Invigning

    
 Invigning, egentligen nyinvigning, av Bollstanäs skola i Upplands Väsby och jag var där. Tänk, redan 1970 jobbade jag delvis på Bollstanäs skola. Mitt första år som nyutexaminerad gymnastiklärare. Jag vill minnas att jag for runt som en skottspole mellan fyra skolor i kommunen. Tur att jag var ung och pigg! Och det var inte så att jag arbetade en hel dag på samma skola. Oh, nej! Jag kunde ha ett par lektioner på en skola, skynda mig för vidare förflyttning till nästa skola som låg några kilometer bort.
Vissa dagar kunde det även bli en tredje skola samma dag. Tur att grundkonditionen var bra. Men så var det bara mitt första lärarår, sedan blev det två skolor och för att mitt tredje år helt vara på en skola. Men jag har sett och upplevt mycket, jag lovar.
När jag höstterminen 1970 jobbade på bl.a. Bollstanäs, så låg gymnastiksalen i källaren som också användes som matsal. Där fanns det också stora pelare, som gjorda att dribbla basketbollar runt. Men det var då det....
Sedan länge finns en rejäl gymnastiksal så  arbetsvillkoren har klart förbättrats.
På 1980 talet kom jag tillbaka till Bollstanäs skola som mellanstadielärare och där jobbade jag sedan i många år. Även döttrarna har gått på skolan från klass 1 till klass 6 och en av anledningarna at vi flyttade till ett hus i Bollstanäs var att vi visste att skolan var så bra. Och läget!!!!
 
 
Området Bollstanäs har fått sitt namn efter en kamrer från Stockholm som hette just Boll i efternamn. Han köpte på 1790 talet mark ovanför Norrviken, mitt emot Sköldnora Kungsgård och här anlades då handelsträdgårdar, stockholmare köpte mark av kamrer Boll och byggde sommarställen och även ett 40 tal egna hem med stora tomter byggdes.
Idag har många nya hus byggts i Bollstanäs och många av de gamla, stora "snickarglädjehusen" har styckat av sina rejält tilltagna tomter för att ge plats åt ny bebyggelse. Men fortfarande finns många av de gamla husen kvar.
 

 En jättefin väg längs vattnet att cykla eller gåendes ta sig till skolan.
 
 Den helt nya byggnaden till vänster har byggts ihop med det gamla skolhuset från 1920 talet. Förskolan skymtar till vänster och bakom det gamla skolhuset finns en matsal med tillagningskök och egen kock.
Innan den nya byggnaden kom till fanns det inom skolområdet under mängder av år flera paviljonger. Känns skönt att  skolan nu hänger ihop och blivit ändamålsenlig.Skolan har elever från förskoleklass och upp t.o.m. klass 5. (I dagsläget är elevantalet ca 470.)
Jag var väldigt imponerad över den nya byggnaden; gott om utrymme, ljusa och fräscha klassrum och trevlig miljö på alla sätt. Lyckliga elever som får gå här och skönt för personalen att allt äntligen är klart.
 
 
Härligt att kunna bada på idrottslektionerna eller med fritids efter skolan.
Och när isen lagt sig blir det många fina skridskoturer här.
Bara att snöra på sig skridskorna, för det brukar vara plogat så man kan åka Norrviken runt.
 
 Fina lekytor har iordningställts framför skolan och visst ser man att den gamla byggnaden är sig lik,
men med smärre förändringar sedan 1920 talet.
        
 Utsikt från ett av klassrummen i det gamla skolhuset.
                                                                                        
 Och här tittar jag ut från ett fönster i den nya byggnaden.
Tänk att sitta vara här som elev eller lärare och hela året kunna följa naturens skiftningar.
Lätt att drömma sig bort i egna tankar...
 
Här träffar jag på en av mina allra första elever som jag hade redan 1970, jag var då 21 år och hon var 13. 
Tänk vad åren gått! Och hon har också valt läraryrket...
Jätteroligt att ses igen!
( Jo, vi har setts sedan 1970, vi jobbade även båda två på Bollstanäs på 90 talet)
 
                         
                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
          Stockholm den 26/10-2013                                                                                                        
 
 
Malin

Där vsr vi ofta med fritids tidigare på sommarfritids och badade på våran tidigare gemensamma arbetsplats

Svar: Se då korsas våra vägar igen. Roligt!
Ditte

Ama de casa

Häftigt att vandra i minnenas allé på det där viset :-)

När man åker skridskor gäller det att se upp så det inte går FÖR lätt när man ger sig av. Då blir det väldans jobbigt på hemvägen.

(Om man inte har med sig en bogserlina, vill säga. En halsduk till exempel... ;-) )

Svar: Visst är det häftigt att blicka tillbaka! Och vad gäller skridskoåkningen vill det till att inte ta för långa turer om man är ute med elever för då kan det bli tjorvigt med bogseringen hem.
Ditte

A-K

Vilken trevlig dag du måste ha haft!
Underbart läge på skolan.
Hälsa Bosse och kram till er båda/A-K

Svar: Det var verkligen en härlig dag! På många olika sätt. Och visst är skolans läge helt perfekt! Kram!
Ditte

Veiken

Vilket fantastiskt läge den skolan har! Otroligt att ingen har norpat den för andra ändamål. Om skolan är lika bra som sitt läge, är elever och lärare att gratulera. Då har dom en bra ledning! :) Kram

Svar: Ja, här är alla nog nöjda och många föräldrar vill ha sina barn här . Även personalen trivs och omsättningen på lärare är låg. En skola sin lyckats! Och det vet jag ju också genom egen erfarenhet både som förälder och lärare. Roligt att det också består. Kram!
Ditte

Marja

Verkar vara en trevlig skola och en bra arbetsplats. Så trevligt att få återkomma till 'brottsplatsen' och återuppleva gamla minnen. En fantastisk plats verkar det också vara... med nära till vattnet.
Underbara höstbilder har du fångat igen. Kramar

Svar: Tack! Ja det var verkligen trevligt att komma till Bollstanäs skola och se förvandlingen. Den ena byggnaden är helt ny men miljön är lika fin som den var på min tid. Kram!
Ditte

Åke

Så fint du återberättar :) Vad trevligt att få möta sin tidigare elev och att hon valt detta yrke! Du måste grott henne intresserad :)

Svar: Tack! Jag det är alltid trevligt och roligt att träffa"gamla" elever och extra roligt när någon valt samma yrke.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: