Fjällgatan

    
Strålande sol, ett par minusgrader i skuggan är perfekt för ännu en Söderpromenad. Idag blev det Fjällgatan.
Inte så många turister sp här års, men från april och fram till oktober månad kommer man som fotgängare nästan inte fram här upp. Bussar i mängder lastade med turister från när och fjätrran vill blicka ut över Stockholm just härifrån.
 
En kråka sitter på första parkett och jag delar plats med den. Vi blickar över till Gamla Stan, till vänster.
Citykärnan ligger rakt in och Kastellholmen till höger.
 
 Utsikt mot Skeppsholmen och Kastellholmen.
 
Fjällgatan ligger på Stigberget mellan Erstagatan och Renstjärnas gata. Här uppifrån har man en fin vy in över City, Gamla Stan och ut över Saltsjön och Stockholms inlopp.
Fjällgatan fick sitt nuvarande namn1885 och innan dess hette gatan Katarina östra kyrkogata.
Det äldsta, kända namnet på Fjällgatan härstammar från 1674 då gatan hette Galgebergs gattan,( det skall stavas med två t) för här uppe var på Galgberget på Södermalm var Stockholms medeltida galge placerad.
På grund av att galgbacken låg här så var detta ett område där människor inte alls vare sig ville bo eller vistas på eftersom galgen förde otur med sig och var skrämmande i sig.
 
 
 
 
  Per Anders Fogelströms Terrass.             Väntar på att Hermans Trädgårdscafé skall öpnna för säsongen.
                                                                  God, vegetarisk mat ackompagnerad av en hänförand utsikt över stan.
 
Och i slutet av 1600talet flyttades Galgbacken till Hammarbyhöjden, en bit söderut från Södermalm.
Galgbacken på Stigberget/Fjällgatan var ett viktigt sjömärke och på många sjökort från 15 och 1600talet var galgen inritat som sjömärke.
På nervägen mot Slussen och Katarinahissen passerade vi Herman´s Trädgårdsservering. Just idag kändes det väl kallt att slå sig ner utomhus i en hängmatta och titta ut över Stockholms inlopp. Men snart så...Längtar!
 
Vi passade också på att gå inom och titta på förslaget, flera modeller, på hur Slussen skall byggas ut och om och i mitt tycke ser det jättefint ut med mycket närkontakt med vattnet både i Mälaren och Saltsjön,små  parker, restauranger, caféer, gång och cykelvägar. Antar att ingen, eller i varje fall väldigt få personer, i dag kan påstå att kajområdet där Birka Paradise och fotografiska Muséet ligger i sig är vackara. Trist bara att Slussenområdet har fått bli så förfallet innan något händer.
Och kanske hade man inte behövt förändra så mycket som förslaget nu visar....
Hur som helst så kommer i alla fall Katarinahissen att finnas kvar., liksom Gondolen med sin härliga bar och trevliga restaurang. Skönt, tycker jag!
 
 
 
                                                                              
 
 
 

 
Ann

Stockholm är så fint! Tack för all tips du ger.

Monika

Underbara bilder på en mycket vacker stad, det kan bli lite som Peking att man bara längtar. Själva planerar vi ett besök på Tegneergatan i juni/juli för att uppleva underbara Sthlm!

Trevlig helg!

Svar: Vad härligt!! Stockholm är ju alltid fint men extra mysigt just sommartid. Och mycket som händer....Trevlig helg önskar jag er båda!
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: