Nobeldagen

    
 Den tionde december, Nobeldagen, en dag som alltid känns högtidlig och en dag som varje år sätter Sverige i focus och där Sverige inte världen över blandas ihop med Schwiez, klockorna och chokladen. Verkligen en dag att fira lite extra och det tack vare Alfred Nobels testamente. Alfred Nobel avled den 10/12-1896, i San Remo i Italien där han sedan en tid var bosatt.
Alfred Nobels uppfinningar kom att användas å ena sidan för krigiska ändamål men han hyllade också freden.
Nobelprisets syfte  var "att komma mänskligheten till största nytta" och det är fem pris som som är inrättade efter Nobels testamenet, fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur och fredsarbete där varje pris idag har ett värde ac ca 8 miljoner kronor. 
Ekonomipriset, Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, har kommit att likställas med de andra priserna och delades ut första gången 1969.
  Vad gäller Fredspriset sa Nobel; " När det står klart vilken kraft det finns i sprängämnen och krut och vilken skada de kan åstadkomma kommer man att avstå från att använda dem."
Fredspriset delas ut i Oslo och de andra prisen i Stockholm.
Varför Fredspriset delas ut i Oslo, Norge, vet man inte med säkerhet, men en förklaring är att Sverige var i union med Norge när Nobel skrev sitt testamente och en annan förklaring är att Alred Nobel tyckte att norska politiker var mer engagerade i fredsfrågor än svenska politiker. Vi får välja den förklaring vi gillar bäst...
Hur som helst är jag väldigt glad för årets Fredspristagare, den blott 17 åriga Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi, som båda kämpat för barns rättigheter och för alla barns rätt till utbildning.
Nu skall jag bänka mig framför tvapparaten och se prisutdelningen från Oslo och därefter väntar förstås en långpromenad denna vackra Nobeldag.
(Kommer man till Stockholm så rekommenderar jag ett besök på Nobelmuseet vid Stortorget i Gamla Stan.)
 
 Dagens fotocollage; Tomtarna på plats, hittade några små som var riktigt söta och passade på fönstret.
En katt är upphängd i badrummet så att jag bättre kan vänja mig vid dem. Glittrande hav, bougainevilla och bergen som skymtar i fjärran ger en skön känsla och julgranen får vara med på ett hörn, trots avsaknad av topp, men med stjärna. Det är i alla fall julmånad.
 
 
 
 
Lena i Wales

Jag pratade faktiskt om Nobel igår när jag höll ett Talk om Sverige. Pratade lite extra om priset eftersom det var dagen innan Nobeldagen. Har alltid förklarat att fredspriset utges i Oslo p g a den s k unionen och att man ville blidka norrmännen lite. Trodde det var fakta.
Har inte besökt Nobelmuseet, så det var bra förslag för min kommande Stockholmstur, om jag hinner.
Ha det bra i värmen!

Svar: Vad trevligt att du pratade om Nobel på ditt "talk". Man vet ju inte riktigt varför Fredspriset delas ut i Norge, men teorier finns och det du berättade var en av dem. Nobelmuseet är trevligt och man kan förena det med ett besök i Gamla stan.Önskar dig en trevlig vistelse i Stockholm.
Ha det bra!
Ditte

Geddfish

Intressant läsning hos dig om Alfred Nobel. Du kan din läxa!
Tittar just nu på Norska fredsprisutdelningen. Visste lite om den, men nu fick jag veta mer av dig.
Ha det så gott i värmen! Kram, Gerd ♥

Svar: Alfred Nobel var en faschinerande man och hans framgång kostade honom många personliga tragedier. Jag gläds verkligen i år åt Fredsprisdeltagarna och åt det norska paret som fått Nobelpriset i medicin. Så härligt!Strålande sol har vi och hyfsat varmt, ifag +17. Och jag har det så bra. Nobelfest i kväll.
Kramar!
Ditte

Ama de casa

Den allra bästa fredspristagaren har jag trots allt här hemma - Anders :-)

Svar: Låter betryggande om det skulle köra ihop sig här i världen. Skönt att han finns på nära håll. Men jag tycker nog att årets Fredspriskandidater är väl värda sitt pris. kanske kan ett extra delas ut...
Ditte

Veiken

Min egen teori om varför fredspriset delas ut i Oslo.

"Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas dem som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser". Wikipedia.

Jag tar fasta på ordet förbrödrande Oscar II hade ju valspråket: "Brödrafolkets väl!"
En teori som är ett hemsnickeri! :)

Svar: Låter som en bra teori och jag vet att det finns fler när man tittar vad som står i uppslagsböckerna. Kanske var det alla tillsammans som gjorde att det blev Oslo. Kramar!
Ditte

Bosse Lidén

Tack för nya kunskaper och förankring av gamla. En av mina drömmar är att någon ska få priset i medicin för att personen löst diabetes ett gåtan. Det får gärna vara en kvinna.
Njut du av solskenspromenader. Idag när jag skulle mot Simrishamn blåste jag bort mot Malmö. Hm! Överdrev en aning. Kram Bosse

Svar: Tänk om någon kunde lösa diabetesens gåta. Jag både hoppas och önskar att så skall ske. Omöjligt är det nog inte. Jag har njutit både av hav och solskenspromenad och är nu bänkad vid teven för att gå på Nobelfest.
Vad gäller blåst så hade vi det igår och gammal sjö låg kvar idag. Håll i dg om du går ut.
Kram!
Ditte

Scottish Moments

Oj! Har helt missat att det är Nobel idag... Oooops!!

Svar: Men nu vet du....Trevlig kväll!
Ditte

Carina Hember

Hallå älskade Ditte!...Jag saknar dig!! Vart är du? Jag har tänkt på dig så ofta på senaste tiden och tänkt att jag ska gå in på din blogg...Äntligen fick jag det gjort! Skulle vara såå kul om du skrev några rader. För visst får du en mejladress i och med att jag skickar detta? Förstår att du är ute på resande fot. Vill såå gärna träffa dig när du är hemma i Svedala igen. Jag hittar inget telefonnummer till dig så det får du gärna meddela mig. Tusen kramar till dig! Kraaaam

Svar: Carina! Ja, du har funnits och finns i mina tankar också. Jag mailar dig i morgon. Klart vi skall ses och det snarast.
Jodå, jag ser din mailadress...
Kramar
Ditte

Ama de casa

Anders har redan fått sitt fredspris:

http://metrobloggen.se/amadecasa/nobelpristagare_i_basker_bla/

:-)

Svar: Trevlig läsning! Jodå, jag har ett sådant också. Ärvt av pappa...
Ditte

Eva`s blogg

Åh Ditte jag har försökt att få till det med ett collage som du har här men det går inte kan du kanske hjälpa mig hur du gjort? kram

Svar: Jag använder bara ett program som finns på datorn, på Iphoto. Jag har en MacBook och där finns en del förslag. Annars tror jag man får ladda ner något program. Vet att dte finns flera att tillgå gratis på intenet, men jag vet inte vilka som är bra. Kanske kan du höra med butiken där du köpte din nya dator. Ohotoshop finns alltid, men jag vet inte hur det fungerar. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

nej jag har också en macbook o jag har kommit så långt att gjort ett vykort men då ligger det som att det skall skickas som email men det går inte det heller kan inte kopiera det har ju aldrig haft en mac innan så mkt är nytt kram

Svar: Om du i IPhoto går in och markerar de foton du vill ha med i collaget och sedan trycker på delaknappen så kan du där välja vilket collage eller annat du vill ha och att skicka det som email till dig själv. När du fått mailet, öppna det och dra bilden till IPhoto . Sedan ligger bilden där och du använder den som vanligt. Hoppas detta var till hjälp. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: