Utgrävningar

    
Den här bilden hade jag med i ett inlägg,  för några dagar sedan, den 2/11.
Vi passerade då Slussen/Södermalms Torg och såg den här gropen. I går i tidningen Mitt i Södermalm kunde jag läsa följande. " Ett kök, byggt på 1500 talet med välbevarade rester från en spis, bakugn och kalkstensgolvhar hittats av arkeologer vid en utgrävning under Södermalms Torg vid Slussen". (Den murade historien till vänster om grävskopan är en del av spisen.)
Vidare i textern... " Fynden tyder enligt arkeologen Michel Carlsson, som leder utgrävningen, på att det rör sig om ett storkök i ett lite ståtligare hus och därmed troligen tillhört en familj som hade det gott ställt. i köket, som ligger i ett källarplan flera meter under dagens gatunivå, hittades även matrester som gris-och fiskben samt skärvor av dryckesglas. Delar av köksinredningen var helt intakt och fortfarande svarta av sot."
Vad man skall göra med spisen förtäljer inte historien.
Så nu ser jag med spänning fram emot när det skall uppmärksammas att den gamla Göta landsväg också finns här...
 
 
 
A-K

Hej Ditte!
Så spännande att kunna följa grävningarna och fynden. Hoppas att det tas vara på i någon form.
Kram/A-K

Svar: Man kan hoppas. Men antar att den gamla vägen kan vara svår att ha någonstans. Skansen kanske? Men det är spännnande att se vad som händer där i gropen.Kram!
Ditte

Malin

Vad spännande! Sånt dör fascinerar mig!

Svar: Ta en titt runt Slussen och Södermalms Torg nästa gång du är inne i stan och det är mycket som hänt där. Numer, en stor grop!
Ditte

Mats

Hej Ditte, jag blir lite avundsjuk på dig och din omgivning :) så mycket roligt, nytt och spännande som händer runt omkring dig... Längesedan jag var ner och promenerade runt i Stockholm.. Fortsätt var nyfiken :) // Mats

Svar: Ja, nyfiken är jag och det på mycket, från det mest vardagliga i livet, till livsåskådningsfrågor, resor och allt annat. Jag provar gärna nya saker. Kanske kan du vid nästa besök hos "dotera" ta tåget eller bussen in till stan och ta dig en titt. Hoppas att jag också kommer att dö nyfiken...Ha det gott!
Ditte

Annika

Hej. Oj, detta verkar ju jätte roligt. Tänk vad häftigt att hitta nåt från 1500 talet. Ska bli kul att få följa hur de tänker bevara det hela.
Hej svejs.

Svar: Visst är det intressant! Och jag undrar också hur det kommer att bevaras, framförallt den gamla Göta Landsväg.Ha det gott!
Ditte

Charlotte

Hej på dig vill bara tacka för en bra blogg..
Min dotter Denize var hemma hos dig och fotade dina fina barnbarn för några veckor sedan och hon hade så mycket fint att säga om dig.
Hoppas vi kan ses när ni kommer till Torre nästa gång.
Charlotte

Svar: Tusen tack! Och fotona som Denize tog blev jättefina. Jag är så glad att hon tog sig tid med oss.Det vore verkligen trevligt att ses i Torre och jag försöker via Denize blogg att följa med vad som händer. Tittar nöstan in där varje dag.
Och det vore verkligen trevligt att ses i Torrevieja.
Ditte

TantGlad

Jisses så spännande. Jag var helt ointresserad som yngre av historia och vad som hänt tidigare . Men så ändras man, och jag gillar och läsa, höra om saker som gäng dörr eller som har hittats som här, ett gammalt kök. Att hitta rester av mat, nä oj vad jag tycker sånt är spännande.
Hoppas du får en fin torsdag, för nu är det onsdag så jag säger godnatt till dig.
Kram söta dig.

Svar: Vilken tur att vi ändras! Jag gillar historia i måttliga mängder men när man bara går förbi och ser något så vill jag veta vad. Är en nyfiken typ. Önskar dig en fin torsdag och sen är det redan fredag. Kram!
Ditte

TantGlad

Gäng dörr ska betyda: HÄNT FÖRR.det är mobilen som lever eget liv hehe

Svar: Min mobil lever ofta sitt eget liv och bryr sig inte alls om mig . Kram!
Ditte

Ama de casa

Spännande! Hoppas att dom bevarar det på nåt vettigt sätt.
:-)

Svar: Det skall bli roligt att se vilka ytterligare fynd som hittas nu när Slussen börjat byggas om. Säkert en hel del spännande saker. Hoppas också på att det kan bevaras, åtminstone en del.
Ditte

Veiken

Helt fantastiskt! Intressant till tusen! Tänk om dessa lämningar kunde tala! Så mycket vi kunde få reda på och slapp en del gissningar! Väldigt roligt att följa resten också! Kram

Svar: Visst är det spännande! Skall se om jag kan gå på någon liten visning snart där jag får veta mer. Säkert kommer många spännande fynd att hittas.Kramar!
Ditte

Åke

Så trevligt med utgrävningar, jag studerade ett exempel här på ön i sommar. De är rätt duktiga arkeologerna :) Har du fått veta något år? Jag planerar en höst resa till stora staden, tänkte bo på söder och ska givetvis besöka gamla stan och gå förbi Slussen :)

Svar: Jag vet bara att det kök man hittat rester av, välbevarade sådana, är från 1500 talet och vad gäller Göta Landsväg så lär den vaar äldre.Nu är det också visningar flera gånger i veckan i Stadsmuséets regi om just fynden vid utgrävningarna.
Och ett besök i Stockholm är alltid trevligt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: