Norges nationaldag, den 17 maj

    
Det ble vinte det här riktigt norska firandet för min del idag. Svårt att få till här i Sverige även om jag vet att det på Skansen  anordnas ett visst firande. Men är man som barn uppvuxen i Norge och van vid firandet där så räcker det för min del med de minnena. I varje fall bjös Stockholm på strålande sol.
Det blev ett besök på Solna kyrkogård och mina föräldrars grav. Och givetvis ville jag att blommorna där skulle gå i rött, vitt och blått, de norska färgerna. Min mamma var norska och min pappa var det i själen och hjärtat. (Han tillbringade åren 1940-46 samt ett antal år under 1950 talet i Norge  med olika uppdrag. Går lätt att Googla på Allan Mann)
 
Norska färger på Norges nationaldag.
 

I övrigt tillbringade jag dagen i Uppsala med Liv och Max.
Jättemysigt! Och även Uppsala mötte med strålande sol och riktig sommarvärme. Liv och jag promenerade runt i stan och stannade till vid Fyrisån och sedan passade det bra med en räksmörgås på "Magnussons" till lunch.
Gott och trevligt! Och för min del blev det ett glas vin till. Lite extra på Norges nationaldag...
 
 Mysigt vid Fyrisån och gott med en räksmörgås och ett glas vitt...
 
För min del var det jätteroligt att följa med till förskolan för att hämta Max. Det är länge sedan jag var där..
Visserligen kom vi mitt i mellanmålet men Max var lika glad som vanligt över att se mig och talade stolt om för sina kamrater att jag var hans mormor.                                                                                     
 
Världens goaste och charmigaste...men så säger nog alla mor och farmödrar. Eller? Men Max är en going"
                                                                                        
 Att sedan gå och "fika" när mormor är på besök hör liksom till. Och inte var det annorlunda idag. Klart att Max också skulle fira den 17 maj.
 
Mysigt! "Vilken stor bulle". Och den åts upp....
 

Sent på eftermiddagen kom jag med ett tåg till Stockholm. Jag undrar om det är mer regel än undantag att det är växelfel i Uppsala eller längs linjen Stockholm- Uppsala.
Men jag hade ju ingen brådska och som pensionär har jag ju all tid i världen. Betydligt värre för alla andra.
Passerade Thaiboat på hemvägen och nu var den nya sandstranden klar. Och så många tomma stolar såg jag inte till när klockan var strax efter 17...Mysigt!
Här hemma skall det också firas lite extra i kväll, min norska ådra finns där....
 
 Den nya sandstranden är klar. Och här är det sol hela kvällen....
Freedomtravel

Solna kyrkogård, är det den som ligger strax nedanför KS? Vi har varit på KS hela eftermiddagen och kvällen eftersom Peters yngste sonen är sjuk och är där på utredning. Själv jobbar jag ju annars inte långt ifrån, på KI.

Svar: Ja, men den kallas nog för något annat. Kanske Norra begravningsplatsen. Men mina föräldrars grav ligger nedanför KS, i närheten av stenhuggeriet och vid Solna Kyrka. Det är nog därför jag säger Solna kyrkogård.Vi är ju gamla Solna bor...
Så trist att Peters son är sjuk. Hoppas att han snart skall må bättre.
Ditte

Marja

Visst är det härligt med sommarväder! Jag var just ute på en kvällspromenad och det var alldeles ljummet i luften fortfarande.
Har jag berättat att jag bodde i Uppsala läsåret 70-71? Johanna var nyfödd och hennes pappa och jag tog ett sabbatsår från lärarjobbet och studerade i Uppsala. Jag trivdes fantastiskt bra. Blev lite nostalgisk när jag såg Fyrisån.:)
Kram

Svar: Har faktiskt då och då tänkt tanken att du är lärare. Gemensam nämnare någonstans? Och Uppsala är mysigt! För mig betyder det dotter Liv (med sambo) och barnbarnet Max.
Och från "mitt förra liv" har jag många romantiska och fina minnen från Uppsala och särskilt Västgöta Nation. (Är själv västgöte)
Kram!
Ditte

sannas rum

Blev genast nyfiken när du skrev att man kunde googla din pappa, så nu har jag gjort det! Väldigt spännande, och jag insåg under tiden jag läste om din far att han måste varit modig, jag menar, det finns nog inte många svenska ungdomar i dagens samhälle som hade ställt upp på det sättet. Jag har, inte vad jag kan komma ihåg, läst om din pappa innan, men får läsa på lite för andra världskriget intresserar mig, även om det egentligen kanske är Förintelsen som är mest "intressant" (intressant är ju fel ord, det klingar positivt, men jag menar att jag blir berörd), kriget i sig med slagen här och var är jag inte så insatt i, men kanske ska bli - historia över huvud taget är något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill ju veta allt så att jag alltid kan delta i diskussioner ;P Och gå i min pappas fotspår nån gång och vinna vem vet mest, haha.

Svar: Ja, pappa var en sann och ung idealist....Och hann med väldigt mycket innan han ens var 25 år fyllda. Kul att din pappa vunnit "Vem som vet mest". Vi brukar ofta titta på det. Jag var med ett par gången med kom aldrig längre än till fredagsfinal. Och den vann jag inte.....
Ditte

sannas rum

Men, vad kul, synd att jag börjat titta nu på senare tid och inte har sett dig. Jag tycker som sagt det är roligt att kunna saker, så tittar mest för att lära mig nya saker (också är det ju kul när man kan frågorna) :D

Svar: Jag är ju en tävlingsmänniska i mångt och mycket och tittar också för att lära mig mer. Lite allmänbildande är det i alla fall.
Sen kör jag Quizkampen på mobilen också kul!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: