Lunch med vänner

    
Påskdagen! Ännu en strålande dag! Härligt! Hos oss skulle det bli påsklunch med vännerna 3x I, men ingen direkt påskmat.
Och vad är påskmat? Kanske några fler ägg i olika skepnader,laxar, sillar och en tänkbar lammstek.
Jag är lika föfrundrad som vanligt över det här med svenska mattraditioner vid högtider.
Min kinesiska väninna/lärare, Sofia, frågar ofta vad som är typiskt svenskt. Inget lätt svar där. Men jag brukar ge exempel på husmanskost.
Och vad äter vi till påsk, jul och midsommar? Maträtter som vi bara äter då.
Kan inte komma på något alls. Julmusten blir till påskmust, julskinkan förvandlas som i ett trollslag till påskskinka, julsillen blir påsksill eller midsommarsill.
Men detta äter vi ju lite när andan faller på. Eller?
Kanske äts det i Sverige mer ägg till påsk. Men å andra sidan så äts ägg året om...Men viss symbolik finns det i äggen.
 
Hos oss blev det idag köttfärsbiffar med champinjonsås, kokt potatis och en sallad med tomater, avokado och olika salladssorter.
Inte ett ägg inom synhåll, annat än det som fanns med i köttfärssmeten.
(Måste tillstå att igår, påskafton, blev det både jansson, lax, sill, ägg och köttbullar, men så påskigt är det ju inte.)
 
Irene arrangerade maten för fotografering. Det gjorde du bra!
 
Något lite "sött" hade jag tänkt mig efter maten. Och varför inte prova att göra en "knäckig jordgubbspaj". Färska jordgubbar finns det gott om och rent smakmässigt kan de behöva en uppfiffning.
Jordgubbarna skivades ner i en smord form. En kastrull sattes på spisen med 125g smör att smältas och bli lite brynt. Vispgrädde 1/2 dl och några matskedar sirap tillsattes.
De torra ingredienserna; 2 dl vetemjöl, 1 dl socker, 1/2 tsk bakpulver, ( tog lite mer för jag visste inte hur det  spanska bakpulvret var) 1/2 tsk vaniljsocker och 2 dl havregryn blandades.
Smörblandningen och de torra ingredienserna rördes ihop och fördelades över jordgubbarna och sedan in i ugnen 200 grader i mitten och ca 40 minuter.
 
 
Tårtspade saknas i hushållet men en osthyvel fick vara "stand in". Serverade lite grekisk, sockerfri, youghurt till pajen, men vaniljklass hade också varit gott.
 
                                                                            
Ignacio och jag: mätta, belåtna och på promenadhumör.
Tack goa vänner för en jättetrevlig eftermiddag!
 
För vår del blev det sent på eftermiddagen en runda ner till piren,+25 grader klockan 17. Så skönt!
 
 
 
Torrevieja den 20/4-2014
 
Ingrid

Tack för utsökt mat och trevlig samvaro. Härligt att sitta i er fina oas, lugnt och vilsamt. Grannens citronträd är pampigt och nya balustraden är jättefin. Kram till dig o Bosse från Ingrid

Svar: Tack själv! Jättetrevligt att ha dig här. Hoppas du snart kommer tillbaka. Och lite har hänt på "ägorna". Kanske inte bara vår förtjänst .... Kram!
Ditte

Mats

Härligt med mat o efterrätter är aldrig fel! Ja vad är svensk mat egentligen? Huvudsaken är att det är gott och vällagat...ha det så skönt..

Svar: Visst är det så. God mat och goa vänner är viktigt. Och vi fortsätter att ha det jättebra. Ha det gott du också.
Ditte

Elisabeth i Åhus

Förstår att du/ni njuter av er Spanienvistelse genom att titta på dina trevliga bilder! Hur länge stannar ni?
Jag kämpar med en liten jet lag efter min fantastiska tripp "hem" till Beijing! Planerar redan för nästa resa dit!
Ha en fortsatt fin påskhelg!
Kramar

Svar: Peking är ju alltid trevligt och jag kan verkligen förså att er resa, lyxsemestertripp" blev lite extra. Och kull med att planera en ny resa. Vi har planer på en resa dit i höst, har ju några vänner kvar.
Men har också tankar på att åka ytterligare en gång med väninnor. Vore också jätteroligt! Och det ena utesluter ju inte det andra.
I Spnien blir vi nu en vecka till för den här gången. Härlig sommar och jätteskönt. Njuter för min del i skuggan..
Ha det fortsatt bra! MÅnga kramar och tankar till dig och de dina.
Bosse hälsar!

Ditte

Anonym

¡Gracias Pareja!
Himla god mat! Ja vad är väl typiskt svenskt. Är det inte pannkaka,öttbullar ,falukorv?Och med kokt potatis :) Här nere har dom sällan kokt. Inte falukorv som "vår" heller. Pannkaka är dessert för spanskarna :) Köttbullar är dubbelt så stora och kallas albondigas. Kram P ♥ Ignacio sover och hälsar säkert :-)

Svar: Roligt att maten "gick hem". Och visst var det en svensk tanke bakom...KOm på att jag nog skall ta hit rabarber och försöka få dem att växa. Brukar vara lätt. Blir nog bra i paj. men klart att jag skall ha alternativ...Här skall experimenteras på pajfronten.Nu skall vi snart experimentera per cykel...
Kram!
Kramar!
Ditte

Preciosa

Hej igen :-) Köttbullar stavas med K :) Och dom är stora och lösa och smakar helt annorlunda. Apropå pannkaka så är deras här nere små crepes i stället.
Blev anonym i förra inlägget...måste skriva i alla uppgifter men behövde inte det förut har jag för mig... :-) Kram P ♥

Hamid

Godmorgon,
Ja du , man blir glad av att se att ni mår bra och umgås och njuter av varandras tillvaro. Fortsätt på samma sätt för att ni är bra förebilder.
Vi ses.
Hamid

Svar: Tack Hamid! Snart kommer väl ni också och kan utöka skaran....Och att träffa vänner är alltid trevligt!
Välkomna hit!
Ditte

Eva

God morgon...men va mysigt och gott för den delen oxå som du själv skriver är det i stort sätt samma mat vid alla tillfällen.Graderna låter ju helt i min smak :) här skall bara njutas i dag o vila :) ha en skön dag kram kram

Svar: God morgon! Gårdagen blev väldigt trevlig och vädret utomhus piggar upp. Verkligen!Önskar dig en bra vilodag!
Påskkramar!
Ditte

Freedomtravel

Jag tänker nog att det som är speciellt med de svenska mattraditionerna vid högtider är att vi ofta äter plockbord med en massa smårätter. Dessa påminner ju sedan om varandra vid jul, påsk och midsommar... Men det skiljer definitivt Sverige från t.ex. andra nordiska länder, som Danmark och Island, där man istället äter en middag. Vi har inga strikta mattraditioner vid påsk, men det får gärna vara påskbord med ägg och sill. Igår blev det middag med lamm.

Svar: Sverige har ju inte så många direkta mattraditioner, de är nog mer lokala. Men ett bprd dukat med det man gillar bäst är alltid trevligt. Och några extra ägg tar vi också.För mig har påskens traditioner ändrats genom åren och nu har jag nog inga kvar. Känns lite trist ...
Ditte

Ami

Vad gott det såg ut - ska prova att göra din paj :)
Fortsätt njut och ha det trevligt!
Kram

Svar: Pajen blev bra och var enkel. Skall hemma prova med rabarber, men det är en bristvara här. Kanske skulle man ge sig på att odla egen? Vi njuter på och hoppas ni gör detsamma.kram!
Ditte

A-K

Hola Ditte!
Så gott det såg ut! Du är duktig Du som fixar och donar! Måste bara varna Dig för det spanska vaniljsockret. Det var i alla fall förr mycket starkare än vårt. Gjorde en tårta vid tillfälle med en slags vanilj och mjölkfyllning. Den gick inte att äta.
Har precis avnjutit hotellfrukost här i Malmö. Ska snart locka med sambon ut på stan.
Hälsa Bosse och kram till er båda/A-K

Svar: Tack, jag vi hade en fin eftermiddag här. Låter trevligt med både Malmö och hotellfrukost. Länge sedan jag åt en sådan, snart dax... En promenad i Malmö med stopp på något mysigt "vattenhål" känns också bra.Kram!
Ditte

Ama de casa

Wow! Vilken paj - såg hur god ut som helst :-) Ja, maten med såklart.

Nu har det verkligen varit härliga dagar, och det ser ut att fortsätta så också :-)

Svar: Visst är det härliga dagar! Vi njuter verkligen av allt! Pajen blev en mindre improvisation, men den blev god. Skall prova med andra frukter, och man kan ju minska sockermängden om man vill. Önskar er också en skön dag i det fina vädret.
Ditte

A-C

Hola Ditte!
Ja, julmat och påskmat är ganska lika. Det som skiljer är väl i så fall att lutfisk hör bara julen till och lamm är väl inte så vanligt till jul.
Köttfärsbiffarna såg smaskiga ut och även pajen. Tycker själv att det är svårt att göra köttfärsbiffar, har oftast svårt att få dem att hålla ihop, trots att jag har i ägg. Och ibland blir de för lösa och ibland för hårda. Alltså inte min favorit att laga.
Vilka härliga dagar det varit sista tiden, men blåsigt nu. Men vi har inte så många dar kvar här nu, åker hem på fredag. Förmodar att vi kanske ses på torsdag?!
Kram

Svar: Nog är det så att lutfisken äts till jul men lamm äts ju hela året utom kanske till jul. Köttfärsbiffarna blev bra och lite ströbröd/havregryn i smeten binder ihop. Visst har det varit fina dagar! Så härligt! Hoppas vi ses på torsdag . Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Hej Ditte!
Nu har läst ikapp om era äventyr under påskveckan. Vad mycket spännande ni får vara med om. En härlig mix av olika aktiviteter. Till och med målning och pyssel. Njut på av sista veckan. Ladda batterierna. Nyplockade citroner. Snacka om närproducerat. ;) Kram en snorig Bosse

Svar: Vi har verkligen haft det bra på alla sätt. Mycket frisk luft och många trevligheter och för oss nya upplevelser. Roligt att lära sig mer om ett annat lands kultur och påskfirande. Hoppas att ni också haft det bra och kanske kan jag här och nu förmedla lite av citronernas läkande krafter mot förkylning. Mycket c vitaminer finns ju...
Krya på dig!
Kramar!
Ditte

Veiken

Jag arbetade ihop med en tjej från Serbien för några år sedan. Hon berättade för mig att hon hade längtat halvt ihjäl sig, första året hon var här, efter det svenska julbordet. Hon hade aldrig blivit så besviken i hela sitt liv sa hon! Efter det har "julbordet" utgått hos oss. God mat blir det och skinka blir till frukost!
Vi får återuppliva doppet i grytan, fast jag tycker att det är lite småäckligt! ;) Kram

Svar: Ja, något direkt jul eller påskbord har vi inte heller. Men vi väljer gärna rätter som vi tycker om. Skinka gillar vi och visst är den extra god till jul. Men det finns ju påskskinka också. En försenad julskinka eller blir den pånyttfödd...Dopp i grytan blir det inte hos oss. Men det går bra ändå...
Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Ni har verkligen haft tur med vädret. Men det är ju inte så svårt i Spanien. Vi har det skönt också nu. Maten såg god ut.
Kram

Svar: Visst har vi haft bra väder. Jätteskönt! Och jag förstår att det vackra vädret nu även kommit till Stockholmstrakten. Skönt! Ha det bra och hoppas vi ses!
Kram!
Ditte

Malin

Jordgubbar blev jag verkligen sugen på efter ditt inlägg och längtar tills det är går att åka på självplock av just jordgubbar här i Väsby. Om ett par månader så är det nog möjligt. Och det där med typiskt svensk mat är intressant. När jag var yngre blev det både köttbullar, ägg och prinskorv till påsken, även om jag nog mest åt sill. Nu är det mest sillen och laxen vi dukar upp på bordet till påsken eller kalkon.

Svar: Jordgubbar skall jag också plocka i år på Antuna. Förra året blev det inte av.. Och visst är det roligt det här med mat...Skönt att man kan äta det man tycker är gott.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: