Åskådare på parkettplats.

    
Här har det varit helgdagar både lördag, söndag och måndag och Torrevieja har bjudit på många olika och trevliga evenemang. Måndagen började för många med "Diana", ett antal trumpetare som började sin runda i centrum redan klockan 07, för att väcka stadens befolkning. Lika bra att vakna tidigt eftersom dagen är tillägnad staden Torreviejas skyddshelhgon, La Inmaculada, också kallad La Purisima.
(Hela Spanien firade i går "La Inmaculada Concepción", den obefläckade avelsen och på olika sätt.)
Väninnan Ingrid och jag började aftonen med en promenad till kyrktorget för att se den tända julkrubban och försöka få en skymt av La Inmaculada, när hon efter mässan bars ut genom kyrkporten. Men folkmängden var stor så vi skyndade till en mer åskådarvänlig plats.
 
  Krubban är vackert upplyst på kvällen.
 
 "Solemne y Manga", processionen med Jungfrun i fokus tar sin början.
                                                                                                             
Mängder av människor i alla åldrar går högtidligt med i processionen och bär ljus i händerna och när processionen nått Paseon och Casinot vänds Jungfrun mot havet för att hedra de fiskare och sjömän som omkommit  och ett strort fyrverkeri äger rum.
Därefter vänder processionen och går tillbaka till Stora Kyrkan där det hela avslutas med en mässa och Torreviejahymnen som alla sjunger tillsammans.
Alltsammans är väldigt högtidligt och vackert.
(En sak som jag tänkte extra på var att jag inte såg någon deltagare i processionen tala i mobiltelefon eller ens använda den som kamera. Så skönt! Undrar om det hade fungerat hemma. I och för sig är vi inte så religiösa kanske, men nog är det viktigt att "fejsboksuppdatera" eller "instagramma". Man kan ju förlora läsare/tittare.
En tanke bara. Och den här processionen tog alltså ett par timmar....)
Nu är det en vanlig vecka. Nåja, inte helt. I morgon är det Nobeldagen, nog så viktig och på lördag är det Lucia.
Så vanligt blir det ändå inte.
 
Vi såg hela processionen från bra parkettplatser och lite "paparazzitendenser" har jag ibland.
 
 
 
Trångt på mässan denna kväll.
 
 
Gittan

Så härliga bilder du bjuder på och så spännande att läsa om det du berättar. Här var det lite frost på morgonen men nu har solen tittat fram. kram.

Svar: Tack! Ja, det är trevligt att ta del av de traditioner som finns här för det skiljer sig lite från de svenska och det är bara positivt. Önskar dig en fin dag. Här är det sol menblåsten har gett sig till känna.
Kram!
Ditte

Veiken

Kors vad ni roar er! Trevligt som bar den. Det gäller att passa på när tillfälle bjuds! Fina paparazzibilder blev det också! Kramar

Svar: Vi gör så gott vi kan i den frågan. Lika bra att passa på. Ja, med ett förflutet i Peking är jag ganska van vid att ta mig fram i folkmassor. Men utan att trampa på andra...Kramar!
Ditte

Ruth i Virginia

Det är så roligt att se, att du och väninnan, om inte deltar, så åtminstone
är med på högtider och ceremonier som är helt spanska. Tror inte att alltför
mång "invandrare" är intresserade. Men jag kan misstaga mej.

I Amerika skulle nog kameror och phåner var lyftade i höjden för fotande.
Det har blivit en mani. Så vad händer med resultatet?

Vi har svenskt november här f.n. 2C och duggregn. Not nice at all!


Svar: Jag tycker det är roligt att ta del av det som händer här vare sig det är kultur, processioner eller annat. Känns viktigt för mig eftersom jag är här så mycket.Tror att en del icke spanjorer också är intresserade men har man bott här länge så har man ju hunnit vara med. Men jag är gärna med varje år.
Roligt att se att deltagarna i processionen inte behövde vara i kontakt med omvärden, det gick btra ändå. TYcker att det här med mobiler i tid och otid har blivit en mani i Sverige också.
Här skiner solen, det blåser men är ändå +14. Skickar lite sol till dig.
Ditte

Ami

Vad kul för oss att få vara med om detta genom din blogg. Och det verkar som om spanjorerna firar allt. Och det är roligt när det händer lite....Även om det inte är riktigt så roligt att bli väckt klockan sju en måndagsmorgon :)
Önskar er en trevlig kväll!
Kram

Svar: Vi bor ju lite från centrum så trumpeterna hördes inte till oss. Men är det en gång om året så hade jag kunnat bli väckt av en trumpetblåsare. Trevligt med mycket firande och roligt att få vara med på ett hörn.
Ha det bra ni också!
Kram!
Ditte

Arvid och Lydia

Härliga bilder och sååå trevligt att läsa vad som händer... :-)

Trevlig kväll !

Svar: Tack! Och lite spansk kultur förmedlades....Önskar dig också en trevlig kväll.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Det är så trevligt att läsa om vad Du upplever och ser i dess dagar när spanjorerna firar. Tack för din lärarådra och undervisar oss i ord och bild! :) 😊.
Längtar så att åka ner!
Många kramar till Er båda/A-K

Svar: Gokväll i stugan!Roligt att du tycker om att läsa om vad som händer här och jag försöker dokumentera . Ja, lärarådran sitter i ....fortfarande.
Förstår att du längtar hit men du har ju varit ute i storstan nu på "trevligheter" så lite omväxling blev det ju. Men inte är det samma sak. Båda vore bra att kunna ta till.
Kramar och hälsningar från oss båda. Gick förbi hos dig idag och det såg tomt ut...
Ditte

Preciosa

Tack för bilderna! Jag har iofs sett dom ett antal ggr men det är högtidligt
och musiken!! Wow! Kram P ♥

Svar: Ja, du är ju veteran på området och jag novis. Men det är både vackert och högtidligt och musiken är så fin. Saknade dig! Kram! ❤️
Ditte

Eva

alltid intressant med dina berättelser o bilder från där du befinner dig i detta fallet Spain intressant o nu är man lite rikare på kunskapen ;) kul för er att uppleva detta ...ha en skön kväll kram

Svar: Ja, visst är det roligt med att ta del av andra seder och bruk. Känns viktigt när vi är här så mycket . Önskar dig också en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Znogge

I ärlighetens namn är det ganska så befriande att alla inte fotograferar. Det kan kännas bra att uppleva en sak här och nu och inte genom en kameralins. Men jag vet hur jag själv är och förmodligen hade kameran fått jobba flitigt...

Trevligt för er att dela även spanska traditioner!

Kram

Svar: Jodå, jag var beredd med kameran men deltog inte i processionen. Hade jag gjort det hade mobilen fått vila och troligen kameran. Såg inga dylika i bruk bland de som medverkade. Jättetrevligt och en upplevelse att få ta del av detta på plats. Kram!
Ditte

Mats

Hejsan Ditte! Ni har mycket att stå i ser jag! Många och långa processioner :) har det varit stormar och regn, kallt om nätterna eller? Såg i ett tidigare inlägg att ni hade kanonfint väder! Men har hört att det skulle vara dåligt väder och kallt? Sköt om er och njut :) M&M

Svar: Visst finns mycket att se och göra och det spanska firandet med olika processioner tycker jag om. Är ju en del av livet och kulturen här. Vädret är riktigt fint och har så varit den vecka vi varit här. Temperaturen håller sig på ca +17 under dagen och det är helt ok. Nätterna är kyligare med sina +7. Idag har dte blåst rejält, men solen har varit framme och lyst upp.
Det dåliga vädret måste ha hamnat på avvägar, för här är det inte för närvarande.
Vi njuter för fullt och har det jättebra.
Ha det gott!
Hälsningar från oss.
Ditte

Timeoftiger

Så underbart du verkar ha det där nere! Ha en fin resa men välkommen tillbaka till mörkret lagom till jul, snart vänder det och vi får det ljusare igen.

Svar: Tack, vi har det jättebra och någon julstress finns inte. Vi kommer hem i tid till jul och då blir det heller ingen stress över något.. Jag har lite pyssel på Södersjukhuset alldeles innan och samla nu d-vitaminer och krafter. Och snart blir det ljusare även hemma.
Ditte

Marja

Fina bilder! Den processionen skulle jag gärna ha sett. Såg en hel del processioner en påsk i Madrid och Toledo.
Julkrubban är så vacker! Får den stå i fred utan skadegörelse?
Kram! :)

Svar: Julkrubban brukar få stå i fred och det finns bara ettvlågt stängsel runt den. Däremot har en figur "den bajsande gubben" blivit stulen vid ett par tillfällen så i år finns han inte med. Har inte uppfattat det så här att ma är så mycket för skadegörelse överhuuvud taget. Respekten för det vackra finns kvar bland de flesta gammal som ung. Och vissa saker ger man sig absolut inte på. Kram!
Ditte

Eva

kikar in & önskar dig en skön dag stor kram

Svar: God morgon! Nobeldagen är det, solen strålar och inte ett moln så visst blir det en bra dag. Önskar dig detsamma. Kram!
Ditte

Ama de casa

Ja, dom är maffiga dom där processionerna - tack för härliga bilder! :-)

Svar: Tack! Ja, du har ju sett dssa i ett antal år, men för mig är detta ganska nytt så jag hänger på. Alltså inte i processionen, men som åskådare...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: