På väg hem över Ålands Hav

    
 Måndag eftermiddag och på väg hem över Ålands Hav. Vi har haft ett par trevliga dagar i Mariehamn hos släktingar och blivit ompysslade och servade med både god mat och dryck.
Nu blåser friskt, ca 12m/sek och fartyget gungar. Tur att det är sydväst vid för nu har vi vågorna nästan rakt framifrån och guppar käckt upp och ner, med viss rullning. Inte behagligt.
Men å andra sidan hade det blåst en annan vind hade vi då rullat från sida till sida.  Inte bättre!
Det är påfallande lungt ombord och de flesta sitter ner. Säkrast så.
Vi bestämde oss för att avstå från maten, inte direkt läge för en större måltid.
Jag hämtade kaffe och en smörgås i kafererian och kände mig som "betjänten" i "Grevinnan och betjänten" (brukar visas i svt på nyårsafton) alltså några snabba steg framåt, ett par steg till sidan och med viss framåtlutning. Men jag och brickan nådde utan missöden till vårt bord.
I skrivandets stund har vi varit på väg i en timme så om ytterligare en timme skall vi vara inomskärs och nära Kapellskär, ett par mil från Norrtälje, och då bör havet ha lugnat ner sig.
Och från Kapellskär tar det bara en timme att köra till Stockholm.
 
 Middag söndag kväll. Mysigt!
                                                                                 
Vid färjeterminalen i Mariehamn klockan 15 idag. Det ser mörkt ut...
 
Rosella är på ingång. Inte många påstigande passagerare i Mariehamn och inte många bilar heller.
Det är ju måndag.
 
På väg över Ålands Hav. Marhällans fyr skymtar i bakgrunden om man tittar ordentligt.
Här är det ännu inte öppet vatten så vågorna har inte blivit så stora.
 
 
 
 
 
Ålands Hav den 18/11-2013
 
 
Malin

Usch det är inte kul att vara till sjöss när det blåser så mycket. Hoppas det lugnade ner sig. Det är inte kul alls inte ens när man är ombord på ett större fartyg.

Svar: Nej, det håller jag helt med om. Men det blev lugnare när vi närmade oss Kapellskär. Så det gick bra...Men många mådde nog inte så bra.
Ditte

Katarina

Ser att ni haft trevliga dagar på Åland. Vackra bilder! Hoppas att du klarade dig hem över havet utan att bli åksjuk. Lätt hänt att bli det om det rullar på.
Och himlen ser mörk och blåsig ut redan i Mariehamn.
Kram!

Svar: Vi har haft det jättebra och båtturen gick ändå bra. Att sitta i aktern är bra för där gungar det mindre. Kram!
Ditte

A-K

Ojojoj vilken hemresa!
Undrar hur jag skulle ha klarat den?
Tyckte att jag blev sjösjuk när jag tittade ut genom mitt fönster på jobbet och ån som var utanför.
Kram/A-K

Svar: Det gick hyfsat och jag satt still i aktern, där gungar det mindre. Jag tror du klarat dig tämligen bra genom att sitta akter ut. Bosse är ju en klippa att h med om det blåser. Kram! Och vi kom hem ordentligt...
Ditte

Marja

Men hu så hemskt. Jag hade garanterat blivit sjösjuk av de där vågorna. När jag studerade i Åbo, besökte vi studenterna i Stockholm ganska ofta, så jag har varit ordentligt sjösjuk några gånger. Inte kul.
Men det låter som ni har 'sjövana' och tar det lugnt. Kramar

Svar: Jag kan också bli sjösjuk men lite vana har vi vad gäller placering och så i båten. Mitt balanssinne kunde vara bättre och jag blir lätt åksjuk både i bil och buss . Men resan mellan Mariehamn och Kapellskär tar två och en halv timme så det är inte så lång tid på öppet vatten. Skönt det, när det blåser. Kram!
Ditte

Ama de casa

Huvva för sjögång! Jag blir jättelätt sjösjuk...

Men i övrigt verkar ni haft det supermysigt på Åland :-)

Svar: Åland är verkligen fint och ett besök här sommartid är ännu trevligare och då blåser det oftast inte heller över havet. Blir man sjösjuk så hjälps det inte att sträckan över öppet hav inte tar så lång
Ditte

Veiken

Jag har hört att det kan vara rätt krabb sjö ute till havs på era breddgrader, men det är ju inte långt att åka innan det blir lugnare! Jag blir aldrig sjösjuk, men det är synd om dom som blir det! Kram

Svar: Jodå, men mellan Mariehamn och Kapellskär så är man bara på öppet vatten ca en och en halv timme så det brukar gå bra. Och i aktern rullar det mindre. Åker man till Helsingfors är det värre. Skönt att du inte blir sjösjuk och jag brukar klara mig. Kram
Ditte

Ditte

Till Ama! Svaret kom i väg för snabbt från Iphonen; det skulle sluta - Blir man sjösjuk så hjälps det inte att sträckan över öppet hav inte tar så lång tid. Jag kan lätt bli åksjuk både i bil och på buss och även på havet om det gungar ordentligt en längre tid. Balanssinnet är inte så piggt.

Ruth i Virginia

Fyra fina martiniglas! För vem?
Vacker bild fr färjeterminalen.

Svar: Gott med Dry Martini, men alla var inte till mig....Åland har mycket fint att erbjuda och ännu finare blir det ju i sol. Nu stod jag vid terminalen och oroade mig för hur mycket det skulle blåsa. Men hemresan gick bra blåsten till trots.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: