Kontraster

    
Första advent har passerat och jag har tillbringat delar av helgen på landet, en bit norr om Stockholm. Tyst och stilla vid Mälarens strand.
Men för att sakta börja vänja mig vid att återvända till huvudstaden fram på eftermiddagen sp kunde det vara lämpligt att besöka ett par julmarknader. 
Sagt och gjort så vi började vid Steninge Slott, i Märsta, ett par kilometer från den lugna tillvaron hos min vänininna.
 
Utsikten på söndag morgon. Mälaren ligger spegelblank. Det är vackert och stilla. 
 
Steninge slott från 1600 talet är i sig värt ett besök, men julmarknaden hålls i Steninge Slottsgalleria som ligger alldeles bredvid. Förutom diverse marknader så finns där porslins och glasförsäljning av olika slag,
butiker som säljer olika heminredningsprylar, en handelsträdgård, café med restaurang.
Ofta finns konstutställningar att beskåda och sommartid uppförs olika teaterstycken här i gallerian eller utomhus.
   
Det var trångt bland julsakerna.
 
Det blev ett snabbt besök och vi styrde färden mot Sigtuna, en mil bort. Att här överhuvud taget se något kunde man lätt glömma. Det var kö för att ta sig fram på Stora gatan. Så någon mysfaktor lyckades vi inte hitta här.
Sigtuna är annars i härlig stad, men kanske inte just dörsta advent då man inte ser vare sig hus eller julsaker. Här är det marknad nu på söndagarna fram till jul och handeln går säkert alldeles utmärkt. Men vi kom då vare sig in i butiker eller caféer. Inte ens en korv fick vi köpt för köerna dit var minst 50 m långa.
 
Vi stod i kö för att ta oss fram på "julmarknadsgatan" men vek av ner mot Mälaren och hade möjligen hoppats på att komma in på "Tant Brun" för att fika. Men helt lönlöst.
 
 När vi köat oss nerför gatan så vek vi av så fort vi kunde för att promenerade längs Mälarens strand i stället. Betydligt behagligare och mycket mysigare. 
Det var en vacker eftermiddag och det var så vackert att se solen harmoniera med vattnet.
 
 
 
 
 
Vackert med denna blandning av nedåtgående sol och Mälarens vatten. Så här stod jag länge...
 
 
Oslofru

Hoppas du får en fin start på december! :)

Svar: Tusen tack! Önskar dig och de dina detsamma. Såg så fint du gjort hemma till advent. Väldigt roligt att läsa om hur du har det och om Filips framsteg . Kram!
Ditte

Ami

Vilken vacker och rofylld utsikt över Mälaren.......Jag är en sån där blandmänniska som både trivs på landen och i stan. Under större delen av Max uppväxt bodde vi på landet och det var härligt att bara öppna dörren och gå ut i trädgården och njuta. Men samtidigt vill jag ha närheten till stans utbud som vi har nu när vi bor i stan. Men landet är härligt :)
Men vad trist att det var så mycket folk att ni inte ens kunde komma in och fika. Men huvud saken är ju att ni har haft det trevlig tillsammans du och väninnan :)
Kram

Svar: Trevligt med vänner som har bostad på landet och jag åker gärna dit på besök. Så lugnt och skönt. Men jag gillar ju stan också, så fint att kunna blanda. Och visst hade vi trevligt! Så mysigt att ses och det var ett tag sedan vi sågs eftersom vi varit i varmare trakter.En härlig helg blev det! Som en minisemester med lyxkant.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vackra vyer, men fy när det blir sådär mycket folk.

När jag jobbade på Skansen var det alltid mycket folk på sommaren, men mer lugnt och skönt på vintern. Tills julmarknadshelgerna kom... Jösses, man blev ju nästan mörkrädd eftersom man glömt bort hur mycket folk det faktiskt kan vara där runt Bollnästorget.
:-)

Svar: Skansen undviker jag i dessa tider. Tycker inte alls det är mysigt att trängas. Och i Sigtina var det helt knasigt, tänk att köa för att kunna komma fram på gatan. Trist!
Ditte

Arvid och Lydia

Roligt att se alla fina bilder. :-)

Har också märkt hur populärt det blivit med julmarknader men har inte förstått riktigt hur mycket trängsel det kan bli.

Hoppas att du får en trevlig kväll !

Svar: Tack! Julmarknader är nog inte min "grej", men ändå blir det någon per år och i år blev det dessa två plus en snabb vända på Gamla Stans julmarknad. Så nu räcker det...Är inte så där väldigt "julig" numer.Önskar dig också en trevlig kväll.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Fy så trångt det var inne i Sigtuna!
Jag var aldrig ner på stan igår, men tror inte att det var lika trångt som i Sigtuna.
Otroligt fina bilder Du tog på vägen hem utefter Mälaren! :)
Jag önskar Dig och Bosse en trevlig resa i morgon.
Kram från mig/A-K

Svar: Tack! Trots att det var som i en sardinburk hade bi trevligt. Och promenaden längs Mälaren var härlig. Nu är vi packade och klara. Hälsningar och kram från oss båda.
Ditte

Ulla

Hej Ditte!
Med dessa fina bilder från Steninge och Sigtuna kan jag inte vara tyst längre!
Tack för de bilderna och din trevliga text!
På Steninge hade jag mitt barndomshem, jag bodde där till jag var 21 år. Det som nu kallas galleri, är den gamla ladugård dit jag cyklade varje eftermiddag kl. 16.30 för att hämta mjölk...!!
Tiden har förändrat byggnaderna och vyerna, men de är lika vackra som förut.
Har följt din blogg ganska länge, via länken hos P. Litet nu och då håller min man och jag till i Torrevieja där vi har en bostad i höghusen på udden vid Paseon. Trevlig resa ner, vi kanske ses!
Ulla

Svar: Hej Ulla! Välkommen till mig! Tack för fina ord! Vad roligt att höra att du har dina hemtrakter just vid Steninge. Jag har ju bott i Upplands Väsby i drygt 30 år och det blev många utflykter då till Steninge och omgivningar. Visst har området förändrats efter hand, men det är så vackert. Jag trivs att vara i dessa trakter. Och nu har jag goda vänner som bor en bit bort, vid Steninge Marina.Vad roligt att ni också då och då är i Torrevieja och hoppas verkligen vi ses. Då vet jag ungefär var ni bor...
Och i morgon bär det av...
Ditte

Gittan

Vilka fina bilder, så härligt bild med dig där vid vattnet. Ha en skön kväll. Kram.

Svar: Tack! Vi hade verkligen ett par fina dagar där ute på landet. och vatten tycker jag så mycket om. Nu hade vi tur så att solen också valde att titta fram .Härligt!Kram!
Ditte

Veiken

Jag är smått allergisk mot alla dessa köer när man vill se något eller äta för den delen! Har folk inget hem? ;)
Bilderna med solen i vattnet och lugnet efter "stormen" är suveränt fina! Kramar

Svar: Tack! Jag håller helt med dig. Därför var det extra skönt att komma ut på landet och till stillheten. Och julmarknader med mycket folk hoppar jag över i fortsättningen. Men vi hade mysigt vid Mälarens strand. Kram!
Ditte

Marja

Vackra eftermiddagsbilder på Mälaren!
Här i Umeå har vi många julmarknader, men jag går inte så ofta just för trängselns skull. En utomhusmarknad mitt i city brukar jag vara på... den är kring Lucia. :)
Kram! :)

Svar: Det var en vacker eftermiddag och vi njöt av solen och mindre trängsel vid Mälaren. Inser att julmarknader för mig innebär trängsel och det kan jag undvara. Vi hade det fint ändå. Kram!
Ditte

Znogge

Julmarknader är oftast trevliga och det hör verkligen till med ett besök. Men när det blir så mycket folk så att man behöver trängas eller köa då faller stämningen bort. Hittills har vi inte hunnit med någon marknad men det kommer kanske. I min blomster- och djuraffär är i alla fall en stor julavdelning men samma sak blir det väl ändå inte!

Kram och god morgon!

Svar: Nu har jag gjort mitt vad berträffar julmarknader och det för flera år framåt. Är säkert lika fint i din djur och blomsterbutik och mindre trängsel och kommers.Ja, här är det inte morgon längre...
Men var uppe redan före 04 i morse och då var det verkligen morgon, eller kanske sen natt.
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Jag föredrar början och slutet på ditt blogginlägg. Kanske har det med ålder att göra. Det är oftast trevligt att gå på julmarknader om man kan se något och kan ta sig fram. Kram Bosse

Svar: Håller helt med dig! Därför har jag gjort mitt på dylika. Men vi hade en härlig eftermiddag vid Mälarens strand.Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: