"Blomsteroffer"

    
Gårdagen hade nog "man gått ur huse" här i stan. Föreningar, grupper av allehanda slag, organisationer, skolor m.fl.  och dessa samlades klockan 17 vid "Vita Kyrkan" för att sedan i procession, och med olika orkestrar, gå den ca 600 m långa sträckan till "Stora Kyrkan" som också är huvudkyrka i Torrevieja.
Vid kyrkan överlämnas blommor, som skall vara i vita och blå färger, jungfruns färger och dessa sätts sedan upp på kyrkportarna för att hedra La Purisima, Torreviejas skyddshelgon som också visas i öppningen till kyrkan.
Varje enskild grupp ropas fram och lämnar över sina blommor så när vi frog oss hemåt efter klockan 20 så var det många i processionen som ännu inte kommit fram till kyrkan.
När alla grupper lämnat över sina blommor sjungs unisont Torreviejahymnen, "Salve Marinera"; en hyllningssång till havet och sjömännen.
Klockan 17.30. deltagare väntar på att komma fra och få lämna sina blommor.
Gatan, Caballero de Rodas är avstängd för all trafik, liksom flera gator i området.

Skymningen faller och...
 
- många väntar tålmodigt på att få lämna sina blommor. Här en skolklass.
 
En dansförening med medlemmar klädda i tradtionella kläder väntar också,

- liksom säckpipeblåsarna, som hade rast när vi passerade.
 
 
 
Idag, den 7 december, är det ännu en helgdag, gruvarbetarnas skyddshelgon, Santa Barbara, bärs genom stan i procession av asturiska gruvarbetare i arbetarklädsel med lampor och hjälmar och det bjuds på atturiska folkdanser, smakprov på mat och dryck och även säckpipsmusik. Så kanske får jag höra säckpipa idag...
(Asturien är en provins i nordvästra Spanien, vid Biscayabukten)
Skall också ta en titt på julkrubban som avtäcktes i går, men då vi orkade då inte stå i kö för att få ta oss en titt.
Idag går det säkert bättre...
 
 
Ami

Det är roligt att vara på plats och titta på alla människor och allt vackert de gör. Och den gamla kyrkan är så fin och speciellt på kvällen.
Men förstår att ni inte orkade stå i kö för att se krubban. Den står ju kvar ett tag, så då är det bättre att gå dit när det är mindre folk!
Kram

Svar: Det är ju ett härligt folkliv dessa dagar och kul att vara med lite på avstånd. Idag har vi däremot i lugn och ro sett krubban och det ordentligt. Önskar er en trevlig kväll denna andra advent.
Kram!
Ditte

Znogge

Det var verkligen en traditionsfylld adventshelg hos er! Kan tänka mig att det är intressant att få vara med på plats. På fredag blir det traditionsenligt Luciatåg i kyrkan så då kan jag få titta närmare på krubban som dock är i mindre format.

Kram och trevlig adventssöndag!

Svar: Det är roligt att ta del av sederna här och lära sig mer. Något Luciatåg blir det inte för min del i år, annat än på tv. Men det får bli så. Trevligt för dig att fira Lucia och titta på krubban. En sådan har jag sett idag....Trevlig fortsätttning på andra advent önskar jag.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag förstår att det är mäktigt att se alla dessa människor, som ska lämna sina "offerblommor"
Dessutom trångt och svårt att ta sig fram. Tänk, vi har inte liknande saker här! Det som har varit, har snart försvunnit, tråkigt nog! Kramar

Svar: Här står människor tålmodigt i kö i flera timmar och har trevligt under tiden och det är god stämning, högtidligt och samtidigt en härlig stämning. Gammal som ung är med och man känner sig själv lite delaktig och det är ett trevligt folkliv ute. Roligt att kunna vaar med lite på sidan av. Kram!
Ditte

A-C

Hola! Ja, vi var också där och tittade på blomsterparaden. Stod först vid vita kyrkan, där var det inte så jättemycke folk. Gick sen mot den andra kyrkan. Vi var inte heller kvar för att se krubban. Tänkte ta oss dit imorgon. Kanske vi kan ses då eller senare i veckan, vi hörs. Kram / A-C

Svar: Jättetrevligt att ses när ni drar er in mot stan. Vi hörs av! Krubban vae verkligen fin och med så många detaljer.Önskar er en fin kväll! Här är vi nästan slut efter att ha tittat på VM simningarna ocg Sara Sjöströms franfart i bassängen.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Hoppas du klarar dig undan säckpiporna idag igen... Fast sån tur kanske du inte kan ha sådär två dagar i rad ;-)

Kollade in blommorna på kyrkan idag, och till min stora besvikelse lyckades jag inte hitta bajsande gubben. Men krubban är jättefin i år igen :-)

Svar: Hittade inte heller gubben. Han kanske är sjuk...Krubban var väldigt fin och välgjord, Tänk att detta är gjort för hand. Blev så imponerad av alla detaljer.Vad gäller säckpiporna missade jag dem idag också. Illa!
Men i morgon så kanske...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: