen.. :) ja du fattar! Ha det så gott// Mats

Svar: Tack! Jag fattar! Och härligt att det finns flera tolkningar.Just nu bestiger jag ett berg här hemma. Ett litet, kanske bara en kulle.
Ha det gott ni också!
Ditte

Preciosa

Hola Ditte!
Kul bok...men känns som den inte stämmer in på Torre :-) Tänker på att man tar fram plånboken först när kassörskan talar om vad det kostar...
Då är alla pensionärer här i Torre :) Här tar alla
fram den när dom har packat i först :-) Ja inte vi svenskar förstås :-)
Ha en bra natt och inget ont! Kram P

Svar: Ha, ha, ha...Nej , den riktar sig nog till pensionärer i Svedala. Men boken är rolig och stundtals hög igenkännandefaktor. Nu väntar sängen och lite mer läsning, men av tristare sort. Annars kan jag inte sova.
Det får bli Metro. Och nu har jag mindre ont...
Kramar!
Ditte

sannas rum

Wow, Kinesiska muren stårt verkligen på min Bucket List. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag vill komma i form; att jag ska orka gå mer, längre och mer uppför så att säga. Har alltid hatat när familjen dragit med en än hit, än dit, men det är ju fantastiskt att få se sådana platser som de dragit med mig på. Med bättre kondition uppskattar jag det förhoppningsvis mer :)

Kram kram <3

Svar: Helt enig med dig! Man uppskattar nog de mer jobbiga saker som föräldrar släpat runt en på när man blir lite äldre. Så tycker även jag som är gammal...Och klart att du skall se och gå på Muren. Finns långa sträckor där Muren är ganska orörd som är helt fantastiska. Naturen runt om likaså.
Och du kommer att ha världens bästa kondis.
Kramar!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Skönt att operationen är gjord. Handbok för pensionärer låter kul. Hur man ser på oss. Jag känner mig inte så annorlunda mot när jag jobbade. Mindre pengar och mer fritid.
Kram

Svar: Exakt! Jag känner mig inte heller annorlunda, men inser att jag fått lite later/olater. Boken är i alla fall rolig utan att göra någon till åtlöje...Och jag är så glad för att min arm nu bara kan bli bättre...
Kram!
Ditte

vivi

Ska oxå skaffa den boken..vill verkligen vara förberedd när dagen D kommer..! Kram

Svar: Du menar väl dagen P? Och du kan få låna boken av mig. Vi kan ha högläsning.Kram!
Ditte

Ama de casa

Jag kanske borde förbereda mig med den där boken. Men närminnet är inte det bästa... Kanske väntar jag en stund... ;-)

Svar: Nja, boken är skriven med humor och glimten i ögat och sådant gillar jag. Och du har ju långt kvar tills det blir dax, så vänta du. Jag är inte heller riktigt där ännu, åldersmässig. Bäst att var beredd i alla fall.
Ditte

Synne

När jag blir pensionär vill jag bli precis som du, Ditte! Pigg, alert och snygg :) Du är otrolig! Kram!

Svar: Tack! Det var mycket på en gång....Men glad blir jag förstås över att jag är "still going strong".Kramar till dig och de dina.
Ditte

Tina

Hej! Fina bilder du bjuder på! Boken du har att recensera verkar festlig! Den tänker jag läsa, måste göra mig beredd :-)

Svar: Tack! Och boken gav många skratt! Att förbereda sig mentalt är nog bara bra....Pensionärtillvaron är trevlig!
Ditte

Tina

Hej igen! Känner igen din fleece och jacka, fin färg! Vi har ju tur att grannen jobbpendlar till Shanghai, då har vi sån tur att vi får beställa lite kläder!

Svar: Ja, kinautbudet är enormt! Kul att du känner igen fleece och jacka. Jag kommer nog inte behöva köpa vare sig jackor, jeans, finklänningar eller skjortor under resten av mitt liv. Har samlat på mig en del under årens lopp.
Ditte

Bosse Lidén

Det där låter som en bok i min smak. Jag tror att jag fått en släng redan. Underbara bergsbilder. Man kan verkligen bestiga olika sorters berg i livet. Det är också i skuggpartierna, man kan bli starkast om möjligheten att återse solen finns där. Ljuset i tunnelns slut. Kram Bosse

Svar: Tack för fina ord! Så sant, ljuset finns och topparna kan man nå efter viss möda. Boken ger många skratt och det gillar jag. Är ju väldigt förtjust i "Bang"; Barbro Alfing och läser gärna en del av hennes böcker. En bok med olika resekåserier är "Älskar att resa". Man får sig många glada skratt. Kanske kan du hitta den på något antikvariat eller ett välutrustat bibliotek.
Kramar till dig också!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: