Snabbtur!

    
 Även semestertider kan vara bråda..... Max, älskade barnbarnet, har varit på semester uppe i norr och reser i kväll till Grekland så det blev idag en snabbtur; Uppsala tur och retur.
När jag kom ner till Centralen så var alla tåg försenade av diverse olika anledningar och avgångstiderna stämde förstås inte alls. Men jag hittade ett Intercitytåg som kom söderifrån och just skulle avgå mot gÄvle. Tursamt! Men jag var liksom inte den enda resenären, hela perrongen var helt fylld av människor. Och jag hade i hastigheten glömt att "blippa" (registrera mitt åkkort) så jag tvivlade på att jag både skulle hinna "blippa" och slänga mig på tåget.
Mångder av människor skulle av tåget, bl.a. trötta festivalbesökare från Norrköping och Bråvallafestivalen. Och innan de kom av med all packning och nya resenärer kunde komma på så hann jag t.o.m. pusta ett tag innan jag studsade ombord och kapade åt mig en perfekt fönsterplats en trappa upp och på under en halv timme var vi i Uppsala. ( Det brukar ta mellan 36 och 45 minuter, beroende på vilka stationer tågen stannar vid.)
 
Jättemysigt att i Uppsala mötas av Max och Liv och det blev stora famnen.
Vi tog en promenad i det ganska varma men halvmulna vädret men kände snart att det var dags för en lång lunch. Vi bestämde oss för en italiensk restaurang med uteservering, Villa Romana, nere vid ån och med utsikt mot domkyrkan.
Trevligt, att helt apropå hitta en restaurang med bra läge och dessutom med varierat och prisvärt utbud av både större och mindre rätter. Och med bra service!
Hit kommer vi gärna tillbaka!
 
 
 
             Jättemysigt att träffa Liv och Max.
Och visst infann sig lite italiensk semesterkänsla både med "antipasti och bruschetta.".
                                                                                              
 Världens goaste Max, som blir storebror i september.
 
 
 

Semester!

    
 Semester!  Genast uppstår då frågan om jag som pensionär kan ha semester. Jag är ju alltid ledig och har således alltid semester.
Men efter att ha tänkt till, så vill jag också ha semester och för mig är det viss skillnad på semester och min vanliga pensionärsledighet.
Visserligen brukar jag oftast att unna mig att göra det jag själv vill, men med semester så kan man sätta en extra guldkant på den redan guldkantade vardagen. Det är egentligen ingenting som handlar om pengar, utan mer om ett sinnestillstånd, kanske att gå ner lite i varv för hur det än är så gillar jag ju att ha mycket på gång och att vara i farten.
Så semestern i år, nu när vi är segelbåtsägare, blir att vara en hel del ute i Stockholms skärgård och förutom då att segla, när vindarna blåser dit vi har tänkt oss, att bara sitta på en klippa (nu vågar jag mig iland efter att ha börjat TBE vaccinationen) eller i sittbrunnen och bara titta mig omkring. Några böcker gör mig sällskap och några korsord och så den gamla transostorn som är bra både för sjörapporten, nyheter och givetvis programmet Sommar.
Och min semester, det är vad jag själv gör den till och att jag mår bra och har det bra tillsammans med mig själv, mina nära och kära och med mina vänner.
Vad är semeseter för er?
 
 
 

Skärgård igen...

    
Segling igen! Nåja, fär vår del blev det att gå för motor eftersom vi skulle ta oss en bit söderut i skärgården och vinden var just sydlig. Men man kan ju inte låta bli att ge sig ut på sjön för en sådan bagatell.
Vi mötte däremot en hel del båtar som var på väg mot Stockholm och tävlingen Gotland Runt och de hade bra vind. De låg verkligen i träningstagen.
I övrigt så är det mysigt att se vad som händer runt om förutom alla båtar.
Och idag fick vi syn både på havsörn och en säl. Tyvärr var jag för sen med kameran.
Lite drygt två timmars gång och vi skall svänga in i "vår" vik, Napoleonviken. Men det vill till att veta exakt på sjökortet eller från minnet var man skall in.
Dagen bjöd på mer sol ju längre ut från stan vi kom och vi hade en jättemysig eftermiddag.
Bra plats i viken fick vi också och särskilt roligt var det att ha polacker och tyskar som grannar. Kul att även de hittat hit.
Middag bestående av grillat. Klipporna är som gjorda för det, medhavd engångsgrill. Men av fästingrisk så äter vi ombord.
Och jag har nu uppnått den höga ålder att jag gärna har ett bord framför mig när jag skall äta.
 
Ett par Gotland Runt båtar....Här provas också spinnackern.
 
Här försökte jag fånga sälen på bild.
Men den dök och jag hittade den sedan inte bland vågorna. Men vi så den...
 
På väg in i Napoleonviken och alldeles bakom den första ljusgrå klippan skall man svänga in.
Svårt att upptäcka.
                                                                                             
Att skrapa potatis i solens sken i sittbrunnen gillar jag.                   Våra mer internationella båtgrannar.
                                                                                        
 
 

"Gotland Runt", start på söndag

    
På söndag förmiddag klockan 11 går starten för segeltävlingen "ÅF ( Ångpanneföreningen) Offshore Race", som tidigare hette Gotland Runt.
Och eftersom vi är både är båt och seglingsintresserade tog vi oss en promenad till Skeppsholmen för att se de båtar som redan anlänt för att vara med och tävla.
Många båtar med besättningar var på plats och restaurangtält, musikunderhållning och ett vimmel av människor rörde sig längs Skeppsholmskajen och stämningen var på topp. Kul!
Även under kvällen idag och hela morgondage anländer båtar och flera är långväga seglare från utlandet som skall vara med och tävla och på tisdag beräknas det bli målgång i Sandhamn.
Under många år gick starten för Gotland Runt ute i Sandhamn, (i skärgården) men sedan några år tillbaka startar båtarna inne i Stockholm, med stor publik, och då har vi passat på att se starten. Alltid lika roligt och fartfyllt!
Men på söndag är vi kanske själva ute och seglar, så det var lika bra att passa på att ta sig en närmare titt på  båtarna  idag. För säkerhets skull!
 
(Vill man läsa mer om Gotland Runt tävlingen så skrev jag ett inlägg förra året den 1/7, den dagen starten då gick.)
 
 
 
 
 
                                             
 
                                     
 
 

Minnet sviker och lunchen blir sen...

    
Redan onsdag och det är sista veckan i juni. Varmt, nästan kvalmigt ute och mina dagsplaner var att åka ut till Rosersberg lagom till lunch och hälsa på min vänninna Lena. 
Jag stannar till vid bankomaten för att fylla på förrådet, men precis när jag stoppat in bankkortet får jag helt kortslutning i hjärnan. Jag minns bara inte min kod. Puh! Jag trycker fel och gör det två gånger.... Blir det fel kod en tredje gång så ryker ju kortet.
(Alltsedan jag blev av med ryggsäck och kort i mars har jag varit stressad så fort ett bankkort skall användas. )
Inser att jag måste gå hem och leta fram koden från dess mycket hemliga gömställe.
Tillbaka till Skanstull och bankomaten. Nu lyckas jag bättre. Skönt! Och jag andas ut.
Konstaterar att det får bli en mycket sen lunch hos Lena.
 
Pustar ut på pendeltåget och hinner varva ner innan jag är framme efter en tur på 25 minuter.
Och att sedan kliva av pendeln i Rosersberg känns lite som landet, lungt och stilla och jag promenerar i långsam takt genom skogsdungen hem till Lena och hinner både titta på blommor och känna doften av svensk sommar innan jag är framme.
 
Mysig väg att gå både från och till stationen och fyra minuter tar det...
 

Lunchen blir sen, lång och väldigt trevlig och när vi väl är färdiga så är himlen blå och vi sitter länge ute  i Lenas jättefina trädgård och bara fortsatte att prata.
Tänk så mycket "prat" det finns och jag funderar över all den glädje som kan ligga i just ett samtal och att låta samtalet få ta sin tid.
 
 
 
Lena myser i solen.

 
 

Väntan på "Allsången"

    
Sommarens första "Allsång på Skansen" ! Mysigt! Nu är sommaren verkligen här.....
Stockholm i mitt hjärta.....Absolut!
Middag på balkongen blev en lagom uppladdning och nu skall det sjungas!
Och som Måns säger "Nu kör vi...."
 
Globen är vacker i kväll.
 
Kycklingsallad med primörer och ett glas rött.
 
 Trängsel i Hammarbyslussen.
 
                                                                                           
 
 
                                                 
 
 
 
 
 

Se upp!

    
Dags att bege sig hemåt efter att ha tillbringat midsommar ute i skärgården.
Vi seglade en del av sträckan mot Vaxholm och det var rejäl vind så farten var god.
I övrigt var det varierande väder och det mulnade på ju längre in mot Stockholm vi kom. Nu skulle vi inte till stan, utan strax före Lidingö tog vi oss in i Skurusundet och var snart tillbaka i vår hemmahamn i Saltsjö Duvnäs.
Nu vilar vi upp oss i några dagar och planerar mot slutet av veckan en ny tur och då i Stockholms södra skärgård som också är närmare för oss och mer lätttillgängligt.
 
Vill till att styra rätt och veta på vilken sida man skall på de gröna "prickarna".
Trångt och många grynnor här i Stegsundet utanför Vaxholm.
 
Här syns några av grynnorna....
 
Polisbåten var utplacerad för att se till att farten hålls och här i sundet käller fem knop.
Dett röda huset på fotot ägs av barndomsvänner till mig och när jag såg det kom många fina minnen upp från tiden jag var här under några dagar varje sommar.
                                                                                             
Molnen drog ihop sig när vi kom mot Vaxholm och fästningen Oskar Fredriksborg
och vi var spända på om det skulle bli regn och åska....
 
Det här var första gången vi passerade just Vaxholm med vår båt och trafiken på sjön var milt sagt livlig. Man fick se upp hela tiden för både mindre och större båtar och det var precis som att köra i rusningstrafiken inne i Stockholm. Att sedan Vaxholmsbolagets båtar gärna köra nära oss och alla andra så det blir stora svallvågor är bara att acceptera.
 
Vi korsade stora farleden in till Stockholm och här måste man också se upp,
de stora finlandsbåtarna är snabba...
                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 

Båtliv, något för mig?

    
 Jag funderar lite då och då på det här med båt/seglingstillvarom för min del.
Jag är ganska bekväm av mig. Det har jag nog alltid varit och inte direkt gillat det här med att sova i tält och så. Jag minns särskilt en gång när döttrarna var i tioårsåldern och vi var en tut till Åland. Och vi skulle campa! På döttrarnas önskeål.
En bra campingplats hittades på Vårdö med bra bekvämligheter och precis vid havet. Här fanns också små, fina stugor att hyra och jag vet att jag med all kraft försökte mig på en övertalningskampanj att vi i stället för att tälta skulle bo i stuga. Mycket mer bekvämt.
Jag blev nerröstad och kröp in i det lilla kupoltältet, gjort för högst två personer som inte var särskilt långa, och där kröp vi nu in i våra sovsäckar, två vuxna och två 10 åringar.
Och det gick bra, en natt.....Mer var det inte tal om, för min del...
 
Båtlivet har jag provat i olika omgångar. För så där en 45 år sedan ägde jag en dagseglare under ett par år. Trevligt i sig och roligt.
Ett par mindre motorbåtar har också passerat revy i mitt och familjens liv under en treårsperiod på 1980 talet.
Men med de regninga svenska somrarna blev båtarna sedan utbytta mot resor till varmare länder.
Mycket roligt hade vi ombord och minnena består.
 
Så inte trodde jag att jag i höstas skulle vara drivande för inköp av en båt,  en segelbåt mindre modell, till Bosse och mig. Till saken hör att Bosse haft segelbåt under ett 20 tal år och är en rutinerad seglare, vilket jag absolut inte är. Så jag var i trygga händer.
Och sedan slutet av maj har vi varit ute och seglat, nåja en del har vi gått för motor eftersom blåsten inte varit med oss, i sammanlagt 13 dagar och jag måste tillstå att jag så här på ålderns höst (vår..)
tycker om det.
Väldigt mycket till och med!

Varför då, har jag ofta frågat mig själv, för vår båt är ganska liten; 7.70 m lång och 2.5 m bred och visst skulle jag önska mer komfort ombord.
 
Därför att;

Havet och seglingen ger mig en känsla av frihet och det är oftast tyst. (Undantag när Vaxholmsbåtarna eller stora, snabba motorbåtsviduder stör friden och river upp en massa svallvågor.) Och det är så vackert!
       
                                                                                                                                                                                  
 
 
Stilla havsvikar utan trängsel.
Men visst ser man då och då andra båtar i närheten
som också valt de platser vi tycker om.
 
                                    Stilla kvällar.                                 
 
Solen går ner bakom skogen och molnen speglar sig i vattnet och jag bara myser.
 

Men! För det finns flera men.....
Det är trångt och visst finns det ganska gott om förvaringsutrymmen. Men de är inte riktigt placerade för att passa min kropps ergonomi vad gäller bekväma arbetsställningar.
Vi har inget kylskåp ombord. Ett sådant måste laddas med el och med utombordsmotor låter det sig inte göras. Men däremot har vi nu installerat en solcellsladdare så vi kan koppla in en kylbox  i ett uttag och hålla viss mat kall. I övrigt förvaras det som skall vara kylvaror i plastlådor i luckor under kojerna i salongen. Men madrassen måste först lyftas upp och sedan får man stå på huvudet och liksom göra ett dyk ner....
Pentryt, ett spritkök med två lågor, är bra placerat vid nedgången till "salongen" (det heter visst så....) fungerar bra. Arbetsytorna är dock minimala så jag sitter helst vid det uppfällbara bordet mellan kojerna om något skall hackas eller skäras.
Annat jobb går bra att göra ute i sittbrunnen, som att diska. Men det är Bosses syssla....
Det är trångt! Visst! Och vi är bara två personer. (Det finns faktiskt liggplatser för fem, tre i salongen och två i förpiken men då blir det nog väldigt trångt...)
 
Så svaret på frågan "båtliv något för mig", svarar jag ja. Och om det regnar eller är allmänt trist väder behöver vi ju inte vara ute...
Då finns det  ju varmare trakter som alternativ...
 
 
Pentryt och i en plastlåda en del av torrskafferiet. Grönsakerna förvaras i en liknande låda.
"Salongen" bra bord i mitten och förvaring under kojerna. Förpiken med två kojer och bra med förvaring under dessa. Men madrasserna måste lyftas på om man skall ha fram något. Bakom lamporna finns på ena sidan en garderob och på andra sidan ett antal förvaringsfack.
Toalett? Jodå, det finns en bakom garderoben. Samma sort som ofta används i husvagnar och av märket "porta potti", en sorts kemtoa med en kassett som skall  tömmas. Men den fungerar bra. (Nu är det ju viktigt med utsläppen i vattnet så en spoltoa måste ha en tank och det skulle vi inte få plats med.)
 
                                                                                           
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Skärgårdsbilder

    
 Midsommarhälsningar från Stockholms mellanskärgård. Båtlivet gör mig gott och att för några dagar tränga ihop mig med maken på liten yta går över förväntan. Frisk luft och fina naturupplevelser kommer med på "köpet". Och det är inte alls några problenm att fördriva tiden med att inte göra något alls.
Bara att uppleva naturen, nåja för min del så blir det inga längre promenader, men att lyssna på fågelsång (inte skriken från måsar och trutar) se havsörnarna segla över båten, höra vågorna klucka och se fiskarna i vattnet räcker långt.
Jag har övervägt att ta mig ett snabbt bad, men alldeles för kallt i min smak. Så jag tittar på de badande från grannbåtarna och tänker mig in i situationen. Men det stannar där....
I morgon vänder vi hemåt för den här gången.
 
 
 
 

Midsommarafton

    
Vi är fortfarande i skärgården och ligger kvar på Lingonskär. Ingen anledning att flytta från ett "vinnande koncept".
Men i morgon börjar vi dra oss hemåt, får se hur det blir med vindarna.
Vi har haft fint väder hela dagen men det har blåst en del så det är skönt att vi ligger någorlunda i lä i vår vik.
Dillen som jag så försmädligt glömde hemma har vi fått avstå ifrån, för skulle vi lämnat viken och åkk till handelsboden på Lådna för att köpa så hade garanterat vår "braiga" plats varit upptagen näe vi kommit tillbaka.
Men potatisen till sillen vid lunchen idag smakade bra, utan dill. Och lilla nubben kom i alla fall med...
En midsommarstång fick vi till och vi har ju jordgubbar så det känns i bra i alla fall.Utan dill!
I kväll kommer grillen fram och jag skall våga mig i land för att grilla. Men det blir med höga stövlar på och långärmat....Fästingvarning! Och vi äter ombord!
 
Vår egenhändigt tillverkade midsommarstång. Fin tycker jag!
 
 Så härligt!

Strålande kväll

    
Vi har haft en toppenfin dag trots en del moln på förmiddagen och vädret blev bara bättre. Jag vågade mig t.o.m. i land en sväng men bar höga gummistövlar som man kunde knyta till ovanför knäna. Och inga synliga fästningar. Middag blev det i sittbrunnen och det var en ljuvlig kväll.
Men, jag upptäckte att jag glömt dillen till färskpotatisen hemma. Får se om det går att ordna i morgon.
En midsommarstång skall vi i alla fall få, till eller något liknande....
 
 
                                                                                  
 
                                                                                         
 
          
 
 
 
 
 
 
 
                                                              
 
 
 
 
 

Jordgubbar; ett måste även till sjöss

    
I natt valde vi att ligga för ankar på redden eftersom det blåste från alla möjliga håll under kvällen. (Det blir lite "lugnare" inne i båten då.)
En och annan regnskur passerade under natten och när vi efter en god natts sömn vaknade var regnet borta och solens strålar hade delvis trängt igenom.
VI bestämde oss för att ligga kvar på Lingonskär över midsommar eftersom det är väldigt lugnt och mysigt här och börjar bege oss hemåt på lördag.
De båtägare som kommer hit har vanligtvis varit här tidigare och känner väl till viken och vet var man kan lägga till. Men nu torsdag eftermiddag är det fyra segelbåtar här och absolut ingen trängsel, några hundra meter mellan båtarna, vilket är skönt.
Men, givetvis vill vi ju har jordgubbar till midsommarafton? DEt hör ju till. Sillen, färskpotatisen och nubben är med, men vi trpdde inte att jordgubbarna skulle hålla sig till midsommaraftom om vi köpt dem i tisdags.
Vad göra?
Hmm; jag letade upp ett par butiker/servicemackar i "närheten", den ena på Gällnö, ca en timme om vi går med motor härifrån och den andra på Lådna, en servicebutik och mack, bara 30 minuter härifrån.  (Ingen idé att sätta segel så kort sträcka.)
Jag ringde Lådna för att fråga om det fanns jordgubbar och visst fanns det. Nyanlända med båten på morgonen. Utmärkt! Beställde genast två askar.
Lådna servicebutik och mack visade sig vara en riktig pärla, så hit kommer vi gärna tillbaka för att handla. Jättebra service och utbud. Och trevligt att ta båten till butiken.
 
När vi kom tillbaka till Lingonskär lade vi till vid en fin klippa.
Solen skiner och båtlivet är behagligt.
Det enda jag inte gillar är ju fästingarna, men de tar sig ju inte själva ombord på båten så jag går nog bara i land kortare stunder och då med stövlar, långärmad tröja och jeans. Men fästingar finns ju överallt i Stockholms skärgård......Så jag försöker "gilla läget".
Nu har jag i alla fall tagit en spruta mot TBE. Alltid något!
 
Nu har maken gått iland för att se om vi kan hitta blommor till midsommarafton, för en majstång vill vi ju också ha. Vad gäller löv så är det inga problem....
 
Jag vill också  passa på att önska alla en fin och trevlig midsommarafton var än iSverige eller övriga världen ni befinner er.
 
Lådna service och bensinmack. Jättetrevligt att handla här. Bra service och utbud. Hit kommer vi gärna tillbaka.
Ett par färska kanelbullar fick också följa med tillbaka.
 
Lika bra att fylla bensindunken också. Och personal som är behjälplig....
 
Också jordgubbarna! Jättegoda! Har provsmakat!
 
 

Lingonskär, en tur i Taubes trakter

    
Ny segeltur är på gång och denna gång norrut i Stockholms fina skärgård över midsommar. Det blev lite av en seglats i Evert Taubes fotspår, kanske snarare seglingsspår med både Ingarö, Nämndö och Kanholmsfjärden. Och vi passerade också Taubes älskade Sjösala, som ligger på Hölö i Värmdö kommun. (Fågelbrolandet)
Eftersom det blåste en sydostlig vind, men det blåste i alla fall, så gock vi för motor de första två timmarna innan vi satte segel. Annars hade vi fått kryssa ( alltså zicksacka oss fran och flytta seglen= och det kändes väl slitigt.
Men när vi kom söder om Ingarö och Ingaröfjärden låg framför oss var det dags att segla och det blåste ordentligt.
Enligt prognosen skulle det vara sydostlig vind och blåsa ca 5 m/sek. Vindriktningen stämde, men inte styrkan.
Det blåste i stället mellan 8 och 10 m /sek så det gick undan på fjärdarna och vågorna var ganska höga.
Eftersom det är många år sedan jag seglade så vill jag inte att det skall luta för mycket.....
Fram på kvällskvisten, efter drygt sex timmar till sjöss kom vi till vår natthamn, Lingonskär, i Stockholms mellanskärgård.
En härlig dag med mycket segling fick vi i alla fall.
 
Ingaröfjärden
 
                  Bra vind!                                                               Evert Taubes Sjösala, i motljus, uppe i skogen.
 
 
Lingonskär och vår natthamn som vi delar med tre andra segelbåtar.
Och Eftersom jag ogillar fästingar ligger vi för ankare. Känns tryggast så.
       
                                                                                          
 
                                                                              
 
 
 

Välkommen!

    
Strålande sol, sommarkänsla och utomhusväder! Med andra ord, en härlig tisdag.
Efter att ha lämnat Max i Uppsala, så möttes jag hemma av en kär vän; Anna. Välkommen till Sverige!
Anna är en av våra nära Pekingvänner som  nu flyttat hem igen efter många års jobb på svenska Skolan i Beijing. Det var så roligt att bli överraskad och att ses igen.
En sen, improviserad lunch på balkongen fick det bli och i det vackra vädret njöt vi av den svenska sommaren med klar och ren luft tillsammans med mycket prat och skratt som goda tillbehör. Så härligt att ses igen!
 
Balkonglunch och Bosse letar fotbollsartikel till Anna...
 
Fram på kvällskvisten blev det en tur upp till Ringen för diverse shopping.
Nejdå, inget glamoröst utan bara det i matväg som skall med oss ut på sjön i morgon. För nu skall det seglas.....I varje fall är det tanken. Men det förutsätter att det blåser, så det är i stunden svårt att sia om var vi hamnar.
Vädergudarna har i alla fall spått sydostlig vind och mellan 3-6 m/sek så våra planer är att bege oss norrut. i Stockholms särgård.
 
Datorn är fulladdad, likaså mobilen plus det solcellsbatteri jag köpte till vår förra segeltur så jag återkommer med text och bild från vår seglats.
Lite spännande blir det för nu är tanken att vara ute tills på söndag. Alltså; fyra nätter och fem dagar till sjöss och på liten yta.
Men finns det hjärterum så ......

 
 
 
 
 
 
 

Skansen

    
I dag var det dags flör Max första Skansenbesök. Måndag förmiddag kändes som en lagom bra dag för att inte behöva trängas med alla andra som också vill uppleva Skansen. Och min intuition visade sig vara helt rätt.
Bara tunnelbanan och spårvagnen dit var roliga. Max är helt faschinerad av allt som går på spår....
  Och på Skansen var de absoluta favoriterna getterna med killingar, älgarna, uttrarna och lodjuren.
Riktigt spännande var att få se när ett stycke kött slängdes in till lodjuren och ett av dem genast började att åta.
Där blev det mycket att förklara för en djurintresserad treåring...
Vi tittade in i Seglora kyrka men mer intresse väckte utsikten från Solliden mot Södermalm och Vikingbåtarna och Globen. Max har "koll på läget" och vet att vi bor bakom Vikingbåtarna och framför Globen...tryggt att veta...
Vi passerade Sollidenscenen, men ännu ingen "Allsång" utan allt kändes ganska öde.
För min del var det jättemånga år sedan jag var på Skansen och strosade runt för att titta på djuren och redan då vet jag att det var bekymmersamt me måsar som attackerade om man satt ber utomhus för att äta.
Och inte hade det blivit bättre.
Max och jag köpte våfflor som mellanmål och slog oss ner i vad vi trodde var godan ro på Bollnästorget.
Men efter bara någon minut kom det både ett gäng trutar och ett antal skrattmåsar och cirkulerade över vårt bord.
Och jag kan inte påstå att det är trevligt...Inte ens om jag försöker. Otrevligt är vad jag tycker det är. Och att måsarna dessutom anfaller och sedan lämnar sin avföring någon dm från tallrikarna, det står jag bara inte ut med.
Så vi skyndade oss i väg och man kan lugnt säga att det bev ett gående bord...
Men bortsett från måsar och trutar så var vår dag på Skansen väldigt lyckad. Och Max vill gärna hit snart igen.
Hemresan blev per båt; EMELIE, som trafikerar Nybroviken, Allmänna Gränd, Saltsjö Kvarn, Sjöstaden och vår hållplatsm Barnängsbryggan.
Och för vår del blev det en fortsättning på Spårvägsmuséet, Max favoritmuseum, på vägen hem.
Tur man är gammal och pigg.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Happy Moments!

    
I går var en dag som verkligen fylldes av glädje. Liv (min ena dotter) gifte sig med sin Johan i Uppsala domkyrka, i ett av de mindre kapellen som finns där och i kretsen av den närmaste familjen.
Och i samma kapell döptes för Max för tre år sedan så kapellet för nog lycka med sig.
Det blev en vacker ceremoni och ett vackert brudpar och det var fler än jag som fällde några tårar...
 
 
Uppsala Domkyrka.
                                                                                   
Det lilla vackra kapellet där vigselakten hölls.
 
 En finklädd Max på plats möter moster Helen.
 
 Liv och Johan avlägger sina löften.
 
Liv är så vacker.
 
 Prästens tal till brudpare, Max lyssnar och är väldigt koncentrerad.
 
 Världens finaste Max.
 
Livs vackra brudbukettt och tillsammans med sin farmor Meida är 92 år. Fantastiskt roligt att hon var med!
        
Middag efter vigseln hemma hos Johans föräldrar i Uppsala. Johan, mamma Ann Sofie, pappa Sven Olof.
                                                                                       
En härlig bröllopstårta beståendes av passiosfrukt och chokladmousse.
 
Hela eftermiddagen bjöd på fint solsken, stor glädje och gemenskap för oss alla och en väldigt lyckligt brudpar.
Tack för en underbar dag! Och stor lycka i livet!
Ännu en överraskning; Liv och Johan blir i september föräldrar på nytt och Max får ett efterlängtat syskon. 
Lycka!!!
                                                                                            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                  
 
                                                                                              
 
 
                          
 
 
 
 
 
 
 

Gått här förr...

    
Gårdagens träff med Vivi var jätetrevlig och vi började med en vandring i mina gamla kvarter, i Vasastans östra delar. Jag bodde på Upplandsgatan några år i början av 2000 talet och nu tog vi oss en runda, både mentalt och fysiskt, genom kvarteren runt Odenplan.
Tiderna förändras, kunde vi lätt konststera.
Men så mycket roligt, sorgligt och trevligt vi haft här i trakterna det kommer vi nog för alltid bära med oss.
 
Upplandsgatan 44, min gamla adress i Vasastan, ett härligt hus byggt i slutet av 1800 talet.
Min lilla lägenhet låg mot den jättefina innergården. Balkong hade jag också. 
 

Och efter en stärkande promenad men mycket prat, minnen och skratt var det dags för mat. Varför inte sushi?
Alldeles i närheten, på Observatoriegatan 13 ligger det lilla sushistället Ramen Ki-mama. 
(Filial som är större och kanske inbjuder till mer komfort och längre sittningar finns på Birger Jarlsgatan.)

Men det här lilla stället är en pärla, vare sig man vill äta på plats eller ta med mat hem eller på picknick.
Billigt är det också och sushin är jättegod.
 
Jag åt en blandad  sushi för 80 kr. Väldigt gott, vackert och prisvärt.
( Nämnas bör kanske att det starkaste som serveras är lättöl.)
 
 
    
Tack för en jättemysig kväll!
                                                          
 
 
 
 
                                                                                     
 
 
 

Variation

    
Lördag!  Diverse matlagningspyssel här hemma inför morgondagen, ärenden att göra ute på stan och kvällens begivenheter blir träff med väninnan Vivi. Känns som en alldeles lagom blandning......
Mina ärenden skulle uträttas på Grand Hotel så jag promenerade dit, förbi Slussen och genom Gamla Stan.
Och på vissa ställen var det näst intill kö för att komma fram. Så nog märks det tydligt att turistsäsongen är i gång på allvar.
 
 
Ingen trängsel vid Slussen,
 
men på Västerlånggatan behövdes nästan kölapp för att komma fram
och vid Järntorget var det fullt på serveringarna.
 
Det såg inte mer gynnsamt ut att komma fram vid Riksdagshuset och på Drottninggatan.
 
 
Grand Hotell i sikte.
                                                                                                      
    Att kliva in genom svängdörrarna på Grand och hälsas välkommen av "the doorman" känns alltid lite lyxigt.
När jag nu ändå var här så kunde jag inte motstå att slå mig ner i Cadierbaren och beställa ett glas vin och insupa atmosfären.
Och vad gäller barer så är nog den här baren bland det bästa Stockholm kan erbjuda, både i fråga om service och utbud. Rekommenderas verkligen! Och här är det aldrig läge att ta upp en kamera....
Jag uträttade mitt ärende i receptionen och fick ett otroligt proffsigt bemötande.  Eftersom jag fick vänta en liten stund erbjöds jag att sitta ner och serverades ett glas isvatten....
På vägen ut önskades jag "en trevlig dag".....
Kommer nog snart att göra mig fler ärenden hit.
 
Nu är Strömkajen, kajen utanför Grand Hotell, restaurerad och alldeles nyligen har hotellet öppnat ett café där.
Välbesökt idag! Och utsikten är bra! I övrigt vet jag inte, men jag lär prova inom en snar framtid.
 
 
                                                                                
Mitt uträttade ärende finns i påsen....
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VIP kort saknas

    
 Ostadigt väder, paraplyet nerpackad i ryggsäcken,"gåskorna" på och redo för en runda på stan.
Hade bestämt lunchträff med en väninna och vi skulle ses vid NK. Eftersom jag var ute i god tid tänkte jag titta runt lite inne på varuhuset. Men tji fick jag.
Visserligen var röda mattan utrullad, men tyvärr inte för mig. På det stora varuhuset var det nämligen rea och för att få komma in före klockan 12 så behövdes ett speciellt NK kort, vipkort. Och inte hade jag något sådant!
 Väninnan B dök strax upp och med gemensamma krafter försökte vi komma in. Vi hade dessutom tänkt att äta lunch på varuhusets restaurang. Det gick inte heller, bara om man bokat bord och det hade vi inte.
Nåja, det finns ju fler restauranger att välja på så vi styrde kosan till Kungsträdgården och restaurang Victoria.
Trevligt och gott!
Efter lunchen blev det i all fall ett besök inne på NK och jag "blev med" en lite snyggare topp." Absolut inget impulsköp, för jag har tittat länge efter något liknande men tyckt att jag inte velat betala så mycket. Men idag så...När jag skulle betala den så berättade personalen att kronprinsessan minsann hade köpt en sådan. Jag funderade ett tag på om jag skulle lämna tillbaka den. Nejdå skämt åsido, jag gillade toppen.
 
Rea på NK och röda mattan är utrullad men man måste ha VIP kort....
 
Passade också på att titta in på varuhuset PUB, ingen rea och inget VIP kort, som nu har en massa olika butiker inhysta i sina lokaler.Trevligt att titta runt och att se så mycket som man inte alls behöver, men som kan vara bra eller trevligt att ha.
Varför inte ett litet piffigt ställ för borste, disktrasa och diskmedel. Praktiskt kanske? Men, nej; det blev inget köp. (Finns hos Systrarna Voltaire som har en massa roliga saker, som man kanske inte alls behöver)
 
 
 
Valde sedan att promenera hem genom stan, mycket människor överallt men när jag kom till Vintertullstorget, nästan hemma, så kändes det som rena landet mot City. Kontraster!
Och paraplyet kom inte till användning!
 
 
Vintertullsparken idag på eftermiddagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Sveriges bästa fik"? - Rosendals Trädgårdskafé

    
Just idag presenterar Dagens Nyheter Sveriges bästa fik enligt White Guide, Sveriges svar på franska Guide Michelin och Rosendals Trädgårdskafé utses här till landets bästa fik. ( Hur man nu kan veta att just det är bäst. Men White Guide har ju mycket att jämföra med.)
Lite roligt att det kom en artikel idag, eftersom jag var på Rosendal i går och då också skrev det.
Och visst är det ett utmärkt ställe både för fika eller lunch och ekotänket genomsyrar både mat, fikabröd och deras odlingar. Ett extra plus i kanten! Dessutom opretentiöst och med hög mysfaktor, som det så vackert heter....
Roligt att jag var lite trendig som omväxling.
Antar att det nu blir ännu fler som kommer att söka sig hit ut. Men det bjuder jag gärna på.
(Hela listan på bra fik i Sverige, enligt White Guide går att se i DN Stockholm)
 
Enligt DN och White Guide " För att ha skapat en i alla avseenden idyllisk, vacker och avslapnad fikamiljö - ett älsat utflyktsmål med smakfulla luncher och kaffebröd på noga utvalda och ofta egenodlade råvaror".
 
 Favorit i repris.
 
 

Rosendals trädgårdar

    
Onsdag! En vanlig onsdag, tyckte jag. Sol från en molnfri himmel gjorde dagen perfekt för en utflykt til Djurgården och Rosendals trädgårdar. Hit försöker jag ta mig någon gång under varje årstid, men tidigare i år har jag faktiskt inte varit där.
Perfekt att ta färjan från Barnängsbryggan och kliva av vid Allmänna Gränd (Gröna Lund) ute på Djurgården och sedan promenera vidare.
Men redan ombord på färjan, som var fylld av turister, ungdomar, barn, föräldrar, far-morföräldrar, så började jag ana oråd. Hade månne skolorna avslutning idag eller var det månne semestertider redan?
När jag passerade Gröna Lund och såg alla som var där vid 11.30 så förstod jag att det nog var sommarlov, åtminstone i Stockholmstrakten. Köerna var oändliga.
Jag drog mig snabbt vidare och kunde konstatera att alla "vattenhål" på vägen hade många besökare redan vid lunchtid idag; Godthem, Ulla Winblad, Gruvan- Systrarna Woltaire var i princip fullsatta vid lunchtid.
Och på gräsmattorna ute på Djurgården var det mer ovanligt att inte se picknickätandes människor.
Jag gick längs vattnet och njöt både av en härlig sommardag och att vara på väg till Rosendal.
 
Mysigt att strosa längs vattnet och i bakgrunden ses Kaknästornet.
 
 Även ute på Rosendal var det mycket folk. Förs köa för att köpa mat, med det gick snabbt och sedan leta plats ute i trädgården. Men med falkögon letade jag reda på en bra bord i skuggan under ett parasoll och slog mig ner med ett glas rosévin och en jättefräsch sallad. Väldigt gott och mysigt.
Funderade över att "alla" är lediga just idag. För det kan inte rimligtvis vara så här mycket folk ute varje dag i helt vanliga veckor.
Inser att jag som pensionär och från skolans värld har kopplat bort det här med avslutningar.....
 
 
 
Det är alltid lika vilsamt och vackert att strosa runt på Rosendal och bara att se alla vackra växter och blomster som doftar så fint ger en skön lyckokänsla.
Jag hade tänkt köpa med mig några vackra pelargoner och lavendel hem men avstod för jag tänkte promenera hem. Det får snart bli en tur till och då enbart för att köpa växter. Nåja, kanske äta en lunch också...
Ta gärna en tur till Rosendal och en promenad på Djurgården för det är nästan "ett måste" om man är i Stockholm.
 Från Rosendal promenerade jag längs Strandvägen och in till City och överallt var det gott om gäster på alla uterestauranger och många satt också med egen förtäring längs kajen och I Berzeli Park.
Nöjd med min dag tog jag tunnelbanan hem till Skanstull för att njuta av lite eftermiddagssol på balkongen. Bäst att passa på. ( Nåja, jag sitter i skuggan under markisen....)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slag i saken x 3

    
 Idag blev det slag i saken x 3. Minst....
Ibland stannar det man/jag tänkt mig vid just en tanke men idag hände det.
Jag vaccinerade mig mot TBE. Kan inte begripa att jag väntat med det i flera år. Men skall vi nu vara ute i skärgården så kändes det ohållbart att jag inte skulle våga gå i land för att få en drös fästingar på mig.
Visserligen kommer nog de små "goingarna" fortfarande att snabbt hitta mig och slå sig ner, men skydd mot TBE kommer jag att få. Och än bättre efter nästa spruta om en månad.
Så jag kommer nog inte att studsa omkring i buskaget ute på öarna men att grilla på en liten klippa nere vid vattnet blir mindre hotfullt.
 
 
Kanske vågar jag nu gå iland då och då när vi är ute med båten.
 
 För visst kan det vara revligt att grilla på klipporna utan att vara orolig hela tiden.
 
Under dagen har jag också formulerat och skickat en anmälan till ARN (Allmänna Reklammationsnämnden) gällande stölden av mitt Visakort och olovligt uttagande av pengar i samband med det. Jag anser ju fortfarande att jag gjort det jag kunnat för att skydda mitt kort och det tycker i och för sig banken också. Kruxet, för det finns ett, är att behandlande instans på Nordea anser att jag förvarat koden tillsammans med kortet, vilket jag absolut inte har. Så banken anser att jag inte talar sanning. Antar att det inte kommer att bli enkelt för mig att bevisa att jag inte ljuger. Puh! Men varför skall tillvaron vara enkel?
 
Reklampelare! Jodå,den här bilden är med på reklam lite här och där för Nordea och den ligger ute tillsammans med text på flera tidningars hemsidor; Personliga möten. Och jag kan ju inte annat än påstå att de tjänsteman på banken som hjälpte mig just i samband med stölden var väldigt hjälpsamma, men det är högre upp i hierarkin som vi,  Nordea (några tjänstemän) och jag är oense. Och det i högsta grad.
 
Den tredje saken jag tog tag i under dagen var att få håret klippt. Det borde ha skett för någon vecka sedan men för mig blir det plötsligt helt akut. Med tanke på mitt flaxande babyhår som jag egentligen inte tycker att någon annan än de frisörer jag har i Thailand eller Peking kan klippa, så är det ett vågspel. Och jag kan ju inte åka dit för att få håret ordnat....
Nu är det gjort i alla fall. Om jag är nöjd? Har inte vare sig känt efter eller tittat mig i spegeln. Men grannarna hälsade när jag kom in genom porten så jag är nog till att känna igen.
 
 
 
 
 

Lunchträff på Bockholmen

    
Måndag! Igen! Nåja, jag skall då verkligen inte klaga för jag kan ha måndag hela veckan, eller om jag så önskar kan det vara helg hela veckan. Så bra och praktiskt att kunna välja. Gillar verkligen det här pensionärslivet!
Dagens huvudpunkt var lunch med väninnan Inger ute på Bockholmen i Bergshamra/Solna.
Milt sagt, kan man nog säga att vädret verkade ostadigt. Men när jag skulle gå hemifrån sken solen så jag bestämde mig för att det fick bli sandaler på fötterna.  Nästan första gången i år, så jag kände mig somrig både med vita jeans och sandaler....I förbigående åkte ett paraply ner i ryggan.
Tur var det för när jag klev av tunnelbanan i Bergshamra där Inger hämtade upp mig så ösregnade det och vattnet for i strida strömmar ut och in ur sandalerna.
Bockholmens restaurang; ligger så fint nere vid vattnet men det är en liten bit att gå från bilparkeringen. Och regnet fortsatte att vräka ner. 
Vår tanke var att sitta utomhus och njuta av både god mat, utsikt, sol och syréner. Men i regnet kändes inte det som optimalt.....Kanske nästa gång!
Maten då? En varierad meny med rätter som npg tilltalar de flesta och i olika prisklasser.
Mitt val blev en fisk och skaldjursgryta och Inger bestämde sig för lax.
Trevligt med "öppet kök" och roligt att se hur kockarna arbetar.
 
Flitens lampa lyste i köket och maten var som serverades var vackert upplagd och smakade väldigt bra.
Här Ingers lax som serverades med kokt färsk potatis.
 
                                                 Min fisk och skaldjursgryta, så gott och Inger njuter av sin lax.                     
      
                                                                 
 Restaurang Bockholmen är inrymd i en gammal villa och när/om vädret är vackert
erbjuds mängder av sittplatser runt om i trädgården och även nere vid vattnet.
 
Bockholmen är ytterligare ett av de många fina utflyktsmål som finns i Stockholmstrakten.
                                                                                   
Mätt och belåten och regnet har nu paus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                           
 
 
 
 
 
 
 

Kungsholmen, Karlberg och åska

    
I dag var den vackra blå himlen utbytt mot en med betydligt mer oroväckande och mörka moln.
Mina planer för dagen var att möta en väninnan Eva  vid Karlbergs station för att promenera runt Kungsholmen.
För säkerhets skull hade vi utrustat oss med paraplyer och rejäla skor som var både gå och klättervänliga.
 
Vi gick från Karlbergs station över St. Eriksbron och jag kunde förstås inte låta bli att ta ett par bilder på Karlbergs Slott.
Mycket nostalgi för min del. Har tillbringat mycket tid där från det att jag var 10 år och fram till vuxen ålder; baler, bröllop, julottor, middagar, dop (Liv och Helen) och mycket annat.
Karlberg kommer alltid att ha en extra plats i mitt hjärta.
Karlbergs Slott och även parken, bakom slottet, där Dianas Tempel ligger är väl värt ett besök. (Bäst att se i pressen/internet om och när slottet är öppet för visning)
Kanske en picknick, antingen i parken eller framför slottet, nere vid vattnet?
Eller varför inte fortsätta promenaden längs Karlbergs Strand och äta eller bara ta en paus vid vattnet på Pampas Marina
 
 
Karlberg ligger i Solna och är väl värt ett besök.
 
Krigsskolan Karlberg eller som det numer heter Militärhögskolan Karlberg. Det är världens äldsta krigsskola som varit belägen på en och samma plats och här har militär utbildning pågått sedan 1792.
Karlberg byggdes på 1600 talet och var ett lustslott för den kungliga familjen fram till 1792 då Gustav den III
bildade Krigsakademien placerade den på Karllberg.
 
Vi gick längs vattnet vid Karlbergskanalen och kom fram till Kristinebergs Strand. Här har det byggts mängder av hus längs vattnet och hela området har gjorts i ordnig. Fina promenadvägar går längs vattnet och badstegar är strategiskt utplacerade om man nu vill ta sig ett dopp i Ulvsundasjön (Mälaren). Vill man inte bada så finns många solbryggor att tillgå. (Solna, Pampas/Västra skogen skymtar på andra sidan vattnet.)
 
Och här längs Kristinebergs strand behöver man vare sig förbli törstig eller hungrig för flera resaturanger har placerat  sig alldeles vid vattnet.
 
En av flera restauranger med ett absolut vattennära läge.
 

De mörka molnen kom närmare och närmare och vi ökade på takten. Vi klättrade upp bland klipporna i Fredhäll
och hade nog tänkt tanken att slå oss ner och njuta av utsikten men vi avstod. Tur var det!
 
 
Just när vi klättrat upp och närmade oss gatorna igen så kom ösregnet. Och åskan!
Tursamt nog så hittade vi en skola där vi kunde ta skydd under den halvtimme då det värsta ovädret passerade.
Genomfrusna, men inte alls blöta, lämnade vi vår skyddsplats och traskade mot Fridhemsplan.  Mest av allt önskade vi att ta en fika och sitta framför en brasa.
Men inte hittade vi något sådant ställe på Fridhemsplan. Ett bra alternativ fick bli Thelins konditori på St. Eriksgatan. Och där inne var det i alla fall varmt!
Jättemysiga och omväxlande timmar med mycket prat hann det bli innan vi skildes åt för den här gången.
 
 
                                                            Utsikt från St. Eriksbron ner mot Karlberg.
 
 
 
 
                                                                                           

På rad!

    
Visst tittade jag lite på prinsessbröllopet på tv i går. Ett riktigt sagobröllop med ett mycket vackert och till synes mycket lyckligt brudpar. Precis som det skall vara!
Jag såg på tv när fartyget "Stockholm" lade till vid Drottningholms Slott och alla hedersgästerna klev i land och då hade de andra fartygen varit där ett bra tag.
De återvänder också till stan i den ordningen de kört ut sina gäster;
Alla tre båtarna passerade Hammarbyslussen och kanalen hos oss på vägen tillbaka från Mälaren. Nu utan gäster förstås.
Kul att se!
 
 
 
                                                                                            
                   Fartyget Stockholm transporterade brudparet och hedersgästerna till Drotttningholm
                                 


Det gick ju bra det här.

    
I går eftermiddag när vi kom till Napoleonviken, en bra och mysig natthamn ett par timmar hemifrån, (beroende om vi kan segla eller måste gå för motor) så blåste det ganska rejält.
Vi hittade en bra ankringsplats i viken med sol hela kvällen. Och just här kommer solen också tidigt på morgonen. Vi valde att ligga bara för ankar. Alltså ingen lina/tamp in till land. Jag gillar inte fästingar och räknar med att de inte simmar ut till båten.
Däremot såg vi flera av båtarna i viken, som lagt till vid land,  som lade ut långa, mycket långa, extra linor.
Vi såg på den här finska segelbåten att damen ombord försvann upp i skogen och lade ut minst 30 m extra lina.  Och till sjöss är det alltid bra att förtöja för storm.
Fram på kvällskvisten blev det nästan vindstilla och jag lät mig efter fotbollsmatchen Sverige -Österrike, VM kvalet, som vi hörde på radio låta mig vaggas till sömns.
 
Tittar man noga ses den långa linan från båten till ett träd.
 
Här ligger båtarna på rad, men vi ligger fritt i viken och snurrar runt vårt ankare.
Hur som helst roligt att se när de andta båtarna kommer in och skall lägga till.
 
Söndag morgon!
Sol!
 Sovmorgon! Vaknade inte förrän klockan 9. Men vi har ju semester! Alltid!
Att sitta ute i sittbrunnen och äta frukost är en njutning i sig. Att sedan höra fågelkvitter och lite vågskvalp, se tärnan dyka efter fisk och se vad som i övrigt händer runt om ger en behaglig omväxling.
 
                           Sjöfrukost/kaffe med utsikt.                                            Bosse; medföljande diskmaskin.
 

Vi började seglatsen hemåt vid tolvtiden, men för att segla behövs vind och den tog slut efter att vi varit på väg i en timme. Och då hade vi väntat ett tag på att eftermidddagsbrisen skulle komma. Men inte kom den!
Ner med seglen och start av motorn.....Så vi puttrade hemåt.
Nu är vi hemma och vilar upp oss i 10 dagar, sover i min egen säng och har det i övrigt bekvämt och sedan blir det nya äventyr till sjöss. För det gick ju bra det här...
 
Nu är det prinsessbröllop, så jag parkerar mig framför teven ett tag framåt. Lite flärd vill jag allt ha...( Skall jag vara ärlig så gillar jag det....)
 
                                                                                       
     En katamaran får bogserhjälp ute på Baggensfjärden av en segelbåt. Absolut vindstilla!

Ornö, Kymmendö och vidare norrut.

    
 Gårdagens segling/gång med motor blev lång. Och det märktes i morse att kroppen använt muskler som man inte vanligtvis använder. Eftersom det också är ganska trångt ombord på båten så uppstår det blåmärken och småsår lite här och där. Men jag vänjer mig nog vid att ducka på rätt ställe och var fötterna skall placeras.
 
Lördagens natthamn i Varnöfladen på södra Ornö, i Stockholms södra skärgård.
 
 
 Strålande sol även i morse och bättre vind. Eftersom vi skulle börja gå norrut så passade det alldeles utmärkt att det blåste sydlig vind ca 7m/sek. Bara att forsa fram. Jättehärligt!
Och vi fick några bra timmars segling.
 
 Vår natthamn mellan torsdag och fredag. Här i området finns mycket fåglar och vi hade turen att se en havsörn. Tyvärr hann iaj inte få fram kameran än mindre fotografera den mäktiga fågeln. När vi gav oss i väg i förmiddags vid 10 tiden var det helt stilla innen i fladern. Och Bosse lyckades även manövrera oss ut. Här är det väldigt grunt vatten och man måste köra exakt för att inte fastna i någon sten.
 
 Nästan helt öppet hav. Fortsätter man österut så blir nästa Estland. Härlig ytterskärgård!
                                                                                       
Flera havsörnar syns. Men ingen tid att fotografera. Här gäller segling i första hand.
 
Kymmendö passeras. Och visst gick tankarna både till Strindberg som tillbringade många somrar här och till Hemsöborna. För det var från Kymmendö han hämtade flera av bokens karaktärer.
 
VIll till att se upp för skärgårdsbåten!
 
Det fortsatte att blåsa så vi fortsatte upp mot Napoleonviken där vi ofta tillbringar någon natt på ut eller hemvägen. Seglingen hit tog idag bara fem och en halv timma och igår tröskade vi på i nästan åtta timmar för att ta oss samma sträcka.
Från Napoleonviken som ligger mitt emot Tyresö kan vi alltid gå för motor till Saltsjö Duvnäs, vår hemmahamn, om det inte blåser. En klar fördel för oss som bara har en utombordsmotor.
Så eftermiddagen har jag tillbringar med att njuta i solen (keps, solglasögon och hög solskyddsfaktor på) både av vågskvalp, sus i träden, göken, fågelsång fler havsörnar och ett gott gas vin.
 
(Etersom jag i högsta grad ogillar fästingar vill jag ligga för ankare. Känns säkrast så . Och fästingar har skärgården gott om. Så i nästa vecka skall jag vaccinera mig. Helt klart!)
 
 
 
 
                                                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stockholms södra skärgård.

    
Mina nyinköp hos Claes Ohlson fungerade utärkt, båda två. Jag har provat...
I morse tog vi lite sovmorgon och njöt av stillheten i Napoleonviken. Det gjorde de andra båtägarna också så när vi gav oss iväg idag vid 11 tiden var det fortfarande många båtar som låg kvar. Gårdagens kväll var magisk, precis som en svensk sommarkväll bör vara.
Visserligen smög sig kylan på och när vi gick till kojs var det inte mer än +13 grader. Men inne i båten var det varmt och ingen fukt. Värmare finns!
 
Det var fler än vi som  sökte natthamn i Napoleonviken  på vägen ut mot Stockholms södra skärgård.
 
 
 Dagens seglats bjöd på omväxling; stiltje och vi fick gå för motor, hyfsad ost/sydost (sjöbris) och stundtals fick vi kryssa när det blåste nordväst. 
Och man hinner se mycket när man seglar; är det inte andra båtar, så är det kajaker, stridsbåtar eller öar och vatten.
 
       Kajakgruppresa och dessutom såg vi åtta stycken stridsbåt 90 passera. Absoluta kontraster.
 
Vårt mål för dagen var Varnäsfladen på Ornös södra del. Och på vägen hit gick vi/ seglade vi över Mysingen; genast Evert Taube tankar....
Vi har hittat en perfekt natthamn, men det var ett bestyr att komma in här. Det var grunt, mycket grunt....
 
                         "Mysingen möter med sjögång".....  Idag var den inte stor.  
 
     En underbar dag och det var ju också Sveriges nationaldag.
                                                                   
 
                          
                                                                                          
 
 
 
 
                                                                                      
 
 
 
 
 

Laddar batteriet

    
Jag befinner mig just nu till sjöss och för närvarande är det vindstilla. bara att ta ett djupt andetag och vänta. Passar på att ladda lite batterier också. Nej då, inte alls mina egna. Jag var igår inom "vuxendagis" Claes Olsson och roade mig med att köpa dels en solcellsladdare och dels en nödladdare som drivs av fyra batterier. EFtersom vi inte har el ombord så kan det vara bra att kunna ladda en telefon utan att behöva gå i land någonstans för att göra det. Får se nu hur och om det fungerar. Det visar sig.
Finns det någon läsare som provat något av alternativen?
Oj då! Nu blåser det upp och det är dags att börja segla på riktigt så jag får fortsätta skriva senare.
 
Solcellsladdaren är längst bak och fungerar den så vore det ju toppen.
 
Klockan är strax 18 och vi har ankrat upp för kvällen och natten i Napoleonviken, där vi var förra helgen. Vinden tog slut och att kryssa längre söderut kändes inte alla meningsfullt.
Så i morgon hoppas vi på bra vind hela dagen och planen är att då komma till Ornö och Kymmendö Men vi får se. Annars får vi ta oss dit vindarna bär. Flexibiltitet är viktigt när man seglar....
Önskar alla läsare en trevlig nationaldag vart än i Sverige och världen ni befinner er.
 
 

Bra val!

    
Ibland, t.o.m. ganska ofta, så går tiden så rasande fort. Jag vet i varje fall inte riktigt vart den tar vägen. Och rätt som det är har det gått flera månader sedan jag t.ex. umgicks med flera av mina vänner.
I kväll blev det i alla fall av att träffa Eva J, en vän som jag haft sedan GIH tiden i slutet av 1960 talet, alltså i 45 år. Och det är en lång tid som vi följts åt i vått och torrt.
Eftersom vi båda tycker om kinesisk mat och har roliga minnen från när hon besökte oss i Peking så föll det sig naturligt att äta middag tillsammans, på en riktig kinesisk restaurang. ( Det finns så många inom den "branchen" som är alldeles för svenskanpassade för vår smak)
Jag har provat flera kinesiska restauranger i Stockholm  men i kväll föll valet på Xi ´an köket i Vasastan med adress Frejagtan 79strax norr om Odenplan. Och det visade sig vara ett mycket bra val. Restaurangen är liten och mysig, har vita dukar, är personligt inredd och har en varierad meny med autentiska rätter från Xian.
Som  gäst välkomnas man i dörren och blir mycket vänligt bemött under hela kvällen. ( Inte helt vanligt på flera av Stockholms krogar.)
Vatten i karaff ställdes fram utan att vi ens hann be om det, godis delades ut och vi kände oss verkligen välkomna, nästan som att vara gäst i någons hem i Peking eller Xian.
Så hit kommer vi gärna tillbaka.
 
 
 
 
 Kinesisk öl och stekta dumplings med olika fyllningar. Dessa var helt nylagade och gjorda i samband med vår beställning. Helt perfekta, med bara en tunn deg runt fyllningen. Som det skall vara!
 
 Vi valde två varmrätter och de var rikligt tilltagna; till vänster kyckling med ingefära, chilli, anis och grönsaker. Rejäl smak! Till höger är stora räkor som panerats i sesamfrön och stekts i en speciell söt/sur/syrlig sås. Räkorna var oskalade och gav därför mycket smak. Visserligen fick man peta bort skalet från munnen.....Men så skall det vara.
 
                                                          
 Toaletten var en upplevelse i sig med många personliga foton på väggarna, flera från Mao tiden.
Och inredningen i övrigt var precis lagom kinesisk,
utan en massa överdrifter som ofta ses i på s.k. kinasrestauranger i Sverige.
 
 
                                                             
 
                                                                                           
 
 
                                                                  

Knäckig äppelpaj, förmiddagens pyssel

    
 Att tillbringa tid med Max är givande, roligt och varierande. Och han lär mig nya saker hela tiden. Tänk att en treåring kan vara så klok, glad och positiv.
Inser att det är länge sedan döttrarna var i den åldern. Och på något vis känns det som om den tiden gick alltför snabbt.
 
I morse  såg Max ett par äpplen på diskbänken och föreslog att vi skull baka. (Jag hade pratat om bakning i går, men inte tänkt mer på det...)
Det fick bli en enkel äppelpaj efter ett recept där "man tager vad man haver" och lägger på smeten. Rabarber blir jättegott och bär av olika slag. Men äpplen går också bra....
Detta behövs; ugnen sätts på 225 grader
  • 175 g smör smältes på svag värme
  • 2 1/2dl vetemjöl, 1/21dl havregryn, 1 1/2 dl socker, en nypa salt, 1 1/2 tsk bakpulver blandas ihop i en bunke
  • häll det smälta smöret över mjölblandningen och blanda till en deg
  • fördela degen i en pajform ca 25 cm i diameter och låt degen gå upp lite runt kanterna
  • lägg på rabarber i bitar, bär eller skuren frukt (om rabarber används så koka den gärna lite innan den läggs på)
  • droppa över lite citronsaft så blir det inte "sötsliskigt", (Max duttade också på lite kanel)
  • grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter
 
 "Det här går bra och mormor visst blir det fint."
                                                                                             
 
 "Jag vill gärna smaka".....Och det vill vi andra också.
                                                                                         

Bilder och text

    
 "Idag kommer mamma Liv och jag vanligt tåg från Uppsala till Stockholm. Vi åker tunnelbanetåg till affären för jag ska köpa skor.
Mormor väntar i skoaffären.  Mamma hittar fina skor till mig. Jag åker tunnelbanetåg med mormor hem till Skanstull. Mamma åker vanligt tåg till Uppsala.
Jag går från Skanstull hem till mormor och i parken springer jag i vattenpölar.
Vi tittar på fina blommor.
Max leker med tåget och äter Bosses potatismos och pannbiffar.
I morgon hämtar pappa Max på Centralen och vi åker vanligt tåg till Uppsala."
 
(Jag har ställt frågor till bilderna och Max har berättat vad jag skall skriva.)
 
 
 
 
                                                                                     
                            
                        
 
                                                                                   
                                                            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens lunchutsikt

    
Dagen började med strålande sol men fram på eftermiddagen gjorde en hel del moln entré på himlen och regnet hängde i luften.
Lunch blev det på balkongen och det är alltid lika spännande att titta på båtarna som skall in i Mälaren via Hammarbyslussen och på de som kommer ut därifrån.
Eftersom Danviksbron är avstängd p.g.a. ombyggnation till slutet av september så kommer inte de stora segelbåtarna den här vägen, vilket är lite trist. Vi har ju vant oss vid en livlig sjötrafik här på kanalen. Och visst är det många båtar som skall slussa, men mest motorbåtar.
Idag passerade i alla fall en stor yacht, som var Londonbaserad, Queen of Sheba, med en längd på ca 30 m och minst ett 10 tal hytter....Och i den yachten finns nog allt man kan tänkas behövas, plus en hel del där till.
Men vacker? Nja, tveksamt...Utomlands, på flera ställen, skulle den här yachten nog anses som medioker....
I alla fall roligt att beskåda, om än på lite avstånd, 6 trappor upp.
 
 
 
Mycket på G i Hammarbyslussen. Den stora båten heter Jehander och transporterar sand mellan Mälaren och Saltsjön och har sin bas på kajen mitt emot oss. Han fick förtur i slussen för det är ju nyttotrafik.
 
                                                                                                            
 

Härliga dagar och bra början

    
 En början....Och en riktigt bra sådan!
Två dygn till sjöss och trots gårdagens regn och åska så måste jag säga att det ger mersmak. Helt klart! Visserligen är det många år sedan jag ägnade mig åt friluftsliv och man får nog kalla båtlivet för det. Har blivit bekväm av mig på äldre dar.
  Mycket natur, fågel och djurliv; inkluderat fästingar, vatten runt om och stundtals lite obekvämt. Men det är  mest för att det är trångt. Visserligen har jag ståhöjd inne i båten men jag slår då och då emot en kant, hylla eller annat. Men å andra sidan man kan inte få in hur mycket komfort som helst på en båt som är 7.7 m lång och 2,5 m bred och dessutom är 37 år gammal. Men det finns en liten toalett, ett hyfsat pentry med ett tvålågigt spritkök, en inklämd diskho, (separat diskbalja i plast har inköpts idag) lådor och bra förvaringsutrymmen för kastruller och porslin.
Under alla kojer, fem stycken, finns också rejäla förvaringsutrymmen för kläder, regnställ etc. Och för varor som skall kylförvaras så har vi en liten kylbox som kan kopplas till ett eluttag.
Men å andra sidan så är ju strömmen begränsad och det lär den nog vara även när vi får på solpanelen som skall ge extra ström.
Tyvärr, så kan inte elen laddas genom vår motor eftersom det är en utombordare. Men man får ta med sig matvaror som klarar sig nere i kölsvinet där det är hyfsat svalt och även en del frysta varor.
Och på en hel del ställen i skärgården finns butiker där man kan komplettera matförrådet.
Så det är med spänning jag ser fram emot tillvaron på en mindre segelbåt i sommar.
En bra början blev det i alla fall.
 
 
Gårdagens väder med regn, åska och vindstilla gjorde att vi hamnade i Napoleonviken,
en jättemysig vik tvärs över Erstaviken och mitt emot Tyresö. En väldigt omtyckt natthamn bland båtfolket.
 
I morse när jag vaknade sken solen från en molnfri himmel och det var helt vindstilla. Vi gjorde osss ingen brådska utan fixade en hel del praktiska bestyr men vid 12 tiden gav vi oss av, för motor. Fortfarande ingen vind så seglen fick helt vila sig idag.
 
Här är vi i det trånga Baggensstäket som på det smalaste stället bara är ca 10 m brett och härifrån har vi en timme kvar till vår hemmahamn.
Om man vill komma från stan och njuta av idyllen och lite innerskärgård här vid Baggensstäket så går det SL bussar från Slussen till Boo Brygga. Kanske en lagom utflykt till helgen?
 
Vill till att hålla rätt i rodret....
 
           
                                                                                          
 En vacker gammal kyrkogård passeras och många gravstenar skymtar fridfullt bland träden.
             
                                                                                          
                                                                                           
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                   

Ombyte förnöjer

    
 
Gårdagens seglats var en sann njutning i strålande sol och med lagom vind. Vi hittade en jättefin vik i lä och kunde njuta av en god grillmiddag i solnedgånen.
Allt var så tyst och stilla och det ljud som hördes var när några sjöfåglar då och då landade i viken efter en flygtur. Inte ens måsarna skrek....
Vi satt ute länge och bara njöt av att inte göra något annat än att bara sitta och mysa i den vackra kvällen.
I morse var det däremot halvmulet och dåligt med vind så vi ändrade våra planer.
Vi hade tänkt att segla mot Kymmendö och Ornö i Stockholms södra skärgård och tillbringat natten där i någon vik.
 Men med tanke på den klena vinden, mer moln och regn på väg, så seglade vi en bit på vägen hemåt.
Vår lilla motor, en utombordare på 5hk, rör visserligen båten framåt men det går långsamt. Å andra sidan har vi ju ingen brådska.
Just nu regnar det och jag sitter inne i "salongen" och ser på när fler och fler båtar kommer in i viken för att antingen ankra ute på redden som vi gjort, eller lägga till vid någon liten bergsknalle.
Mycket att titta på med andra ord och ombyte förnöjer.
Ibland blir det även lite "SOS; Segelsällskapsresan" över det hela och det gör ju inte det hela sämre
 
 
(Internet fungerar riktigt bra med hjälp av mobilen som router och den laddas samtidigt. Men jag ser att det tar mycket ström från datorn.)
 
Eftermiddagens aktiviteter blir att redigera foton och läsa........
 
 
 
Gårdagens seglats