Ett helgon; Benedicte

    
Allhelgonadagen!
Fredag, lite blandat väder, med sol på förmiddagen och fram på tidiga eftermiddagen kom regnskurarna.
En promenad ner på stan blev det och i två timmar gick vi utan egentligt mål.
Men det blev en tur genom Kungsträdgården, till NK och Gallerianpå Hamngatan. Hade tänkt mig lite inköp, men när jag  jag såg alla fredagslediga människor bestämde jag mig raskt för att avstå.
 
Väl hemma igen kom jag på att just idag  borde jag uppmärksammats lite extra.
För det är Allhelgonadagen  och i morgon Alla Helgons dag och jag har namn efter ett av alla de helgon som finns; Benedikte. (Benedicte) Dock vet jag att det inte var därför jag fick namnet.
Min mamma var norska och eftersom min pappa, visserligen svensk, men i många år verksam i Norge och med ett hjärta som alltid kom att tillhöra Norge, så ville de ge mig ett norskt namn. Jodå, jag heter Liv också, mycket norskt. Men i vardagslag är det nog mest "Ditte" som gäller.
I och för sig är inte Benedikte ett norskt namn, men det finns många i både Norge och Damnmark som heter så.
 
Kanske kan jag fira lite extra i två dagar. Nåja, fira...kanske mer uppmärksamma. I morgon skall jag i alla fall en tur till kyrkogården för då är det Alla Helgons Dag och tända ljus för det här är en helg då jag lite extra vill minnas mina båda föräldrar som inte är i livet. Tycker nog att Allhelgonadagen och Alla Helgons Dag är snarlika. Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november under det att Alla helgons Dag är en rörlig helgdag, förlagd tll en lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.
 

Vem var alltså helgonet Benedicte?Jo, rättsväsendets, sakförarens och rättskipans skyddshelgon och står för rättvisa och balans. Måste säga att det är detta jag alltid känt på mig. Skämt åsido, men jag vill gärna att saker och ting skall bli rätt, för den skull inte milimeterrättvisa, mer en moralisk känsla som finns här och nu. (Nu tänker jag inte på krig, svält, miljö, sjukdomar eller de stora världsproblemen)
 
Eftersom jag ogillar den här mörka årstiden, men ändå försöker se det positiva, så tänkte jag idag särskilt på en resa Bosse och jag gjorde till Boracay på Filippinerna år 2010 och genast blev jag piggare inombords.
 
Underbara stränder, sand som vitt mjök och ett hav som var helt turkost.
 
Ett dopp i solnedgången. Jag minns det som om det vore i går...
 
Och solnedgångar kan vara magiska och romantiska.
 
Och visst firar vi här hemma idag också. Men just på den här bilden så firar vi nog min födelsedag Peking med en fantastisk champagnebrunch på Hotell St Regis. Nog Pekings bästa brunch! ( Inte bara enligt oss...)
 
 Nu själva legenden om helgonet Benedikte;
Sankt Benedicte var en nunna som på en resa mellan två kloster blev skamligt överfallen av ogudaktiga människor som både våldförde sig på henne och rånade henne. Dessa människor lämnade henne också för att dö av sina skador. Sankt Benedicte bad med sina sista andetag till Gud att de skyldiga skulle straffas så att de inte skulle kunna skada andra människor.
Hon bönhördes och de skyldiga dog när en blixt från en klar himmel fällde en mäktig ek  över dessa mäns läger.
Men de barn och de vuxna som var oskyldiga skonades.
Så kan det gå...
 
(Sankt Benedicte avbildas nedkallandes en blixt mot en ek. Kan vara bra att veta om ni ser mig dundra och blixtra...)
 
 
Stockholm den  1/11-2013
Ama de casa

Ett väldigt fint namn, Benedicte. Fast Ditte är ju lättare att säga :-)

Härliga bilder!

Svar: Visst är Ditte lättare att säga och under över de 40 år jag varit lärare så har eleverna bar sagt Ditte, Benedikte är för långt. Men när jag växte upp så lyssnade jag aldrig om någon sa Benedikte. Tror bara det är mina föräldrar och barnens pappa som sagt Benedikte. Och ofta när jag presenterar mig säger jag Ditte. Men jag har också förstått att i många länder Kina, södra Europa, USA m.fl. så är det lättare att säga Benedikte.
Och Boracay är fantastiskt! Vi gillar ju Asien...
Ditte

Malin

Väldigt fint namn du har och håller med dig om att Allhelgona-helgen är en fin tid att få minnas sina nära och kära som lämnat osd och gått vidare

Svar: Tack! jag har ju aldrig förrän i mycket vuxen (i stort sett 60) ålder förlikat mig med namnet. Men nu så går det bra. Men i skolan som lärare var det bara Ditte.Och just att ta sig tid (även om jag har gott om den varan) så är det en skön känsla att lite extra minnas nära och kära som som lämnat den här jorden.
Önskar dig en fin helg.
Ditte

Susan

Hola! Oj, vad mycket nytt jag lärde mig nu! Vi brukar ta en promenad på Skogskyrkogården på lördagen på allhelgonahelgen. Vi bodde ju i 14 år alldeles nästgårds i Gamla Enskede - först i lägenhet och sedan i hus. Blir nog en tur dit i morgon kväll om vädret tillåter. I morgon skulle min älskade farmor ha fyllt 99 år så då tänker jag lite extra på henne. ;)

Buenas! //Susan

Svar: Skogskyrkogården är så fin! Har strosat runt där flera gånger. Jag tar en tur till Solna kyrkogård där jag har de mina. Vackert med alla ljus som tänds och fint att tänka på de nära och kära som inte längre är med oss.
Ditte

Marja

Intressant historia om helgonet Benedicte. Något jag inte har hört talas om. Benedikte är ett fint namn, så jag tycker du ska fira i dagarna två.
Tyvärr har jag ingen grav att gå till, så jag får tänka lite extra på nära och kära som inte längre finns med oss.
Ha en skön helg! Kramar

Svar: Det viktigaste är ju tanken och jag tycker nog jag tänker och minns bäst hemma. En grav känns också vemodigt...Men jag tänker på alla fina minnen så känns det lättare på kyrkogården, som jag annars tycker är dyster.Och jag firar nog lite med god mat idag också.
Kramar!
Ditte

Ama de casa

sv: Jag tror den bara heter Buffé Libre, restaurangen. Den ligger vid playa del Cura, bredvid Pizzeria No1.

Under högsäsongen har den öppet alla dagar (men bara lunchtid), så då är det lättare att spara den där euron.
:-)

Svar: Tack! Vi skall absolut titta in där när vi kommer.
Ditte

Mats och Nenna

Härliga bilder som vanligt Ditte ... Får en att drömma bort ett tag.. :) Och fina bilder från ett alldeles speciellt tillfälle för er :) ha en trevlig kväll// Mats och Nenna

Svar: Tack! Och bilder kan man lätt drömma sig bort genom att titta på. Så skönt! Önskar er en fin kväll!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: