En höjdpunkt på Söder

    
 Ja, Södermalm, visst är det är den stadsdel i Stockholm som ligger högst och varifrån man på flera platser har den absolut bästa och vackraste vyn över Stockholm.
Kylan håller fortfarande Stockholm i ett fast grepp, -10, nu i kväll och hela dagen har bjudit på ett strålande vinterväder.
Och jag ville förstås ut. Så med försvarets hudsalva insmord i ansiktet gick jag mot Vita Bergen, ett stort parkområde på östra Södermalm och bara en 10 minuters promenad hemifrån. Välkomna att följa med!
Här har man liksom stan för sina fötter, samtidigt som man befinner sig i olika historiska miljöer och samtidigt mitt i det moderna och trendiga Stockholm, men så har det inte alltid varit. 
I slutet av 1800 talet var just detta område ett av Stockholms fattigaste, vilket tydligt beskrivs i August Strindbergs "Röda Rummet" från 1897.
Även Per Anders Fogelström har i boken  "Vita Bergens barn" skrivit mycket om den livssituation såm rådde här i området bland arbetare och deras barn i slutet av 1800 talet.
(Namnet Vita Bergen har kommit till p.g.a. att bergrundens färg här var vit. Motsvarande Röda Bergen finns i Vasastan och där var berggrunden röd.)
 
En del av parken som härifrån sträcker sig vidare bort mot friluftsteatren.

Jag går försikteigt uppför de många trappstegen och befinner mig snart vid Sofia Kyrka som är den högsta punkten i Vita Bergen, 46 m över havet. Kyrkan är uppkallad efter kung Oscar II gemål, Sofia.
Kyrkan började byggas 1902 då Katarina församlings invånare hastigt växte och man ansåg att ytterligare en kyrka behövdes och än idag finns båda församlingarna kvar.
 
Sofia kyrka syns vida omkring och är ett bra landmärke.
 
Solen orkar fortfarande inte vara uppe så länge
och strax före klockan tre är den på väg ner mellan hustaken.
                   
Gamla hus från 1700 talet och bevarade miljöer.
Husen här på Mäster Pers Gränd är från 1700 talet.
Husen är bebodda, ofta av olika kulturpersoner och förvaltas av AB Stadsholme.
El finns indragen men vatten och avlopp saknas.
Torrdass finns på gårdarna och vatten kan hämtas från en gemensam brunn på Bergsprängargränd
 
           
 
 Husen och området är från 1700-talet men gränden fick namnet Mäster Pers Gränd först 1967, döpt efter Katarina Församlings förste kyrkoherde för tidigare räknades gränden som en förlängning av Borgmästargatan som ringlade sig upp här.
Hasse Alfredsson hade en skrivar lya här i många år och likaså bodde en ung Ulf Lundell här en kort period i början av 1970 talet och skrev här sin första bok, Jack. Personen Jack i boken, fick också bo här i huset.
 
 
 
 
 
Ghugge

Så fina bilder du tagit och skrivit jätteintressant, älskar Stockholm!
Visst måste man ta sig en runda varje dag även om det är lite kallt. Man mår ju så mycket bättre efteråt. KRAM

Svar: Tack! Trevligt att du följde med. Skönt med komma ut, viktigt för mig. Kylan i sig är inget problem alls. Men jag har behandlat mitt ansikte med diverse (cytostatikasalva, operationer m.m) för solskador så huden är ganska ny och väldigt tunn och skör så jag håller på att vänja den. Vet inte om det går, men jag försöker. Kram!
Ditte

Arvid och Lydia

Väldigt fina bilder. Håller med dig om att där finns det vackraste utsikten. :-)

Jag såg inte mycket av den när jag i augusti sprang förbi där i augustimörkret men har även varit där i dagsljus. :-)

Önskar dig en fin kväll och en härlig söndag!
Kram

Svar: Tack! Kommer du mot dessa trakter så guidar jag dig gärna bland mina smultronställen här på Söder. Ja, i Stockholm också förstås...Men du kanske har dina rötter här och hittar själv...
Kramar och tankar till dig.
Ditte

Susan

Hola! Ser att du har varit "nästgårds" idag. Kul! Du måste komma hem till mig någon dag och fika! Bor ju alldeles bredvid Lotsgatans kulturkåkar och har en fin utsikt över vattnet = schyssta foton till bloggen. ;)

I morgon ska vi ha den tredje julaftonen (av 4) här hemma med makens barn och barnbarn + vår gemensamma sons flickvän. Vi hade ju "riktiga" julafton jag, maken och sonen, julafton nr 2 med makens föräldrar och syskon på juldagen och på nyårsafton ska vi fira med mina föräldrar, min bror med familj och min älskade mormor som är "still going strong" 91 år gammal. ;) Med alla nya familjekonstellationer och relationer blir ju julhelgen lite mer uppstyckad jämfört med när man själv var barn.

Kram//Susan

Svar: Ja, visst blir det lite annorlunda, men å andra sidan blir det ju en hel del firande. Inte helt fel...Här är julfirandet över och även om julafton blev jättetrevlig och jag träffade "de mina" så är det skönt med vardag igen.
Jag kommer nog inte bli en julmämnniska och alla kan ju inte vara det.
Och du, visst komme rjag gärna till dig på åsöberget och fikar. Blir nog ett bra reportage därifrån...
Kram och ha det bra!
Ditte

Annika

Det är så fint där. Undrar varför dom en gång så fattiga bostadsområdena blir så attraktiva när det har gått en längre tid. Även dom som inte är så vacka som vid Vita bergen.
Kram

Svar: Ja, det undrar jag också. Men kanske finns det något speciellt med dem. Jag tycker verkligen om att strosa här och man känner tydligt historiens vingslag. Kram!
Ditte

Ghugge

Ditte, hoppas verkligen att det går bra för dig med din nya sköra hud..håller tummarna! Många kramar.

Svar: Tack, känns bra med dina tummar. Jodå, visst blir det bra. Men det tar tid och är en bit kvar...Kram!
Ditte

Marja

Ja, det är så fint där uppe när man väl har orkat upp för alla trapporna. :) När jag läste 'Jack' fick jag för mig att han bodde i en kall kolonilottstuga... men jag kanske missuppfattade det hela. :)
Nu lovar de varmare väder till nyår. Bra för dina kinder. :) Kramar! :)

Svar: Vad jag förstod, så skrevs Jack under tiden Lundell bodde i den lilla stugan häruppe som han fick låna och Jack fick också bo där. Men dessa små hus är ju lite som en kolonistugor. Och koloniområdet ligger lite längre bort på i parken, så kanske han bodde på två ställen....I "Vitan" var det förvisso"Här har vi -7 idag och sol så det får bli en promenad med "försvarets salva" på kinderna. Och vackert är det.
Visst mår kinderna bättre i lite mindre kyla, men blir det varmare försvinner kanske snön...
kramar!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Tack för bilderna! Det är jättefint däruppe! P A Fogelström var min mors favoritförfattare.
Lite väl kallt att ha utedass :) Dom kanske har mulltoa men det kanske dom inte får ha...
Kram P ♥

Svar: Jag tycker också om Fogelström och hans skildringar från Stockholm. Nja, mulltoa tror jag inte finns men väl utedass. Tror att en del av de som bor där uppe har gjoer så sedan barnsben och vant sig vid att det är omodernt. Men det känns kallt nu...Kram!
Ditte

Malin

Vilken trevlig promenad! Söder är verkligen vackert om man tar sig bort från de "större" stråken. Finns en hel del pärlor att återkomma till.

Svar: Jag kan gå länge här på Söder och strosa och ofta upptäcker jag något nytt jag inte sett tidigare. Och till en del platser återkommer jag desto oftare. Trevligt det också!
Ditte

Ama de casa

Åh! Det är så fint där på Söder. Jag jobbade ett halvår drygt på Åsögatan, och ganska ofta köpte vi med oss hämtmat och hade picknick där vid Sofia kyrka.
:-)

Svar: Ja, då känner du ju verkligen igen dig. Åsögatan passerade jag i går...Visst är det fint med de gamla husen, dock omoderna, men de har alla sin historia att berätta.
Ditte

Eva`s blogg

ja att det är vackert ser jag ju men du lägger så mkt värme i dina inlägg o berättelser så man kan bara niga o tacka så önskar jag dig en skön söndag kram

Svar: Vad roligt att du tycker om mina inlägg och kanske blir det så småningom en promenad i dessa kvarter tillsammans med mig...Kramar till dig. Och Eva! Kom ihåg att vila lite mellan varven....
Ditte

Gittan

Så vackra bilder du bjuder på och så intressant att få följa med på din tur.
Kul att höra lite historia och verkligen fin plats ni har där du bor så nära.
Ha en skön söndag . Stor Kram

Svar: Tack! Trevligt att du ville gå med på min runda. Och här i området blandas verkligen gammalt och nytt. Önskar dig också en trevlig söndag.
Kram!
Ditte

Znogge

Vilken intressant promenad vi fick följa med på! Vår huvudstad har verkligen en historia att bjuda på.

Jag tänker på min mammas faster som i sin ägo hade en "Strindberg". En tavla som ersatte ett lån på hundra kronor. God ränta minsann...

Kram

Svar: Det var en god ränta, verkligen. Och så roligt att ha en sådan tavla!Ja, Stockholm har mycket att erbjuda i historieväg och det finns alltid något i närheten.
Jga gillar att ganska planlöst strosa omkring i mina trakter.
Önskar dig en trevlig söndag.
Kram!
Ditte

Sanna Preifelt

Gud så underbart det ser ut. Otroligt fint ljus!

Hoppas att din jul har varit bra, att du fick umgås med dina nära och kära! ♥

Svar: Tack! Ja, här uppe på berget är det så fint och det alla årstider. Tänk baar en kort promenad hemifrån...Julen har varit jättebra och jag har fått träffa de mina.
Välkommen tillbaka till Stockholm!
Ditte

Skulle gärna vilja lära känna Stockholm bättre! Helt fantastisk stad måste dit snart igen :)

Svar: Här finns mycket att se och upptäcka! välkommen tillbaka och jag visar gärna några av mina smultronställen.
Ditte

Ann-Kristin

Hola Ditte!
Idag är det bistert ute! Hoppas Du är rädd om Dig!
Tack för fin promenad. Strosade runt en sommar på Söders höjder tillsammans med vänner. Mannen hade varit patrullerande polis där för en sisådär 30 år sedan. Men han visste nog inte så mycket som Du.
Många kramar/A-K

Svar: Jodå, jag skyddar ansiktet ordentligt. Men så långa promenader blir det inte i kylan.Kul att du följde med på promenaden.
Ha det gott!
Kramar från oss.
Ditte

Geddfish

Tack för promenaden! Vår vackra huvudstad, där min mamma arbetade och bodde några år, annars kom hon från Sala. Och så träffade hon pappa och det blev Västergötland.
Jag har ff någon släkting boende kvar i Stockholm.
God fortsättning och snart Nytt År!
Kram!

Svar: God fortsättning önskar jag dig också. Vad trevligt att du ville gå med på min promenad. Och visst finns här, som på många andra platser mycket vackert att se. Jag är ju också "västgöte" men flyttade med mina föräldrar till Solna redan 1959 och sedan dess har jag haft Stockholmsområdet som bas.
Önskar dig en trevlig söndag och god bätttring.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Lyckades inte komma till kommentarsfältet i ditt nästa inlägg...

Vilka FANTASTISKA snö- och isskulpturer! Måste ha varit en otrolig upplevelse...
:-)

sv: Vi har bott på flera olika hotell i Alicante och alla har varit bra. Fast att sitta på 15:e våningen på balkongen på Gran Sol och titta ut över havet, det var himla fint! Det är det där otroligt fula, höga huset som förstör strandlinjen en hel del... :-)
Tror vi slog till på nåt extrastort rum om jag inte minns fel.

Svar: Ja, den här Harbinresan är minnesvärd och det på många sätt. Kommer ytterligare ett inlägg. Tror att jag missat att kryssa i att kommentarer var tillåtna...Har ändrat och får hoppas det fungerar.
Tack, vilket bra hotelförslag i Alicante. Tror vi skall prova detta hotell nästa gång vi kommer dit. Och tror också vi klarar det fula huset vid strandlinjen.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: