Bra val!

    
Ibland, t.o.m. ganska ofta, så går tiden så rasande fort. Jag vet i varje fall inte riktigt vart den tar vägen. Och rätt som det är har det gått flera månader sedan jag t.ex. umgicks med flera av mina vänner.
I kväll blev det i alla fall av att träffa Eva J, en vän som jag haft sedan GIH tiden i slutet av 1960 talet, alltså i 45 år. Och det är en lång tid som vi följts åt i vått och torrt.
Eftersom vi båda tycker om kinesisk mat och har roliga minnen från när hon besökte oss i Peking så föll det sig naturligt att äta middag tillsammans, på en riktig kinesisk restaurang. ( Det finns så många inom den "branchen" som är alldeles för svenskanpassade för vår smak)
Jag har provat flera kinesiska restauranger i Stockholm  men i kväll föll valet på Xi ´an köket i Vasastan med adress Frejagtan 79strax norr om Odenplan. Och det visade sig vara ett mycket bra val. Restaurangen är liten och mysig, har vita dukar, är personligt inredd och har en varierad meny med autentiska rätter från Xian.
Som  gäst välkomnas man i dörren och blir mycket vänligt bemött under hela kvällen. ( Inte helt vanligt på flera av Stockholms krogar.)
Vatten i karaff ställdes fram utan att vi ens hann be om det, godis delades ut och vi kände oss verkligen välkomna, nästan som att vara gäst i någons hem i Peking eller Xian.
Så hit kommer vi gärna tillbaka.
 
 
 
 
 Kinesisk öl och stekta dumplings med olika fyllningar. Dessa var helt nylagade och gjorda i samband med vår beställning. Helt perfekta, med bara en tunn deg runt fyllningen. Som det skall vara!
 
 Vi valde två varmrätter och de var rikligt tilltagna; till vänster kyckling med ingefära, chilli, anis och grönsaker. Rejäl smak! Till höger är stora räkor som panerats i sesamfrön och stekts i en speciell söt/sur/syrlig sås. Räkorna var oskalade och gav därför mycket smak. Visserligen fick man peta bort skalet från munnen.....Men så skall det vara.
 
                                                          
 Toaletten var en upplevelse i sig med många personliga foton på väggarna, flera från Mao tiden.
Och inredningen i övrigt var precis lagom kinesisk,
utan en massa överdrifter som ofta ses i på s.k. kinasrestauranger i Sverige.
 
 
                                                             
 
                                                                                           
 
 
                                                                  
Synne

Där var jag i somras och åt lunch! Det ligger bara en tvärgata från min systers lägenhet på Västmannagatan!

Svar: Kul! Hoppas att du också var nöjd!! Kram
Ditte

Helena

Så roligt. Läggs i minnesbanken!
Ha en trevlig Nationaldag!
/Helena

Svar: Tack! Och ha det bra du också!
Ditte

Freedomtravel

Tack för tipset! Dit kanske man ska gå nån gång! Jag tycker mycket om kinesisk mat. Min favorit i Stockholm är Mooncake. Idag har vi faktiskt ätit kinesiskt i Sumpan, på Sundbybergs Inn. Det är en klassisk traditionell "svensk kinakrog" med hederliga svenska rätter som fyra små rätter och friterad banan. Inget jag rekommenderar för matupplevelsens skull, även om det är ok. Men de hade en ledig plats i solen idag - och det räckte långt för oss! :)

Svar: Mooncake skall jag absolut prova. Har ännu inte varit där. Men kinamat i Sumpan utomhus låter helt ok.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: