Julavslut!

    
 Det vackra och kyliga vintervädret håller i sig och för min del blir det endast någon kortare promenad eftersom kylan i ansiktet för närvarande inte är min bästa vän. Men vi tränar, ansiktet och jag. Med hjälp av försvarets beprövade hudsalva, som kan användas till allt, så tycker jag att några framsteg är i sikte.
Efter en kortare promenad satt jag igår vid fönstret och såg skymningen sänka sig och himlen färgas vackert rosa i takt med att minusgraderna ökade.
Globen hade också rosa nyanser, men jag tror de skulle gått mer i rött, gult och blått, Djurgårdens färger,för där spelades hockey mot Leksand. Förlust blev det så efter hand tonades Globens färger ner. (Vid olika evenemang så belyses Globen i passande färger.)
 
 
Globen, kraftigt inzoomad och vissa rosa nyanser kan ses.  (Fågelvägen hit är ca 700 m och i verkligheten det dubbla)
 Annandagen är snart över och julen får paus till nästa år.
Resterna av julmaten åt vi till sen lunch och nu ligger bara en bit julskinka i kylen och väntar på att bli till pålägg.
Räkor fram på kvällskvisten skulle smaka bra för dels tycker jag/vi om räkor och dels kändes det behagligt att återgå till det mer vanliga fredagsmyset som hos oss ofta på fredagar består av något i skaldjursväg.
Och visst kunde det smaka bra med nybakat bröd till räkorna.
Kom genast att tänka på det goda "snabbröd" som jag blev bjuden på hos väninnan Eva häromdagen och tursamt nog hade jag bett om receptet.
 Här kommer det! Lätt att få till och väldigt gott! Tack, Eva!
  • sätt ugnen på 175 grader
  • 7 dl mjöl, varav 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 dl filmjölk eller liknande
  • 2 tsk bikarbonat (kan bytas ut mot 4 tsk bakpulver)
Rör ihop ingredienserna till en klibbig deg och klicka ut i bakform, gärna med bakpapper i botten och över kanterna och grädda ca 45-60 minuter. Prova med sticka att brödet är genomgräddat.(Även större muffinsformar kan användas om man vill ha potionsbröd och då blir tiden i ugnen ca 20 minuter.)
När brödet är färdiggräddat, stjälp upp på galler och låt svalna, gärna med en bakduk över.
Man kan med fördel smaksätta smeten med valnötter, lingonsylt, oliver, soltorkade tomater, diverse frön m.m.
 
Snabbröd på gång; före och efter gräddning. Gott blev det!
 
Klockan är 17 och mörkret har lagt sig över vårt område.
Utsikt mot Hammarby Sjöstad som är vackert upplyst.
 
 
Annukka

Vad ska resten av 3 dl mjöl vara?

Svar: Det kan vara rågmjöl eller vilket mjöl man så vill. Och det går bra att ta 7 dl vetemjöl också.
Ditte

Znogge

Tack och lov är det slut med julmaten även här. Var sak har sin tid och räkor är sällan fel ;-)

Kram

Svar: Det vekar vara fler som är nöjda med att" julen har raskat över isen"....för i år. Tyvärr vet jag inte vad som gör att just julmaten skulle vara så god. Men ag har nog aldrig förstått det. Som barn åt jag bara kötbullar, lite mager skinka möjligen och någon prinskorv. Och detta kan man ju äta året runt. (Lutfisk och gröt äter jag inte och inte heller något dopp i en gryta...
Men man får hålla traditionerna vid liv, kanske även matmässigt.
Kram!




Ditte

Veiken

Jag är så vansinnigt glad över att julen är slut! Det är ingen höjdare, men det är underbart att träffa nära och kära, så visst fyller den en funktion, även här! Heja Leksand! :) Kramar

Svar: Ja, Leksand vann. Tror det var därför Globen släcktes snabbt igår. Visst är det skönt att julen är passerad, men mysigt att träffa de sina.
Gick dag förbi ett par thailändska restauranger på Skånegatan/Katarina Bangata och var tvungen att stå och njuta av dofternna från thaimaten ett tag innan jag gick vidare. Kunde nästan se Chackapong beach framför mig.
Kramar!
Ditte

Ama de casa

Vilken vacker himmel - och Globen ser rätt läcker ut den med :-)

Vår julmat tog slut redan på juldagen - perfekt! Nu är det tapas som gäller :-)

Svar: Himlen har varit så fin nu i dessa kyliga dagar. Skönt med något som lyser upp. Jodå, snön jälper också till.Tapas verkar perfekt! Skall se om jag får till några till förrätt här i kväll. Det är ju trots allt lördag.
Ditte

Annika

Stockholm är en vacker stad även på kvällen. Vi såg ett så fint Norrsken i går så ikväll kommer kameran med då ger vi oss ut på spaning. Nu vill jag INTE ha nån mer Julmat. Njut nu av de här sista dagarna på det gamla året.
Kram på dig.

Svar: Nej, julmaten kan jag verkligen undvara. Är inte särskilt förtjust i den, men en skinkmacka slinker alltid ner. Och det gör det hela året också. Men då heter det inte julskinka utan allt annat...Och nu väntar vi snart på det nya året. Spännande att se vad det skall fyllas med.
Ha det bra!
Kram!
Ditte

Ami

Det är rätt skönt när julen är över. Och här blir det också räkor till förrätt i kväll :)
Och försvarets hudsalva kan man verkligen använda till allt. Har till och mer hört att man kan steka i det :)
Ha en fin kväll!
Kram

Svar: Ja, nu är julen slut...Och i år är första gången på länge som jag har tyckt om den. Förändringens tid är inte förbi än. Jag har ännu inte provat salvan att steka i, kanske går det bra. Återstår att prova vid något tillfälle. Men i ansiktet fungerar den bra.
Önskar er också en trevlig kväll.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: