Ornö, Kymmendö och vidare norrut.

    
 Gårdagens segling/gång med motor blev lång. Och det märktes i morse att kroppen använt muskler som man inte vanligtvis använder. Eftersom det också är ganska trångt ombord på båten så uppstår det blåmärken och småsår lite här och där. Men jag vänjer mig nog vid att ducka på rätt ställe och var fötterna skall placeras.
 
Lördagens natthamn i Varnöfladen på södra Ornö, i Stockholms södra skärgård.
 
 
 Strålande sol även i morse och bättre vind. Eftersom vi skulle börja gå norrut så passade det alldeles utmärkt att det blåste sydlig vind ca 7m/sek. Bara att forsa fram. Jättehärligt!
Och vi fick några bra timmars segling.
 
 Vår natthamn mellan torsdag och fredag. Här i området finns mycket fåglar och vi hade turen att se en havsörn. Tyvärr hann iaj inte få fram kameran än mindre fotografera den mäktiga fågeln. När vi gav oss i väg i förmiddags vid 10 tiden var det helt stilla innen i fladern. Och Bosse lyckades även manövrera oss ut. Här är det väldigt grunt vatten och man måste köra exakt för att inte fastna i någon sten.
 
 Nästan helt öppet hav. Fortsätter man österut så blir nästa Estland. Härlig ytterskärgård!
                                                                                       
Flera havsörnar syns. Men ingen tid att fotografera. Här gäller segling i första hand.
 
Kymmendö passeras. Och visst gick tankarna både till Strindberg som tillbringade många somrar här och till Hemsöborna. För det var från Kymmendö han hämtade flera av bokens karaktärer.
 
VIll till att se upp för skärgårdsbåten!
 
Det fortsatte att blåsa så vi fortsatte upp mot Napoleonviken där vi ofta tillbringar någon natt på ut eller hemvägen. Seglingen hit tog idag bara fem och en halv timma och igår tröskade vi på i nästan åtta timmar för att ta oss samma sträcka.
Från Napoleonviken som ligger mitt emot Tyresö kan vi alltid gå för motor till Saltsjö Duvnäs, vår hemmahamn, om det inte blåser. En klar fördel för oss som bara har en utombordsmotor.
Så eftermiddagen har jag tillbringar med att njuta i solen (keps, solglasögon och hög solskyddsfaktor på) både av vågskvalp, sus i träden, göken, fågelsång fler havsörnar och ett gott gas vin.
 
(Etersom jag i högsta grad ogillar fästingar vill jag ligga för ankare. Känns säkrast så . Och fästingar har skärgården gott om. Så i nästa vecka skall jag vaccinera mig. Helt klart!)
 
 
 
 
                                                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Freedomtravel

Härligt att vara ute på vattnet! Vi satt i alla fall på restauranger med lite gung från bryggan i Pampas Marina igår - inte så dumt det heller!

Svar: Oh, Pampas Marina tycker jag också om. Det får bli lunch där i veckan. Förstår att ni hade en mysig dag.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: