Nobeltider

    
Visst är det Nobeltider! Måste försöka hänga med lite så jag försöker nu dagligen läsa en novell ur Alice Munros bok "För mycket lycka". Och det är lätt läsning som går direkt in i hjärtats olika skrymslen och som ger många tankar och trådar att fundera vidare på. Boken innehåller tio noveller och jag kan varmt rekommendera den.
Många gånger brukar ju de författare som fått Nobelpriset i litteratur vara mer svårlästa och jag har vid flera tillfällen läst en bok, ofta ganska halvhjärtat, och utan att den dröjt sig kvar hos mig med det "där lilla extra" som jag gillar.
Men jag skall köpa fler böcker av Alice Munro och jag tycker det är alldeles utmärkt att de finns i pocket som tar ner priset väsentligt.
 
Regn och ruskväder idag också. Vill inte alls gå ut och kommer inte att göra det förrän i eftermiddag då det blir en bussresa till Tv huset på Gärdet. Maken och jag skall piggas upp och vara med på i en inspelning av ett "nytt " underhållningsprogram med Peter Settman som programledare. Kul att se vad som händer!
 
Har i övrigt sorterat diverse papper och tänk vad man kan samla på sig. Blotta tanken är skrämmande. Men bland dessa papper i en låda hittade jag ett Nobelpris, ett Fredspris.
Visste att detta skulle finnas men har inte ägnat det en tanke på säkert 10 år. Men idag fick jag tänka till...
Alltså, min pappa Allan Mann, tilldelades Alfred Nobels Fredspris 1988, för det året gick Fredspriset till Förenta Nationernas Fredsbevarande Styrkor.
Och visst, det var mängder av männniskor som fick Fredspriset detta år, men ett roligt minne är det.
 
 
Skulle någon vilja läsa mer om min pappa så bifogar jag en länk; sv.wikipedia.org/wiki/Allan_Mann
 
 Nobels Fredspris delas ut i Oslo, men det är inte klarlagt varför Alfred Nobel ville att Fredspriset skulle delas ut och administreras av Norge eftersom Sverige var i union med Norge vid tidpunkten för Nobels död.
Den norska nobelkommittén menar att en anledning kan ha varit att Alfred Nobel ansåg att Norge hade en mindre militaristisk tradition än Sverige, men om så är fallet vet jag inte.
Om Nobels Fredspris gör någon nytta eller inte lämnar jag därhän.
Det kan säkert diskuteras, men 1901, det första år som Fredspriset delades ut gick det till Henry Dunant, grundare av Röda korset och den Franska Fredsföreningen och i år, 2013, gick fredspriset till OPCW, en organisation, som arbetar för att FNs konvention mot kemiska vapen efterlevs. ( I mitt tycke ett mycket bra ändamål)
Tilläggas bör kanske, att vad gäller kvinnor som tilldelats Nobels Fredspris finns 15 stycken på listan, vilket är många, med tanke på det fåtal kvinnor totalt som tilldelats ett Nobelpris över huvud taget.
 
 
 
 
 
 
Veiken

Oh, så roligt att ha ett diplom som en fredspristagare har fått!
Jag ryser i hela kroppen när jag läser om din pappa! Min pappa och min farfar arbetade för den norska motståndsrörelsen från Sverige! Min son har varit officer innan han gick över till privat tjänst!
Vi har köpt oss var sin iPad, som vi laddar ner böcker till, från biblioteket! Helt suveränt! Man slipper tänka på att lämna tillbaka. Det väger minimalt när vi flyger osv..... Oj, det här blev visst långt! Kramar

Svar: Vad roligt att du i släkten också har personer som varit med i norska motståndsrörelsen från Sverige. Mycket troligt att pappa och de dina har känt eller träffat varandra. Och din son har kanske haft pappa som lärare på Krigssklan Karlberg.Ja, en iPad blir det nog för mig också inom sinom tid. För visst är det så att bäcker väger tungt när man reser. Sedan vill jag ha böcker av papper hemma. Gillar själva bläddrandet. Men en kombination vore jättebra.
Tack för bra tips!
Kramar!
Ditte

Ama de casa

Jag kommer nog att fortsätta att mobba dom litterära Nobelpristagarna.

Men min egen Nobelpristagare kommer jag att fortsätta att pussa på ;-)

Jodå. Anders har fått samma pris som din pappa:

http://metrobloggen.se/amadecasa/nobelpristagare_i_basker_bla/

:-)

Svar: Kul att Anders fått samma pris, jag vet ju att jättemånga fått det. Nja, de flesta av litteraturpristagarnas alster har jag nog inte läst för att jag velat, utan mer i jobbet. Men några, och framförallt Alice Munro, tycker jag är mycket läsvärd. Men det är ju så olika vad man läser. För egen del läser jag olika genrer och fäster mig periodvis mer vid vissa författare och vissa böcker. Är i Stockholm med i en bokcirkel där vi läser olika böcker, berättar om dem och lånar av varandra. Dessutom ingår alltid god mat och dryck på våra möten.
Ditte

Malin

Jag håller nog med dig att de författare som vinner Nobels litersturpris är en aningen tunga och svårlästa. Gett mig an några med, men sällan de faller mig i tycket. Årets pristagare har jag inte gett något försök ännu, men det kommer kanske framöver.

Kul att din pappa fått motta ett sådant fint pris!

Svar: Jag rekommenderar verkligen Alie Munro till läsning när du får tid. Helt annorlunda mot andra Nobelpristagare i litteratur och novellerna går lätt att läsa.
Ditte

TantGlad

Hejsan.
Blir det för tungläst då blir det bara jobbigt.
När det är regn och rusk då vill man bara vara inne och mysa.
Vad roligt med din pappa. Nu måste jag gå in och kolla i länken din.
Ha nu så jättegott och sov så gott.
Kramen från mig.

Svar: Nej, tungläst vill jag oftast inte alls ha. Och precis som du så vill jag helst inte gå ut i regn och rusk. Men regn lär vaar bra för hyn, skall nog prova någon dag.Ha de´!
Kram!
Ditte

Marja

Nobelprisdiplom... ett fantastiskt minne från din pappa. Nu blev jag sugen att läsa Alice Munro, så jag ska nog köpa boken.
Vi ha också haft en regnig och dimmig dag i dag. Kram

Svar: Alice Munro, tror jag du också skulle tycka om. Hon berör..Och idag skiner solen, just nu i alla fall.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Så roligt att läsa om din far. Vilken tuffing alltså!!
Överraskande och roligt!
Ha en bra dag. Här är det kanonväder :-)
Kram P ♥

Svar: Ja, det är ett stycke historia...Även här är vädret helt ok idag och temperaturen har hunnit upp till +12 och klockan ar baar 11.30. Hoppfullt!
Nu är det bokat och klart!
Ha den bra dag!
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: