Friskvård

    
Igår provade jag en ny form av friskvård, därav ett lite sent inlägg idag.
Jodå, man kan bli trött av processen att bli frisk
Södersjukhusets hudmottagning hade kallat in mig för viss besiktning och "ytskiktsrenovering".
Och igår var det en bit av min tidigare opererade arm och vänster läpp/mungipa som skulle renoveras.
Jag har ju solat mycket i mina dagar, det var ju så snyggt att vara brun. Ljushyad som jag är, hann jag bränna mig åtskilliga gånger innan den där fina brunfärgen infann sig och den solräkningen betalar jag nu ett dyrt pris för. Men då visste man inte bättre, men det gör man faktiskt idag.
(Hudcancer, finns olika sorter, är en av de cancerformer som ökar snabbast i landet och alla fall av ytliga hudtumörer är alla orsakade av solljus.)
 
 
Friskvård var det och jag skulle få fotodynamisk terapi;  ett behandlingsalternativ som är relativt nytt, och används vid mer ytliga hudtumörer som finns på känsliga ställen som ansikte, armar, underben och rygg .
Området som skall behandlas "ruggas först upp" med en kniv och sedan strykes en kräm på som innehåller ett porfyrinämne (aminolevulinsyra) som samlas i tumörens celler utan att påverka den friska huden och omvandlas till ljuskänsligt porfyrin. (Porfyrin är en grupp kemiska föreningar som finns i kroppen.)
Det insmorda området plastas in, salvan får verka i tre timmar och gör tumörcellerna känsliga för ljus. Sedan belyser man det skadade området med synligt rött ljus och energin från ljuset får salvan att reagera och bilda en fotokemisk reaktion som förstör tumörcellerna.                                
 
 Efter ett besök hemma på ett par timmar var jag tillbaka på Södersjukhuset för att belysa de behandlade och inplastade områdena. Rejäla solglasögon på och den 10 minuters röda belysningen började. Tursamt nog låg jag på en brist för smärtan vid behandlingen av läppen var rejäl, trots smärtlindring och att en sköterska spraade kallt vatten hela tiden. På en skala mellan 0 och 10 var smärtan uppe i 9.75 vad gällde munpartiet. Armen var mindre känslig och där höll jag mig omkring 6 på skalan.
Jag måste tillstå att benen inte riktigt bar mig när jag var klar. Rejält ont gjorde det.
Vad som nu sker är att de behandlade områdena ömmar, läpparna är svullna och blåsbildning kommer och sedan sårskorpor.
I januari är det dags för nästa omgång av denna "friskvård". För mig är det viktigast att jag blir kvitt eländet, så smärtan får jag utså. Men till nästa gång vet jag hur det kan bli...
Fördelarna med behandlingen är bl.a. att cancercellerna dödas och de friska lämnas i fred, det blir mindre ärrbildning vilket kan vara bra för "kosmetiskt känsliga områden", och ett kriurgiskt ingrepp runt munnen, där det finns många nerver är alltid extra klurigt och undviks om det är möjligt.
 
Nu gäller det att inte utsätta dessa områden för sol, alltså vara i skuggan och det är jag bra på (ingen risk här hemma med sol nu, men detta gäller i ett år)  och fortsätta vara noga med solkräm med hög solskyddsfaktor som innehåller titandioxid/zinkoxid och använda keps/hatt . Men dessa restriktioner skall jag väl klara av.
Det gäller att vårda det friska!
Så nu tar jag och vilar mig i form ett tag.
 
Ami

Åh, din stackare, vad ont det måste ha gjort :( Nu hoppas jag verkligen att detta ska göra nytta!
Kram och krya på dig!

Svar: Tack! Jag hoppas också det var värt att lida pin för att bli fin. Ja, snarare bli fri från de elaka inkräktarna.Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Usch och fy vad du måste stå ut med :( :( kan tänka mig hur det kändes :(
Du får krya på dig så gott du kan till nästa gång. Behöver mer smärtlindring tycker jag.
Kramar till dig från mig! P ♥♥


Svar: Förvisso gjorde det ont och jag är ju inte så gnällig när det gäller smärta. Men detta var ont, mest för att munnen och läpparna är ett så känsligt område med många nerver. Men nu vilar jag mig i form. Och du, vi ärsnart tillbaka. Veckorna går fort.Kramar! Och tack för din fina omtanke.
Ditte

Eva

Du är alltid så tapper, Ditte! En stor kram från mig Eva

Svar: Välkommen hem! Så roligt att ni är hemma igen! Har saknat dig så...Tapper? I alla fall så har jag ju inte så många val....Så då är det lika bra att "tappra på".
Kram!
Ditte

Timeoftiger

Oj, låter jobbigt. Har aldrig hört talas om den där behandlingen. Krya på dig!

Svar: Tack! Det hade inte jag heller tidigare. Men det är skönt att slippa fler kirurgiska ingrepp just nu.
Ditte

Liv

Älskade mamma du är så duktig som står ut , massor med styrkekramar
till dig från mig, Max och Wille .

Vi älskar dig ❤️

Svar: Tack älskade Liv! Era härliga styrkekramar hjälper mycket. Älskar er! Kram!
Ditte

Ghugge

Hoppas att det går bra för dig och att du inte behöver lida! Styrkekramar till dig.

Svar: Tack! Nu har jag vilat mig till lite bättre form och kan nu äta och även dricka kaffe utan sugrör . Nu kan det bara bli bättre till nästa gång. Kram!
Ditte

Znogge

Så skönt att ha det avklarat innan jul och fördelen med att slippa operation är stor. Jag har genomgått den behandlingen två gånger men tyvärr så hjälpte det inte. Så nu senast blev det cellgiftskrämer vilket inte var någon hit det heller men dock inte så jobbigt som min hudläkare förvarnat om. Än vet jag inte säkert hur det har gått men jag får respit till början av april om ingen försämring inträder... Hur som helst så är jag tacksam för att ha en bra läkare och närhet till hudklinik på stort sjukhus. Man har liksom inget val.

Kram

Svar: Nej man har inget val. Intressant att höra att du också är med på denna resa...I somras var det cellgiftskrämet i hela ansiktet som gällde och nu tål inte den nya huden kyla. Några operationer har jag också avverkat. Så att nu prova detta i ansiktet och på armen var helt ok. Visst är det bra att ha ett bra sjukhus i närheten och bra läkare så där känner jag mig trygg. Nu väntar jag på att svullnaden skall ge sig. Tänk, denna sol...kram!
Ditte

A-C

Åh, stackare, jag lider med dig. Skönt att du mår lite bättre nu i alla fall. Vi skickar styrkekramar till dig. Imorgon åker vi till Patrik och hans familj. Niklas kommer dit också. Vi blir 13-14 st på julafton. Ser fram emot att få träffa alla. Kram till er båda från oss båda

Svar: Tack för er omtanke! Mysigt med storjul tillsammans med de era. Roligt att ses igen! Vi blir hemma och tar en tur till Uppsala tillsammans med Helenfamiljen på julafton. Så vi träffar de "våra ". Kram och hälsningar till er från oss båda.
Ditte

Preciosa

Ett testsvar för jag ändrade mejladress :-) Hoppas det funkade :)
Kram P ♥

Svar: Japp! Det funkade perfekt!Kram!
Ditte

TantGlad

Jag lider värkligen med dig. Så mycket du får stå ut med . Ja tänk om man kunde förstå i förhand hur farligt solen är. Kanske nåt att tänka lite extra på då man läser ditt inlägg. Det gäller ju att tänka sig för värkligen.
Ja vi är nog många som tycker det är snyggt att vara brun, men är det värt priset??? Njäee...tror inte det.
Tack ändå att du delar med dig av det trista du får uppleva och samtidigt får oss att tänka efter lite XTRA mycket.
Nu hoppas jag du får en fin helg.
Styrkekramar till dig fina Ditte.

Svar: Mången tack för din uppmuntran! Ja, de ytliga solskadorna kan visa sig, om man bränt sig i barn och ungdomen, efter kanske 50 år. Så lagom med sol är nog det bästa och att inte bränna sig. Nu vet man ju om solens skadliga effekter och kan skydda sig bättre än vad man kunde när jag växte upp. Jag har solat även som vuxen, men ändå inte bränt mig på kanske 25 år. Men det hjälps ju inte...Det är skadorna innan dess som nu visar sig.
Och bra att fundera på att "lagom är bäst" för d -vitaminerna behöver vi ju.
Önskar dig också en fin helg.
Kramar!

Ditte

Britta G

Kära Ditte! Vi tänker o känner med dig i din strävan m sjukdomen. Hoppas att smärtan ska ge resultat!!! Du är en fighter o känns bra i detta sammanhang. Kram f oss alla på västkusten till dig o Bsse

Svar: Tusen tack Britta och ni andra i familjen för er omtanke. Jag vet att ni just nu har mycket på nära håll och mina tankar går ofta till K och er. Nu har jag mindre ont och det här ordnar sig. Och jag är ju en envis typ...Kanske bra det.Många kramar och hälsningar till er alla från Bosse och mig.
Ditte

Znogge

Man kan aldrig vara nog försiktig med solen även om det i mitt fall inte är den som är boven i dramat. Dock lär följden bli, misstänker jag, att solen ska undvikas...

Kram

Svar: Nej, solen ställer inte till allt. Men för min del är det mest så. Och en del skador hann gå lite långt... Så jag passar mig nu eftersom solen kan trigga i gång de där skadliga cellerna. Hatt, keps, skugga och hög solskyddsfaktor och gärna långärmade blusar gäller. (Men där fuskar jag ibland) Kramar och tankar till dig.
Ditte

Marja

Jag lider med dig. Ansiktet är ju extra känsligt, så jag förstår att det gjorde ont. Och det är ju inte alltid som smärtlindringen hjälper heller.
Just i dag rapporterade de på nyheterna att speciellt unga människor fortfarande solar och bränner sig utan att tänka på konsekvenserna. Det blir en förändring i ens DNA om man bränner sig många gånger.
Vila dig nu och låt Bosse passa upp dig. Styrkekramar! :)

Svar: Idag är det bättre ! Skönt så! Såg Nyheterna och bra att det varnas men tyvärr kommer ju skadorna många år senare. Och just att bränna sig är extra farligt och gör man det många gånger i ungdomen så är risken stor om man är ljus i skinnet. Idag har ju forskningen kommit långt och hoppas att de soltörstande tar den till sig. Tack för din omtanke! Kramar!
Ditte

Malin

Tur att du ser det positiva i det hela (trots smärtan), för det kommer ju något gott ur detta med "friskvård". Önskar dig en trevlig kväll!

Svar: Tack! Ja visst, kommer det något positivt. Så ser jag det; "friskvård" i stället för sjukvård. Det låter så trist...
Ditte

Eva`s blogg

Hoppas att våra kommentarer gör att du förstår att vi alla lider med dig och det är verkligen tragiskt att du skall stå ut med allt det där ...sen är det tur att det finns att göra i landet, att det är en hemsk tid för dig är väl förståligt ...men du har en familj vid din sida som jag förstår det ...det behövs när man går genom något så tragiskt som du gör ...en stor kram & en gnutta energi sänder jag dig ....

Svar: Tack för din fina energikram. Den värmer och hjälper. Men det här går över. Jag brukar tänka att det finns så många som inte får hjälp/vård, eller där den kommer för sent, så jag har det bra om än ont. Men mycket bättre i kväll. Och humöret är ändå hyfsat.
Solandet har ibland ett högt pris.
kram!
Ditte

Iris

Usch då, vad tufft. Kram till dig finaste Ditte

Svar: Tack, du goa! Ja, det var ont...Men det blir bättre.Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Jag har läst allt långsamt och med eftertanke. Vilken tur att ni kvinnor har högre smärtgräns än oss män, är min första lite naiva tanke. Du är en fighter. Det är en styrka som ofta är avgörande när saker kommer till sin spets. Som läsare blir jag tacksam för att du verkar vara i goda händer som är a och o. Vi är många som inte visste om farorna med för mycket sol. Ändå händer det fortfarande att jag blir beklämd när jag ser mycket små barn vistas i solen på stränderna. En del oskyddade på huvudet. Styrkekram Bosse L.

Svar: Tack Bosse för din styrkekram! Den är välkommen och behövlig. Envis, är jag ju och tror det hjälper en del i sammanhanget. Ganska smärttålig är jag också, men erkänner numer när och att jag vill ha smärtlindring. Det tar på krafterna att ha ont och de kan jag spara till andra mer lustfyllda saker.Jag är i väldigt goda händer och glad över att ha tillgång till ett stort sjukhus med bra resurser. Inte alla förunnat idag.
Visst förndras man över föräldrar som har sina barn i solen på stränder långa perioder utan att ha kläder och solhatt/keps på dem.
Parasoller är också ganska ovanligt på svenska stränder. I många länder ser man barn och vuxna i skuggan och under parasoller och hoppas att människor här också skall förstå att solen inte bara är en vän. Visserligen behövs d-vitaminer men inte i den grad att man måste sola i flera timmar.
Jag tycker om ljuset och solen, men jag vistas i skuggan och det går minst lika bra.
Lördagskramar från mig i ett soligt Stockholm
Ditte

Ama de casa

Men så jobbigt det där lät! Men bättre än att lägga dig under kniven igen, antar jag. Det är ju bra att det kommer nya behandlingsmetoder, hoppas bara att smärtlindringen blir bättre framöver!
Kram

Svar: Ja, lite mer smärtlindring skall jag be om nästa gång. Läpparna och områdena runt munnen är ju så känsliga. Och det här är absolut värt att prova, bra att slipp ingrepp och behandlingen brukar ge bra resultat.Önskar er en trevlig lördag!
Här skiner solen och det är alltid något...
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron Ditte!
Usch så jobbigt Du har. Lider med Dig! Hoppas att det onda ger sig snart och att Du blir frisk efter dessa behandlingar.
Sänder styrkekramar till Dig.
Kram/A-K

Svar: Tack för styrkerkaram! Nu är det mycket bättre. Inte riktigt i skick som ny, men i alla fall bättre begagnad. Nytt besök i januari, men sedan så....Och jag brukar tänka på att många har det mycket värre...
Kram och trevlig lördag.
Ditte

Gittan

Det låter jobbigt, sänder massa kramar till dig hoppas det hjälper.
Men det är ju tur att sjukvården finns, eller friskvården som du skriver.
Du är duktig du som står ut, ansiktet är ju så känsligt.
Kramar.

Svar: Ansiktet är känsligt, verkligen, och jag är glad över att jag får den vård jag behöver för att bli frisk. Så friskvård tycker jag passar bra. Tack för din omtanke den värmer!
Kram!
Ditte

Veiken

Det är ju toppen att det kommer nya bra behandlingar som visar att forskningen ger ett visst resultat. Mindre trevligt är det att patienten får så mycket smärta som biverkning av behandlingen. 9.75 på en tiogradig skala är mycket! Jag tar av hatten för dig! Stor kram!

Svar: Ont, gjorde det. Verkligen! Men nästa gång vet jag och kan be om mer smärtstillande. Just runt munnen är det extra knepigt med alla nerver. Armen klarade sig hyfsat bra i alla fall. Och skönt att slippa kirurgin denna gång. Den här behandlingen har påvisat goda resultat, så det hoppas jag på.
Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: