"Back to work"

    
Arbetsdagen är slut sedan några timmar och jag sitter på trappan med en flaska vatten och en hyfsad internetuppkoppling.
Dagshettan har minskat från 37 grader till mer behagliga +32 och solen har börjat att så smått sänka sig ner i havet. Men inte förrän strax före 19 blir det mörkt.
Ja, idag har jag jobbat och skall så göra resten av veckan. Ett par lärare slutar nu till Påsk så det passade väldigt bra att jag är här just nu och kan ta hand om de lite äldre eleverna. ( Jobbade ju här dec 2011-t.o
På skolan finns barn från förskoleåldern, ca 2-3 år, till elever som läser via Sofia Distans i årskurs 7. Just nu är antalet elever bara runt 13 totalt, men det kommer några till efter påsk. Annars har antalet elever i förskolan varit omkring 6-8 stycken och skolan har haft ett trettital elever från 7-14 år från september och fram till nu. Dessa har delats upp efter ålder och arbetat i olika grupper med två-tre lärare.
På skolan finns både semesterelever, de som är här från två veckor och uppåt samt helårselever, de som har sin permanenta adress här i området och har hela sin skolgång på ESS, Eastern Swedish School.
 
Skolan ligger i vackra omgivningar i utkanten av Ban Phe.
(Lite drygt två timmar med bil, sydost från Bangkoks flygplats)
 

Skoldagen börjar 8.30 och slutar 14.15. En lunchrast på 45 minuter ingår, samt ett par kortare raster, mycket välbehövliga i värmen. (Klassrummen har ac, men det blir ändå väldigt varmt.)
De flesta eleverna hämtas till skolan med en skolbuss, en öppen flakbil, "songthew" och dersa skolväg varierar i längd från 5 km till 20 km. Barnen hämtas upp efter vägen.
 
Maten som serveras till lunch lagas i ett litet utomhuskök på skolan. Och tre dagar i veckan serveras thailändsk mat och två dagar lagar Martin, en av de ansvariga för skolan, på mer svensk mat.
Det är väldigt mysigt att sitta ute och äta och barnen trivs väldigt bra ihop.
 
I slutet av dagen blev det några roliga samarbetsövningar. Här har 10 stolar placerats ut och barnen går runt efter musik. När musiken stannar skall de sätta sig, en stol har plockas bort och de får sitta flera på samma stol. Alla skall få plats! Inga fötter i golvet. Till sist återstår bara en stol. Särskilt roligt var det att se hur barnen klurade på hur de alla 11 skulle få plats på samma stol. Verkligt hög stämning! Och roligt! Jodå, de lyckades!
 
                                   Skoldagen är slut och det är dags för hemresan. Alla är på plats i skolbussen!
                      
 
Hemma bjöd Bosse på  eftermiddagskaffe med färska kanelbullar, inhandlade i det svenskinspirerade bageriet, Poppies, i Mae Phim. (Grannbyn 12 km österut, också vid havet)
Sedan kändes det helt perfekt med bad och ett par timmar under kokospalmernas skugga på stranden.
 Så behagligt!
Monika

Hej, jag är bara nyfiken! Upplever du att eleverna och föräldrarna till barnen är lyckligare i livet generellt om man jämför mot Sverige? En tanke som slog mig som säkert inte har nått direkt svar.

Kramar från Monika

Svar: Jag tror att de som valt att ta en paus och är här längre tid, hyr hus eller lägenhet, kanske jobbar på distans....har en större livskvalité när de är här. Inget jäkt eller stress, man tar det som det kommer. Men generellt är det svårt att svara, annat än att hjulet rullar långsamare här.Kram!
Ditte

Iris

Underbart! Tänk om det fanns helårstjänster där! Kram till er båda

Svar: Ja visst, men jag har ju gått i pension och det är lite väl varmt att jobba med +37. Men jag skall inte klaga.Saknar dig!
Kram!
Ditte

Lena Aspman

Hej min älsklingsDitte. Trots att jag är i Spanien, så blev jag jätteavundsjuk på dig. Hur är det med förskoletjänsten som Martin skrev om, är den tillsatt?
Annars tycker jag att nu när du tål solen igen så kan du och Bosse komma och bo hos oss i vårt fantastiskt underbara hus i Àuilas. Saknar er. Hälsa Håkan och Martin. Kram Lena

Svar: Ja, det blev hastigt bestämt att vi skulle åka hit. Men nu är vi ju här.... Det kommer en ny förskolelärare och börjar efter påsk. Och jag jobbar bara den här veckan, lite glapp med lärare som skulle åka hem. nja, tål solen gör jag ju inte direkt. Är bara i skuggan.... Men visst vore det härligt med en tur till er i Spanien. Det finns ju skugga där också....
Vad mysigt för dig att kunna vara där! Härligt!
Kramar och tankar.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: