Palmsöndagen och stilla veckan

    
 Idag är det palmsöndagen, den dag som kristna anser att Jesu intåg i Jerusalem ägde rum och folket hälsade honom med palmkvistar i händerna.
 Palmsöndagen inleder stilla veckan som också kallas för passionsveckan, tysta veckan eller påskveckan. Det är i alla fall sista veckan i fastetiden, veckan före påskdagen. (Från palmsöndagen till påskdagen.)
I romersk katolska länder är det vanligt med olika processioner under veckan och idag när jag var på väg för en kaffeträff med några vänner hamnade jag och cykeln mitt i en procession. Mäktigt!
Och jag är inte alls van vid liknande processioner...
Kommer att få upleva många under veckan och det är jag glad för. Inte alls för att jag är så kyrklig av mig utan för att jag tycker det är vackert. Och det räcker långt.
 
 
 
 
 
Idag firas också Song Krahn, det thailändska nyåret; och förra året vid den här tiden var vi en månad i Thailand och hann uppleva denna festlighet. Eftersom detta är den varmaste tiden i Thailand så sprutas det vatten, mycket vatten och över allt. Svalkande! Absolut! Och man blir verkligen dränkt.
 
 
                                                                                         
Apropå palmsöndagen...
 
 
Kunde inte motstå...
 
 Inte den här heller...Vill gärna skicka en särskild hälsning och kram till Mabel och Veijken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A-K

Du är sååå duktig och kunnig! Alltid får man lära sig något säger jag som jobbat inom Sv Kyrka i 22 år. Dock inte inom regelion.
Otroligt vackra bilder!
Kram/A-K

Svar: Tack! Nja, religion är väl inte min starkaste sida men jag tycker det är väldigt intressant. Och är jag här får jag läsa på och lära mig vad som händer. Du kan ju redan så mycket om vad som händer här och det kan inte jag. Kram!
Ditte

Malin

Bara av att titta på bilderna så ser processionen mäktig ut och lär säkerligen vara mer mäktig på plats. Och väldigt vackra bilder från Thailand.

Svar: Tack! Ja, från Thailand har vi underbara minnen och nu får vi nya härifrån. Olika men fina på båda ställena. Och för vår del blir det flera processioner under veckan.
Ditte

Iris

Vilka vackra bilder! Jag njuter av processionerna, ska titta på några. Både i vår lilla stad och i Malaga. Stilla veckan är dock inte så tyst och lugn som man skulle tro:) kram

Svar: Nej, så stilla är det nog inte. Här i Torre har många Madridbor och andra stadsbor kommmit och det är fullt av männiksor både på stränderna, restaurangerna och på Paseon.Rikt folkliv kan man lugnt säga. Men väldigt trevligt...Kram!
Ditte

Freedomtravel

Verkligen annorlunda påskfirande! Här glömmer man ju lätt bort att påsken har nåt med religion att göra... ;)

Svar: Visst är det så att man hemma inte alls är särskilt religiöös och många vet kanske inte ens varför det är påsk. I ett katolskt land är det helt annorlunda och just påsken är Spaniens viktigaste högtid.
Ditte

Marja

Ett år var jag i Madrid under påskveckan bara för att titta på de fantastiska processionerna. Vi åkte också till Toledo och Segovia och varje kväll var det fantastiska processioner med blomstervagnar. Hela påskens passionshistoria berättades för oss.
I fjol var jag i Barcelona på Palmsöndagen, men såg inga processioner... annat firande dock.
Ha det så bra! Kram

Svar: Spännande med både Madrid, Segovia och Toledo i påsktider och med alla processioner. Vi har mycket att se här i veckan och det är så annorlunda mot hemma. Här är påsken verkligen en viktig högtid.Kram!
Ditte

TantGlad

Så bra att jag får lite information om påsken vännen.
Jag Tittar in och önskar dig en jättefin vecka. Vi ska få ett fint väder och VARMT på påskhelgen. Skööönt för jag älskar värme.
Så vackra strandbilder. Jag älskar stränder och solnedgångar. Jag är ju lite drömsk av mig ibland hehe...och nu drömmer jag om en vit fladdrande klänning som fladdrar i vinden . Nä oj så vackert det är.

Pss...fick gjöra om mitt inlägg i min blogg där du kommenterat. Så....nu har jag gjort om påskinlägget hehehe.

En fin vecka till godare dig.
Njut av allt nu på din resa.
Jag följer dig och dina Fina bilder fast jag tar lite påskledigt.

Varm varm Kraaam.

Svar: Kära Tant Glad! Tusen tack för härliga ord. Njut nu av din påskledighet och blir vädret fint så är det förstås ännu mer lyckat. Ja, jag tänker också på en fladdrande vit klänning där på stranden i Thailand och jag tror faktiskt jag hade det.
Minnen!! Solnedgångar och stränder, det kan få mig att drömma mig tillbaka. Men det blir inget mer Thailand, min kropp klarar inte det. Så det stannar numer vid drömmar.
Hmmm.. göra om inlägget? Nu undrar jag...Måste titta!
Kramar till dig du fina och jag hoppas påskharen kommer med ett rejält påskägg till dig med godis och en del annat.
Påskkramar från Spanien och mig.
Ditte

Ami

Bra att få se dina fina bilder när man inte själv är på plats :)
Och himlen ser blå och härlig ut!
Fortsätt nu och njut!
Önskar er en fin påskvecka
Kram

Svar: Tack! Ja, vi njuter på och tar dagen som den kommer. Fint väder och allt så där skönt som man vill ha det.Kram!
Ditte

Anonym

Hej Ditte!
Ja det var en fin dag, fick in lite bilder på min blogg också...lite fel ljus men iaf. Mäktigt är det. man blir lite tagen för här är inte påsken så glädjefylld. På söndag blir det lite gladare men långfredagen är svart...
Kran P ♥

Svar: DEt blir fullt progra med olika processioner under veckan. Mäktigt det jag såg igår. Och det är ju första gången som vi är här en påsk. Känns väldigt bra!Kram!
Ditte

Preciosa

Jag stavade lite fel och så blev jag anonym...brukar inte behöva fylla i adressen annars...
Kram P ♥

Eva

Åh jag drömmer mig bort vilka härliga bilder du tagit :) påsk ja det blir inte mkt av det här hemma alls...låter som du har det helt underbart och jag drömmer mig bort för en stund oxå :) kramen

Svar: Snart är du också på väg. Härligt, det förstår jag. Nej så mycket påsk för vår del blir det inte heller, men stämningen här i stan är fantastisk med allt runt påsken. Och vi passar på att se det vi hinner med. Även idag skiner solen från en klarblå himmel och det är bara att njuta på.
Önskar dig en bra arbetsdag efter din sjukfrånvaro.
Kramar och tankar till dig.
Ditte

Ama de casa

Visst är dom häftiga, processionerna! Jag såg dock ingen igår, hade fullt upp med tapas ;-)

Svar: Jag kom bara förbi i all hast mitt på dagen och det var fint att se processionen. För vår del blev det bara ett par tapas igår till förmån för myggdörr.
Ditte

Tina

Tack för tidigare taxi-svar! Ska genast förboka en! :-) Nu har jag precis lyxat till det och beställt städ, tills jag far ner! De däringa myggen,...Snart blir det så varmt, så de må väl torka bort! ;-))

Svar: Skönt att ha taxi beställd! Och nu har vi hittat en myggdörrslösning och får se om det fungerar. Vi har ju inte haft så många i höstas när vi var här men vill gardera oss. Alla fönster har aluminiumramar med nät. Städ är skönt att ha. Vi har åkt ganska ofta så det har inte behövts men står det tomt ett tag så är det ju toppen. Här är jätteskönt så jag förstår att du längtar .
Ditte

Annika

Hej Ditte
Jag skulle gärna se processionerna vid påsk. Jag tror inte man kan låtas bli att påverkas av dem.
Kram

Svar: Nej, det är både vackert och högtidligt och folklivet är stort nu. Kram!
Ditte

Lena

Hej du fina samt hälsningar till vidhängande make. Första året vi firade påsken i Águilas tittade vi på processionerna¨och blev hänförda av alla vackra skulpturer som de bar runt på. Vi var förstås lite förvånade över deras" ku klux klanliknande" kåpor. Nu visade det sig att det var ca 10 processioner om dagen hela påsken och till samma entoniga sång. Efter en dag tyckte vi inte att det var så kul längre, Dessutom bor vi så högt, så den entoniga sången gick ej att undvika "Nej inte nu igen" blev en stående replik hos oss. Efter alla år har vi vant oss och accepterat sången. För processioner är det till påsk, till pingst, till advent, till jul samt vid flera andra tillfällen om året. Vi har lärt oss att det hör till och så "slår vi dövörat till" när vi fått nog. Kramar i mängd till er båda från Lena

Svar: Goaste Lena! Är ni månne i Águilas nu? Jag förstår att ni upplevt detta med processsioner i mängder... Men för oss är det helt nytt. Har förstått att långfredagens procession är en sorglig historia med dessa klanliknande kåpor och strutar. Men vi fåfår väl ge oss ut och titta.
Undrar så hur ni har det och skall nog få till ett mail endera dagen.
Många tankar till er båda.
Bosse hälsar!
Kramar i massor!
Ditte

Ama de casa

sv: Den där mystiska tapan var jättegod. Det var räka i den - har för mig att dom brukar ha såna på Tapa Caña också :-)

Svar: Tack! Skall hålla utkik! Den såg verkligen god ut och räkor, det gillar jag.
Ditte

Veiken

Tack för dom fina bilderna från Song Kran. Den är i full gång nu och nästa år hoppas jag vara på plats!
Påskfirandet i de katolska länderna är ju närmast hejdlöst med allt som hör påsken till! Vad har vi?
Här skulle det kommit en massa, men kan inte komma på något om man inte tänker på 1maj! Bamekram och tack för bilderna!

Svar: Tack du också! Och som du vet så finns Thailand i våra hjärtan, för alltid, men nu har Spanien också fått en plats där.Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: