På måfå

    
Efter ytterligare utrensningar bland mina pinaler kom jag mig så småningom ut på dagens promenad.
Inget mål alls utan jag gick på måfå. Ibland tror jag fötterna är programmerade på en viss väg, ofta runt Årstaviken, men idag blev det  smågatorna på Söder som så småningom ledde mig via Slussen till Gamla Stan.
Fötterna gick raskt över Västerlånggatan idag och jag hittade små gränder där jag nästan var ensam. Det var till och med så tyst att jag i princip kunde höra historiens vingslag och som då och då avbröts av någon enstaka turist med en karta i handen.
 
 
 Bageri, café och bistro "Under Kastanjen" ligger på Brända Tomten, ett mysigt litet torg i Gamla Stan.
Och här i mitten av det lilla torget står en mäktig kastanj.
 
Ingen turistinvasion här  bland gränderna idag.
 
 Såg en finurlig lösning på hur man kan placera blommor ute. Och visst piffar det upp!
 
Stockholms smalaste gränd. Mårten Trotzigs gränd, endast 90 cm bred.
Mårten Trotzig var en tysk köpman som invandrade till Sverige 1581 och som under åren 1597-1600 köpte fastigheter i gränden. Troligen fanns gränden redan under medeltiden och kallades då Trångsund.
                          Och f.o.m. 1733 har man sett namnet Trotz gränd på en karta ritad av Pertus Tillaender.
 
Så småningom styrde fötterna hemåt och jag möttes i hallen av en härlig doft av nybakat bröd. Bosse har länge haft i tankarna att baka ett åländskt "jästbröd". I Kina bakade han det då och då, eftersom det 2007, i början av vår tid där, inte var helt enkelt att hitta grovt bröd.
 
 
Receptet kommer från Maggi, Bosses syster och är enkelt;
  • 1 kg mjöl, gärna blandat grovt med vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 50 g jäst
Värm vattnet till 37 grader och smula i jästen, tillsätt mjölet, lite i taget.
Arbeta degen som skall vara ganske lös och låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk.
Baka ut degen till runda kakor och lägg på plåter. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
Grädda ca 13-15 minuter i 230-240 grader, berodende på storleken av bröden.
Dela brödkakorna i fjärdedelar eller efter tycke och smak;
ät och njut gärna med "bre gott" och ost eller annat pålägg som du gillar.
 
                                                                      
 
                                                                
 
Katarina

Fina foton från Gamla Stan . Så lugnt! Skönt att bara strosa och gå dit näsan pekar.
Bosses bröd ser väldigt goda ut och jag skall absolut göra en provbakning.
Kram!

Svar: Bröden blev verkligen jättegoda! Väl värda att baka.
Ditte

sannas rum

Måste bara säga att ordet pinaler är sjukt underskattat :D

Svar: Ja visst är det! Och jag har många pinaler....
Ditte

Sarah Moberg

vilka mysiga bilder :) lottar just nu ut en gratisdesign förresten om du skulle vara intresserad :)

Svar: Tack för erbjudandet! Men jag har just nu en design som jag verkligen gillar och har en tjej som hjälper mig. Men bra att veta.....
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: