Skärtorsdag och utan kvast...

    
 Torsdag i påskveckan och ingen rosa dag alls. Inte ens röd i almanackan!
Skärtorsdagen har fått sitt namn från den dagen då Jesu (enligt kristendomen) åt sin sista måltid med lärjunjarna, upphov till nattvarden, och då tvättade deras fötter innan måltiden. Skär kommer av ordet skära, i det här fallet, är ett annat ord för ren/rena, så skärtorsdagen var en reningens dag. 
SEnare på natten förråddes Jesus av Judas, vilket var början till Jeu lidande. Och enligt folklig föreställningarsläpptes alla onda makter fria i samma stund som Jesus blev dömd till korsfästelse. Därför ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt
 I sägnerna flög häxorna på kvastar till Blåkulla för att möta Djävulen själv och man ansågs kunna skydda sig mot häxor genom att tända påskeldar eller skrämma dem med skott.
 
Dagen har inte inneburit någon kvastresa för min del, men en del andra trevligheter av olika karaktärer.
I går tog grannarna på ena sidan ner sin enbuske som varit ett bra insynsskydd. Enens rötter hade gått ner i marken och höll på att förstöra för det vackra citronträdet på deras tomt. Så det blev lite tomt utan enbusken.
Men i morse var "balustraden" på väg att byggas upp.
 
 
Staketet mot grannarna är inte så högt men enen ger bra insynsskydd.
Här består "balustraden", muren, av två stenar på höjden.
 
Vi hade annat att göra än att se hur bygget förlöpte och gick iväg på förmiddagen. Först hem till väninnan Ingrid för att orna med lite borrning. Ja, inte jag alltså...Sedan blev det lunch, svenskt idag.
Vi var ett glatt gäng på fem personer som intog restaurang Hudik och njöt av god mat, det vackra vädret och att sitta ute tillsammans och äta. 
När det började dra i kaffetarmen förflyttade vi oss ett hundratal meter upp till Ina Expresso.
Gott kaffe, härliga bakverk och bra service. Dessutom bekväma stolar och rejäla parasoller om man nu vill sitta i skuggan. Och det vill jag.
Tack för idag kära vänner!
 
 
Kaffet är så vackert dekorerat att man nästan inte vill börja dricka det.
Idag blev det också jättegod citrontårta, kringla med choklad och en härlig chokladtårta.
Är det fest, så är det.
 
När vi kom hem. fram på sena eftermiddagen, var grannen klar med byggandet av balustraden. Han hade i och för sig önskat att komma in till oss tidigare för att ta bort en del murbruk som fanns mellan stenarna.
Det får loksom inte stelna för då är det näst intill hopplöst att få bort.
Bosse högg in och hjälpte till och de ordnade det hela precis i rättan tid. Bra uträknat!
 
  
 "Balustraden", muren; har här byggts på med fyra rader stenar på höjden.
Blir bra och imorgon kan vi flytta tillbaka våra blommor för att pigga upp det vita.
 
Efter att nu ha skurat altanen och fått bort allt skräp därifrån blir det lagom att både tvätta fötter och hela mig, innan dagens sista måltid intas, och det utomhus.( En rejäl räksmörgås med stora färska räkor....)
Klockan är närmare 21 och det är över 20 grader ute. Behagligt!
 
                                                                                           
 
 
Mats

Så härligt det låter...räksmörgås ute i 20 gradig värme!.. Här regnar det och blåser.. Mys på..// Mats

Svar: Ja, visst har vi det bra! Och vi myser på...Haft en härlig dag med vänner.
Ditte

Anonym

Hej Ditte, vad fint det blev med balustraden. Tack för idag. Här har det varit huliganbråk utanför och grannens varmvattenberedare hade pajat, så nu rinner det vatten genom mitt tak, inget vidare lugn skärtorsdag här, hoppas att det slutar rinna så att jag kan sova...kram Ingrid

Svar: Bedrövligt med både och...Puh! Ja, tur att du inte är ung, för då hade du aldrig orkat....Hoppas det slutar rinna och att det blir lugnt i kväll och natt.
Tusen tack för idag!
Kramar!
Och du, imorgon är en ny dag...
Ditte

Anonym

Hej Ditte!
Ja tack för i dag...trevligt som vanligt...mindre kul sen som du nu har läst :( Men man får hålla humöret uppe :) Hoppas natten blir lugn...
Kram till er båda/ P ♥♥

Svar: Tusen tack själv! Tänker på er/dig och önskar att natten blir lugn. Och det tror jag och hoppas på. Man kommer långt med hoppet.Kram!
Ditte

A-K

God morgon Ditte!
Så mycket ljusare det blev! Skönt att de byggde upp balustraden.
Då blir det lite mer att måla för Er del. I alla fall på Er sida eller?
Såg smarrigt ut med kaffet och tårtbitarna. Jag får nog testa sånt kaffe vid tillfälle. Dricker ju bara vanligt svart kaffe i vanliga fall.
Tänkte be Bosse om borrningshjälp när jag kommer ner. Hoppas det är ok?
Önskar Er en fortsatt trevlig Påskhelg.
Kram/A-K

Svar: Det blev mycket ljusare och vilket jobb som gjordes på en dag. Vad gäller målningen så är det bara det gamla på vår sida som behöver en omgång färg. Vi hade en trevlig eftermiddag med både lunch och tillhörande kaffe. mysigt att umgås och sitta ute i solen.
Bosse och jag önskar er också Glad Påsk.
Kram!
Ditte

Hamid

Godmorgon Ditte,
Tack vare P hittar jag din blogg. Vilken fin sida du har skapat. Mycket liv och glädje. Jag ser att Bosse är i action med sina färgburkar och penslar. Fin färg.
Det är precis vad jag ska göra när vi kommer ner nästa vecka.
Hälsa Bosse och Glad Påsk.
Hamid

Svar: Hej Hamid! Vad roligt att du hittat hit! Tack för fina ord! Och vi blir kvar ett tag till så hoppas vi ses nästa vecka när ni kommer hit.Och målar man ser man ju en förändring...Men det är svårt det här med nyanserna.
Hälsa du också!
Bosse och jag önskar er också Glad Påsk.
Ditte

Eva

God morgon Ditte! ja vad säger man till en kvinna som bara har det så underbart! låter så skönt så jag drömmer mig bort för en stund & så fint det blev :) älskar alla dess ljuva färger som pryder naturen där ...önskar dig en skön fredag kramen

Svar: Önskar dig också en bra dag, trots arbete. Men jag är säker på att de som bor där är glada över att du är jobbar idag. Här blir det en lugn dag och nu med kaffe utomhus.
Kramar!
Ditte

Ami

Åh! Härligt - jag kan bara tänka mig :) God mat och goda vänner!

Vad fint det blev med staketet!
Ha nu en fortsatt fin påskhelg!
Kram

Svar: Balustraden blev bra! Och med lite växter ännu bättre...God mat och vänner är en bra kombination, helt klart. Önskar er också en fin påskhelg. Kram!
Ditte

Ama de casa

Vad bra det blev!

Såg det vackra kaffet inne hos P - men hon smög med bakverken som verkligen såg smarriga ut :-)

Nejdå, hon erkände i texten, men hade ingen bild.
:-)

Svar: Tack! Och med lite växter på plats så blir det ännu bättre . Bakverken var toppen och kaffet likaså...
Ditte

Malin

Ibland och framför allt om man är utomlands längre perioder behöver man fylla på med en dos svenskt. Sen om det är mat, fira högtidstraditioner eller något annat som förknippas med hemlandet, men det vet du säkert bättre än jag. Ni verkar ha haft en bra skärtorsdag

Svar: En väldigt bra dag! Och jag tycker jag särskilt mycket om kombinationen goda vänner, prat och mat.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: