Båtliv, något för mig?

    
 Jag funderar lite då och då på det här med båt/seglingstillvarom för min del.
Jag är ganska bekväm av mig. Det har jag nog alltid varit och inte direkt gillat det här med att sova i tält och så. Jag minns särskilt en gång när döttrarna var i tioårsåldern och vi var en tut till Åland. Och vi skulle campa! På döttrarnas önskeål.
En bra campingplats hittades på Vårdö med bra bekvämligheter och precis vid havet. Här fanns också små, fina stugor att hyra och jag vet att jag med all kraft försökte mig på en övertalningskampanj att vi i stället för att tälta skulle bo i stuga. Mycket mer bekvämt.
Jag blev nerröstad och kröp in i det lilla kupoltältet, gjort för högst två personer som inte var särskilt långa, och där kröp vi nu in i våra sovsäckar, två vuxna och två 10 åringar.
Och det gick bra, en natt.....Mer var det inte tal om, för min del...
 
Båtlivet har jag provat i olika omgångar. För så där en 45 år sedan ägde jag en dagseglare under ett par år. Trevligt i sig och roligt.
Ett par mindre motorbåtar har också passerat revy i mitt och familjens liv under en treårsperiod på 1980 talet.
Men med de regninga svenska somrarna blev båtarna sedan utbytta mot resor till varmare länder.
Mycket roligt hade vi ombord och minnena består.
 
Så inte trodde jag att jag i höstas skulle vara drivande för inköp av en båt,  en segelbåt mindre modell, till Bosse och mig. Till saken hör att Bosse haft segelbåt under ett 20 tal år och är en rutinerad seglare, vilket jag absolut inte är. Så jag var i trygga händer.
Och sedan slutet av maj har vi varit ute och seglat, nåja en del har vi gått för motor eftersom blåsten inte varit med oss, i sammanlagt 13 dagar och jag måste tillstå att jag så här på ålderns höst (vår..)
tycker om det.
Väldigt mycket till och med!

Varför då, har jag ofta frågat mig själv, för vår båt är ganska liten; 7.70 m lång och 2.5 m bred och visst skulle jag önska mer komfort ombord.
 
Därför att;

Havet och seglingen ger mig en känsla av frihet och det är oftast tyst. (Undantag när Vaxholmsbåtarna eller stora, snabba motorbåtsviduder stör friden och river upp en massa svallvågor.) Och det är så vackert!
       
                                                                                                                                                                                  
 
 
Stilla havsvikar utan trängsel.
Men visst ser man då och då andra båtar i närheten
som också valt de platser vi tycker om.
 
                                    Stilla kvällar.                                 
 
Solen går ner bakom skogen och molnen speglar sig i vattnet och jag bara myser.
 

Men! För det finns flera men.....
Det är trångt och visst finns det ganska gott om förvaringsutrymmen. Men de är inte riktigt placerade för att passa min kropps ergonomi vad gäller bekväma arbetsställningar.
Vi har inget kylskåp ombord. Ett sådant måste laddas med el och med utombordsmotor låter det sig inte göras. Men däremot har vi nu installerat en solcellsladdare så vi kan koppla in en kylbox  i ett uttag och hålla viss mat kall. I övrigt förvaras det som skall vara kylvaror i plastlådor i luckor under kojerna i salongen. Men madrassen måste först lyftas upp och sedan får man stå på huvudet och liksom göra ett dyk ner....
Pentryt, ett spritkök med två lågor, är bra placerat vid nedgången till "salongen" (det heter visst så....) fungerar bra. Arbetsytorna är dock minimala så jag sitter helst vid det uppfällbara bordet mellan kojerna om något skall hackas eller skäras.
Annat jobb går bra att göra ute i sittbrunnen, som att diska. Men det är Bosses syssla....
Det är trångt! Visst! Och vi är bara två personer. (Det finns faktiskt liggplatser för fem, tre i salongen och två i förpiken men då blir det nog väldigt trångt...)
 
Så svaret på frågan "båtliv något för mig", svarar jag ja. Och om det regnar eller är allmänt trist väder behöver vi ju inte vara ute...
Då finns det  ju varmare trakter som alternativ...
 
 
Pentryt och i en plastlåda en del av torrskafferiet. Grönsakerna förvaras i en liknande låda.
"Salongen" bra bord i mitten och förvaring under kojerna. Förpiken med två kojer och bra med förvaring under dessa. Men madrasserna måste lyftas på om man skall ha fram något. Bakom lamporna finns på ena sidan en garderob och på andra sidan ett antal förvaringsfack.
Toalett? Jodå, det finns en bakom garderoben. Samma sort som ofta används i husvagnar och av märket "porta potti", en sorts kemtoa med en kassett som skall  tömmas. Men den fungerar bra. (Nu är det ju viktigt med utsläppen i vattnet så en spoltoa måste ha en tank och det skulle vi inte få plats med.)
 
                                                                                           
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: