Middag hos oss

    
Onsdag, den 30 /10; idag skulle min mamma ha fyllt 96 år, men så gammal blev hon inte. Väldigt pigg mentalt, men år 2002, i december, orkade inte hjärtat längre. Så kan det bli och levde i alla fall i  85  pigg år. Och i minnet har vi i familje när hon fyllde 80 år och bjöd oss alla på en resa till Eilat i Israel.
Så en dag att fira, absolut.
Det har det varit grått och trist ute, regnet har hänt i luften och redan vid tre tiden fick jag börja tända lamporna runt om i lägenheten.
Kände att kvällens middag fick gå i de glada och pigga färgernas tecken. Passade perfekt denna dystra dag (utomhus alltså) och vi skulle bjuda vänner som är vegetarianer på middag. Det fick bli en vegetarisk lasagne.
Och resultatet blev både färgglatt och väldigt gott.
Till lasagnen smakade det gott med hembakat bröd och en fräsch sallad. Har nog fått veckan behov av vitaminer...Och det blev väldigt gott!
 
 Såsen med krossade tomater, morötter, lök, vitök, zuccini puttrar på spisen  med kryddor och basilikabladen har fått komma med på slutet. I långpannan finns diverse gränsaker som bakats i ugnen;
squash, bönor av olika slag, broccoli och tomater.
 
Vegetarisk lasagne för 4 personer
  • 2 morötter (skuren i halvmånar)
  • 1 squash (skuren i halvmånar)
  • 1 hackad, gul lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1/2 hackad chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 1 förpackningar krossade tomater
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt, peppar, en nypa socker, 1 handfull färska basilikablad
Grönsakerna fräses i oljan i en gryta i ca 5 minuter, tillsätt de krossade tomaterna och kryddorna och låt allt puttra i ca 15 minuter, tillsätt crème fraiche, låt puttra i ytterligare 5 minuter, rör runt, lägg i basilikabladen och ta grytan från värmen.
200 g bladspenat, tinas i en kastrull och vattnet pressas ur
  • blandade grönsaker ( man tager vad man haver) bakas i ugnen 225 grader i ca 15 minuter
  • 150g fetaost smulas
  • 100g riven ost av valfri sort
Till lasagnen behövs nio lasagneplattor, gärna färska.
smörj en form som kan passa för lasagne
  • täck botten av en form med tomatsåsen
  • lägg ut tre lasagneplattor
  • bred ut lite av såsen på plattorna och lägg på spenaten och hälften av fetaosten
  • lägg på ett nytt lager med plattor, sås och de ugnsbakade grönsakerna och resten av fetaosten
  • lägg på det sista lagret plattor, täck med sås och den rivna osten
  • grädda i ugn 225 grader i ca 30 minuter eller tills den har fått färg
 
 
 
 
 Stockholm den 30/10-2013
Marja

Mmm, vilket smarrigt recept. Måste provas.
Kramar

Svar: Det blev gott och verkligen lyste upp gårdagen md de fina färgerna på alla grönsakerna. Kram!
Ditte

Veiken

Det är synd att man inte lagar vegetarisk mat oftare. De brukar bli mycket gott om man har bra recept!
Massor av vitaminer finns ju också, vilket behövs i vår mörka årstid. Just nu samlar jag D-vitaminer bland annat hos Kim's Ha det gott! Kram

Svar: Ohhhh! Vad avundsjuk jag blir/är! Vi var ju i Thailand förra året från slutet av november till nyår. Toppen! Och den thailändska maten och miljön i de trakter där du är kan jag längta efter. Jättemycket! Men nu får jag inte vara i solen och absolut inte den fina, sköna, Thailandssolen.
Men jag har mång minnen och bilder kvar.
Njut och ha det allra bäst.
Ska genast titta efter inlägg från dig så jag kan få vara med på en liten hörna.
Många kramar! Och du! Ta ett dopp och lite fäkor för mig också! Tack på förhand!
Ditte

Ama de casa

Mmm... Verkar himla smarrigt förutom att det är färgglatt. Fast just nu passar jag när det kommer till pasta ;-)

Svar: Gott blev det! Ja, då blir det lite svårt! Men fräscha grönsaker är alltid gott. Och i Torre så är ju utbudet väldigt stort. Men jag har i närheten välsorterade butiker i närheten, plus Hötorget, så nu satsar jag mycket på det. Och stora mängder pasta, ris eller potatis blir det inte hos oss heller. Skulle nog kunna hoppa det också..Men det har inte blivit av. Inte ännu!
Ditte

Monika

Vad skönt att allt fallit naturligt med Max att vara trygg som barn tror jag är A och O när ett litet hot som en lillebror kommer :)

Tack för receptet!

Kram!

Svar: Max är en trygg liten person som trivs bra med de han har omkring sig. Han är nyfiken, positiv, glad och tar gärna kontakt med andra barn och leker när vi är ute.Och han är så mysig att vara tillsammans med.
Kramar! Snart kommer er lilla kille; jätteroligt! Jag är så glad för er skull.
Ditte

Malin

Vad spännande med en resa till Israel och ett härligt minne tillsammans med din mamma och familj

Svar: Det var verkligen roligt att resa dit med döttrarna, barnens pappa och mina föräldrar. Och minnena består.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: