Bland blommor och mat.

    
En riktigt blåsig, men i övrigt fin dag. Solen skiner och det är nu på efetrmiddagen +21 i skuggan. Mycket behagligt och vi har vistats ute nästan hela dagen.
Jag började storstilat på fömiddagen att plantera de växter som inhandlades i går. Inte hellt enkelt för blåsten gjrde att planteringsjorden virvlade fritt omkring. Så det blev en del sopande också.
Men nu står en hibiscus, en pelargon och en liten smal historia med blå/vita blommor tillsammans och myser i solen.
 
Någon som vet vad denna växt heter?
 
När jag ändå var i gång så planterade jag om den ståtliga gullrankan som Ingrid lämnade efter sig. Den klättrar bra mot muren in till grannen, men behövde en större kruka. Och den har klarat sig bra ute hela vintern. 
Även de andra växterna fick sig lite ny jord och nu hoppas jag att de skall trivas ännu bättre.  De har stått ute under vintern och är pigga. Ja, det kanske fortfarande är vinter, men med +20 så har jag svårt att inse det. 
 
                                                                  
 
 Det blev ingen cykeltur idag, men en kortare promenad. Tog mig en tur till lite olika butiker för att handla och när jag räknade ihop metrarna blev det i alla fall fem km. Helt ok! 
 
Att handla i ett land där man inte behärskar språket ger en del utmaningar och sådana gillar jag. Hade tänkt att handla hem mat för några dagar, plus lite till så att maken har några matlådor när jag inte är här. Spelar ju ingen roll om man lagar lite extra när man ändå är i gång. 
Hade tänkt köpa högrev för att göra en köttgryta. Men ordet högrev hittade jag inte på spanska, så hjälp mig ni som kan. Kom fram till att kött till köttgryta kunde heta" la carne a la olla. " ( Slog i olka ordböcker för högrev och hamnade på "costillas prime", men det ordet förstod inte slaktaren)
Hoppade över grytköttet och körde på fläskfilé, kycklingfilé och laxfilé i stället. Här visste i alla fall jag vad orden hette på spanska. Alltid något!
I övrigt fick jag med mig hem det jag tänkt, i stort sett. Något liknande som sambal badjak/sambal olek hittade jag inte och när man inte ens vet vad som skall efterfrågas kör det ihop sig.
Tar med mig från Sverige nästa gång.
Middagen avnjöt vi redan vid 17 tiden och det blev lime och chilimarinerad färsk laxfilé som tillagades i ugn.
Särskilt behändigt när jag kan gå ut och plocka lime från sitt träd men chilin var köpt i butiken.
Vi satt ute och åt, jättemysigt och fortfarande +20.
 
Chili och limemarinerad lax med en sås gjord på vitlök, grekisk yoghurt, majonnäs och hackad vårlök.
Laxen marineras i någon timma med rivet skal från 1-2 limefrukter och ett par matskedar limejuice, tillsätt 1 hackad chilifrukt och 1 dl rapsolja.  SEdan marsch in i ugnen, 225 grader i ca 15-20 min beroende på hur tjocka laxfiléerna är. Kokt potatis, bulgur eller inget allas tillsammans med en fräsch sallad är gott till.
 
 
 
                                                            
 
                                                                                         
 
 
 
Malin

Härligt ni har det! Och både spännande att ge sig på att handla på ett annat språk än vad man behärskar. Meb n en del av tjusningen. Vad skönt att kunna plocka lime direkt så där från trädgården.

Svar: Visst är det roligt att handla i butiker där man inte förstår språket så bra. Men jag fick ju god träning under åren i Kina. Och de dramatiska talangerna kommer fram..,,
Ditte

Cissi

Så skönt det låter. Varmt, sol, middag på terrassen, blommor och annat. Lätt att förstå att du trivs.

Svar: Ja, vi trivs verkligen här och har det så bra.
Ditte

Tina

Hej! Ni verkar ha stor frys, med plats för matlådor! Jag gillar storkok, så behändigt! Vi har större kyl/frys i Torre, än i Ume!
Jag har tidigare tipsat att, till slaktare/butik, ta med en bild på styckningsdetaljer utsatta och namngivna på latin, på en bild av djuret. Finns sådana bilder på nätet, har jag sett förrut i alla fall. Men ingen med spansk översättning...

Svar: Jadå frysen här är inte så stor men funkar perfekt. Kylen är stor så mycket får plats. Det här med bild på köttet är nog bra men än har vi ingen skrivare här. Kommet! Men jag skall hem snart i ett par veckor så då kan jag ta kopior. Tack för bra idé .
Ditte

Susan

Hola! Ja visst är det jobbigt när man ska handla mat och inte vet riktigt vad det heter! Har ställt en massa frågor just kring kött och fisk till min spansklärare men köket tycks inte vara hans domäner. Han är superduktig på det mesta - utbildad universitetslärare men verkar leva på färdiglagat. ;) Högrevet är ju en del av bogen - men den mer marmorerade delen som ger saftigt kött i grytor. Bog vet jag heter aguja eller paletilla - har sett men inte vågat köpa eftersom det inte har verkat vara tillräckligt marmorerat. ;)

Fortsätt njut av värmen - här på Åsöberget har vi fått basta ikväll för att få upp blodcirkulationen!
Buenas! //Susan

Svar: Tack för tipset! Får leta vidare efter bra grytkött. Men skam den som ger sig. Och jag är en envis typ.Skönt med bastu där uppe på Åsöberget när temperaturen är låg utomhus.
Vi ser även i morgon fram emot värme; det blir nog dubbelt. Både grillfesten och grillkolen sprider nog värme och utomhustemperaturen hoppas jag hjälper till.
Ditte

Lena

Hej på dig fina blomsterflicka. Vad du har fått till det fint med alla växter. Härligt med så klara färger Ett litet tips är att plantera en avocado-kärna i rabatten. De växer som ogräs. Så på ett par år blir den er rejäl buske.
När det gäller spanska ord, så är det ju inte alltid helt lätt Först och främst ska man komma ihåg alla glosor som man lärt sig. Dessutom ska man hela tiden lära sig nya. Jag brukar sätta mig ner en stund varje kväll och fundera över vilka ord ja har saknat under dagen, för att samtalen skulle flyta. Lat som jag är slår jag inte upp orden, utan frågar någon vän. Jag har en liten bok där jag skriver de nya orden. Sedan försöker jag att använda dem i olika samtal under veckan. Det har fungerat bra för mig.
Saknar er väldigt mycket och vi hoppas på att få till en träff i någons sommarstuga. Vi kan nog få låna en bil om det behövs. Vi är inte på plats ännu men snart....... Många kramar till er båda samt ett lycka till hos doktorn.

Svar: Tack du goa! Blommorna både piggar och lyse upp. Skall absolut plantera en avokadokärna och de vad som händer. Vet ju att du har så många växter , men har större utrymme för dem.Jag har skaffat en bok där jag också skriver upp ord, hade ju en sådan i Peking och det fungerade jättebra. Den var med överallt om jag skulle glömma ord. Kommer hem på tisdag för operation på onsdag. Mailer dig i kväll.
Saknar er också! Mycket!
Kramar från oss båda till er.
Ditte

Veiken

Jag tog en träff med Herr Google Translate och han berättade att högrev heter chuck på spanska. Rätt eller fel, vad vet jag?
Det är bara att se vad som hamnar i påsen hos slaktaren!
Den där laxen ser ut som på den finaste krog! Läckert!
Blommor i alla former ger en lite guldkant på tillvaron och har man gröna fingrar så... Många kramar!

Svar: Tack, försökte också med Mr Google translate och fick annat svar. Men skall prova ditt ord nästa gång. Laxen blev verligen god, komer jag att göra om.Nu får vi se hur blommorna tar sig. Men det lyser upp och jag gillar blommor. Har valt tåliga växter tror jag. I februari skall det bli ett par buoganvilla också. Men mina favortter, orkidéer får jag nöja mig med hemma i Stockholm och de jar du ju runt kröken.
Önskar dig en fin dag!
Kramar!
Ditte

Mats

Ser ut som ni har det mysigt och smaskigt gott med laxen, den ska provas!

Svar: Vi har det fortsatt bra och myser på så mycket det bara går. Jag skall ju hem en sväng på tisdag för att senare i veckan åka till Vemdalen för lite skidåkning. Och sen tillbaka hit. Vad gäller laxen är det receptet väl värt att provas. Bäst blir det med färsk lax. Ha det gott!
Ditte

Veiken

Jag sladdar in på söndagskvällen och önskar dig en härlig ny vecka och fina dagar i Spanien! Kramar

Svar: Önskar dig detsamma!Kramar!
Ditte

Ama de casa

Laxen såg himla god ut :-)

Kul att ses som hastigast idag :-)

Svar: Laxen var blev verkligen god.
Och det var jättetrevligt att ses så där på språng....
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: