"Tapasrunda"

    
 Idag blev det äntligen av! Vi kom oss iväg på en "tapasrunda". 
Vi började redan i onsdags med att tänka och sedan hade vi en lång startsträcka. Alltför lång! Både Bosse och jag inser att vi måste träna på acceleration.
Hur som; I Torrevieja anordnas det under ett par veckor, torsdag till söndag, i slutet av november och början av december något som på spanska heter "Ruta de Tapas" och i år var det nionde gången detta anordnades och i år är 63 restauranger representerade. Tiderna för Rundan är 12-16.30 och sedan på kvällen 19.30-23.
Vi körde 12-16.30 rundan.....Nåja, vi gick inte hemifrån förrän klockan 13, men hann ändå med fyra restauranger.
Som jag förstått är det tänkt att man som kund skall bedöma varje tapas och även få en stämpel på ett stämpelkort som när det är fyllt kan innebära vinst i någon form. (Men vi hoppade stämpelkortet, var ute lite sent för att hinna fylla det.)
Varje tapas kostar inklusive dryck 2,5 euro. Mycket prisvärt!
 
Vårt första stopp var en jättemysig tapasbar, "Taberna el Porron" och där var dte många hugade som samlats på barens innergård ( Man satt inne men det kändes som ute...). Här beställde vi aubergineskivor i forn av en liten sandwich med fyllning av ost, lök, bacon och honung. Väldigt gott! Valet av dryck var öl, vin eller läsk.
                                                                                                      
 Tapasrunda idag med nyfunna vänner.
                
 Nästa tapas vi tog var vi inte så förtjusta i. Den tallrik vi såg som exempel innan vi beställde, motsvarade inte det vi fick. Bilden visade  två kroketter, tomater och sallad, vi fick en och utan tomat... Dessutom stod det att vi skulle få  kebabkroketter och vi tänkte då kebab, alltså kött. Våra kroketter innehöll visserligen en fylllning, men vi vet inte vad. Men vi åt upp! Inget minnesvärt, snarare tvärt om!
                                                              
Vårt tredje ställe på rundan, Burger Honbre del Mar, erbjöd detta; en minihamburgare och en laxsmörgås och enligt oss fyra var båda alternativen bra. Men det längsta strået drog den laxfyllda varianten.
 
 Klockan började lida mot 16.30 så vi  avslutade rundan på Namm & Gastronomic med varma äppelskivor, mört finfördelat fläskkött och en sås med fin brytning. Väldigt gott! Kanske var detta vinnaren idag?
                                                                                            
 
 
Den sena eftermiddagen och kvällen bjöd oss på en parad från den "Vita kyrkan" till den "Gamla kyrkan" och blomsterutsmyckning av kyrkans port för att staden Torrevieja skall  herdra sitt skyddshelgon.
Men nu är timmen sen så detta får vänta tills imorgon.
 
 Torrevieja den 30/11-2013.
 

Sol igen!

    
Fredag och marknadsdag! Strålande sol igen, så ordningen är återställd. Solen verkligen flödade över "vår gata" och det var alldeles lagom varmt att gå mot marknaden. "Solstingsgatan" brukar en god vän kalla gatan för och det namnet passar bra, särskilt under de varmare månaderna, för då är det alltid sol här. INgen skugga så långt ögat ser...
  Oliver, diverse frukt och grönsaker blev i stort våra marknadsinköp. Men jag hittade också en kofta som jag tyckte det stod mitt namn på, så den fick också följa med hem. 
Det blev också en tur förbi den Skandinaviska butiken för att se om det fanns Annas pepparkakor. Och se de fanns. Lite glöggkryddor hittade jag också och kommer väl till pass i morgon när jag skall göra glögg.
 
Solen fortsatte att skina från en vackert klarblå himmel så det var lockande att slå sig ner med en öl i solen på en uteservering, bland alla andra som också vill njuta av den.
Ett varv till bland några marknadsstånd och sedan strosade vi hemåt.
Lunch hemma på terrassen.
Skönt i solen och den fleecejacka jag hade på från början åkte snart av. Behagligt!
Sitter i skrivandet stund kvar i solen och njuter. Bäst att passa på.
 
 
 
 
Mysigt med lunch i solen hemma på terrasssen. Det är trots allt den 29/11...
 
 
 
 
Torrevieja den 29/11-2013

Blåst och lite regn, men väldigt bra...

    
Regn i morse, förstärkt med en del blåst. Börjar nästan känna mig en aning brittisk som ofta tänker på vädret. Men det är ljusar dagar och de är längre. Gott så!
Vi har ägnat åt lite småpyssel inne, ja inte alls julpyssel, utan annat som har ordnats.
T.ex har jag lyckats koppla in min dator via en HDMI kabel till teven och kan nu titta på svenska sändningar. Åtminstone gick det tidigare idag.
En tur ner på stan blev det och trots att vädret inte, i mitt tycke, var det optimala så blev det lunch nere vid havet. Ja, helt utomhus kändes väl blåsigt, så det blev under tältduk.
En tur förbi den gamla kyrkan och parken framför blev det också. Spännnade att se hur långt byggandet av julkrubban kommit. Tyckte nog den verkade klar, men vet inte när det svartar plastskynket skall bort och man kan beskåda det hela.
 
Trevlig lunch i tältet, med fönster och havsutsikt.
 
Jag klättrade upp på en liten mur för att kunna se in på julkrubban. Får ta reda på när den skall avtäckas.
 
 I september var det så här vackert framför den gamla kyrkan, men idag sken inte solen lika fint.
Kanske solen vill titta fram i morgon, hoppas i alla fall.
 
 
 
Torrevieja den 28/11-2013

Tomtar på loftet/taket

    
I natt regnade det massor och tyvärr fortsatte det regna en bit in på förmiddagen så dagens frukost fick bli inomhus. Inte ens temperturen var till sin fördel för utesittning i regnet, +13 grader.
Men det klarnade upp så lunchmackan med tillhörande kaffe kunde inmundigas på terrassen. Bra så! I övrigt så har det varit en mellandag med lite allmänt pyssel.
Var och letade nya blommor till krukorna, men kom dit vid tvåtiden och då var det siestadags. nytt försök i morgon. Tror att jag skall försöka hitta bouganvilla, men vet inte om de är i säsong nu, men jag har sett dem blomma i det fria. Svårt kanske för dem att trivas i kruka. Någon som vet? Tar gärna emot förslag på andra blommor som skulle kunna passa här.
Promenade idag blev till en jättestor "kinabutik", finns gott om dem här och utbudet är enormt och till bra priser.
Känner mig lite hemma där och kinesisk popmusik ljuder mellan hyllorna. Och det finns gott om diverse "tomtedjävlar" i olika storlekar och färger. Allt annat julpynt också för den delen, både det man kan tänka sig och lika mycket till.
Tittade efter en ljusslinga, lite mer diskret, och hittade flera. Kunde bara inte bestämma mig. Får bli en ny vända. Vill ha något mer diskret....Och det fanns. Men vilken skulle jag ta?
Fram på kvällskvisten gick vi förbi hos väninnan A-Ks hyresgäster, J och A och satt och pratade en stund.
Väldigt trevligt och vi beslöt oss för att äta middag tillsammans senare i veckan och kanske också hinna med en tapasrunda.
 
Och vad skådade då plötsligt mitt öga från vardagsrummet? Jo, tomtar på loftet, eller åtminstone på taket. Bäst tomtarna ligger i, för om mindre än en månad är julen förbi. Stressig tid de går till mötes.
 
Jag har fortfarande då och då ont i min opererade arm och det skall väl vara så och just idag är det en vecka sedan operationen.
Tiden går så fort och nästa onsdag skall stygnen bort.
Tittade idag till såret lite med ena ögat och vackert var det väl inte med åtta stora stygn tvårs över överarmen, men det gör mindre. Huvudsaken är att "allt ont" försvunnit. Hoppas på det!
 
Att nu ha tillgång till wi fi hemma som fungerar perfekt och är snabbt, känns lyxigt.
Känns nästan lite ovant, men väldigt skönt, att inte kila ut så här på eftermiddagen/kvällskvisten med datorn och leta wi- fi. En trevlig och bra investering känns det som.
 
Vännen A-Ks hus, ett par hundra meter från oss och där nu J och A bor i några månader. 
 
Tomtar på gång.
                                                                                       
Jodå, säcken är med. Men jag undrar var renarna är parkerade.
 
 
 
 
 
Torrevieja den 27/11-2013

Uppkopplad

    
I dag var Dagen D! Vår internetleverantör skulle komma med det som behövdes för att förhoppningsvis få igång
internet, wi-fi hemma hos oss.
I går när vi beställde det hela så undrade jag när, ungefärlig tid, teknikern och installatören skulle komma. Till svar fick jag att de skulle ringa och meddela när de var på ingång.
Jaha!
I och för sig gjorde det inte så mycket för jag ägnade förmiddagen åt att tala med några rosor i krukor och ville se om de var vid liv eller ej. Tyvärr, de var stendöda. Allt hopp ute! Jag grävde upp de döda rötterna och tog med dom bort till soptunnan. Hade tänkt gå och köpa nya blommor, men med risk för att internetleverantörerna skulle komma just då så skjöt jag upp blomhandlandet till i morgon.
LIka bra var det för plötsligt srax efter klockan 13 stannade en bil, modell större, utanför på gatan och här befann sig två killar och ville installera internet.
De monterade raskt upp en stege, en sorts utdragbar variant och en av killarna studsade upp på taket. Han såg bekymrad ut och bad medhjälparen att komma upp för att titta och mäta.
Killarna var ryssar och av det språket kan jag absolut inget. Och deras engelska var mycket medioker. Efter en stund med diverse mätinstrument så log killarna. De hade fått kontakt med en mast och kunde börka dra kablar.
Efter mindre än en timme var allt på plats; antenn uppsatt på taket, dosa inne och sladdar dragna. Och sedan var det bara för mig att logga in. De stannade och så att det hela fungerade och skulle något trassla så får jag höra av mig så finns back up.
(Ett par timmar senare ringde mobilen. nu var det "nya" killar som tänkte installera internet. Även de från Ryssland , så vår kommunikation blev inte den optimala. Lyckades i alla fall avstyar att de kom hit. Internet var ju redan på plats. )
Det bästa är att vi bara betalar för den tid som vi är här och vill använda internet. Sedan pausas det och vi bestämmer när det skall på igen.
Peppar, peppar....Det har börjat bra.
Tänk vad gjorde man innan internet fanns? Ja, här har jag gått runt och letat efter trådlösa uppkopplingar och nu behövs inte det. Härligt!
 
 
 Tyvärr, så fanns det inget liv i rosorna. Nya blommor kommer i morgon.
 
Antennen för wi-fi monterad på taket.
 
 
 
Torrevieja den 26/11-2013

Ny vecka!

    
 Måndag! Ny vecka! Kändes bra att ta på sig en jacka och sitta ute och äta frukost. I lä och i solen gjorde det inte så mycket att termometern inte just då passerade +15. Frukost ute på terrassen är värt mycket i rent välbefinnande. Sedan kan jag nog tillägga att det inne inte var mer än kanske 17 grader och då hade vi inte ens kört ac:n med värme. Men det kravs baar att den är i gång lite drygt en kvart så har värmen infunnit sig. I huset finns inte någon centralvärme, och det vet jag inte ens om det finns här i landet. TRor var och en ordnar sin värme.
Men även hemma sover jag hela året med fönstret öppet och då kan det var -18. Och jag gillar när det är svalt i sovrummet. Fukten slipper vi, känns inte av ett dugg. Men för säkerhets skull lägger vi en elektrisk värmefilt i sängen ett par timmar innan vi  lägger oss. Är kanske inte alls nödvändigt...
I skrivandets stund är klockan strax efter 18 och det har börjat skymma. Så de långa dagarna här känns guld värda och sedan om solen skiner från en klarblå himmel blir det om möjligt ännu bättre.
DEt blev förstås en promenad ner till havet och Paseon idag också. Och tätt tryckta intill muren låg människor och solade.
 
Entusiaster som solar vid muren?
 
Den här utsikten gillar jag och har svårt för att se mig mätt på den.
 
 
         I övrigt har dagen passerat utan att vi gjort så mycket. Skönt så!
Lite matinköp, beställt wi-fi som skall installeras i morgon, satt upp nya gardiner, letat krokar lämpliga för att hänga upp jackor på. ( Tidigare har inte ytterplagg behövts.) 
Promenad längs havet med stopp för fika i solen med havsutsikt i solen. 
Middag blir det hemma i kväll. Och den får ätas inomhus. Men helt ok det också. 
Dagen har nu övergått i kväll, det är mörkt och jag skall rassla hem de 300 metrarna från restaurang Mundo där jag sitter och skriver. 
Och i morgon hoppas vi på eget internet.
Önskar alla en trevlig måndagskväll och i morgon är det en ny dag.                                                                                      
 
 Torrevieja den 25/11-2013

Sköna söndag

    
Sovmorgon! Kändes behagligt att vakna till strålande sol och kunna sitta ute på terrassen och äta en sen frukost. Visserligen inte alltför varmt, men +15 grader och lä gjorde sitt till. Det var skönt att bara sitta utomhus och fundera över dagen. Inga måsten!
Vi landade i går kväll strax före 19 i Alicante och var glada över att Bosses cykel kom på bagagebandet och vi hann, som planerat, med direktbussen till Torrevieja klockan 20 och eftersom cykeln var med (hopplockad och luften urtagen från däcken) blev det taxi sista biten. Annars tar det bara lite drygt 15 minuter att promenera till vårt boende från busstationen.
 Det blev en mycket lugn kväll med lite fixande och klockan hann ändå bli närmare midnatt innan John Blund kom på besök.
Söndag morgon, redan före frukost, var Bosse i gång och monterade ihop cykeln. Det är en berest cykel som inhandlades i Peking, användes flitigt där under mer än tre år, transporterades till Stockholm i container, användes där i nästan tre år och har nu kanske nått sitt slutmål i Torrevieja.
Min Pekingcykel är kvar i Stockholm och får stanna där så för min del blir det en spansk cykel.
 
 Bosse monterar ihop cykeln och jag njuter av att titta på grannens mäktiga bouganvilla.
                                                                                
Tittar jag åt andra hållet hänger den grannens apelsiner frestande nära.
 
Fram på eftermiddagen blev det en vända ner till Paseon, Strandpromenaden, en härlig promenad i solen Men eftersom plötslig hunger infann sig, så blev det ingen tapasrunda idag. Får vänta till slutet av nästa vecka.
Däremot träffade vi vänner som följde med oss och åt en mycket tidig middag, eller en mycket sen lunch. Jättetrevligt var det! Och vi kunde sitta utomhus och äta! Jättehärligt! Visst blev det en anig kyligare vid 18 tiden, men ändå...
Vi promenerade sedan tillsammans hem genom stan och stannade en stund vid den stora, vita, kyrkan. Vacker!
Måndag i morgon och lite praktiska saker att ta ta i; wi-fi bör beställas, mat handlas hem, kanske köpa några nya växter till terrassen och sen får vi se. Inga bestämda planer alls.
Nästan som hemma i Stockholm vad gäller det praktiska.
Men här är dagarna längre, det är varmare och ljusare, det är nära till havet och på många caféer och restauranger sitter man ute. Härligt!
 
Kombinationen av blå himmel, blått hav och sol kan jag inte motstå. Och varför skulle jag det?
 
 
 
 
 
 
 
 
Torrevieja den 24/11-2013

Mot ljusare och varmare dagar

    
Fredag! Redan! Veckan har hitintils varit händelserik och den är ju nte slut ännu. I morgon byter vi Stockholm mot Torrrevieja i Spanien och hoppas på lite värme, långa cykelturer och promenader längs havet och framför allt ljusare dagar.
Jag hoppas och tror att det går alldeles utmärkt att sitta i solen utomhus på ett café och bar titta på folk. Jag vet även att det är tapasfestival på gång och jag ser fram emot att smaka mig igenom olika restaurangers utbud. Läste att det var omkring 70 olika restauranger som deltar. Rapport kommer!
Idag träffade jag en just hemkommen "pekingväninna" för lunch i Birkastan, väldigt gott och väldigt trevligt.
SEdan tog jag en uppfriskande promenad mot Hötorget och passade på att titta ner i Hallen. Mycket gott att välja bland. Dröjde mig kvar vid några av fiskdiskarna, men kunde inte bestämma mig. Så något inköp blev det inte idag.
Tog tunnelbanan hemåt. Rusningstrafik redan klockan 15 och mycket folk i omlopp.
Här hemma har jag lagt fram det sim skall med i morgon. Blir bara handbagage den här gången. Nästan! Bosses cykel, inköpt och mycket använd i Peking, skall med som specialbagage på flyget. Nu är cykeln flygfärdig så när som på en tjock packpåse i plast som vi får köpa på Arlanda i morgon.
Det blir en lugn kväll med soffhäng eftermiddagen och säkert tittar vi på programmet "På Spåret" som börjar idag. Alltid roligt att se vad man kan.
 
 
 Hötorget och Hötorgshallen, alltid trevligt att gå förbi här.
                                                                                          
Uer, olika sorters musslor och annan fisk. Bara att välja!
 
Kanske lite färska Smögenräkor för 20 kr/hg? Men nej, inte idag.
 
 Cykeln är delvis inplastat, däcken tömda på luft och lösa delar avplockade, som det skall vara.
Sedan kom det spännande att se om cykeln gick in i bilen.
 Det gjorde den och med milimeterpassning gick det att stänga bagageluckan. Skönt!
                                                                                                       
 
 
 Stockholm den 22/11-2013
 
 
 

Saknad och längtan

    
 Att känna saknad och längtan efter något kan stundtals gå hand i hand och det spelar nog ingen roll vad man saknar eller längtar efter. Det är en del av livet; att sakna och längta.
Jag kan för egen del inte påstå att jag egentligen saknar eller längtar efter något materiellt, men visst kan jag känna både saknad längtan.
Och det är nog mest upplevelser som finns på min "att sakna/längta lista"? (Förutom att jag saknar mina nära och kära så fort jag är bortrest.)
Just idag har jag tänkt mycket på Thailand. Varför vet jag inte.
Kanske är det just saknaden av att inte kunna resa till Thailand, vistas där, trivas och må bra, något som jag nu igen blir särskilt påmind om.
 Att resa är ju egentligen en världslig sak, men för mig har resandet alltid varit en del av mitt liv, en stor del, som jag delat med mina föräldrar och senare i livet mina döttrar. Det har varit ett sätt att leva. Och det kommer resandet fortfarande att vara.
 Jag kontrar mina tankar med att resonera mer praktiskt. Vad är bäst för mig?
Ja, inte är det den starka Thailandssolen i alla fall. Jag vet och jag inser att tiden förändras. Vill till att jag hänger med i svängarna, så jag får skynda på lite.
Jag gläds över att på nytt ha hittat till Spanien (skall inte vistas där sommartid) och det bästa är att jag trivs där. Också.
"Älska din väg, annars förlorar allt sin mening" (Paulo Coelho; Handledandet för bevarandet av vägar)
 
Vackra solnedgångar har vi upplevt I Thailand,
 
 
 
 
- liksom diverse aktiviteter i form av bad eller en tur på motorcykeln.
                                                                                          
                                        Men nu väntar nya upplevelser I Spanien och torrevieja på oss.
                                    Ja, god mat och solnedgångar finns...                                                   
                                                                  
- fina promenader längs havet,
 
             - mycket grönska och hav så långt ögat når.  Jag längtar!                        
                                                                                       
                                                                                        
                                                                                             
 
 
                                                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det gör lite ont...

    
Det gör ont och jag är stel i min vänstra överarm och dessutom är det som "tufsades till" i slutet av förra veckan inte läkt ännu. Börjar snart känna mig som en förstelnad mumie. (Nåja, utan så mycket bandage.)
Tänkte att det var lika bra att ta dagens promenad innan besöket idag på Södersjukhuset. För säkerhets skull.
Det visade sig vara ett klokt val för som det är nu blir det inget mer promenerande idag. Inte mer än att trampa runt i lägenheten och vila mig i form. Och i morgon är det en ny dag....
I entrén till SÖS sitter denna skylt och visst inger det hopp i dessa nedskärnigstider.
Man kan klaga på mycket här i landet, precis som i alla länder och ofta är sjukvården utsatt för stundtals rätt hård kritik.
Kanske är det ibland befogat, där som hos alla andra som får kritik och konstruktiv skall helst leda till något mer positivt. Visst? Att bara klaga hjälper inte.
Hur som! Jag var förra veckan på vårdcentralen för "inspektion"och en remiss skickades till Södersjukhuset för uppföljning av mitt besök. Jag var beredd på lång väntetid, så när jag två dagar senare blir uppringd och får komma till hudmottagningen blev jag riktigt paff. (Det var då, i fredags, som jag blev lite tilltufsad.)
Ännu mer förvånad blev jag över att redan idag bli kallad till samma mottagning för lite "småplock" på min vänstra överarm.
 
 
 
 
 
Jag var ute i god tid och det var bara att slå sig ner i korridoren utanför läkarens rum och vänta.
Strax före utsatt tid ropades jag upp, traskade in till den trevliga doktorn iförd en liten, vit, sjukhusskjorta.
Hon tittade på min arm, mätte och ritade och sedan var det dags att gå vidare till ett operationsrum; slå sig ner i horisontalläge på en smal brits och vänta på att "föreställningen" skulle börja. Och det gjorde den ganska snart.
Jag hade gärna velat följa skådespelet men hade inte en chans att titta snett bakåt och se vad som hände.
Å andra sidan berättade doktorn hela tiden vad som skedde så jag fick liksom skapa mig inre bilder. Bra för fantasin!
Det var lite pyssel och sedan skulle jag sys ihop också. Det blev åtta stygn.....Så med såret förpackat tackade jag för mig, gick till bussen för att åka hemåt.
 
 
 
Ihopsydd och klar för nya äventyr.
 
Insåg nästan hemma att det var mer än lunchdags, beror kanske på när man äter frukost men idag åt jag inte alls eftersom jag skulle till sjukhuset.
Funderade ett tag på att titta in i en butik på Östgötagatan som säljer lite annorlunda mat. Men jag avstod och tänkte att en omelett kanske kunde vara mer lagom.
 
 Vid tillfälle får jag ta en närmare titt på varorna i den här butiken.
 

Mösspåtagning

    
Häromdagen kom ett paket till mig innehållande mössor som goaste Monika hade sytt till Max och William. Monika somjag träffade jag i Peking för några år sedan och jag har på olika sätt haft kontakt sedan dess.
Och om kanske en månad eller så, skall Monika och hennes man Martin bli föräldrar till en liten pojke och så här i slutet av graviditeten hinner/orkar hon även att sy mössor till mina fina barnbarn. Fantastiskt!
Jag har ju tummen mitt i handen så sömnad för min del är inte att tänka på.
Jo, tänka kan jag, men jag kan inte alls få till det där med sömnad rent praktiskt.
Så vilken lycka när paketet med mössorna kom.
I dag, på eftermiddagen, tog jag tåget till Uppsala för att gå med Liv till förskolan och hämta Max.
Jag blir så glad, ändå in i själen (var nu den sitter...) när jag träffar mina fina barnbarn. Och känslan, när Max blir överraskad av att jag kommer för att hämta honom och springer emot mig med en stor kram, den värmer och fyller hela mitt mormorshjärta.
 
 
Fina Max!
 
 Pojkarna har fått likadana mössor och William har också fått matchande "drägglisar". (Haklappar)
                                                                                           
Matchande mössor till killarna.
 
 Visst är vi fina?
 
Lycka! Ja, visst! Men nu dröjer det några veckor innan vi ses nästa gång....Spanien väntar!
              
                                                                                 
 
                                                    
 Stockholm den 19/11-2013
 
  
                                                                        
 
                                                                                                                      
 
 
 
 
                                                                                                     
 
                                                                              
                                                                          
 
 
 
 
                                                                                      
 
 
 

På väg hem över Ålands Hav

    
 Måndag eftermiddag och på väg hem över Ålands Hav. Vi har haft ett par trevliga dagar i Mariehamn hos släktingar och blivit ompysslade och servade med både god mat och dryck.
Nu blåser friskt, ca 12m/sek och fartyget gungar. Tur att det är sydväst vid för nu har vi vågorna nästan rakt framifrån och guppar käckt upp och ner, med viss rullning. Inte behagligt.
Men å andra sidan hade det blåst en annan vind hade vi då rullat från sida till sida.  Inte bättre!
Det är påfallande lungt ombord och de flesta sitter ner. Säkrast så.
Vi bestämde oss för att avstå från maten, inte direkt läge för en större måltid.
Jag hämtade kaffe och en smörgås i kafererian och kände mig som "betjänten" i "Grevinnan och betjänten" (brukar visas i svt på nyårsafton) alltså några snabba steg framåt, ett par steg till sidan och med viss framåtlutning. Men jag och brickan nådde utan missöden till vårt bord.
I skrivandets stund har vi varit på väg i en timme så om ytterligare en timme skall vi vara inomskärs och nära Kapellskär, ett par mil från Norrtälje, och då bör havet ha lugnat ner sig.
Och från Kapellskär tar det bara en timme att köra till Stockholm.
 
 Middag söndag kväll. Mysigt!
                                                                                 
Vid färjeterminalen i Mariehamn klockan 15 idag. Det ser mörkt ut...
 
Rosella är på ingång. Inte många påstigande passagerare i Mariehamn och inte många bilar heller.
Det är ju måndag.
 
På väg över Ålands Hav. Marhällans fyr skymtar i bakgrunden om man tittar ordentligt.
Här är det ännu inte öppet vatten så vågorna har inte blivit så stora.
 
 
 
 
 
Ålands Hav den 18/11-2013
 
 

Mariehamn idag

    
 Strålande sol! Härligt!Men mindre behagligt var att det blåste 13m/sekund i morse. Visserligen märktes det inte inomhus men det räckte med att titta ut för att se hur träden svajade för vinden.
Det blev en rask promenad där jag mer eller mindre kände mig som ett träd där jag stretade fram längs gatorna,
Inte var det många ute i Mariehamn så här en söndag. Visserligen har staden bara ca 12000 invånare, men inte var de ute på Torggatan, stans handels och shoppinggata, vid 13 tiden.
I och för sig är det inte söndagsöppet här mer än i ett fåtal butiker så kanske var det därför.
Så för att titta lite mer på vad som erbjuds i shoppingväg åkte jag med min svåger och svägerska till ett köpcentra, Maxinge, som öppnade i våras. Detta är också Ålands första och enda köpcentra och med tanke på att Åland har ca 25 000 invånare, med alla öar inkluderade, så ett köpcentra här är lite av ett vågspel. En stor livsmedelsbutik Sparhallen, HM, Claes Ohlsson, Kapp Ahl, en sportbutik, en orientalisk butik med trevligheter i form av mat, några fristående sko och modebutiker, hälsokostbutik, ett par caféer och en restaurang är samlade under ett tak och i en trevlig och inbjudande miljö. Här finns också Alko, motsvarande Systembolaget. Mindre bra är kanske att det nu flyttats ut från Mariehamns centrum och inte kan nås av så många, bl.a. båtturister och andra som inte har tillgång till bil. Kanske en god tanke i sig... Men jag har hört, ryktesvägen, att ett Alko skall nyöppnas inne i stan.
För oss blev det att titta runt i lite och sedan slå runt på kaffe och en kokospaj. Gott!
Med oss hem kom en stor båse nötter av olika slag från den Orientaliska Butiken.
I övrigt har jag vilat mig i form och tittat på dagens solnedgång.
En god middag har ätits och givetvis blev det många skratt och mycket prat. Trevligt!
Och i morgon är det en ny dag.
 
 Min utsikt i morse. Det blåste rejält i men hästarna stod stadigt.
 
Ingen trängsel på Mariehamns shoppinggata idag mitt på dagen.
 
Solen på väg ner, vid 15.30, sett från vår uteplats.
 
Njutbart? Visst!
 
 
 
 Mariehamn den 17/11-2013

Avbrott!

    
På väg till Åland och Mariehamn med en av Vikinglines båtar, Rosella. Lagom när vi lagt ut från Kapellskär gick jag upp på däck och hann strax efter klockan 15 se en vacker solnedgång.
Jag är ju extra förtjust både skärgården, hav och solnedgångar så det här blev en bra kombination.
Visserligen har nu mörkret lagt sig över Ålands Hav och sikten är inte så bra. Men man kan inte få allt. 
Men lite god mat och dryck kan jag få.
Visserligen har jag även idag svårt att öppna munnen, såret vid läpparna spricker hela tiden, men jag gör tappra försök.
I övrigt har jag mindre ont än i går. Och det är bra.
 
 
 
 
 
 
 
Ålands Hav den 16/11-2013
 

Lite tilltufsad

    
I morse, vid sjutiden, så gjorde mobilens ringfunktion sig påmind. Mörkt och grått ute men det kunde inte hjälpas. Upp skulle jag! Och ut likaså. Det var fortfarande mörkt när jag strax före halv åtta gick genom Tullgårdsparken för att streta uppför Östgötagatan till 3ans busshållplats i korsningen Ringvägen /Södermannagatan för att åka till Södersjukhuset. Lat var jag i morse, för att promenera från oss till Södersjukhuset tar inte mer än ca 20 minuter. Och en promenad i den tidiga morgonstunden hade nog varit bra. Men nu blev det buss.
 
Mörkt och trist ute. Men lite lyser i alla fall lamporna i Folksamhuset upp tillvaron.
 
Var häromdagen uppe på Ringens Vårdcentral för en "titt" på diverse fläckar/prickar jag har. Var ju ca ett år sedan jag höll på med detta och nu var det dags igen. När två doktorer lite närmare tittat på mina fläckar så tyckte de att det var dags för ett nytt besök på Södersjukhuset (SÖS) för att någon hudläkare där skulle göra en mer utförlig undersökning.
I går ringde en trevlig mottagningssköterska från SÖS och föreslog att jag skulle komma som i dag klockan 8.
Alltså anledningen till den tidiga morgonpromenaden till bussen.
Strax före utsatt tid blev jag inropad och genomgången. Prover togs både i ansiktet och på kroppen och dessa skall skickas på analys. ( Opererades förra året för malignt melanom i ansiktet och på magen)
Och att få bedövningssputor i ansiktet för att doktorn skall kunna ta prover , ja det gör ont. Rejält!
 I övrigt är det inga problem. Med sprutorna alltså.
Svar får jag om några veckor.
Men utan att ta prover så hittade den noggranna doktorn en fläck på min vänstra överarn som snarast skall bort.
Och snarast blir på måndag.
Inget att säga om det, utan jag var bara så glad över att jag fick tid så fort. (Åker till Spanien nästa lördag men får hitta någon där som tar stygnen. Och lyckades jag med att ta stygnen i Kina i april 2012 på ett kinesiskt sjukhus (blogginlägg från den 19/4 en del skratt...) så går det säkert bra även i Spanien. Visst!
Ont har jag och svullen är jag i ansiktet men nu skall jag öppna ett litet paket jag fått från AMF för ett blogginlägg jag skrivit och som skall publiceras om ett par veckor.
( Biocheck och en resevåg för väskor var det. Jätteroligt! Och uppiggande!)
Här hemma blir det en mycket lugn fredagkväll för min del men fotbollsmatchen mellan Sverige och Portugal vill jag förstås se.
 
Lite tilltufsad och svullen i ansiktet. Men det går ju över...
 
 
 Stockholm den 15/11-2013

Kinesiska smaker

    
Gårdagens eftermiddag och kväll tillbringades hos Sofia min fina vän och "gamla" kinesiska lärare från Peking. Nåja, gammal och gammal, hon är nu 30 år..(Och som sedan några år tillbaka bor och arbetar i Sverige.)
Vi började med att på svenskat vis "fika"; kaffe/te och äppelkaka med glass som sofia bakat dagen till ära.
Det här med att "fika" och äta kaffebröd har Sofia lärt sig här för det är inget man gör i Kina. I och för sig har många av de amerikanska kedjorna, med Starbucks i spetsen, sedan några år tillbaka gjort entré även i Kinas städer och fler och fler kineser träffas ute på caféer. Alltså en lysande marknad för dessa kedjor och väldigt uppskattade av många kineser förstås.
 
Efter fikat satte vi i gång med "jobbet", matlagningen. Här skulle vi lära oss göra dumplings, jiauzi.
 
Ett glatt gäng, Liv med William i famnen, Max och Sofia mäter upp ingredienserna.
 
Degen till jiaozi består av vatten, mjöl och ägg; förslagsvis blandas 4dl vetemjöl med 1 1/2 dl ljummet vatten och när detta rörts runt ett tag blandas 1 ägg i bunken. Degen skall vara "smidig" och kladdfri för den skall senare kavlas. Låt vila i 15 minuter och under tiden görs köttfärsfyllningen.
Fyllningen kan variera alltfrån kött/fläskfärs, räkor, bitar av fisk eller olika grönsaker men vi använde oss av köttfärs.
Köttfärsfyllning; 3hg köttfärs blandas i en bunke med 1 ägg, 2 pressade vitlöksklyftor, 3-4 msk soya och vitpeppar.
Degen kavlas ut till två rektanglar, med mjöl på bordet, och rullas sedan ihop från långsidan till två rullar.
 
 
Bosse rullar ihop degen till rullar under överinseende av Sofia, Liv och Max. Och rullarna blev bra...                                                                                                                                                                               
Rullarna skärs sedan i ca 2 cm breda skivor, dessa kavlas ut till cirklar med en diameter av 5-6 cm.
Mycket mjöl på bordet, annars fastnar de lätt.
Fyllningen läggs i en liten hög på mitten, vik degen över fyllningen och nyp till och vik sist in ändarna och tryck till. Det skall se ut som små båtar.
 
Det svåraste momentet för Liv och mig var att kavla de små degbitarna så de blev runda. Våra antog en lite annan form. Men Sofia hade den rätta snitsen. En tanke hos mig var att ev. kavla ut hela degplattan och sedan ta ut med ett runt pepparkaksmått. Men å andra sidan blir det ju då inte det riktiga hantverket...
 
Här har Sofia övertagit kavlingen och Liv och jag får ta hand om att lägga på fyllningen och nypa ihop.
Ingen av oss var så rask med kaveln och inte blev degbitarna runda heller.
                                                                                                                                                                      
 
Max tyckte det var jätteroligt och var väldigt tålmodig. Och mellan varven tog han hand om lillebror, William.
 

Det blev ett 50 tal jiauzi som vi lade på en plåt med bakplåtspapper allteftersom de blev klara. Nästa moment var att lägga 10-15 jiauzi i en stekpanna med olja och fritera dem en stund. Sedan hälls  ett par dl vatten på och det får koka tills vattnet har kokat in på medelvärme. Och sedan dags för nästa omgång att få samma behandling. Först fritering och sedan kokning. Jiaozi skall/bör serveras med en speciell sås. Soya ca 1 del (kinesisk) blandas med 2 delar kinesisk vinäger, ett par pressade vitlösklyftor tillsätts och en liten bit riven ingefära. Till vår sås tillsattes också lite hackad gräslök. Sofia förklarade att man i den kinesiska matlagningen ofta provar sig fram till vad som blir bäst, så exakta mått är svårt att ange.
 
VI fick också lära oss hur man gör några andra rätter, våra favoriter och exakta recept är svåra att uppbringa. Och jag antecknade så fort jag hann.
Friterade bönor;  bönor friteras i en stekpanna med färsk chilli skuren i ganska stora bitar, ca ett par cm långa, några torkade chilibitar åkte också ner i pannan, (plockas bort när man äter...) några hackade vitlöksklyftor tillsätts, lite salt, lite socker, samt ett par msk soya och vinäger åker i pannan. När bönorna fått färg tas allt upp och får rinna av.
Pannan torkas ur och nu tillsätts 1 hg köttfärs som smulas och steks och strös över bönorna vid serveringen.
 
Bönor på gång och rejält med chili.
 
Gurka marinerad i vinäger och vitlök;en gurka delas i bitar och "pressas" sedan med skalet på i mindre bitar med hjälp av en stor och vass kniv. Man hänger liksom på kniven. Tre vitlösklyftor hackas och blandas ner i en kinesisk vinäger ( mature vinegar som finns i asiatiska butiker och är användbar till mycket) och sedan i med gurkbitarna. Salt och lite socker blandas i. Låt stå en stund före serveringen.
 
Potatis, aubergine, paprika och purjolök;allt skärs i bitar och läggs i vatten i väntan på tillagning. Auberginen friteras i olja i en stekpanna tills den får bra färg, tas upp.
Potatis steks i olja och när den är mjuk och fått fin färg tillsätts paprikan och den redan friterade auberginen. Dags för torkad chilli och skivad vitlök att komma i pannan i några minuter. Och sedan är det klart...

                                                         
Bönor  med chili och snulad köttfärs, gurka i vinäger, jiaozi (dumplings) och de blandade grönsakerna.
(Såsen till jiauzi är ur bild. )
 
 
 
Väldigt gott och detta påminde oss om de rätter som vi så gärna åt i Peking. Fantastiskt att få lära sig laga riktig kinesisk mat av Sofia som verkligen kan.
Nu är det bara för oss att börja träna. Och visst skall vi det!
Timmen blev sen innan vi hade ätit, pratat och skrattat. En härlig eftermiddag och kväll! Tusen tack!
 
 
 
Stockholm den 14/11-2013
 
 

 
 
   
                                                                                                           
 
 

Inte mycket men ändå så bra...

    
I dag har det varit en slapp dag och det kändes skönt att inte behöva gå ut i ösregnet.
Jag har ägnat mig år diverse papperssortering. Och tänk vad man kan samla på sig!
När jag ändå var i gång med soretering av papper så började jag sortera, radera och redigera foton på min gamla dator. Så många foton! Alldeles för många... Började med januari 2007, då vi flyttade till Peking och då allt, precis ALLT skulle dokumenteras. Inser nu, snart sju år senare att jag inte kan behöva ha alla foton kvar och det är ju inte så att jag tittar på dem så ofta. Bestämde mig för ett system där jag till att börja med rensade ut hälften av bilderna under varje rubrik. En bra början i alla fall. Och idag kom jag fram till mars 2007.
Fram på kvällskvisten skulle jag hämta  Max vid Slussen för övernattning hemma hos oss.
Jag hämtade en mätt och glad kille som varit på restaurang med sin morfar, mamma, lillebror och helenfamiljen inklusive kusinerna. 
Väl hemma blev det lek en stund innan John Blund skulle kommma på besök. 
Att bygga båtar av stora legobitar, köra dem i och ur slussar (under borden) och att de välter i en och annan storm av höga vågor i oväder ingår också i leken. Och vi leker och leker. Roligt har vi.
Men båtarna och människorna behöver också räddas från vågorna och då smyger sig allvaret in i leken för en stund. Men alla räddas i vår lek.
I morgon hoppas vi på sol igen. Visst?  Men å andra sidan kan vi inte påverka vädret. Däremot har vi nya äventyr på gång.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cykel, lunch och sömnad...

    
En härlig höstdag,krispig luft med strålande sol, en dag som gjord för en cykeltur. Min gamla cykel, en Crescent modell 1974, välfungerande och som med ett tramptag bakåt kan göra att det går lättare eller trögare att trampa, skulle levereras till väninnan Ninni på Gärdet. I och för sig ingen lång sträcka att cykla, ca 7km, men eftersom cykeln inte använts på länge så är inte däckens kvalité den bästa. Maken följde med som servicetekniker på sin egen cykel, för säkerhets skull. Har ju läst om att cyklister har egna mekaniker med och vill ju inte "vara sämre."
 
Startklar vid vår port.
 
Stopp för rött lyse vid Slussen/Skeppsbron. Däcken håller luften än så länge.
 
 
Det var verkligen skönt att cykla genom stan och Stockholm är ju utrustad med mängder av cykelbanor så det är lätt att ta sig fram. Målet med cyklelturen var i första hand att lämna cykeln till Ninni som nu tar över denna raritet. (Jag har ytterligare två cyklar och kan inte ha tre cyklar i cykelförrådet)
Bosse cyklade hemåt när han utfört sitt serviceuppdrag, alltså han behövde inte utföra något...Vilken service jag har!
Ninni skulle hjälpa mig att sy gardiner och efter cykelturen var jag i god form för detta. Alltså att titta på.
Men först åt vi en härlig lunch; rökt lax, stuvad potatis, sparris, en fräsch sallad och grillat vitlöksbröd. Ett härligt, gott, glas vitt vin smakade gott till maten.
Och sedan var det dags för sömnad.
Jag plockade fram mina tyger och det ena kändes och såg ut som ett "draglakan", sådana som används på sjukhus. Dessutom kändes det blekt och tråkigt.
Men goda Ninni fann på råd. Bara en titt in i hennes tyg och gardinförråd erbjöd oanade möjligheter.
Sim- sala- -bim! Gardinerna är klara! Och glad var jag!
 
Ninni vid symaskinen och gardinerna är klara. Vad fort det kan gå med sömnad om man kan...
 
 
 
Stockholm den 11/11-2013

Söndagsbrunch på Rival

    
 Söndagsbrunch på hotel Rival, vid Mariatorget, tillsammans med både barn och vuxna som jag träffat i Peking i genom mitt arbete på Svenska Skolan där. ( Flera år sedan nu...)
Nu är det flera år sedan jag träffade alla och det var jätteroligt att ses igen. Särskilt roligt var det att se "mina gamla elever" som jag hade i klass ett och idag går de i femman.
Sammanlagt var vi nio vuxna och elva barn i åldern tre till elva år som träffades. Jättegod mat serverades i en lugn och väldigt mysig miljö som verkligen inbjöd till en långsittnng. Och vi åt verkligen i lugnan ro, både barn och vuxna.
För mig var det förts gången jag åt brunch på Rival och det kommer jag att göra igen. 
Prisvärt, 260 kr för brunchbuffén med fräsch kall mat och olika sallader, några smakrika varmrätter och ett stort utbud av efterrätter och frukt. Personalen var väldigt serviceinriktad och trots att vi var så många, både barn och vuxna, var i inget omöjligt. Det är man inte alltid van vid på alla Stockholmsrestauranger där det ibland kan vara så att man som gäst känner att man är till besvär för personalen.
En jättetrevlig eftermiddag som han övergå i tidig kväll innan jag var hemma igen.
Tusen tack Ulrika för att du ordnade detta!
 
 
Alla på plats!
 
Goda kalla rätter och mycket att välja på. Helt i min stil...
 
En del av dessertbuffén...
 
   Trevligt att träffas för en söndagsbrunch och särskilt en regnig eftermiddag .
 
                                                                                         
 
    Stockholm den 10/11-2013                                                       
 

Artipelag

    
Fredagskvällen bjöd på trevlig samvaro här hemma med vänner, mat och dryck. Ddt var lite av " long time no seen". Mysigt!
I morse blev det en liten sovmorgon och sedan en uppiggande utflykt till Artipelag; ett område ute på Värmdö, alldeles vid Baggensfjärden. Namnet Artipelag kommer från de engelska orden Art, (konst) Activities, (aktiviteter) och Archipelago (skärgård).
Artipelag är skapad av entreprenören Björn Jacobsson, tillika grundare av bl.a. företaget BabyBjörn. Han fick en idé år 2000 om att skapa en vacker byggnad för konst och kulturupplevelser någonstans i Stockholms skärgård och i juni 2012 invigdes Artipelag.
 
En del av den 10 000m2 stora byggnaden som förutom flera konsthallar och en designbutik också innehåller ett par restauranger och en cafeteria. (På helgerna serveras i restaurangerna en populär brunch om man så vill.)
Obs! Bilden ovan är lånad från Artipelags hemsida.
 
Artipelag är ett utflyktsmål sig och erbjuder olika konstutställningar, scenframträdande, (just nu Cirkus Cirkör) och diverse aktiviteter både för barn och vuxna.
Från de stora glasfönstren i byggnade erbjuds överallt en jättefin utsikt över Baggensfjärden.
Tyvärr var den utsikten idag väldigt begränsad eftersom regnet ömsom hängde i luften eller vräkte ner.
 
Ingen vidare utsikt över Baggensfjärden just i dag.
 
Vi trotsade regnet och valde att från parkeringen gå den lite drygt kilometerlånga sträckan längs vattnet fram till Artipelag och detta är Sveriges längsta strandpromenad i skärgårdsnatur. Eftersom strandpromenaden är lagd som ett långt trädäck gör att tillgängligheten för alla blir stor.
 
 
 
 
 
 En uppfiskande promenad fick vi och till Artipelag kommer vi gärna tillbaka. Men jag tror nog området gör sig bäst i sol.
 
Vind i seglen en vacker dag i juli på Baggensfjärden.
 
 
 
 
Stockholm den 9/11-2013
 
 
 
 

Låg stresströskel

    
Ofta, beror i och för sig på vem man frågar, men själv tycker jag att min stresströskel numer är hög. Det är inte mycket jag hetsar upp mig över. Annat var det minsann i ungdomen! Ol, oj, oj!
I och för sig tror jag inte ens att begreppet stressad fanns då, men jag hade stundtals ökat tålamod som förbättringsåtgärd.
Men en sak som idag får stressen att komma som skjuten ur en kanon, det är då jag skall använda mitt bankomatkort.
Så har det inte alls varit före den 13/3 i år  då blev jag bestulen på min ryggsäck som satt fastknuten runt min fot under bordet. (Ryggsäcken hade skurits loss. ) Stölden skedde mitt i lunchrusningen på restaurang Grill på Drottninggatan i Stockholm och på mindre än 10 minuter hade mitt bankomatkort länsats på mycket pengar. Nej, det fanns ingen kod till kortet i plånboken...
I bloggen, från den 13/3, 14/3, 16/3 och 18/3 i år har jag i detalj beskrivit det hela och all min vånda.
Så numer använder jag bankomatkortet mycket sparsamt och vid resor använder jag alltid ett Visa kreditkort eftersom det då inte är "mina pengar" som är i omlopp.
Jag tar ut pengar i bankomat med kortet och helst vill jag då för säkerhets skull ha med maken eller någon annan. Det har hänt att jag flera gånger glömt koden då jag stått vid bankomaten, i ren stress, fått gå hem och leta upp den och sedan gå tillbaka igen. I butiker betalar jag också helst med kontanter, för säkerhets skull. Så pinsamt att stå i en butik och inte minnas koden. Detta har hänt flera gånger...
Idag var Bosse och jag inne i en butik, jag skulle betala med bankkortet och det kom upp på skärmen att jag inte hade pengar på kontot. Jag provade igen. Samma resultat. Det slutade med att jag, högröd i ansiktet, ett hjärta som hoppade åt olika håll (för jag visst att det skulle finnas pengar på kontot)  bad Bosse betala.
Vi körde hem från Nacka och jag rusade upp i lägenheten för att logga in på internetbanken och se vad som hänt med mina pengar. Och det fanns inte så mycket pengar på kontot som jag tänkt. Puh! Hjärtat slog ännu snabbare.
Upptäckte att jag saknade en insättning och titttade på övriga konton och där fanns pengarna. Vilken lättnad!
Ordningen återställd efter att jag fört över pengarna till det rätta kontot. 
Antar att detta är något jag får leva med....
Så något lugnande kunde behövas. Sol, värme och en strand.
 
Bilder från södra Vietnam och den fantastisk ön Puh Quoc.
 
 
 
 
 
 
 
 
 Stockholm den 7/11-2013
 
 
 
 

Utgrävningar

    
Den här bilden hade jag med i ett inlägg,  för några dagar sedan, den 2/11.
Vi passerade då Slussen/Södermalms Torg och såg den här gropen. I går i tidningen Mitt i Södermalm kunde jag läsa följande. " Ett kök, byggt på 1500 talet med välbevarade rester från en spis, bakugn och kalkstensgolvhar hittats av arkeologer vid en utgrävning under Södermalms Torg vid Slussen". (Den murade historien till vänster om grävskopan är en del av spisen.)
Vidare i textern... " Fynden tyder enligt arkeologen Michel Carlsson, som leder utgrävningen, på att det rör sig om ett storkök i ett lite ståtligare hus och därmed troligen tillhört en familj som hade det gott ställt. i köket, som ligger i ett källarplan flera meter under dagens gatunivå, hittades även matrester som gris-och fiskben samt skärvor av dryckesglas. Delar av köksinredningen var helt intakt och fortfarande svarta av sot."
Vad man skall göra med spisen förtäljer inte historien.
Så nu ser jag med spänning fram emot när det skall uppmärksammas att den gamla Göta landsväg också finns här...
 
 
 

Kom och köp!

    
Nu har det börjat på riktigt.Tomte och köphysterin är här. Tror det smygbörjade för ett bra tag sedan både på IKEA och Åhléns och en del andra varuhus, men då har jag inte låtsats att se tomtarna och allt annat man skall behöva ha till jul. 
Det är inte alls så att jag är julmotståndare. Nejdå! Jag är bara motståndare till den kommers som nu följer och allt som många hushåll tror att de måste införskaffa.
Jag kan väl aldrig änka mig att man kan behöva förnya hela tomteförrådet varje år. Visserligen kan det kanske ha kommit ut en ny modell av herr och fru Tomte. Mee frågan är om man måste ha den senaste upplagan.
Och det gäller inte bara de stackars tomtarna utan allt annat också som hushållem absolut måste skaffa till jul i prylväg.
Jag blir matt av blotta tanken.
Vi har tomtar här i huset också, och är vi hemma, vilket vi skall vara i år, så plockar jag fram dem. Lite annat julpynt finns också, men i begränsad upplaga.
Och tomtarna har alla aktningsvärda åldrar. Den älsta är nog från slutet av 1800 talet och den nyaste kanske har uppnått en ålder av 10 år. För min del sliter jag inte ut tomtar.
Att hushållen kan behöva förnya glitterförrådet och kanske lite julpynt, det kan jag absolut förstå för en del saker går faktiskt sönder och lite nytt är väl trevligt. Men man behöver väl inte skaffa allt nytt varje år? Tittar man i butikerna och deras utbud så skulle man lätt kunna tro att det var så.
Klart att handlarna vill ha det så. Julen är ju kommers!
Om några veckor sätter nog också den stora julshopparhysterin in. Det skall handlas och det skall köpas dyra klappar. Hur skulle det annars gå? För detaljhandeln och matbutikerna. Experterna har  redan spått nya köprekord.
Att sedan många hushåll  måste ta snabba, dyra, lån eller köpa klappar på  kredit (betala av senare) för att hänga med. Det diskuteras sällan.
Det är någonstans här jag har gett upp.
Visst är julklappat jätteroligt, det tycker jag också. Älskar att få och ge presenter. Men det är hysterin jag reagerar mot.
Snart kan man inte på Stockholms gator se människor som går omkring, utan de får något stressat i blicken och börjar småjogga (inte i motionssyfte utan av stress) för man skall ju hinna så mycket.
Varför då, undrar jag.
Varför firar man jul?
Visst är det roligt att träffa nära och kära, men måste det innebära det har jäktet. Måste allt vara perfekt? Måste jag hinna så mycket som möjligt i bak och matlagningsväg?
I och för sig så funderar jag bara. Och här blir det inget jäkt.
Men visst skall tomtarna få komma ur sina lådor och granen ha den vanliga klädseln. Kanske måste t.o.m. en och annan ny glaskula och lite glitter inhandlas. Det gör jag gärna. Klart det även blir lite julmat.....
 
 Några, av alla de tomtar jag såg idag, som väntar på nya ägare.
 
Juldekoration i taket inne på NK. I övrigt passerade jag snabbt genom julsaksavdelningarna.
 
 Ställde mig ett tag i Kungsträdgården och såg på när ny konstis skulle anläggas.
Snart är det dags att plocka fram skridskorna. Kul!
 
 
 
 
 Stockholm den 5/11-2013
 

Vem/vad är det som går och går...

    
Ibland känner jag mig som en klocka såm bara går och går och aldrig kommer till målet.
Nåja, det kan man ju tolka på flera sätt förstås. Men ofta när jag är ute och går så finns inget direkt mål utan det är själva promenaden som är målet. Och någon klocka eller tid är inte viktig.
I mores såg vi åter solen och himlen var stundtals riktigt blå och vacker. Så bäst att passa på att ge sig ut. Mötte Liv och William på Centralen och det blev en pratsam promenad mot Gamla Stan för att äta lunch.
Mend barnvagn så vet jag att restaurang Vapiano ( finns på flera Ställen i stockholm och runt om i Europa) brukar vara bra. Gott om plats med andra ord och inte så trångt mellan borden.
Och det stämde idag också, trots att vi kom i lunchrusnngen, men idag kändes det som en lugn rusning.
DEtta var första gången William var på restaurang tillsammans med mig, alltså lite av premiär. Men han sob lugnt i sin vagn och vaknade till då vi hade ätit och då tyckte han det var dags att få sin flaska. Bra timing redan nu.
 
Drottninggatan på väg mot Gamla Stan. Och Stadshuset kan man alltid titta lite extra på.
 
På Vapiano tilldelas varje person ett kort när man "checkar in" och när man köper något så scannas kortet. Och vid utgången checkar man ut med sitt kort och betalar notan. Smidigt! I övrigt finns olika serverings/beställningsdiskar; en för pastarätter, en för pizza och en för förrätter och sallader. Alla rätter tillagas á la minute och samtidigt som de beställs och som kund väntar man vid disken eller får en liten manick som plingar när rätten är klar och man kan hämta den vid disken. Maten är oftast god och den är prisvärd. Salladerna kan man dessutom få i olika storlekar beroende på egna önskemål. Öl, vin och kaffe har en egen disk men övrig dryck beställs vid matdiskarna. Mitt lunchval blev en ceasarsallad med räkor. Gott!
 
Wiliam är redan en och en halv månad och en så nöjd liten gosse. Men är det matdags så är det....
 
Liv och jag skildes åt och jag gick vidare i Gamla Stan för att möta maken och fortsätta promenerandet mot Slussen, Hornsgatan, Tanto och längs Årstaviken hem. Och mycket kan man se på den sträckan....
Solen hann precis gå ner innan vi var hemma och benen kände att de gjort sitt för idag; 9 km.
 
  Från Hornsgatan ner mot Tanto låg en jättestor. död, råtta i trappen. Jag ilade förbi, snabbt.
                  Men Bosse såg till att föreviga djuret. Inte min favorit kan jag säga...
 
Då känns ett vrak eller kanske ett gäng änder mer upplyftande att titta på,
 
- eller den gamla trädstammen som växer ut i Årstaviken...
 
Och visst blev det en liten solnedgång idag också. klockan 15.20.
 
 
                                                                                          
 Stockholm den 4/11-2013
 
 
                                                        
                                                                                            
 
 
 
                                                                                           
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                         
 
 
 
 
 

Sicken dag!

    
Sicken dag! Precis så skulle vår "goa vän" Anna ha sagt. Här lyser solen även idag med sin frnvaro. Jodå, jag vet att den finns där uppe, men den är inte så synlig. Anrat att det är så här i november i Sverige. Det är ju flera år sedan jag var hemma här i november så jag har nog förträngt hur det brukar vara.
Men med mycket positiva tankar så kan jag förlika mig med att det kommer en vår och en sommar igen.
Och idag har jag rensat datorn på en massa kort och dröjde mig särskilt kvar vid en del.
Någon långresa, i eller till Asien, har vi inte inplanerat, av olika skäl. Men om några veckor blir det ett avbrott i mörkret här hemma och vi tittar ner till Spanien i ett par veckor. Inte dumt alls!
 
Hemma på kajen idag vid 13 tiden . Dystert!
 
När jag rensade datorn så påmindes jag om lite resor och ljusare trevligheter. Blev klart piggare!
 
Sockertoppsbergen i södra Kina i trakterna av Guillin och Yangshou.
 
 
Soluppgång redan vid 5 tiden, på ett mer orört och lantligt ställe av den Kinesiska Muren
 
Thailand (i närheten av Ban Phe, sydöstra Thailand) och en av alla de  vackra solnedgångar vi sett.
 
Torrevieja och solnedgång vid Playa de la Cura.
 
Stockholms skärgård.
 
 Och att jag är förtjust i hav/vatten och solnedgångar skulle väl ingen kunna gissa. Är det fler än jag som är det?
 
 
 
 
 
 Stockholm den 3/11-2013
 

Alla Helgons Dag

    
 Med tanke på dagen, Alla Helgons Dag, så har jag/vi, här i hemmet, tagit det lugnt. Man skulle nästan kunna säga att vi vilat oss i form. Men inte riktigt.
Förmiddagen bjöd dagen till ära på vissa solglimtar, om man tänker positivt vil säga. Åtminstone regnade det inte.
Så raskt ut på promenad. "Dagens  gång" tog oss ner till Gamla Stan.
Och ner, ja det är faktiskt en backe uppför Götgatan till "Puckeln" och sedan går det ner mot Gamla Stan.
Vi traskade runt ett tag och "vände sen på klacken och gick hem."
 
Vackra höstfärger finns kvar på träd och buskar som ännu har kvar sina löv.
 
Vid Slussen har det börjat mulna på. Men Gamla Stan väntar på oss.
 
Mysigt att traska runt i gränderna och jag hittar så jag kan undvika de ställen där alla turister befinner sig.
Herr Tomte är ute i god tid och sitter på bänken och inväntar trevliga pratstunder med människor som passerar.
Pelargonerna blommar fortfarande och det är ett gott tecken på att frosten ännu inte gjort intrång.
Och den lilla balkongen kanske kan få ett sista besök innan kylan slår till på riktigt.
 
Vid Slussen stannade vi till för att titta ner i gropen vid Stadsmuséet och se vad som var på gång. Slussen skall byggas om och det är stora förändringar på gång. Blir väl klart om en sådär 5-6 år, vad vet jag.
Även en trut var intresserad av utgrävningarna.
 
 
 
                                                                                                           
 Utgrävningarna som nyligen påbörjats för "nya Slussenområdet". Men lite märkligt kan jag och säkert många med mig tycka att man låter gamla histroiska minnesmärken fotas, läggas in på en dator och inget mer. De kullerstenar som syns på den högra bilden är den gamla Göta Landsväg. Denna väg härstammar från 1250 talet och gick söderut från slottet Tre kronor, genom Gamla Stan och Västerlånggatan, till Söderport, vidare mot Götgatan till Skanstull. Sedan fortsatte Göta Landsväg  genom Johanneshov, Enskede Gård och Årsta mot Svarta Löt, en medeltida känd tingsplats och vidare mot Götaland.
Känns lite märkligt att den nu skall försvinna och finnas kvar på en dator. ( Vi träffade på en arkeolog vid gropen som berättade för oss...)
 
 Fram på eftermiddagen tog vi bilen till Solna kyrkogård och vi var, kan jag milt säga, inte de enda besökarna här. Det kryllade av människor som tände ljus och gjorde fint på gravarna.
För egen del är jag här då och då men det är sällan jag ser några människor vid gravar eller i minnneslundarna. Men kanske samlar folk kraft och mod att ta sig hit en gång om året. Vad vet jag? Men vacketr var det med alla tända ljus och jag skulle önska att det oftare var så.
I och för sig, minnena av mina föräldrar har jag med mig överallt och behöver inte alls åka till kyrkogården. Men när de nu ligger där så tittar jag gärna förbi och säger "hej".  
Och i morgon är det en helt vanlig söndag som är helt helgonfri.                                                                              
                                                                     
 
 
 
 Stockholm den 2/11-2013

Ett helgon; Benedicte

    
Allhelgonadagen!
Fredag, lite blandat väder, med sol på förmiddagen och fram på tidiga eftermiddagen kom regnskurarna.
En promenad ner på stan blev det och i två timmar gick vi utan egentligt mål.
Men det blev en tur genom Kungsträdgården, till NK och Gallerianpå Hamngatan. Hade tänkt mig lite inköp, men när jag  jag såg alla fredagslediga människor bestämde jag mig raskt för att avstå.
 
Väl hemma igen kom jag på att just idag  borde jag uppmärksammats lite extra.
För det är Allhelgonadagen  och i morgon Alla Helgons dag och jag har namn efter ett av alla de helgon som finns; Benedikte. (Benedicte) Dock vet jag att det inte var därför jag fick namnet.
Min mamma var norska och eftersom min pappa, visserligen svensk, men i många år verksam i Norge och med ett hjärta som alltid kom att tillhöra Norge, så ville de ge mig ett norskt namn. Jodå, jag heter Liv också, mycket norskt. Men i vardagslag är det nog mest "Ditte" som gäller.
I och för sig är inte Benedikte ett norskt namn, men det finns många i både Norge och Damnmark som heter så.
 
Kanske kan jag fira lite extra i två dagar. Nåja, fira...kanske mer uppmärksamma. I morgon skall jag i alla fall en tur till kyrkogården för då är det Alla Helgons Dag och tända ljus för det här är en helg då jag lite extra vill minnas mina båda föräldrar som inte är i livet. Tycker nog att Allhelgonadagen och Alla Helgons Dag är snarlika. Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november under det att Alla helgons Dag är en rörlig helgdag, förlagd tll en lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.
 

Vem var alltså helgonet Benedicte?Jo, rättsväsendets, sakförarens och rättskipans skyddshelgon och står för rättvisa och balans. Måste säga att det är detta jag alltid känt på mig. Skämt åsido, men jag vill gärna att saker och ting skall bli rätt, för den skull inte milimeterrättvisa, mer en moralisk känsla som finns här och nu. (Nu tänker jag inte på krig, svält, miljö, sjukdomar eller de stora världsproblemen)
 
Eftersom jag ogillar den här mörka årstiden, men ändå försöker se det positiva, så tänkte jag idag särskilt på en resa Bosse och jag gjorde till Boracay på Filippinerna år 2010 och genast blev jag piggare inombords.
 
Underbara stränder, sand som vitt mjök och ett hav som var helt turkost.
 
Ett dopp i solnedgången. Jag minns det som om det vore i går...
 
Och solnedgångar kan vara magiska och romantiska.
 
Och visst firar vi här hemma idag också. Men just på den här bilden så firar vi nog min födelsedag Peking med en fantastisk champagnebrunch på Hotell St Regis. Nog Pekings bästa brunch! ( Inte bara enligt oss...)
 
 Nu själva legenden om helgonet Benedikte;
Sankt Benedicte var en nunna som på en resa mellan två kloster blev skamligt överfallen av ogudaktiga människor som både våldförde sig på henne och rånade henne. Dessa människor lämnade henne också för att dö av sina skador. Sankt Benedicte bad med sina sista andetag till Gud att de skyldiga skulle straffas så att de inte skulle kunna skada andra människor.
Hon bönhördes och de skyldiga dog när en blixt från en klar himmel fällde en mäktig ek  över dessa mäns läger.
Men de barn och de vuxna som var oskyldiga skonades.
Så kan det gå...
 
(Sankt Benedicte avbildas nedkallandes en blixt mot en ek. Kan vara bra att veta om ni ser mig dundra och blixtra...)
 
 
Stockholm den  1/11-2013