Tomtarnas entré

    
 Nu har tomtarna gjort entré här hemma och hittat sina platser. Tror att det blev viss förvirring i leden, eftersom några har hunnit förirrat sig till varmare trakter sedan förra gången de som finn kvar inte kunde inta sina vanliga platser. Dock styrde jag tomtarnas intåg genom att peka med hela handen.
Visserligen fick ett par byten ske efter starkt motiverande skäl.
"Hyacinttomtarna", nytt namn på dem för i år, är visserligen till åren komna, men tillhör ändå juniorerna i skaran och fick en ny placering i år. Tidigare år har de suttit i en amaryllis, men där är det upptaget i år, till förmån för en ganska ny garntomte på en pinne.
 
 
"Hyacinttomtarna" tror jag kom in i huset för ett 10-tal år sedan
och har inte alltid fått vara med i tomtegänget.
 
Bland tomtarna finns några verkliga veteraner som den här äldre, norska, tomten; "gammeltomten" (i piprensarutförande med plysch) från början av 1900talet som tidigare haft en plats i granen på en gren.
I en riktig gran som barrar och nästan alltid har en topp som är lite deffekt och med grenar som kan vara osymetriska.
En gång hade den här tomten en gloria av glitter runt sig, men det har efter ca 100 år  fallit av bit för bit. Idag har han omplacerats till att hänga i en ljuslykta eftersom vår lilla socksrtoppsgran i kruka redan fyllt sin kvot av dekorationer.
I år har även en annan gammal tomte, gröttomten, fått komma fram ur skåpet. Någon gröt äter vi inte, men han får vänja sig vd tanken på att bli frukt och godistomte.  Tror inte han varit framme sedan jag var barn. Vet att han är tillverkad i Göteborg och någon gång på 1930-talet.
 
    
Gammeltomten och Gröttomten har träffats på nytt efter många år av separation
och verkar trivas tillsammans.
                                                                                            
Nästa tomte har Norge som ursprung, är från 1949 och gjord i någon sorts blandning av gips och porslin. Tyvärr har han under  årens lopp flagat och förlorat lite färg och även själva hålet där ljuset skall stå har utvidgats, d.v.s. bitar har lossnat. Men han hör till och har många minnen från mitt liv med sig. Minnen jag inte vill vara utan.
 
En god, glad och vänlig tomte.
 
Sockertoppsgranens fina dekorationer, som jag vann i utlottningen från Lena i Wales , har fått sällskap av några
några tomtar som var svårplaceradeoch på bordet framför står en liten grå veterantomteflicka bland lite nykomlingar.
Den lilla grå Tomteflickan har sin speciella historia. Det var den första julklapp jag någonsin handlade, året var 1951 och den köptes för två kronor i en hemslöjdsaffär i Töreboda. (Västergötland, där vi då bodde.)
Och det var min älskade pappa Allan som skulle få den. Tomteflickan blev så fint inslagen i affären och jag bar hem paketet med andakt. Att jag sedan otaliga gånger öppnande paketet för att titta på den fina julklappen, t.o.m. slet ut pappret, och mamma fick slå in den på nytt, ja det har jag bara hört berättas för mig.
Tomteflickan har i varje fall packats upp alla jular hemma hos mina föräldrar och hade då sin plats på en skänk i hallen. Och när pappa dog i december 2005 flyttade hon till mig och här blir hon kvar.
 
 Sockertoppsgranen samsas med ljus, tomtar och orkidéer.
Även Tomteflickan i sin röda, stickade luva ser nöjd ut.
                                                           
Om jag är en julmänniska? Svaret är nej och jag har nog aldrig varit det. Och ingen tomtefantast heller. (Jag brukar kalla dem "tomtedjävlar".) Men nu, när vi är hemma över julen i år, vilket inte sker ofta, så har jag bestämt mig för att "gilla läget" och då får tomtarna, som alla har en egen historia att berätta, hjälpa mig med det. )
                                  
 
Malin

Vad fint med alla tomtar! Jag har inte speciellt många jag heller och alla har de sin historia samt minnen hur de hamnade just hos mig. För mig känns det konstigt att vara hemma över jul efter förra årets utlandsvistelse. Jag som lovade mig själv heligt ocj dyrt innan vi åkte att det bara var en engångsföretelse, men ack så fel jag kunde ha. Det gav mersmak att göra om flera jular

Svar: Jag förstår dig vad gäller resandet över julen. Vi har ofta varit borta då, men i år är vi hemma och jag har förlikat mig med det och bestämt att det blir bra. Roligt att du också har tomtar med sin egen historia och de blir ju lite speciella.
Ditte

Ama de casa

För att inte vara en tomtefantast så har du himla många fina tomtar må jag säga :-)

Trevligt med såna som har såna härliga historier också :-)

Svar: Tomtefantast är jag inte direkt, men dessa har fina minnen med sig och är vi nu hemma i jul så får de komma fram och berätta.
Ditte

Timeoftiger

Ja, tomtarna tränger sig överallt. Det går inte att undvika dem. Känns för dumt att lämna dem i jullådan, det går bara inte.

Svar: Nej, är vi nu hemma i jul så får de komma fram. Men de är inte så många....Såg din samling och den var stor. Här har döttrarna fått en del julsaker och en låda hittar jag inte. Men de blir nog jul ändå.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Så mång fina minnen Du har med Dina tomtar! Jag har också några gamla ärvda, men inga speciella minnen med dem tyvärr. Däremot är jag förtjust i min lilla "Carl Larsson-familj" som Du fick bild på via mailen.
I dag har det varit matlagningsdag, skinka, köttbullar och silltårta klart.
Nu blir det soffhäng.
Många kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Låter trevligt med en matlagningsdag, vi skall ordna lite sådant imorgon. Din Carl Larssonfamilj är jättefin och den kan man tittta länge på.
Fisksoppa till middag och sedan lite inslagning av julklappar. Lugnt och skönt!
Kramar till dig från oss båda.
Ditte

Ami

Jag är inte heller någon julmänniska, skulle inte bry mig särskilt mycket om jag hade suttit själv på julafton. Men visst är det roligt att träffa sina nära och kära :) Och är man ändå hemma, kan man ju ta fram en och annan söt tomte :)
Hoppas ni får en trevlig kväll!
Kram

Svar: Ja, nu är tomtarna på plats. Kanske krävs viss ommöblering av dem, men inga stordåd. Skönt att höra att det finns fler "icke julmänniskor". Jag träffar mina nära och kära ganska ofta så det måste liksom inte just vara på julen. Men nu blir det en liten träff på julafton där vi alla ses och det ser jag fram emot.
Kan nog inte påstå att mina tomtar, annat än Tomteflickan, är så söta. Men de har sin historia.
Trevlig kväll önskar jag er också.
Kram!
Ditte

Marja

Trevligt med tomtar med historia. Det kan ju vara trevligt att ta fram dem och reflektera lite en gång per år. Även om man inte är en julmänniska.
Jag är ingen tomtefantast, däremot änglamänniska. En endaste tomte har jag och den har jag fått i present. Ibland har jag en jättestor bokmärkestomte på toadörren. :)
Ha det så bra med dina fina tomtar! Kramar! :)

Svar: Håller med dig! Tycker egentligen mer om änglar, men de har flugit sin kos och jag har inte ersatt dem. Kanske ett kommande projekt. Men tomtarna har sin historia och den vill jag minnas.
Kram!
Ditte

Ghugge

Men jag gillar tomtar och dom du har är ju jättefina! Vill passa på och önska dig och de dina en riktigt GOD JUL! Kram

Svar: Tack! Tomtarna är på plats och får nya minnen att ta med sig vidare...
Önskar också dig och de dina en riktigt God Jul.
Kram!
Ditte

Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Kul att dina tomtar hittat fram. Själv äger jag i stort sett inga tomtar alls, men det gör mig inte så mycket haha:)

Hoppas du får en fin jul:)
kram

Svar: Nej, inte behöver man tomtar! Det har varit många år då de i inte fått komma fram ur lådan. Men när jag ändå har dem och i år är hemma över jul så kan de lika gärna få komma fram. Och kanske har någon av dem med ett litet paket....Önskar dig en God Jul! Kram!
Ditte

Gittan

Vilka fina tomtar och så härliga minnen du har runt dom. Gröt tomen är ju så mysig och så kul att ha dom gamla kvar. Ja det vill till att peka med hela handen så dom sköter sig dina tomtar, ingen o ordning i ledet inte.
Jag vill önska dig och de dina en riktigt God Jul.
Stora kramen min fina blogg vän.

Svar: Tomtarna har hängt med länge men dock inte packats upp de år vi varit borta. Men i år så får de vara med. Jag har pratar lite extra med var och en och nu är de nöjda med sina placeringar hemma hos oss. God Jul önskar jag dig och de dina. Och mången tack för dina trevliga blogginlägg. Kram!
Ditte

Preciosa

Gomorron Ditte!
Det är gulligt med tomtar och särskilt gamla. I dag äger jag en tomte
"av misstag". Köpte den för att ge bort men behöll den för den hade en liten skavank...
Lite Chinostuk hahaha...Få se om den kommer upp på balkongräcket :)
Kram till Er! P ♥♥

Svar: Hoppas din tomte kommer upp! Han skulle nog trivas där på balkongräcket. Tänker på dig! Kram! ❤️
Ditte

Znogge

Så fina tomtar och var och en med sin egen historia. Klart att de ska stå framme nu när ni firar jul här. Hos oss står alltid krubban framme. Den gjorde min pappa till mig när jag var åtta år gammal och sedan gick vi ut tillsammans och köpte figurerna till. Halmen som jag strör ut i krubban har hängt med så länge...

Kram och god morgon!

Svar: Vad roligt med din krubba och ett så fint minne. Och dessa minnen är och förblir en del av vår historia. Önskar dig en dag utan jäkt. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Vilka fina tomtar och med en historia var o en min bästa klapp var att träffa min son efter 2,5 år det var en befrielse som inte går att beskriva :) stor kram å GOD JUL

Svar: Vad roligt! Du kunde inte fått något bättre ! Jag är så glad för er skull. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Många fina tomtar med en historia! God Jul önskar vi från norra Spanien!

Svar: Tack! Önskar er en fin jul och ser fram emot trevliga inlägg från er.
Ditte

Veiken

En superfint inlägg. Jag läste det med ett stort leende på läpparna! Jag har också några tomtar med rötter i Norge. Lite skamfilade, men dom kommer fram varje år! Några finns numera på annan plats om jag skulle vilja fira jul i Plong Saway någon gång!
GOD JUL! Stor julkram!

Svar: Tack! Ja, visst kan man le både åt tomtarna och minnena med dem.Extra roligt att du också har tomteminnen från och med några Norgetomtar. De kanske känner varandra...
Trevligt också att några av dina tomtar fått flytta till Plong Saway. Bra så de hinner vänja in sig om ni nu åker dit i juletider.
God Jul till dig också och tack för alla härliga.
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vilka fina dekorationer! Känner igen några!!! Mötet med dej kommer på juldagen i min blogg! Ha det bra!

Svar: Tack! Visst blev min lilla sockertoppsgran fin med de vackra dekorationerna du gjort.Ha det bra du också! Och jag önskar dig en riktigt God Jul!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: