Sjökänsla på land.

    
Natten bjöd på blixtar, dunder och regn.
Jag  var uppe vid 5.30 och hela himlen var stundtals upplyst. En rejäl urladdning! Men inte var det så mycket svalare på morgonen, +24 vid 8.30. Puh!
Jag och Max hade planer på att "njutflykta" till Skansen, men värmen och fukten kändes inte direkt lockande för detta. Så Max fick önska vad vi skulle göra.
Önskemålet var ganska förutsägbart och det blev ett bsök på Spårvagnsmuséet här på Söder. Vet inte för vilken gång i ordningen vi gick dit.
Vi var inte direkt ensamma där, men Max hittade en ny avdelning där Waxholmsbolaget hade en utställning och dit hade inte så många hittat.
Waxholmsbolaget är ett rederi som idag ägs av Stockholms läns landsting och har 24 egna fartyg men hyr in ett antal så totalt är 40 båtar i trafik.
Mormor Ditte hade också utbyte av den här avdelningen och kanske var det maritima temat lockade extra.
"Waxholmsbolaget har sitt ursprung i en tid då vattnet inte var en barriär utan en motorväg.".
För i en tid då det inte fanns broar i Stockholm var just båtar det snabbaste sättet att transportera sig och redan på 1700 talet fanns roddarlinjer med egen taxa. 
 
Waxholm II på väg till Kymmendö, "Hemsöbornas ö".
 
Stockholms skärgård består av ca 35000 öar och kobbar och sträcker sig från Landsort i söder upp till Arholma i norr, en sträcka på 150 km och här trafikerar Waxholmsbolaget 270 bryggor med 33 olika fartyg.
Skärgården delas in i norra skärgården, (Vaxholm och Norrtälje) och södra skärgården (Nynäshamn, Dalarö) och allt däremellan kallas mellersta skärgården. Här ute i skärgården räknar man med att det idag finns 10 000 bofasta men många turister och sommargäster tar gärna båtarna ut till sommarställen eller bara för att njuta av allt det vackra.  Man räknar med att ca 1,8 milj människor årligen reser med just Waxholmsbolaget.
(Nejdå, ingen egentlig reklam för Waxholmsbolaget. Jag tycker att det är dyrt att åka med deras båtar och att det finns för få sittplatser och att komforten kunde vara mycket bättre. Men då och då blir det en tur...)
 
Stockholms skärgård var ganska okänd fram till 1840 då frisk luftoch badkultur för stockholmare började bli aktuell.
När sedan skråväsendet försvann 1846 var det fritt fram att etablera handelsbodar och hantverk utanför stadens tullar och många tog fasta på detta.
 
Max har intagit kaptensrollen på "Solskinet" och trivs med den.
Bra att ha skyltar på de olika bryggorna så man vet var båten skall angöra.
 
                                                                                                     
 Visst är skärgården ljuvlig? Och jag saknar både den och vår segelbåt...
 
 
 
 
 
 
 
 
Mats

Hejsan Ditte, 35000 öarhelt otroligt, jag har semestrat i mellersta skärgården en sommar och den bar underbar! Tältade oss fram...hasta la vista

Svar: Ja, skärgården är fin. Saknar seglingen, jätemycket. Så mysigt att vara ute till sjöss. Tältat har jag ännu inte gjort....
Hasta la vista!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Ett bra tag sen jag var inne på din blogg. Jag försökte att kommentera ditt inlägg, men allt vad jag skrev försvann. Jag älskar sjön och skärgården. Vi båtluffade för en del år sen, men då var det inte dyrt att åka med Waxholmsbolaget. Kul att Max gillar att gå på museer. Det är givande för alla åldrar. Spårvagnsmuseet har jag inte varit på.
Kram

Svar: Trist att allt du skrev försvann, men väldigt trevligt att du tar dig tid igen. Båtluffat har jag också gjort och det var tider det....Och då var det inte dyrt. Men nu har det ändrats. Bara att ta sig t/r Stockholm -Vaxholm kostar 150 kr och reducerat pris är 100kr och detta är en resa på 1 h var väg.Men idag reste vi på Spårvagnsmuséet och det var jättetrevligt.
Kram!
Ditte

Ami

Ja, vi hörde om ert oväder som dragit fram :( Men då var det ju en jättebra idé av Max att välja Spårvagnsmuséet! Och det det finns vissa platser som man gärna besöker om och om igen :)
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Ja, du! Särskilt om man som Max är intresserad av allt i kommunikationsväg...Men det var trevligt och att göra saker med Max är en upplevelse i sig. Jätteroligt!Kram!
Ditte

Freedomtravel

Häftigt med en storstad med reguljär båttrafik på det sättet som vi har i Stockholm!

Svar: Visst är det! Och jag försöker utnyttja vattenvägarna så mycket som möjligt. Önskar fler linjer kunde komma i gång. Tar ofta båten från Barnängsbryggan och in till Nybroviken. Tyvärr gäller inte SL kortet där....Men det är trevligt med båtturen.
Ditte

Ann-Kristin

Återigen en härlig utflykt med Max! Jag förstår att han vill åka och hälsa på sin supermormor, som hittar på så mycket skoj! 👍
Önskar Dig och Bosse en trevlig helg!
Kram/A-K

Svar: Nu gick vi ju bara någon km bort, men med avdelningen båtar så kunde jag drömma mig ut på sjön och max lekte sjökapten. Önskar er också en fin helg.
Kramar från oss båda.
Ditte

Ama de casa

Spårvagnsmuséet kan man inte besöka för många gånger... ;-)

Stockholms skärgård är verkligen helt fantastisk!
:-)

Svar: Max gillar ju att gå dit och nu blev det en ny avdelning med båtar. Trevligt som omväxling mot bussar, t banor, spårvagnar och annat.Och jag fick drömma mig ut i skärgården.
Ditte

Eva`s blogg

Hej svejs...oj så många jag har aldrig varit ens i en enda men vem vet :) jasså ni hade lite oväder ni här finns det massor av sol i dag hoppas ni hade det mysigt kramen ha en skön fredag

Svar: Idag skiner solen och det är behagligt varmt. Skönt! Och ovädret är borta.Har haft en jättebra dag på stan med en god vän och nu blir det balkongmiddag.
Önskar dig en fin kväll.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag som också älskar vatten och hav förstår dig så väl när du skriver att du saknar er båt!
Tur att Max och hans lillebror finns så att dom kan chefa över dig så ni kommer till olika ställen! Kramar

Svar: Visst är det tur med de små som åtminstone ibland kan få styra mormor i rätt riktining. Och saknaden av båten är mycket större än vad jag kunde tänka mig. Men nu är mitt skinn inte lämpad för vare sig sjö eller hav så jag får nöja mig med mindre. Jag jobbar på det....
Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: