Kom och köp!

    
Nu har det börjat på riktigt.Tomte och köphysterin är här. Tror det smygbörjade för ett bra tag sedan både på IKEA och Åhléns och en del andra varuhus, men då har jag inte låtsats att se tomtarna och allt annat man skall behöva ha till jul. 
Det är inte alls så att jag är julmotståndare. Nejdå! Jag är bara motståndare till den kommers som nu följer och allt som många hushåll tror att de måste införskaffa.
Jag kan väl aldrig änka mig att man kan behöva förnya hela tomteförrådet varje år. Visserligen kan det kanske ha kommit ut en ny modell av herr och fru Tomte. Mee frågan är om man måste ha den senaste upplagan.
Och det gäller inte bara de stackars tomtarna utan allt annat också som hushållem absolut måste skaffa till jul i prylväg.
Jag blir matt av blotta tanken.
Vi har tomtar här i huset också, och är vi hemma, vilket vi skall vara i år, så plockar jag fram dem. Lite annat julpynt finns också, men i begränsad upplaga.
Och tomtarna har alla aktningsvärda åldrar. Den älsta är nog från slutet av 1800 talet och den nyaste kanske har uppnått en ålder av 10 år. För min del sliter jag inte ut tomtar.
Att hushållen kan behöva förnya glitterförrådet och kanske lite julpynt, det kan jag absolut förstå för en del saker går faktiskt sönder och lite nytt är väl trevligt. Men man behöver väl inte skaffa allt nytt varje år? Tittar man i butikerna och deras utbud så skulle man lätt kunna tro att det var så.
Klart att handlarna vill ha det så. Julen är ju kommers!
Om några veckor sätter nog också den stora julshopparhysterin in. Det skall handlas och det skall köpas dyra klappar. Hur skulle det annars gå? För detaljhandeln och matbutikerna. Experterna har  redan spått nya köprekord.
Att sedan många hushåll  måste ta snabba, dyra, lån eller köpa klappar på  kredit (betala av senare) för att hänga med. Det diskuteras sällan.
Det är någonstans här jag har gett upp.
Visst är julklappat jätteroligt, det tycker jag också. Älskar att få och ge presenter. Men det är hysterin jag reagerar mot.
Snart kan man inte på Stockholms gator se människor som går omkring, utan de får något stressat i blicken och börjar småjogga (inte i motionssyfte utan av stress) för man skall ju hinna så mycket.
Varför då, undrar jag.
Varför firar man jul?
Visst är det roligt att träffa nära och kära, men måste det innebära det har jäktet. Måste allt vara perfekt? Måste jag hinna så mycket som möjligt i bak och matlagningsväg?
I och för sig så funderar jag bara. Och här blir det inget jäkt.
Men visst skall tomtarna få komma ur sina lådor och granen ha den vanliga klädseln. Kanske måste t.o.m. en och annan ny glaskula och lite glitter inhandlas. Det gör jag gärna. Klart det även blir lite julmat.....
 
 Några, av alla de tomtar jag såg idag, som väntar på nya ägare.
 
Juldekoration i taket inne på NK. I övrigt passerade jag snabbt genom julsaksavdelningarna.
 
 Ställde mig ett tag i Kungsträdgården och såg på när ny konstis skulle anläggas.
Snart är det dags att plocka fram skridskorna. Kul!
 
 
 
 
 Stockholm den 5/11-2013
 
Malin

Håller helt med dig om denna köphets och jag är så glad att vi i år bestämt oss för att inte köpa några julklappar och väljer att fira jul på annan ort. Eller fira jul får vi väl se om vi kommer göra, men familjen kommer vara tillsammans.

Glad att tagit det beslutet och slippa köphetsen! Visst har det sin charm, men det har gått för långt!! Och jag har köpstopp på julsaker! Det enda jag brukar unnanig varje år är att köpa en vätte till min samling!

Svar: Vad trevligt med vättar! Kul att samla på dem! Kanske kommer ett foto så småningom? Sedan kan man ju plocka saker ute och pynta lite hemma.Mysigt att ni åker bort tillsammans. Då blir det så annorlunda och man har verkligen tid att umgås på ett annat sätt. Inget som väntar...Vi har varit utomlands i många år nu över julen, men i år blir vi hemma. Nåja, det blir Åland och besök hos släktingar. Men någon stress blir det INTE.Lite julklappar till barnbarnen blir det ändå...
Ditte

Marie-Louise

Hej Ditte!
Roligt att läsa dina tankar om julen:) Jag har tänkt varje år att jag ska tagga ner inför julen... och äntligen förra julen så hände det. Julen 2012 bestämde vi att det skulle bara inköpas ett vuxenpaket vilket tänktes att läggas i en vuxenhög mitt på golvet. Ramaskri på några av våra vuxna barn... ja ja de vänjer sig tids nog med tanken över att de faktiskt är vuxna nu;)

Svar: Vad skönt att det vände! Roligt kan vara att köpa ett par julklappar för kanske 30 kr/st, lägga i en hög och ha lotteri runt dem. Detta har vi gjort med vänner och det har varit riktigt roligt. Och barnen vänjer sig...
Ditte

Preciosa

Hola Ditte!
Det var åratal sen jag hade nån julstress. Om jag öht haft det :) Jag lämnar med varm hand en peng till dottern så hon får köpa nån grej till de tre barnen. Eller samlar vi till nån dyrare grej. Skönt att slippa sånt och inte vet man vad dom vill ha eller behöver heller. Det vet ju hon :)
När mor levde så samlades ju alla där förstås men sen 1991 så är det slut med det. Det är skönt med att slippa ha över sig att man måste vara där och här. Man ser ju på barnfamiljer att dom stressar runt för att inte såra nån :( Halva julafton här och andra halvan där :-) Jobbigt.
Kram P ♥Svar: Skönt att du är som jag i det fallet.Jag har ju heller ingen julstress numer. Hade förr! Och vi har varit utomlands de senaste åren, åkt i novenber och kommit hem till nyår (förra året) eller i januari-februari. Visst har vi ordnat med lite presenter till barn och barnbarn, men mycket rimligt.
Numer finns inga måsten! Skönt!
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Visst är julfirandet hysteriskt! Jag firar gärna jul, med familj och god mat. Men jag slipper gärna stressen... För vår del blir det jul med familjen innan vi åker till Filippinerna. Julklappar köper vi bara till barnen.

Svar: Filippinerna blir ju toppen! Och att träffa familj och vänner, gärna i kombination med god mat och dryck både vid jul och annars är ju alltid trevligt.Men det är hysterin i alla avseenden som jag har svårt för.
Ditte

Ama de casa

Jag älskar julen! Gillar också att gå och titta på alla julpryttlar i affärerna (fast dom börjar för tidigt!). Men pga utrymme så köper jag sällan nåt nytt.

Julklappar har vi slutat med för mååånga år sen, så för oss blir det helt enkelt en fridefull jul med lagom mycket julmat :-)

Svar: Jag vet att många älskar julen! Men själv har jag inte ens gjort det som barn. De år vi varit utomlands, vilket är många, eller som barn/ungdom i svenska fjällen så har jag tyckt det varit helt ok. Men julens budskap har liksom kommit bort på vägen.Men lugnt och skönt låter väldigt bra. Och det blir det för oss också.
Och titta på julpryttlar gör jag inte. Tar nog fram några de som finns i källaren.
Ditte

Katarina

Undrar också varför människor springer runt som skållade råttor från mitten av november fram till nyår, vare sig trevligt eller roligt. Och inte blir folk gladare av det hellr.
Skönt att kunna välja hur man ivll ha det.
Vet att du har en helt avslappnad inställning till det hela. Skönt!
Kramar!


Svar: Avslappnad inställning är det nog. Åtminstone har det varit så de senaste åtta åren och får så förbli. Men man kan ju ändra sig.
Ditte

sannas rum

Åh vad mysigt, jag bara ääälskar julen så jag är hur glad som helst, hihi :)

Svar: Det unnar jag dig verkligen och gläds med dig. Bara jag slipper....Och det gör jag.Kram!
Ditte

Ama de casa

Julens budskap tror jag inte mycket på. Inte på några andras budskap heller. Ateist? Javisst :-)

Svar: Julens budskap kan nog diskuteras och framförallt numer när det är så mycket kommers runt det hela. Men så har det blivit med det mesta. Lite trist...
Ditte

Marja

Spännande saker de hittar när de gräver. Undra vad de ska göra med det.
Det är svårt att inte ryckas med i julhysterin. I dag gick jag på Indiska och suktade efter nya ljuslyktor, men konstaterade att jag har så många jag kan få plats med här hemma. Sen klarar jag inte av att äta julbord. Det blir bara för mycket frosseri.
Kram

Svar: Utgrävningarna blir spännande att följa. De kan nog hitta mycket i groparna vid Slussen . Vad gäller julbord så avstår jag gärna från det mesta. Och egentligen är det väl inte mer än lutfisken som bara äts till jul . Kram
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: