Glad Påsk!

    
Glad Påsk önskar jag alla!
Trots att det är något man generellt inte säger i Spanien. Påsken var ju ingen glad tillställning direkt i den ursprungliga formen...
 
 Igår kväll var jag ute och såg en fantastisk procession. Mäktigt! Hela påskveckan har det varit olika processioner varje dag och ibland ett par om dagen.
Processionerna och "tronerna" (de symboler som bärs runt)  är tänkta att åskådliggöra påskens budskap och har kommit till för att folk skall förstå vad som hände.
För min del var det här den andra processionen jag sett i veckan och under  långfredagens kväll var det 18 "troner",  som bars runt av många bärare. Bärarna gungar omväxlande från vänster till höger sida och på en given signal lyfts tronen upp. ungt att bära och tungt att lyfta.
Efter varje"tron" kommer en orkester, blandade åldrar och kön och även förmågan att spela är blandad och mellan "tronerna" kommer barn och vuxna i processionen i vackra, påkostade, dräkter.
 
 
 
 
De olika "tronerna" kan t.ex. bestå av Jesus bärande på korset, Jesu sista måltid, Jesus med lärljungarna eller Jungfru Maria med jesusbarnet.
Ofta brukar Jungfru Maria komma på en egen "tron" i slutet av processionen och beledsagad av den största orkestern.
 
Jag var ute tillsammans med Ingrid, Irene och Ignatio och jag tror vi hann se fem eller sex olika "troner" innan vi begav oss hemåt.
Processionen började klockan 20 och jag tror den höll på till närmare midnatt innan alla "troner" var tillbaka i sin hemmakyrka.
 
När man ser dessa "strutar" i processionen så tänker man osökt på KKK. Men det finns absolut inget samröre och Irene har förklarat på sin blogg varför "strutarna" bärs.
De som bär "strutarna" kallas Los Nazarenos och är den äldsta beteckningen på en kristen. Dessa i sin tur tillhör olika kristna brödraskap och som alla har olika färger på sina kåpor och "strutar". 
Jesus föddes i Nasaret, därav namnet "Nazarenos".
Själva den toppiga struten kallas för Capiriote och har med botgöring att göra. Att ta på dessa "strutar" var
ett sätt att förödmjuka de som anklagades för religionsbrott under den spanska inkvistationen under slutet av 1400 talet . Läs gärna mer om detta  i Irenes blogg.
 
Jag är verkligen glad över att jag fått möjlighet att ta en liten del av det spanska påskfirandet, där vare sig påskris, ägg eller godis har en framträdande roll, utan där det kristna budskapet är i fokus.
 
Bäst att tillägga att jag för egen del inte är särskilt religiös av mig, men tar till mig och lär mig av de seder och bruk som finns i länder där jag vistas och alltid tillför
 
 
 
 
 
                                                                                            
 
 
                                                
 
                                     
 Här har jag fått veta att det är en irländsk "tron" och
det är många bärare; alla klädda i grönt, den irländska färgen.
 
 
 
                                            
 
                                           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ami

God kväll!
Roligt att även se bilder hos dig. Känns nästan som man är på plats :)
Längtar ju ner - men fick ju vara med om förra påsken i Spanien.
Förstår att ni har det bra och att ni trivs, kan inget annat göra tillsammans med goda vänner :)
Ha det fortsatt bra!
Kram

Svar: God kväll! Ja, var ni här förra påsken så har ni ju upplevt det hela. Och man kan ju bara vara på ett ställe i taget....Vi har det så bra och tiden går så fort. Vad gäller vänner så är ju de viktiga. Helt klart! Önskar er fina dagar hemma! Kram!
Ditte

Preciosa

Hola Ditte!
Fina bilder! Jag fick inte till så många bra men dom får duga :)
Får läsa på om fotografering :)
Kram P ♥

Svar: Tack. Några bilder blev bra...men jag tycker du också fick till en del bra foton. Trevligt var det och mäktigt! Kram!
Ditte

A-K

Gokväll kära Ditte!
Otroligt fina bilder. Tror jag dejtar dig nästa påsk för att få mera visdom! Har ju aldrig varit en påsk eller julhelg under mina år som ägande av en lgh sedan 1985 och som kunde bebos först 1987.
Kram/A-K

Svar: Tack! Och vi har fått uppleva och sett mycket under sakkunnig ledning. Tack till P, I, Lex och Cata. Kanske blir det påsk r för dig/er nästa år. Vore jättekul. Saknar dig! Kram från oss båda.
Ditte

Veiken

Jag ryser när jag ser de vita strutarna.... känslan stannar kvar med KKK på näthinnan.
En gång skulle jag vilja vara på plats och se dessa processioner. Karnevaler har jag sett , men inte detta.
Fina bilder gör att man upplever lite av det ni har sett! Kram

Svar: Jag tyckte också att de vita strutarna kändes obehagliga, men vet ju nu varför de är på. Vad jag förstått är det härifrån KKK fått idéerna till sina stutar, men deras syfte är ju att dölja vem som finns bakom. Ingen vill skylta mid sina medlemskap i KKK. Bedrövligt att något sådant ens är tillåtet i ett land som kallar sig demokratiskt.Önskar dig en fin påskdag!
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Jag har sett en del bilder på de här processionerna i olika bloggar nu. Skulle vara intressant att se på riktigt vid tillfälle! Det känns ju så väldigt annorlunda mot påsken här.

Svar: Det är alltid roligt att uppleva något på plats och här är ju påsken den största högtiden. Ännu ståtligare har jag förstått att processionerna är i Sevilla och Malaga. I övrigt har det inte varit så mycket påskfirande för vår del; mest att njuta av det fina vädret och lite svensk mat; jansson och sill. Men det äter man ju lite nu och då...I alla fall skönt att sitta ute klockan 22 och bara "vara" och det är fortfarande +22.
Ditte

Eva

God morgon finaste Ditte! ja jag kan hålla med dig om att det säkert är kul att se hur dom firar påsk i andra länder större än här och visst tänker man på kkk då man ser strutarna ...tur att det inte har med det att göra alls ju ....hoppas du njuter och får en ljuvlig t skön dag kram på dig och ta hand om er

Svar: Mycket att uppleva och se har det varit och strutarna gjorde mig förbryllad innan jag fick veta vad det var. DEe ryktas i alla fall att det är från detta men den spanska inkvistationen som KKK fått grepp om att bära strutar. Ja, förutom att de inte vil visa sina ansikten förstås. Men det finns nog fler förklaringar.önskar dig en bra påskdag trots jobb.Kramar!
Ditte

Ama de casa

Dom är häftiga dom där processionerna. I år har vi dock inte iddats gå iväg och kolla in nån. :-)

Jösses vad dom klämtade i alla kyrkklockor i morse - till och med jag vaknade... :-)

Svar: Ni har ju sett så många processioner under årens lopp, men för oss var det något helt nytt. Några klockor hörde vi inte i morse....Önskar er en trevlig påskdag!
Ditte

Malin

Vilken påskafton du haft och mäktigt att få ta del av. Glad påsk till er och hoppas ni får en skön, fin påskdag

Svar: Tack! Ja, visst är det roligt att ta del av det som händer här. Även idag skiner solen från en molnfri himmel och det är +25 ute i skuggan. Och visst blir det en bra dag!Önskar dig också en fin dag!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: