Kinesiska smaker
Gårdagens eftermiddag och kväll tillbringades hos Sofia min fina vän och "gamla" kinesiska lärare från Peking. Nåja, gammal och gammal, hon är nu 30 år..(Och som sedan några år tillbaka bor och arbetar i Sverige.)
Vi började med att på svenskat vis "fika"; kaffe/te och äppelkaka med glass som sofia bakat dagen till ära.
Det här med att "fika" och äta kaffebröd har Sofia lärt sig här för det är inget man gör i Kina. I och för sig har många av de amerikanska kedjorna, med Starbucks i spetsen, sedan några år tillbaka gjort entré även i Kinas städer och fler och fler kineser träffas ute på caféer. Alltså en lysande marknad för dessa kedjor och väldigt uppskattade av många kineser förstås.
Efter fikat satte vi i gång med "jobbet", matlagningen. Här skulle vi lära oss göra dumplings, jiauzi.
Ett glatt gäng, Liv med William i famnen, Max och Sofia mäter upp ingredienserna.
Degen till jiaozi består av vatten, mjöl och ägg; förslagsvis blandas 4dl vetemjöl med 1 1/2 dl ljummet vatten och när detta rörts runt ett tag blandas 1 ägg i bunken. Degen skall vara "smidig" och kladdfri för den skall senare kavlas. Låt vila i 15 minuter och under tiden görs köttfärsfyllningen.
Fyllningen kan variera alltfrån kött/fläskfärs, räkor, bitar av fisk eller olika grönsaker men vi använde oss av köttfärs.
Köttfärsfyllning; 3hg köttfärs blandas i en bunke med 1 ägg, 2 pressade vitlöksklyftor, 3-4 msk soya och vitpeppar.
Degen kavlas ut till två rektanglar, med mjöl på bordet, och rullas sedan ihop från långsidan till två rullar.
Bosse rullar ihop degen till rullar under överinseende av Sofia, Liv och Max. Och rullarna blev bra... 


Rullarna skärs sedan i ca 2 cm breda skivor, dessa kavlas ut till cirklar med en diameter av 5-6 cm.
Mycket mjöl på bordet, annars fastnar de lätt.
Fyllningen läggs i en liten hög på mitten, vik degen över fyllningen och nyp till och vik sist in ändarna och tryck till. Det skall se ut som små båtar.
Det svåraste momentet för Liv och mig var att kavla de små degbitarna så de blev runda. Våra antog en lite annan form. Men Sofia hade den rätta snitsen. En tanke hos mig var att ev. kavla ut hela degplattan och sedan ta ut med ett runt pepparkaksmått. Men å andra sidan blir det ju då inte det riktiga hantverket...
Här har Sofia övertagit kavlingen och Liv och jag får ta hand om att lägga på fyllningen och nypa ihop.
Ingen av oss var så rask med kaveln och inte blev degbitarna runda heller.

Max tyckte det var jätteroligt och var väldigt tålmodig. Och mellan varven tog han hand om lillebror, William.

Det blev ett 50 tal jiauzi som vi lade på en plåt med bakplåtspapper allteftersom de blev klara. Nästa moment var att lägga 10-15 jiauzi i en stekpanna med olja och fritera dem en stund. Sedan hälls ett par dl vatten på och det får koka tills vattnet har kokat in på medelvärme. Och sedan dags för nästa omgång att få samma behandling. Först fritering och sedan kokning. Jiaozi skall/bör serveras med en speciell sås. Soya ca 1 del (kinesisk) blandas med 2 delar kinesisk vinäger, ett par pressade vitlösklyftor tillsätts och en liten bit riven ingefära. Till vår sås tillsattes också lite hackad gräslök. Sofia förklarade att man i den kinesiska matlagningen ofta provar sig fram till vad som blir bäst, så exakta mått är svårt att ange.
VI fick också lära oss hur man gör några andra rätter, våra favoriter och exakta recept är svåra att uppbringa. Och jag antecknade så fort jag hann.
Friterade bönor; bönor friteras i en stekpanna med färsk chilli skuren i ganska stora bitar, ca ett par cm långa, några torkade chilibitar åkte också ner i pannan, (plockas bort när man äter...) några hackade vitlöksklyftor tillsätts, lite salt, lite socker, samt ett par msk soya och vinäger åker i pannan. När bönorna fått färg tas allt upp och får rinna av.
Pannan torkas ur och nu tillsätts 1 hg köttfärs som smulas och steks och strös över bönorna vid serveringen.
Bönor på gång och rejält med chili.
Gurka marinerad i vinäger och vitlök;en gurka delas i bitar och "pressas" sedan med skalet på i mindre bitar med hjälp av en stor och vass kniv. Man hänger liksom på kniven. Tre vitlösklyftor hackas och blandas ner i en kinesisk vinäger ( mature vinegar som finns i asiatiska butiker och är användbar till mycket) och sedan i med gurkbitarna. Salt och lite socker blandas i. Låt stå en stund före serveringen.
Potatis, aubergine, paprika och purjolök;allt skärs i bitar och läggs i vatten i väntan på tillagning. Auberginen friteras i olja i en stekpanna tills den får bra färg, tas upp.
Potatis steks i olja och när den är mjuk och fått fin färg tillsätts paprikan och den redan friterade auberginen. Dags för torkad chilli och skivad vitlök att komma i pannan i några minuter. Och sedan är det klart...
Bönor med chili och snulad köttfärs, gurka i vinäger, jiaozi (dumplings) och de blandade grönsakerna.
(Såsen till jiauzi är ur bild. )
Väldigt gott och detta påminde oss om de rätter som vi så gärna åt i Peking. Fantastiskt att få lära sig laga riktig kinesisk mat av Sofia som verkligen kan.
Nu är det bara för oss att börja träna. Och visst skall vi det!
Timmen blev sen innan vi hade ätit, pratat och skrattat. En härlig eftermiddag och kväll! Tusen tack!
Svar:
Visst är det! Men då försinner i och för sig en del av hantverket. Men å andra sidan kan jag då få till cirklarna. Det var verkligen en jättetrevlig em och kväll. Och god mat!
Ditte
Svar:
Det var jättegott och väldigt roligt.Kram!
Ditte
Svar:
Vietnamesisk mat är också väldigt god. Och det vi lagade igår var så gott. Roligt att träna på att laga själv.Kram!
Ditte
Svar:
Tack! Det var verkligen gott och vi hade väldigt trevligt också.
Ditte
Svar:
Jag tycker väldigt mycket om den riktiga kinesisk maten, som jag får den på plats. Och den thailändska maten är jag lika förtjust i. Kram!
Ditte
Svar:
Ja, enklare vore det med pepparkaksmått. Men just att lära sig kavla ut degen till en liten cirkel är en utmaning....Och jag gillar utmaningar, men man kan kanske kombinera ihop det. Önskar dig också en trevlig helg.
Bosse hälsar!
Ditte
Svar:
Var så god! Vad gäller kycklingen så tror jag den rätten heter gong bao ji ding. Har inget recept just nu. Men skall fråga Sofia om vi kan laga det nästa gång.Och alla var "in action". Jättemysigt!
Trevlig helg önskar vi er också.
Kram!
Ditte
Svar:
Nej då! Vi var hemma hos Sofia i Vasastan och lagade mat. Men visst skulle jag vilja ha det köket. Helt klart! Och gott blev det!Kramar! Bosse hälsar!
Ditte
Svar:
Gott blev det och tid tig det och vi hade väldigt trevligt under tiden. Roligt att laga kinesiskt med någon som verkligen kan.
Ditte
Svar:
Låter gott med saffranslängd med vit choklad det också. Och vår hellagade kinesmat var sååå god. Ha det bra du också!
Ditte