Skärgårdsinslag

    
 Gårdagens "intittning" och fikapaus på Hotel J i Nacka Strand gav mersmak. (Inget sponsrat inlägg!!)
Nu när vi inte längre har segelbåten kvar känns det extra trevligt att ändå på nära håll ha tillgång till det maritima och på nära håll. Ett stycke innerskärgård!
Hotell J, uppe på kullen och restaurang J, inrymd i en byggnad alldeles vid vattnet, ligger 10 minuters bussresa från Slussen i Stockholm eller en 30 minuters båtresa från Nybrokajen.
Visserligen bor vi på kajen, ä vid Hammarbykanalen inne i stan, på Söder, och det ger inte riktigt känslan av skärgård även om båttrafiken här förbi är stor så är det skönt att ha nära till lite innerskärgård.
Hotel J är inspirerat av ett amerikanskat "boathouse" från Newport,  lagom lyx blandas med hemtrevnad och där de maritima inslagen är påtagliga. Oljad ek i möbler, mörklaserade golv och färgerna rött, vitt och blått är genomgående både i restaurangerna och i hotellrummen. 
Men varför namnet J? Jo, det är en seglarterm som kommer från beteckningen på en mätregel (där man utifrån en båts design, storlek m.m. anger i vilken klass den kan tävla.) som användes på 1930 talet då Sir Thomas Lipton brittiska gentlemannaflotta ställdes mot amerikansk "fighting spirit" i America´s Cup i segling. Än idag anser segelexperter att J- båtarna är bland världens bäst konstruerade.
 
Utsikt över till Djurgården, Blockhusudden och Kaknästornet i bakgrunden.
 
Lusthuset som tillhör Tornvillan och hotell J.

Tornvillan. (Bild lånad från Hotell J´s hemsida.)
 
Tornvillan, alldeles vid strandkanten, byggdes av byggmästaren Erik Fredlund och stod klar 1889 och hyrdes då ut till "fina" stockholmsfamiljer. I början av 1900- talet köptes villan av grosshandlaren Ekström. I samma veva startar J.V . Svensson industriepoken i Nacka Strand med J.V. Svenssons Automobilfabrik och tornvillan byggdes om med lägenheter till de anställda.
Under början av 1900-talet var fabrikör Svensson Sveriges största arbetsgivare med över 500 anställda men tiderna förändrades och 1922 tog bankerna över hans imperium.
Tornvillan behövde renoveras och 1997 är renoveringen klar.
Ny renovering sker 20111 då en stor festvåning, konferenslokaler och en frukostmatsal hotellets gäster färdig
 
Trevlig miljö ute -
- och inomhus. Här är en del av loungedelen med café.
 
Området i och runt Nacka Strand är ett perfekt utflyktsmål året om och ett besök både på restaurang J och Hotel J är väldigt trevligt. En "njutflykt" helt enkelt.
 
 
 
 
Bosse Lidén

Det ser mycket lockande ut på många sätt och vis. Jag skulle kunna tänka mig att sitta i lusthuset en bra stund. Söndagskram Bosse

Svar: Hela området här är väldigt trevligt och just lusthuset fastnade jag extra för. Blir att komma tillbaka i vår och provsitta det.Kram!
Ditte

Ami

Vilket vackert hotell! Och tänk att få sätta sig där i det söta lusthuset och njuta av utsikten :)
Kram och krya på dig med det onda!

Svar: Tack, mår bättre nu. Skönt! Här ute är det fin miljö och mysigt att promenera alla årstider. Dock tror jag inte lusthuset är uppvärmt så det är nog mysigast när det är lite varmare ute. Kram och trevlig kväll.
Ditte

Ama de casa

Jag har bara passerat där, på väg till Fjäderholmarna. Men det ser mycket lockande ut :-)

Svar: Jodå, Fjäderholmarna ligger snatt emot. Och ofta stannar den båten också vid Nacka Strand som också är värt ett besök.
Ditte

Znogge

I det vackra lusthuset skulle jag mer än gärna slå mig ner...

Kram

Svar: Välkommen hit vid tillfälle! Jag tror det är skönast just där sommartid, men vackert året om.Kram!
Ditte

AktivaDagar

Ser härligt ut! Roligt samla på sig lite tips för kommande "behov" och utflykter!

Svar: Det var jättemysigt och Nacka Strand och området för är alltid trevligt att besöka. Fin skärgårdskänsla och nära stan .
Ditte

Susan

Hola! Jag jobbade nåt halvår i Nacka strand och har varit på möten i Tornvillan några gånger. Det är jättefint där nere vid vattnet!

Idag har jag julshoppat i Sickla köpcenter och sen lagat julmat mest hela dagen. Sjönk ned i soffan för några timmar sedan (helt slut) och tycks nu inte ta mig upp för vidare transport till sängen. ;)

Kram//Susan

Svar: Förstår dig och minns hur det var när jag jobbade. Dessa helger...Nu har jag all tid i världen. Visserligen är jag lite "deffekt" men annars helt ok. Alltså jag vilar mig i form. Kanske kan du få hjälp med transport till sängen ? Annars är jag behjälplig. Armarna har inga fel...Kramar och glada tankar till dig.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Vi har ju under många år varit i närheten av Nacka, men har nog inte varit vid J.
Det får bli en önskan nästa gång vi åker till våra vänner i närheten av Nacka.
Skönt att Du inte har så ont längre.
Kram/A-K

Svar: Ja, Nacka Strand, med både restaurang J och hotel J, med omgivningar, är helt klart värda ett besök. Och ni är ju nära...kram!
Ditte

TantGlad

Godmorgon Ditte.
Det känns som du bör så fint till, och så nära till många roliga saker.
Jättefina bilder....speciellt gillar jag tornvillan. Vilket vackert hus. Nästan lite ovärkligt och magiskt på samma gång. Med det menar jag ett så annorlunda och vackert hus.
Mysigt du delar med dig av dina upplevelser, och skriver lite fakta så vi får lära oss lite mer av det du upplevt. Man får liksom en liten lektion på köpet hos dig hehe.

Nu ska du ha en riktigt god och underbar jul Ditte.
Tack för alla fina inlägg du har.

Varma julkramar och...

God Jul.

Svar: God morgon! Eller snarare god förmiddag! Här är det en lat morgon. Roligt att du tyckte om inlägget och kommer du mot Stockholm så ta gärna en tur hit. Lätt med båt från stan som går på kajen vid Dramaten. Tornvillan och paviljongen är fint bevarade och en promenad här ute är mysigt och man kan gå långt längs vattnet.
Ja, mina gamla skolfrökentakter har inte riktigt gått bort ännu...
Önskar dig också en fin jul med både bus och mys.
Vill förstås tacka för dina härliga inlägg som berett mig så mycket glädje.
God Jul!
Och många kramar till dig.
Ditte

Malin

Jag har bara åkt förbi eller stannat till där när jag åkt till och från Fjäderholmarna. Får bli ett stopp där för egen del framöver tror jag. Så riktigt vackert ut

Svar: Ett stopp här är perfekt! Tar man båten från Nybroplan så gäller dessutom SL- kortet till Nacka Strand och man får en fin båttur dessutom.
Ditte

Eva`s blogg

Ja att du/ni bor så fint det vet jag ju sen innan, men att du tar fina bilder o visar runt lite olika ställen är skoj att få se ...önskar dig en skön måndag kram på dig

Svar: Visst är det roligt att få se lite nya miljöer. Jag tycker det är fint när jag också ser mya trakter där jag inte är så hemmastadd. Önskar dig en trevlig måndag!
Kram!
Ditte

Veiken

Vi är så olika vi människor! Jag skulle inte vilja leva mitt liv utan närheten till vatten och hav! Skogspromenader är sköna, men bo där? Aldrig!
Härliga bilder från den del av världen som är din! Kramar

Svar: Nej, att bo i "skogen" är inte min grej heller. Men finns det vatten och klippor så gör det inget om det finns lite skog i närheten. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: