Vit fest / Fiesta Blanca

    
I går kväll var vi med om en annorlunda och spännande tillställning, en "Vit fest". Några gator ner från oss anordnade en belgisk restaurang den här festen och för att få plats med de cirka 900 deltagarna var ett par gator i närområdet avstängda för biltrafik.
Vitklädda gäster var det så långt ögat kunde se och troligen ännu längre för jag såg inte ens alla gäster och bord från min plats.
Biljetterna kostade 25 euro och inkluderade mat och fyra dryckesbiljetter. Allt överskott från festen går till barn här som har det svårt och det kändes  bra. Varför man skulle vara vitklädd vet jag inte, men kanske symboliserar det vita nytt hopp och det kan nog behövas här i landet.
 
 Vid ankomsten fick man ett "ätband" och sina dryckesbiljetter. Därefter försökte vi hitta ett bord där solen inte strålade så intensivt. Men vi lyckades med det efter att ha provsuttit vid ett par bord.
 
Portarna öppnades klockan 17 och långborden fylldes snabbt. Efter viss överslagsräkning uppskattade vi att det var 85% belgare och holländare på plats och resterande var av norrmän, spanjorer, engelsmän, tyskar och ett fåtal svenskar. Jag tror vi var tre stycken....
 
Stämningen var hög från början och underhållningen, som bestod av ett antal mer eller mindre kända belgiska artister, var bra. Många dansade och vi andra sjöng med i den mån vi kunde.
                                                                                              
Framåt sjutiden började jag att bli hungrig och antagligen flera med mig.
Vi såg hur mat lagades och baguetter skars upp så jag ställde en försynt fråga om när det ev. skulle kunna tänkas att maten skulle serveras. Beskedet blev att det skulle ta minst en timme till.
Då for nästa tanke genom huvudet; hur skulle det gå till att utspisa alla dessa hungriga gäster under bufféliknande former.
Logistiken kände jag saknades. Var lite inne på att styra upp det hela.
 
Belgiska, bleka, korvar grillades i mängder.
                                                                                         
Lök skulle stekas och baguetter skäras upp som både korvbröd och bröd till kycklingen. Den var grillad på annat håll. bara tanken på att få till grillning av minst 500 kycklingar var svindlande.
(Så småningom serverades minst en halv kyckling per gäst.)
                                                                                          
 Jag blev mer och mer hungrig där jag satt och fattade ett beslut som gladde fler än mig.
Jag gick hem och bredde några smörgåsar så att gästerna vid vårt bord åtminstone kunde få något litet i magen innan det var dags att ta sig an buffén.
Men strax efter att jag kommit tillbaka började gästerna att köa för mat. Ja, köa och köa! Här ville alla, precis alla, vara först och längst fram i lön. 
De belgiska gästerna var fenomenala på att ta sig fram. Jag var förundrad och  jämförde med iknande situationer i Peking och kineserna skulle inte haft en chans att tränga sig före de rutinerade belgarna.
 
En ostsmörgås smakade härligt i väntan på resten av maten. Man skulle ju orka stå i kö....
Kön slingrade sig flera varv runt bufféborden men det var längst armar som gällde
och att tränga sig in i kön från sidan.
                                                                 
Serveringspersonalen jobbade ordentligt och till sist med samlade krafter hade vi vid vårt bord lyckats hämta maten på olika stationer; grillad kyckling, korvar, bröd och sallad. Och stämningen var fortsatt hög!

Ann-Kristin och jag är glada över att vi fått mat och nu kan koncentrera oss på resten; bordsgrannar, underhållningen och att bara ha det trevligt. Och det hade vi verkligen.
 
            Kön till baren var inte så lång och tur var nog det, särskilt med tanke på att det bara fanns två uppställda toaletter inom området. (Men det fanns hela tiden personal som såg till att de var i gott skick. Bra!)
 

Strax efter midnatt, alltså sju timmar efter att vi kom till festan, så tyckte maken och jag att det var lagom att bryta taffeln. Den sena kvällen var fortfarande varm och doften av jasmin kantade den 200 meter korta vägen hem.
Absolut en minnesrik och väldigt trevlig kväll!
 
                                             
 
                                                                                         
 
                                                                                  
                                                                                   
Preciosa

Men va folk!! Har aldrig hört om denna fest förut :) Men A-K kanske då? Är den varje år tro?
Ni var fina i era kläder :) Jag hade väl aldrig hittat nåt vitt haha...ja som gått på mig :)
Hasta luego P ♥

Svar: Förstod att festen varit i flera år enligt en del belgare och A-K. Och mycket folk var det och i matköerna kändes det som ännu fler. Jodå, visst hade du hittat något vitt....
Sitter nu på planet hem. Det är tidigt! Taxin kom redan 03.30 så det fanns ingen anledning till oro att vi skulle bli sena till flygplatsen. Får nog bli en tupplur hemma fram på dagen.
Ha det gott!
Kramar!
Ditte

Marie-Louise

Hi, hi... det ser ut som ett sekt-möte :) Vita kläder betyder inte samma sak som vit vecka iaf! Skulle vara intressant att veta varför alla var vitklädda;)

Svar: Vi vet inte riktigt varför det heter Fiesta Blanca, men det var också någon sorts välgörenhetsfest till förmån för barn som inte har det så bra och den vita färgen skulle kanske visa på hopp. Och set kan ju behövas i landet.Ha det gott!
Sitter nu på planet hem i den arla morgonstunden och inser att Arlanda nog möter oss med lite svalare väder.
Ditte

Ama de casa

Trevlig fest och det såg skoj ut med alla vitklädda :-)

Men jag haaaatar när folk inte kan köa! Jag skulle förmodligen ha fått spel - irritation och hunger är inte alls en särskilt lyckad kombination för mig... ;-)

Svar: Festen var trevlig! Men det är inte heller riktigt min kombination att både köa och vara hungrig. Så mackorna jag gick hem och ordnade räddade oss lite grann. Men nu har vi upplevt detta också....
Ditte

A-K

Tack för en trevlig kväll tillsammans med dig och Bosse. Smörgåsarna du gjorde smakade perfekt!
Det var trevligt att uppleva den vita festen, men det räcker nog med en gång, med tanke på lång väntan på maten samt den enorma kön
sedan för att få lite mat.
Kram/A-K

Svar: Tack själv! Vi höll i alla fall humöret uppe under den långa väntan på maten och i köerna. Tror också att det räcker att uppleva den vita festen en gång. Tror inte man heller riktigt får ihop logistiken att servera mat till 900 personer....Kramar! Sitter nu på planet hem. Taxin kom i god tid och körde oss som om vi var riktigt dyrbar last; alltså väldigt försiktigt.
Ditte

TantGlad

Låter superspännande med vit Fest, även om jag kan tycka BARA vitt kan bli kyligt tillsamans med så många människor.
Men det ser jättetrevligt ut, och att ni tillslut fick mat efter allt köande och så var väl skönt. Att du och annkristin....samma namn som jag förresten, men jag stavar ch. Belgierna verkar ju duktiga på att tä sig fram i köer har jag förstått, och att du som levt i Peking har ju nåt att jämnföra med.
Trevliga bilder värkligen som du visar idag.
Må så gott nu, och kraaaam från mig "annechristine"

Svar: Det var verkligen roligt och trevligt med alla vitklädda människor. Men jag håller helt med om att det vita kunnat bli lite trist. Men inte just i det här sällskapet....Och för arrangörerna att utspisa 900 hungriga gäster var ett vågspel, men alla hade humöret i behåll och stämningen var hög även i matköerna.Så nu är det två med samma namn.....men olika stavning. Kul! Önskar dig en bra vecka! Kramar!
Ditte

Veiken

900 vitklädda gäster! Vilken grej. Bilderna visar ju hur somrigt det såg ut. Hungrig, kö och lång vänten = Katastrof i min hjärna. Tur att det finns folk som kan hämta lite snacks att börja med. Det verkar som att en vässning av armbågar inte är fel om man ska "tävla" med belgare! :) Kramar

Svar: Nej, jag har lagt mig i hårdträning med armbågarna. Det blev lite rioodigt i min hjärna också med både köandet och väntan på maten. Men mina mackor gjorde succé vid vårt bord. Kramar!
Ditte

Marja

Låter som en trevlig fest, men trist att ni fick vänta på maten så länge. Kul med klädkod i en och samma färg. Men tänk om det hade varit grönt i stället för vitt... inte så kul kanske? Inte svart heller för den delen, :)
Ha det så bra. Kram

Svar: Vitt var bra! Kändes lite hoppfullt! Och roligt att se alla vitklädda människor. På Irland hade det kanske kunnat vara grönt.....
Och maten fick vi vänta på.....
Kramar!
Ditte

Ama de casa

sv: Det var kul att träffa dig som hastigast igår :-)

Visst är det bra med wifi på planet! Tiden går så mycket fortare då :-)

Svar: Tack! Det var väldigt trevligt att träffa dig och maken också, även om det blev hastigt. Hoppas ni hade en trevlig kväll! Och internatet på planet fungerade riktigt bra idag. Nu är det buss hem till Söder. Stockholm har klätt sig i höstfärger och träden är riktigt vackra. Men det är bara +12 grader....
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: