Förvirrande

    
Söndag och tredje advent! Här har det varit en lugn morgon i sällskap av Bosse, tända ljus, en god smörgås och ett par pepparkakor. Snön lyser med sin frånvaro och det gör solen också, men den kommer nog fram så småningom. Det är i alla fall +16 grader så frysa behöver man inte göra.
Jag fick lite middagsfunderingar och kom på att jag verkligen längtade efter en härlig "boeuf bourguignon",en riktig fransk köttgryta gjord på morötter, champinjoner, bacon, rött vin, persilja, lagerblad och diverse andra kryddor.
När jag till första advent var hos min väninna Vivi, som bor ute på landet, serverade hon just den här köttgrytan och det var verkligen jättegod. Köttet hade kokat så länge att det bara föll isär. Så inspirerad av denna måltid och av Vivi traskade jag iväg till butiken för att handla ingredienser.
Söndag här innebär att slaktaren och saluhallen inte ha öppet, men det finns flera andra bra butiker.
Jag hade tänkt mig att helst köpa högrev eller fransyska som jag vet är bra grytkött.
 
Köttgrytan puttar på spisen hos Vivi och det är dukat och klart. Väldigt gott, trevligt och mysigt!
 
Jag vet också att man här styckar köttet på annat sättän hemma så jag var utrustad med två bilder i väskan och hoppades kunna hitta det kött jag ville ha. Just högrev finns inte men däremot något liknande; "morillo",  "aguja" eller"lomo alto" eller kanske "pescuezo", framdelskött som borde bli bra. Vad gällde bakdelsköttet, fransyskan, kom jag fram till att det skulle kunna heta "contra".
Med min lappar i högsta hugg tittade jag ner i köttdiskarna. (Just denna butik har ingen manuella diskar och många butiker är stängda på söndagar så viss planerong av inköp kan krävas..)
Jodå, där fanns gott om kött, men inte det jag hade tänkt mig och det hjälpte inte att jag läste och tittade noga på lapparna. 
Efter viss vånda tog jag ett paket som det stod "filete de anojo" på och stegade fram till ett äldre par, visade min lapp med den spanska kon/oxen och frågade vad detta var för något. Efter att paret samrått med varandra pekade de på bakdelen av det spanska djuret. Själv kunde jag tänka ut att "anoja" möjligen kunde betyda "årsgammal" och "filete" är ju inte filé i vår bemärkelse,(kycklingfilé, oxfilé, fläskfilé) för det heter "solomillo".
På stapplande spanska undrade jag om detta kött skulle kokas länge men nej då, det skulle bara krävas en snabbare stekning. I och för sig såg skivorna ut som tjockare lövbiffar, så kanske det handlade om ett ytterlår
Men köttet skulle vara mycket bra, så det hamnade det i min korg.
Alldeles bredvid låg en anna förpackning "estofado de vacuno", en sorts färdigskurna grytbitar, men frågan var från vilken del av djuret detta kom. Jag försökte klura ut det, men ingen av de tillfrågade visste. Grytbitar är grytbitar....Jaha!
                                                               
Den spanska styckningen är i svart.
 
Köttförpackningarna jag valde mellan och det blev det till vänster,
för då visst jag i alla fall att det kom från bakdelen och skulle ha viss mörhetgrad.
 
 Nu är köttet strimlat och stekt och puttrar i sin gryta, men någon "boeuf bourguignon" blir det inte. Men ändå en köttgryta med champinjoner, bacon och kryddor. 
Men det blir ett nytt försök att få tag på motsvarande högrev och då skall jag gå till slaktaren, ha med bilden och peka.
Nu får jag väl koka en soppa på de extra grönsakerna som inhandlades till ursprungligt tänkta grytan och det kan också bli en både en ny erfarenhet och en rolig upplevelse.
 
Nu väntar emellertid lunch i goda vänners sällskap och jag önskar alla läsare en trevlig söndag, denna tredje advent.
 
                                                                                    
Ama de casa

Jadu... Nog kommer solen fram så småningom, men jag tvivlar mycket starkt på att det blir idag... ;-)

Vi brukar göra "improvisationsgrytor" - det blir också väldigt gott :-)

Svar: Nja, regn och åter regn blandat med lite åska. Men solen kan ju få en paus ibland. Tror nog grytorna får improviseras mer men nu hade jag tänkt mig en sorts fransk köttgryta. Men den jag fick till blev också bra trots avsaknad av högrev.
Ditte

Ami

Nej, det är minsann inte alltid så lätt att veta vad man har med sig hem i kassarna från affären :) Men samtidigt är det roligt att prova.
Vi har köpt köttfärs några gånger och gjort köttfärssås, men den ser rosa ut hur mycket man än steker och just köttfärs vill man ju ska vara genomstekt. Men det har den förmodligen varit, för ingen av oss har blivit sjuka.....
Hoppas ni fick en trevlig lunch!
Kram

Svar: Tack, lunchen var jättetrevlig och vi fick verkligen god mat. Och visst är det roligt att botanisera bland de olika diskarna i butiken. Vad gäller köttfärs ner jag att få den malen två gånger hos slaktaren och då är den lättare att få färg på. Här har det ösregnat så ingen utevistelse idag direkt. Man hade haft nytta av simfötter. Önskar er en trevlig kväll. Kram!
Ditte

Susan

Hola! Vad bra att du agerar "testpilot"! Vill lära mig vad de olika delarna heter så att jag kan laga kött även i sommarstugan. Har sett Preciosas bilder - perfekt att skriva ut och ha med sig. Bäst är nog att välja en dag när slaktaren har öppet. Han borde ju ha sakkunskapen. Gör gärna gryta som får puttra minst en och en halv timme och då vill jag ha högrev som blir mörast och saftigast tycker jag. Köpte vad jag trodde var en rostbiff förra sommaren som jag först stekte i pannan runt om för att "stänga" porerna (så att köttsaften ska stanna kvar) och sedan ställde jag in den i ugnen med termometer. Tog jättelång tid - och när jag väl tog ut den visade det sig vara nån rulle som var stoppad med nån geggamoja av kryddor. Rätt säker på också att det var fläskkött - som jag inte gillar alls (undantaget bacon och serranoskinka). Jätteäckligt... :(
Snart bär det av hemåt, eller hur?
Kram//Susan

Svar: Högrev är bra, bara man får bort allt fett. Det kött jag fick tag på var bra, men hade det puttrat i två timmar hade det bara varit trådarna kvar. Nu räckte 20 minuter och då hade inte rotfrukterna blivit mjuka. Så i morgon blir det att prova på den rotfruktssoppas jag nu har puttrandes på spisen med de grönsaker som inte hamnade i grytan. Säkert en upplevelse. Köttgrytan blev i alla fall bra, men nästa gång tar jag till ett besök hos slaktaren och med "lappen" i högsta hugg.
Förstår din upplevelse med steken. Inget man vill upprepa....
Jodå, det bär snart av hemåt. Till mörkret och lugnet...
Kram!
Ditte

Queen of Kammebornia

Tack det samma! Jag hittade hit genom Bosse Lidén. Gryta är toppen de här mörka och kalla månaderna! Kram!

Svar: Vad trevligt att du tittar in! Välkommen! Och från dig och din blogg, som jag läst i snart ett år, har jag lånat det här med soppa, så jag har i denna sena timme en vegetarisk rotfruktssoppa kokandes på spisen och som skall ätas i morgon. Jag har verkligen blivit inspirerad av dina vackra bilder och fina, tänkvärda texter.
Hoppas du haft en fin dag denna tredje advent och jag önskar dig och de dina en bra start på den ny a veckan. En vecka utan jäkt i lugnet tecken önskar jag mig.
Kram!


Ditte

A-C

Hola! Visst är det gott med köttgrytor. Vi brukar köpa grytbitar på Carre, kommer inte ihåg vad det står på förpackningen. kokar i 2 tim, blir (nästan) så det faller isär. Gott blir det.
Krister har haft ryggskott de senaste tre dagarna, inte roligt, men något bättre idag.
I fredags kväll var han så dålig så han kunde inte följa med när vi skulle äta på restaurang Lille Svensken tillsammans med våra boule-vänner. Mycket god mat var det, jag åt stekt rödspätta. Kram / A-C

Svar: Vad trist för Krister att inte kunna följa med, och ryggskott som gör så ont....Skönt att han är lite bättre. Skall titta på Carre och även hos slaktaren efter bra grytkött och skall ha lappen med styckningsdelarna med. Blir nästa resas projekt.
Kram och ha det så bra det går. Extra hälsning till Christer.
Bosse hälsar!
Ditte

Veiken

Köttgrytor är riktigt gott, men jag är lite "allergisk" mot just högrev. Det blir så mycket daller. Jag skär bort allt det vita och vill inte ha slamsor - bara rent kött. Jag tror aldrig att jag har köpt högrev som har helt rent kött. Tyvärr är jag så petig att jag resar bacon om det inte är knaperstekt!
Knäppt! Jag vet!!!! Kram

Svar: Jag vill också ha knaperstekt bacon och inget daller på köttet. Åker bort direkt. Så kanske fransyskan är ett bra alternativ att leta efter till nästa gång. Roligt är det att se vad man hittar...Kram!
Ditte

Veiken

RENSAR heter det! ;)

Ghugge

Älskar köttgrytor, särskilt när köttet däri bara ramlar isär. Ha det gott!🎍

Svar: Jag också! Och här o Torrevieja finns bra kött att tillgå. Men jag måste lära mig mer om vilket kött jag skall ta. Dagens gryta blev jättegod även om det inte blev just den franska köttgryta jag tänkt mig. Men nästa gång..
Ditte

Geddfish

Oh, jag kan göra köttgryta ibland, det är mycket förarbete, men sedan är det lätt och behändigt och blir mycket mustigt och gott.
Gör gärna burgundisk köttgryta.
Din gryta blev säkert god. Bra inspiration för mig till en annan dag, för det är också så lätt att frysa in det som inte går åt.
Kram, Gerd

Svar: Grytan här blev god men inte den burgundiska gryta jag tänkt mig. Tur man är flexibel, och det blev en del munterheter under inköpet av köttet, helt klart. Men det blir nya tag i grytsvängen. Passar bra nu när det är lite kyligt ute och idag har det regnat och termometern orkade inte över +15.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Såg att ni varit på min kvaterskrog idag. Kyckling med serrano är en av mina favoriter där.
Jag gör ofta grytor, men då av vilt kött. Vad det är för bitar vet jag inte. Blir i regel bra om det får puttra länge. Har en favorit som heter vinbärsgryta. Då kokas att från början, ingen stekning alls. Toppen!
Hoppas att ni får bättre väder i morgon.
Kram till Dig och Bosse från/A-K

Svar: Jodå, Mundo fick hedersamt besök av oss. Och jättegod mat fick vi. Grytor på vilt kött brukar bli bra och hemma vet man i alla fall av vilken sort det vilda är. Här håller jag mig till nöt....Din vinbärsgryta får vi prova på att laga. Kan kanske göras även av nöt.
Visst blir det bättre väder i morgon! Och vi har ju haft fint i två veckor...
Kram!
Ditte

znogge

Jag hoppas att det blev en riktigt god gryta ändå. Just köttgrytor som får puttra länge brukar bli goda och välsmakande. Fast det gäller att hitta rätt kött som sagt. Fransyskan gillar jag för högreven är ibland för senig och har för mycket fett.

Vi kalasade på rester ;-)

Kram

Svar: Grytan blev jättegod! Men inte den mer franska variant som jag tänkt mig. Får bli nästa gång! Fransyska är bra, fö rjag vill inte vare sig ha fett eller senor. Tror nu det var innanlår jag köpte....Idag blir det rester här hela dagen.
Kram!
Ditte

vivi

Vad roligt att du tyckte om min gryta...jag är ju inte så vidare värst kock så man blir glad av att lyckas ibland..👍👍🙌🙌👏👏👏
Skönt att du är hemma igen!🎁🎅🎄🎉🌞

Svar: Din gryta var himmelsk! Och helgen hos dig minnesvärd, Bara så du vet! Men det gör du. Och visst är det bra att vara hemma igen och i morgon väntar SÖS, eller blir det jag som väntar...
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: