Spontanträff och REVA tankar....

    
Inte den bästa idé jag fått kanske, att ge mig ut på lite shopping denna marslördag. Inte direkt planerat utan mer en ingivelse jag fick.
Så mycket folk! Planerna på att handla gav jag snart upp. Varför skulle jag trängas med alla handlingssugna en lördag, när jag lika gärna kan ge mig ut en vanlig vardag. Sagt och gjort!
Men det är spännande att titta på folk!
Även Maxfamiljen hade tagit sig en tur in till stan från Uppsala och även tåget var överfullt redan klockan 11 på förmiddagen....
Vi träffades spontant i Kungsträdgården, på "Friday´s", och jag lyckades tränga mig förbi alla gäster som väntade i kön eller i baren och tog mig  fram till det bord där Max, Liv och Johan redan slagit sig ner. Skönt med ett fönsterbord i en lugn hörna.
Och trots all trängsel och alla gäster som väntade på ledigt/lediga bord så var personalen otroligt vänliga och hjälpsamma. Absolut över snittet. Särskilt om man tänker sig en prisvärd Stockhlmsrestaurang med bra läge, en lördag mitt på dagen.
 
 
Johan, Liv och Max har trevligt på Friday´s. Och jag också förstås....
   
                                                             "Här kommer jag på väg till Friday´s."
 
 
På hemvägen, alldeles vid Sergels Torg, hamnade jag plötsligt i i en häftig demonstration.
Inte alls planerat från min sida. Först efter ett tag begrep jag att det var en demonstration mot "REVA" projektet; Rättssäkert och Effektivt Verkställighetsarbete. Detta är ett samarbetsprojekt mellan gränspolisen, Migrationsverket och kriminalvården, mycket kritiserat, eftersom polisen och särskilt i tunnelbanan bett om färdbevis och legetimmation, särskilt från resenärer med ett "icke svenskt utseende". Tveksamt, vad nu det är....
Själva REVA projektet har beslutats av regeringen, är alltså rent politiskt, och polisen har uppdraget att utföra granskningen.
Förklaring till REVA projektet från Justitiedepartementets pressekreterare Per Claréus.
"Syftet med projektet är att avvisa fler som olagligt befinner sig och arbetar i landet för att kunna ta emot fler flyktingar. I Sverige tillämpas reglerad invandring. Det innebär att personer som lever och arbetar i Sverige skall ha tillstånd att göra det. Kontroller är och skall vara ett naturligt inslag i det vardagliga polisarbetet". 
Med andra ord; att jaga de "papperslösa" som befinner sig i Sverige.
Hela REVA projektet har fått massiv kritik och som jag har förstått det kommer det nu att upphöra.
Jag har själv blivit stoppad vid T Centralen och fått visa färdbevis och det tycker jag är helt rätt. Skall jag åka kommunalt skall jag betala. Vem skall annars betala min resa?
Och jag kan tycka att det är helt ok att ta stickprov på ALLA. Och då menar jag ALLA.
Det skall absolut inte ha med mitt utseende att göra.
Jag tänker så här; att även om jag åker till Åland över dagen så måste jag ha både färdbevis och legetimmation. Ibland få jag visa leg och ibland inte. Jag vet jag vad som gäller. Och detta gäller ALLA!
Reser jag i Europa eller i vilken världsdel som helst så kan jag när som helst behöva visa pass/ passkopia eller giltig legetimmation för polis eller annan myndighet. Detta gäller också ALLA,( även invånare i respektive land) och har inget med utseende att göra.
Och det är just här REVA projektet har blivit så fel.
Men nu verkar REVA, i alla fall här i stan, vara på upphällningen. Åtminstone  i den form det har funnits och det tror jag många med mig är glada över.
För ingen, absolut INGEN, skall bli påhoppad p.g.a. sitt utseende.
( Och de enskilda poliserna, som fått utföra  det politiska uppdraget, har inte heller tyckt att projektet varit trevligt. Jag pratade med flera poliser idag  och har både till dem och berörd myndighet framfört mina synpunkter.
Och när jag tog tunnelbanan hem så var alla spärrar öppna och vi resenärer fick åka gratis. En god början, eller kanske fortsättning...
 
 
                Polisbil på Drottninggatan och en del av demonstranterna.
                  De mest aggressiva demonstranterna var på väg bort då jag passerade.                                                                                   
 Poliser och vakter förklarar för förbipasserande vad som händer och vad som har hänt.
                                                                                           
 
 
 
Ann

Kloka tankar från en klok kvinna. Och vad mysigt att så där spontant träffa Maxfamiljen. Kram!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: