Kolmården, en trevlig repris

    
Idag upprepade vi ett vinnande koncept från förra året; ett besök i Kolmårdens Djurpark. Förra sommaren övernattade vi på VIldmarkshotellet och hade två dagar på oss att besöka själva djurparken. Men i år bestämde vi oss för att ta det hela på en dag. Och det gick alldeles utmärkt!
(Nämnas bör, att ViIdmarkshotellet är bra och väl anpassat för barn. Absolut! Och deras SPA och vattenormråde är väldigt trevligt. Men...Jag bor hellre på hotell som vänder sig både till barn och vuxna och i lagom proportioner. För en övernattning är inte direkt gratis...)
 
Vi har i alla fall haft en toppendag och Max har förtjust sprungit runt i stort sett hela Kolmården. Ett par favoriter fanns; i första hand delfinshowen och sedan linbaneturen över hela Kolmården. Men även sjölejon och uttrar var spännande, plus en hel del annat. 
Till och med vädret har varit bra; halvmulet och ca +18 grader och något regn fick vi inte.
 
Spännande djur på savannen; antiloper, zebror bl.a.
 
Fantastisk utsikt från linbanan över området, en tur på 29 minuter, och där vi såg massor av djur.
 
Vi såg bl.a. björnar, hjortar, älgar, präriehundar, antiloper, zebror, jakar, lejon och giraffer.
 
 
 Rita, Max och "moster" Helen var särskilt förtjusta i girafferna.
                                                    
 
Max favorit var delfinshowen. Och den var verkligen bra och varierad med härlig musik och scenografi. 
Till delfinshowen hade vi köpt "VIP biljetter", Vanliga biljetter ingår i entré priset till Kolmården, men om man betalar ett par tior extra så slipper man stå i en jättelång kö långt innan showen börjar utan får gå in före "alla andra" och kan i lugn och ro välja sig en bra plats. VIssserligen var det fler än vi som köpt dessa biljetter, men inte särskilt många. Och förra året tänkte vi inte på detta.
                                         
                           Uttrar, getter och en kort rast tillsammans med mamma Liv
                      innan det bär vidare för Max genom Kolmården med oss andra i släptåg. 
                                                              
Världens finaste Max! Så mycket roligt jag får vara med om tillsammans med dig. Tack älskade solstråle!
( Som vanligt på solskenshumör hela dagen och bara go, glad och positiv..)
                                                                       
 
Det blev en lång och jättetrevlig dag. dag!
Vi startade från Stockholm klockan 8 på morgonen och klev in genom grindarna på Kolmården klockan 10. Liv hade förbokat biljetter på internet och de fanns i mobilen bara att visa upp. Praktiskt och tisdbesparande.( Här fanns även bokningen av de s.k. VIP biljetterna till Delfinshowen som vi skulle se klockan 13.)
Om man tänker på vad som jag tycker skulle förbättras i parke så är det utbudet av mat och restauranger. dEt mesta i matväg är "snabbmatställen" där mer kvantitet än kvalitet råder. Kanske inget fel, men jag skulle önska en trevlig restaurang inomhus med ev. bordsservering och fram för allt en annan typ av mat.
När vi var på väg ut från parken så hittade vi ett "thaiwokställe" och givetvis skulle vi gett det en chans. Dt doftade gott av thaimat och såg bra ut. Men fortfarande känslan av snabbmatställe, mat i påse och låda. Kanske inget fel i sig, men jag tror att Kolmården skulle vinna på att ha ett bättre utbud av matställen.
(Har även mailat detta till dem nu i kväll.)
Det blir nog ett nytt besök här nästa år. Lanske lite av tradition....
Eller vad säger ni Liv, Helen och Rita?
Tack för idag!
Och Rita! Berg och dalbanekarusellen tar vi väl då också?
 
 
 
 
 
 

 
 
                                                                                          
 
 

 
 
 

"Potatisskörd"....

    
 För lite drygt en månad sedan hittade maken ett par potatisar i svalen som börjat gro. Och uppvuxen på landet som han är så planterades dessa i en rejäl kruka på balkongen.
En kruka som de fick ärva efter en oerhört vacker rosa hortensia, som tyvärr inte riktigt trivdes i solen på vår balkong och sedan, trots inpackning över vintern, aldrig blev sitt forna jag. Trist! Men så blir det ibland.
Idag bestämde vi oss för att det var dags at se om det gick att skörda. Kanske en liten ynka potatis eller kanske två skulle finnas under all blast. Men det fanns totalt sex stycken, varav två miniatyrer.
Så middagens förrätt var räddad; sill med absolut färsk potatis och en liten nubbe därtill.
Barnbarnet Max med sin mamma Liv var här, så givetvis delade vi alla fyra på potatisen och inte blev de fler.... Tänkte lite på Jesus som fick sina fiskar att räcka till många....
Gott var det! Och till nästa år skall vi sätta mer potatis. Mersmak, helt enkelt!
 
Mycket blast var det på potatisen och vi undrade med spänning om det skulle finnas någon potatis alls i krukan.
 
 Här kommer den första egenodlade potatisen upp. Hurra!!!
 
Max var med och var faschinerad över att potatis kunde tas upp på en balkong och ur en kruka. Det sammanlagda resultatet av "skörden" blev sex potatisar. (Två sattes ner)
Men jag måste tillstå att det var fyra något större och två i klart mindre storlek.
 
 Det kokta resultatet.
 
 I morgon blir det en heldag i Kolmården så vi hoppas att det regnat färdigt tills dess.
 

Vilodag

    
Vilodag! Genast kan man fråga sig från vad då. Jag vet faktiskt inte, men det var skönt att sova i en bred och mjuk säng i natt. Undrar om jag håller på att bli lite som "prinsessan på ärten" , en äldre upplaga av henne  alltså.
Visserligen har kojerna i båten hyfsad komfort, men smala är de, ca 70 cm och det inbjuder inte direkt till att ligga på diagonalen.
I och för sig finns det en riktigt bred koj, dubbelkoj med full längd längst fram i båten, i förpiken. Men jag tycker det känns lite instängt där, mest min känsla. Men vill jag ha bredd på kojen så finns det att tillgå...
När man är till sjöss så får man frisk luft i mängder och tillika naturupplevelser så idag har jag vilat även från dessa ingredienser.
Men helt sysslolös har jag inte varit utan Bosse och jag har funderat lite över hur vi tänker oss resten av sommaren och gjort upp lite planer, så där löst och flexibelt.  Och för vår del sträcker sig sommaren  nog hela augusti.
Fler båtturer blir det helt klart.
Passade också denna vilodag på att gå igenom och rensa bland foton på datorn. Passade också på att se hur några bilder blev om jag ändrade färgen.
Skulle nog gärna vilja ta en fotokurs och lära mig mer om både fotografering och att använda ett bra bildbehandlingsprogram. Men det får bli till hösten.
 
Sitter just nu och tittar på VM i simning och ser Sara Sjöström ta guldmedalj på 100 m fjärilsim. Fantastiskt!
Där är det minsann inte många vilodagar...
 
Lite skärgårdsbilder som jag tagit bort färgen från.
 
 Kymmendö och Myrängsflaket. Staketet finns för att får och kor inte skall förvilla sig.
 
Mås eller trut? Vet att trutar är större...
 
Svartvit solnedgång på Kymmendö. 
 
Även hästar betar bland får och kor på Kymmendö.
 
 Lingonskär i Stockholms mellersta skärgård, gott om plats är det här.
 
Midsommar också på Lingonskär.  Känns lite avlägset nu...
 
 

I dimman!

    
Åtminstone periodvis har dimman legat över delar av skärgården. Den varma luften och havet blir en utsökt kombination och ibland var sikten endast ca 25 m. Vi låg kvar på Kymmendö, i vår trygga vik, Myrängsflaket, under hela lördagen och gjorde egentligen inte mycket annat än vilade oss i form. Ett och annat korsord passerade i går genom mina händer och maken tränade mig på att göra pålstek. (Jag har kunnat , men glömt...)
I övrigt spanade jag på båtar som kom in och gick ut från viken, lyssnade på sjörapporterna och givetvis på "Sommar"
Underhållning på hög nivå!

I går kväll, lördag, såg det stundtals ut så här och några minuter senare var dimman försvunnen igen. Konstigt det här med väder.
 
 
 
 
 
 
Strax efetr klockan åtta i morse gav vi oss i väg mot vår hemma hamn, Saltsjö Duvnäs. Vi gick för motor den första biten och passade också på att då dricka morgonkaffet. Ute på Jungfrufjärden satte vi segel och kunde segla hela vägen till Baggensstäket, nästan hemma alltså.
Vindar från sydost passade oss utmärkt och det tackade vi för.
Största delen av seglingen hade vi också sol och slapp dimman.
 
Tidigt i morse.
 
 Annars kan det se ut så här....Om det inte är dimma.
 
 
 
 
 

"Kappsegling? Nej, det är lördag..."

    
Vi ligger kvar på på Kymmendö. Här är mycket att titta på och vi njuter av båtlivet. Mängder av båtar av allehanda slag hittar in hit till Myrängsflaket, en mycket skyddad vik för alla vindar och med gott om utrymme för alla. Nåja, kanske inte vid klipporna, om man vill gå iland. Då får man ligga ganska tätt..
Och vi ligger kvar på redden för ankar, så vi behöver inte alla trängas med alla som vill i land.
 
Trångt på klipporna...
 
Varmt har det varit under dagen och stundtals rejält dimmigt. Ibland så dimmigt att vi inte sett viken på andra sidan. Men nu frampå kvällskvisten har nog dimman tagit rast.
Just nu kommer mängder av båtar in i viken och jag har lite att titta på. (Alltid roligt och spännande att se till när båtar/besättningen ombord, skall lägga till eller kasta ankar.
Och just mitt i viken här finns ett grund och det är intresant att se vilka som tittat på sjökorten innan de går in här.
(Vi har sett ett par båtar med mobiltelefoner som sjökort, kanske är det Google Maps, och de har gått på....)
 
Rätt som det är finns ingen dimma alls och  i nästa ögonblick har den tätnat.
 
 
                                                                                         
 
 
 
 
 
 

Solen och flaggan går ner

    
En fantastisk dag och kväll. Nu klockan nio var det en välvillig trumpetare som blåste tapto och genast togs de flesta båtflaggor in. Vår också!  Båtflaggan skall ner [halas] vid solens nergång.
 
 
 
 

Lunchsällskap och ett sensationsbad.

    
Vi lämnade  Napoleonviken efter frukost och styrde färden söderut. Ingen seglarvind idag heller....Så med hjälp av vår trogne kinesiske vän, "PARSUN", vår lilla 6hk utombordare, så tuffade vi på över både Ingaröfjärden och Jungfrufjärden till Kymmendö.
Här har vi varit tidigare och vet att man ligger i lä för alla vindar. Om de nu skulle få för sig att blåsa. Idag har det bara blåst 2m/sek och åt fel håll för vår del.
 
Soldis över Jungfrufjärden.
 
Lagom när vi dukat upp till lunch med falukorv och stekt ägg så kom följande snok simmandes förbi båten.Och lång var den...Ville gärna vara med på bild dessutom.
 
 En lång snok kom simmandes förbi...Tur, både för mig och snoken att jag inte badade.
 
Varmt och skönt var det och när jag så att flera personer från grannbåtarna badade i det 15 gradiga vattnet så tänkte jag att det kanske var dags för mig också. Till saken hör att jag är en riktig badkruka och inte badar i Sverige sommartid, annat än i undantagsfall. Och då har det varit minst 20 grader. Om vattnet håller 25 grader så är det perfekt för mig. (Som barn och ungdom badade jag gärna och ofta och brydde mig aldrig om några vattentemperaturer men sedan 35 år tillbaka , minst, så är jag väldigt noga med att det inte får vara kallt när jag badar.)
Men jag har faktiskt badat idag! Sensation! Och jag har bevis!!!! Tack till barnen på grannbåten som kom med uppiggande tillrop. Annars hade jag aldrig kommit i.
 
Kallt?
 
Något längre dopp blev det inte, max en minut. Men jag var i och doppade hela mig.
Det blev några simtag också.
 
 
 
 

"Sol, vind och vatten...."

    
Högsommarvärme i Stockholm och strålande sol. Vi var beredda på att ge oss ut och segla och särskilt efter gårdagens väderprognos var vi inställda just på att segla. Det skulle blåsa nordlig vind och eftersom vi tänkt oss söderut i skärgården skulle det passa perfekt.
Men, vindarna är ombytliga och gör lite som de vill. Så när vi kom till båten var det i stället de sydliga vindarna som blåste, alltså motvind. Visst går det att segla då också, men det innebär att man får kryssa. Alltså segla i zick zack.
Raskt ändrade vi planerna och tuffade iväg söderut, men för motor.
De båtar vi mötte som var på väg norrut hade det bättre förspänt, åtminstone vad gällde vindriktningen. Sedan var det ändå inte så myccket till vind, ca 3 m/sekund.
 
 
Med en spinnacker, ballongsegel, gick det väl hyfsat framåt.......för båtar vi mötte.
 
 Efter ett par timmar så tröttnade vi och styrde in i Napoleonviken, ett säkert kort vad gäller nattplats. Och ensamma var vi inte så här i semestertider, men ute på redden, för ankar, blir det i alla fall lite enskilt.
 
 Lugnt och stilla i viken. Egentligen består Napoleonviken av flera vikar, men det är här vi brukar kasta ankar.
Och här har vi också solen längst på kvällen. Dessutom trevlig morgonsol...
 
Och lagom till eftermiddagskaffet kom glassbåten. Och en Magnum mandel var precis det jag var sugen på.
Hoppas nu på att brödbåten kommer i morgon bitti med färska frallor...
 
 
Och med mycket tid över så är det spännande att titta på fågellivet. Tursamt nog så håller skarttmåsarna inte till här i viken. Men havsörn kan man få se, men de är svåra att fånga på bild. Men andra "modeller" är gärna med på bild.
 
Bilden är tagen i kraftigt motljus och jag vet inte vad fågeln heter. Någon som vet?
 
Och i morgon får vi se vilka vindar som blåser och de får nog styra vår fortsatta  färdplan...

Ändrade planer

    
 Onsdag! Strålande sommarväder igen. Vi hade först planer på att ge oss ut och segla i några dagar. Men eftersom vi hade en del ärenden att uträtta, så får skärgården vänta på oss tills i morgon. (Eller vi på den.)
 Vi var snabbt klara med våra "måsten" och kom lagom bort till Barnängsbryggan för att hoppa på Resselrederiets färja, Emelie, in mot stan och för vår det klev vi av nedanför Gröna Lund/Allmänna.
Färjan startar i Hammarby sjöstad, angör sedan Barnängsbryggan, nästan hos oss. Nästa stopp är Henriksdalsbryggan, (i det nybyggda Henriksdalsområdet i Nacka) på andra sidan Danviksbron.
Sedan blir det ett stopp i ännu ett nybyggt område, Saltsjökvarn. Här har det byggts lägenheter i det gamla kvarnområdet och här ligger också ELITE hotell, som i går natt och ev. i natt beboddes av fotbollslaget Paris St Germains spelare. Jag försökte spana efter mister Zlatan, men han förblev osynlig.( Hammarby spelade mot dem i går på den nya Tele 2 Arenan)
Stora kryssningsfartyg ligger vid kajerna in mot stan och mycket folk i rörelse.
Färjan fortsätter mot Allmänna gränd och sedan Nybroviken som är ändhållplats.
 
Bosse och jag flanerade från Allmänna Grränd/Gröna Lund mot Djurgårdsbron och vidare Strandvägen in mot stan.
Hela vägen mötte vi mängder av glada och förväntansfulla turister av allehanda nationaliteter och många med kartor i händerna. Härligt! Stockholm är verkligen en turistmagnet!
 
När vi passerat Slussen kom vi på att det nog vore trevligt att äta lunch ute på lokal och tursamt nog fanns det ett bord ledigt på restaurang Blå Dörren som ligger där Götgatan börjar och korsar Hornsgatan.
Här finns alltid dagens lunch, rejält och vällagat, och med flera olika rätter att välja på (vegetariska alternativ finns, liksom sallader) och till ett bra pris, strax under hundralappen. Då ingår måltidsdryck, salladsbar i mindre skala, kaffe och kaka.
Vi satt länge till bords och kände oss som turister i vår egen stad innan vi fortsatte hemåt för en stilla eftermiddag på balkongen med receptpärmar i högsta hugg.
Mat inför dagarna till sjöss skall planeras och kanske börjar jag också med själva tillagningen.
 För det är alltid bekvämt att ha en del klart i förväg...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det blir inte av....

    
Ibland blir det bara inte av. De där telefonsamtalen som jag skulle ha ringt för flera veckor sedan. Eller de där mailen som ligger i inkorgen och är obesvarade. Eller det och det.....
Inga stora saker att utföra, inte alls. Men det blir inte av.
Gäller dock inte de mer praktiska sakerna i tillvaron.
Kan absolut inte skylla på tidsbrist, för tid har jag gott om. Och det handlar inte alls om något som är vare sig  besvärligt eller tidskrävande. Tvärt om.
Att ha kontakt med mina vänner är ju något jag verkligen vill prioritera.
Men ibland  kommer mig inte för. Det är så lätt att lyfta luren och skå en signal även om det var länge sedan man hördes av. Eller att skriva några rader för att höra hur det är....Tankarna finns där. Men själva handlingen kommer av sig.
Jag är vanligtvis ganska effektiv och genomför oftast det jag tänkt och planerat och uppstår det hinder på vägen så kan jag bli lite lätt irriterad. Men bara lite.
Envis är jag också!
Så nu har jag bestämt att "det skall bli av"det som tidigare bara kom till tankestadiet.
När jag tänker vidare på saken så brukar jag tänka och säga att man/jag inte skall skjuta upp saker utan göra det nu, för man/jag vet inget om morgondagen. Och så gör jag oftast när det gäller livet omkring mig och min vardag.
Men nu får den sfären utvidgas.
 
Jag fick för några dagar sedan ett långt brev med posten av en ungdomsvän som jag fick ny kontakt med igen 2007 och vi sågs sedan 2008.
Fem år har ått sedan dess....Julkort har skickats men inte så mycket mer.  Och så mycket som hänt på dessa fem år, så mycket jag har missat. Så nu har jag bestämt mig för att jag skall vara en mer närvarande vän. Och inte bara i tankarna.....
 
"Du måste alltid veta vad du vill" citat från Allkemisten av Paulo Coelho
(inte alltid lätt, men varför skulle det vara det?)
 
 
 Eftertanke....
 
 
 
 

Fest, folk och fart med BAO i Trosa

    
Förväntansfulla och glada var vi inför kvällens konsert/uppträdande/underhållning. Vi till den lilla sommar och skärgårdsstaden Trosa i god tid och det fanns inte ett moln så långt ögat kunde se.
Bosse och jag var medbjudna som "VIP" gäster av vår goda vän Helene och det var också första gången som jag på en konsert eller liknande fick gå före kön och fanns med på en gästlista. Nåja, det var inte mitt namn som stod där på listan, utan Helenes. ( Till saken hör att vi först stod ett bra tag i kön innan vi ens såg "VIP ingången")
De flesta hade varit förutseende att ta med egna stolar och satt i kö långt innan insläppet öppnade klockan 16.30.
 
Längs kanalen var det nästan folktomt, men ju närmare vi kom desto mer folk.
Och kön till insläppet var lång, med 5000 sålda biljetter.
                                                                                        
 
Och väl inne på området fick vi bra platser långt fram; både i närheten av scenen och dansbanan.
Med två stolar och medhavda filtar var vi beredda för fyra timmar med BAO. Start prick klockan 18.
        
      Vi hade god tid på oss att äta vår medhavda picknick;
kycklingsallad med fetaost, sallad och oliver,baguette, ost och fransk potatissallad.
Till kaffet, som det passade bra att dricka i den korta pausen, blev det rabarberpaj med citronkesella. Och jag kunde med lätthet konstatera att det var med viss möda jag kom upp och ner från marken.
                                  Viss stelhet har infunnit sig i kroppen....                                                   
 
Första numret för kvällen är alltid melodin Glasgow Boogie
och den för kvällen uppbyggda dansbanan fylls genast.
Vilka musiker! Vilka artister!
 
 
 
                                           Tommy Körberg, Helene Sjöholm och Benny Andersson himself.
 
 Här har Kalle Moreus fått mittplatsen.
 
Bosse i rött och jag i orange, dansar schottis och Helene och Uffe tar sig en vals.
Vilken dansglädje hos alla! Fantastiskt! Och det var trångt på dansgolvet...
 

Mellan danserna sjöng vi med i allsångerna och lät oss underhållas. Detta är underhållning när den är som bäst.
Må kanske gälla för vår åldersgrupp, men vilka artister och musiker. Fantastiskt!
Kvällens repertoar bestod av lite klassisk musik, (något svårdansad) visor, ballader, valser, polskor, ABBA musik, gammal "Hep Star" musik och mycket annat. Till saken hör att Benny Andersson i början av 1960 talet speladed med i Hep Stars. Minns att jag såg dem i Solna 1962...
 
 
 
 
 
Klockan har blivit 22, konserten är slut, alla extranummer också.
Men upplevelsen av denna kväll kommer vi att bära med oss. Länge!
 
Ett stort tack till Helene som bjöd med oss och till Leffe (spelar trumpet i BAO) och Elisabeth (nu på Öland)
 
Leffe i grå skjorta mellan Helene Sjöholm och Tommy Körberg.                Tack goaste Helene!
                                                                                               
 
 
 
 
 
 
                                                                                          
 
 
                                                                                            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                               
 
 
 
 

BAO i Trosa

    
Dagens utflykt går till Trosa för att lyssna och se BAO, Benny Anderssons Orkester. Bosse och jag hade sådan tur att en god vän fått biljetter till konserten och frågade om vi ville följa med. Så klart vi ville!
Här har vi båda i åratal lyssnat på deras skivor men aldrig varit och hört/sett dem live. Men idag skall det alltså ske. Jätteroligt!
Rapport kommer i morgon!
Fint sommarväder är det också, så det blir perfekt att njuta av härlig underhållning fram på kvällskvisten.
Picknickryggsäcken håller på att packas med diverse godsaker; ingredienser till kycklingsallad, oliver, ostar, baguette, fransk potatissallad och just nu är de små rabarberpajerna till dessert i ugnen. 
Och mellan varven sitter jag  på balkongen.
 
 
Mycket att titta på från balkongen.
 
Den kinesiska picknickryggsäcken kommer väl till pass.
 
 

Premiär och match på G.

    
   Som Söderbo ligger det lite i förväntningarna att man skall vara åtminstone en aning Hammarbyfantast. Nu är inte jag det...Kan inte påstå att jag är ointresserad av fotboll, inte alls. Men något speciellt svenskt lag håller jag inte på.
Däremot tittar jag gärn  a på när Zlatan spelar, oberoende av lag. Och jag tittar gärna, om jag har tillfälle, när de svenska damerna i landslaget spelar sina matcher.
Jodå, jag tittar även på herrarnas matcher.....Men någon större entusiast är jag väl inte om det inte gäller OS, VM eller EM.
Idag så trodde nog Hammarbyfantasterna att det var ett större mästerskap när de skulle spela mot Örgrtyte på den nya Tele 2 Arenan( första fotbollsmatchen som spelas där) och jag tittade på avstånd på vad som hände; innan matchen. Förberedelser för anhängare...
Till saken hör att det är meningen Hammarby och Djurgården skall spela sina hemmamatcher här.
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                               Dags för match och laddade med kassar. Hammarby skall spela fotboll mot Örgryte och det är första matchen på den nya Tele 2 Arena. Medborgarplatsen och områdena runt om var redan vid lunchtid fyllda av dessa supportar i sina grön-vita kostymer.
 
 Den nya Tele 2 Arenan ligger alldeles bredvid Globen som det går bra att zooma in från vår balkong.
Kul att det gick att zooma in "korgen" som åker upp till toppen av Globen.
                                                                                         
Tusentals Hammarbysupportrar marscherade från Medborgarplatsen klockan 17 för att vara på plats när matchen startade klockan 20. Man räknade med en publik på totalt över 30 000, förköp.
Här på väg över Skanstullsbron.
 
 
 
 Grön och vit rök, Hammarbys färger, syntes på himlen före avspark.
Resultatet? 0-0 efter första halvlek....och det blev också slutresultatet. Inte alls vad Hammarbyfansen tänkt sig.
 
 
 

"Flyt"

    
Ingen som läser bloggen har nog undgått att förstå att jag är väldigt förtjust i Stockholm och att strosa runt, ofta lite planlöst, för att se var jag hamnar. Och ofta befinner jag mig med viss närhet till vatten. Jag liksom dras dit, som en magnet.
Idag hamnade väninnan Eva och jag, efter en mindre shoppingtur, på restaurang Flyt, en ombyggd båt, på andra sidan Kornhams Torg, nästan vid Slussen.
Trevligt ställe som jag varit på förr, men det var ett par år sedan. Här finns både en restaurangdel och en bardel, så det är bara att välja vad som passar för stunden.
Mysigt var det i alla fall att sitta på däck i solen och prata om livet så där i största allmänhet och bara umgås.
 
 
 
 

Traska på genom stan

    
Det känns tomt och väldigt tyst runt mig. Ingen som hela tiden pratar med mig eller frågar "vad gör du mormor". Känns lite trist förstås för Max besök hos oss är över för den här gången och han åkte hem till Uppsala idag vid lunchtid.
 
Världens finaste!
 
Maken är på dagstur fram och tillbaka över ett halvstormigt Ålandshav, (besök hos släktingar) och jag med obestämda planer för dagen bestämmer mig för att strosa hemåt genom ett somrigt Stockholm. En syssla jag gärna ägnar mig åt.

Idag varierade jag dessutom promenaden och valde att gå genom Kungsträdgården, förbi slottet, vika in på Österlånggatan, stanna till vid Järntorget och insupa turistatmosfären och sedan som vanligt passera Slussen på väg över till Södermalm.
Av ren slentrian fortsatte jag Götgatan en bit innan jag svängde av upp mot Mosebacke Torg och gick sedan hela Östgötagatan hem. Skönt med nedförsbacke hela den  sträckan!
 
       I Kungsträdgården var uteserveringarna fyllda av gäster, på bänkarna åts det medhavd picknick, vackra blommor var planterade både i krukor och rabatter och en bit framför den stora scenen har för säsongen en konstgräsmatta (grön väv) rullats ut. Lite mjukare att sitta på om nu inte det riktiga gräset räcker till....
Men snyggt?
                                                                                       
                                                                                  
Karl den XII, pekandes österut, på plats framför "Thehuset".
Denna servering hette för länge sedan "Teatleys" och på den gamla goda tiden 1968, då jag som nybliven student  arbetade som guide i Stockholm på firman Tourist Sighetsseeing åt vi ofta våra luncher här; te ( det var drycken som fanns) och varma mackor.
Om man fått rejält med dricks (man fick ofta dricks på den tiden av utländska turister)  kunde det ibland bli en halv portion av dagens sallad på Operakällarens Bakficka.
 
Österlånggatan.
                                         Restaurang  "Fem små Hus" ( i den öfvre prisklassen)  förbereder sig för gäster
och en duva i ett skyltfönster är med och övervakar.
 
                                              
 Här restaurang, brasserie, "Le Rouge", välbesökt till lunch idag . Också i den öfvre prisklassen; förrättter mellan 140- 200 kr och varmrätter mellan 180 och 300 kr.
     
      
 Trångt på Järntorget idag.
                                                                        
 Jag lyckades hitta mig en ledig stol på Konditori Sundbergs vid Järntorget
( ett gammeldags kondis med bra utbud av smörgåsar och bakverk, rekommenderas) 
och hamnade i närheten av den nya upplagan avThe Beach Boys.
Jättetrevligt och roligt att lyssna till dessa herrar som spelade gamla godingar från 1970 och 80 talet.
Och så småningom, med lätta steg, gick jag hem till Söder....
 
 
          
 
 
 
 
 
 
 
 

En oas på Söders höjder

    
Strålande julidag! Max och jag tog oss till Centralen för att möta en "Beijingvän", Synne, som är i Stockholm bara över dagen.
Jätteroligt att ses igen, för det  var mer än ett halvår sedan vi sågs, och då i Beijing.
Vi promenerade pratandes genom Gamla Stan och trängdes en stund med alla turister. Nästan kö för att ta sig fram....
Vid Slussen svängde vi av längs kajen, passerade Fotografiska och fortsatte längs vattnet.
Max var som vanligt förtjust i alla båtar han såg längs vägen och kom ihåg exakt hur vi hade åkt igår när vi tog båtturen under många av Stockholms broar.
Vi bestämde oss för att äta lunch uppe på Hermans vegetariska restaurang på Söder, Fjällgatan. Helt perfekt en dag som denna med många platser i trädgården och på olika terrasser och strålande utsikt över Stockholms innerstad,Gamla Stan, Djurgården och Stockholms inlopp.
Prisvärt och väldigt gott! En bra lunchbuffé med många kalla och varma rätter, inklusive vatten och kaffe, kostar 110 kr, vilket nog får anses som ganska billigt i Stockholm. ( Bara en räkmacka på Fotografiska muséet kostar 145 kr.....mycket, även om den är god.)
 
Mycket prat blev det för oss alla tre och trevligt hade vi.
Max hade också fullt upp med att överblicka allt som hände på vattnet nedanför oss med alla båtar. Dessutom var det spännande att då och då titta över till Gröna Lund och se vad som hände där.
Söker man en avspänd lunch eller middagsrestaurang och gärna äter vegetariskt, eller vill ta en "fika" och så rekommenderar både Synne, Max och jag ett besök på Hermans.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Under Stockholms broar...

    
Fint väder! Varmt och en strålande sol som har lyst skönt hela dagen. För egen del mötte jag Max på Centralen och vårt program för dagen var att ta en tur på nästan två timmar under Stockholms broar. Under turen passerade vi genom två slussar. Den första var Karl Johan slussen (det som kallas Slussen) och där bara mindre båtar kan ta sig från Saltsjön in i Mälaren. Nästa sluss var Hammarbyslussen , alldeles där vi bor.
Mycket att titta på och Max missade inte en endaste detalj på hela turen och ganska ofta satt han med de guidade hörlurarna på och lyssnade intresserat. Mest spännande var förstås att slussa och stora delar av kvällen har gått åt till att förklara vad en sluss är, varför den behövs och hur vattnet kommer in i slussen så att båtarna skall ta sig igenom.  Från Saltsjön till Mälaren, Karl Johan slussen måste vattennivån höjas  och ut från Mälaren till Saltsjön, Hammarbyslussen skall vattennivån sänkas.
Mycket att förstå för en gosse på tre och ett halvt år.
Och för en mormor är det en fantastisk upplevelse att få vara med och nu rå om Max i ett par dagar.
Sicken glädje för både Bosse och mig!
 
Ett axplock från det vi såg under båtturen
 
Olika båtturer går från Strömkajen och det är bara att välja vilken tur man vill ta. Jag beställde biljetter på internet för att i dessa turisttider vara säker på att få en plats till önskad tur. Kostnad för en vuxen 220 kr och för barn under sex år är det gratis. Reducerat pris för barn mellan 6 och 12 år. Lite nostalgi blev det för min del eftersom jag somrarna 1968  och 1969 själv arbetade på dessa båtar och på olika turistbussar i Stockholm.
 
      Vattenskoter, pappa med två barn, vill också slussa.        Max är intresserad av vad som sägs i lurarna.
                                                                                             
Vi har passerat genom Karl Johan slussen och är i Mälaren och Stockholms stadshus är nästan det första vi ser.
 
Västerbron och Max spexar.
 
                Liljeholmsbron och vad passade bättre att se; Jo, en liknande segelbåt som vi har, en Maxi 77.
 
                                                                                    
 
                                          I Hanmmarbyslussen slussade vi  bl.a.med Juno, en av de båtar
                                               som tar sig mellan Stockholm och Göteborg via Göta Kanal.
                                                                                                                                                                
 
Ut i Saltsjön (Östersjön) genom Hanmmarbyslussen.
 
 Vi passerade området där vi bor, Norra Hammarbyhamnen på Söderssidan.
 
 Och på balkongen högst upp till vänster står Bosse och vinkar.....
 
Här är vi!
 
 
                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 

Mat vill vi gärna ha

    
 Så var det maten! Mat, i alla de former, tycker jag är en viktig del av en resa och särskilt  utomlands. Vi har provat menyer av det spanska och det italienska köket, vi har ätit à la carte, vi har ätit "tapas" spanska smårätter som man betäller per styck och där sedan antalet tandåetare /sitter en i varje) avgör hur mycket som skall betalas. Priset per tapa brukar ligga på 1 euro. Men fortfarande har jag inte hittat räkor pil-pil. Men å andra sidan har jag hitta mycket annat gott. Och det är ju bra att variera sig och prova nytt.
Mat äter man mycket av här och middagarna intar spanjorerna sällan före 21 och helst ännu senare. Min mage vill helst inte äta så mycket och så sent så vi har provat att försöka äta vid 20 tiden och det har fungerat bra.
Ett par dagar har vi ätit menyer, vilket varit väldigt gott , vällagat och prisvärt.
För mella åtta och tio euro så kan man få en bra trerätters meny på en bra restaurang. Ofta finns minst ett 10 tal förrätter, ännu fler varmrätter och ett tiotal desserter att välja på.
 
Här spansk meny 
 
 Kall gazpachosoppa, jättegod.
 
 Paella, inte så färgglad men riktigt bra.                                Crème caramel till dessert hör till...
                                                                                          
 Italienskt en annan kväll;
 
 
                       Caprese; mozzarella och tomater, skaldjurslasagne och citronsorbet till dessert.
Väldigt gott!
                                                                                                                                                                                        
                                                          
 Vi har inte träffat på några restauranger som serverat mat som inte varit bra eller väldigt bra. Utbudet är stort och vad gäller maten så är spanjorerna kräsna och det har vi turister glädje av.
När vi valt de spanska restaurangerna har vi tittat var det sitter många spanjorer och äter, ett tecken på att det bör vara bra mat.
När vi ätit på ett par italienska restauranger så har det varit kö för att komma in (men man sitter ute förstås)
och det har vi tagit som ett gott tecken.
 
Idag fram på eftermiddagen flyger vi hemåt och kan bara konstatera att hit kan vi absout tänka oss att återvända, men kanske inte i juli eller augusti. Det är varmt och det är mycket folk....
Att cykla runt i de fina omgivningarna och längs stränderna, att utforska kusten söderut med bil och ta en busstur till bl.a. den vackra staden Denia finns med på nästa lista vid ett nytt besök här. Och givetvis ett beök i Alicante som har mycket att bjuda på.
 
 
 
 
                                                                                                                       
 
 
 

Ensam? Inte här!

    
 Söndag kväll! Vi äter en god middag och gör sedan som alla andra; promenerar längs strandpromenaden och slår oss då och då ner och bara tittar på folk och på havet.
Kvällen är vacker och de flesta invånarna i Torrevieja verkar ha tagit sig ner hit.
Alla restauranger och glassbarer är fyllda och många sitter på de bänkar som finns utplacerade längs vattnet och äter medhavd matsäck. För i vimlet vill man vara. Och alla är med från de äldsta till de yngsta.
Längs strandpromenaden erbjuds ofta på kvällarna olika kulturevenemang och nu i helgen har flera stora körer framfört sånger på olika ställen. Mäktigt att höra och ha havet sombakgrund.
Under efterdagen var det paellatävling, men den missade vi. Däremot såg vi många som kam bärandes på sina paellapannor för att vara med i tävlinen.
Så även om vi inte gjort så mycket här så har känslan varit väldigt spansk och avkopplande.
En helt ny erfarenhet för mig att vistas mitt uppe i ett annat lands semestertraditioner.
Och jag har gillat det. ( Bosse också.....)
 
 
Rofyllt!
 
 Man behöver inte alls känna sig ensam. Här samlas alla.
 
 
                                                                                           
 
 Nu vid 22 tiden skulle det gå bra att ta sig ett dopp. Gott om plats på stranden och i vattnet.
 
 
 
 

Strandpromenaden fram och tillbaka

    
Söndag! Lång, god och mysig frukost på vårt lilla hotell. Ett hotell, som är som hotell var förr på semesterorter kring Medelhavet. Personligt! Vi bor på ett Hotell Madrid som ligger på en liten gata och fem minuters promenad från stranden (en av stränderna), turistbåtshamnen och den långa strandpromenaden som är kantad av mysiga barer, caféer, restauranger (Inga upptäckta turistfällor) pamler och vackra blommor.
 
Eftersom stranden med sol och bad inte är så aktuell för oss gick vi en promenad fram och tillbaka längs den långa strandpromenaden. Mängder av bänkar är utplacerade så det är lätt att bara slå sig ner och titta på folklivet.
Och vad alla människor släpar prylar till och från stranden. Helt otroligt! Bara att se det är ett skådespel i sig.
Men många bor kanske en km från stranden och då är det ju en bit att gå med  solstolar, handdukar,  parasoller, matboxar, badmadrasser och allt annat som skall med.
 
 I Torrevieja finns det inte så många hotell utan de flesta hyr eller äger sina bostäder.  Många spanjorer från inlandet, ofta Madridtrakten, har lägenheter här och kommer hit på sin semester.
Och utöver dessa utgör ju den spanska lokalbefolkningen en stor del av de som också vandrar till och från stranden med sitt bagage.
Vi satte oss småningom på en uteservering och beställde en spansk öl men vi fortsatte med stort intresse att bara titta på allt som hände runt oss. Väldigt trevligt att också få lite tilltugg serverade med ölen.
Tyvärr har jag ännu inte hittat mina "gabas pil- pil"; räkor i en stark vitlös och chilisås, men jag letar vidare. Och klart jag skall hitta dem....
 
                                    
                                                        En öl, San Migue,l till det facila priset av en euro.  
 
 
I en kanal hade en liten båt hittat sin grav.
 
Och fötterna har jag badat. Klart vatten!
 
Vacker hibiscus!
 
                                                                            
 

Köbricka?

    
Fint väder har vi och det är varmt. Men det var det hemma i Stockholm också, innan vi åkte. I går kväll vid en av stränderna inne i stan, Playa de La Cura, såg det ut så här strax före klockan åtta. Trångt!
Stranden är en av flera som finns inne i stan och jag tror att alla är välbesökta och välfyllda i dessa semestertider. Till saken hör att det också finns mindre stränder där utrymmet är bättre....Men vi är inte här för att ligga på stranden och sola.
Att strosa längs den fina strandpromenaden i skymningen, slå sig ner och bara titta är ett nöje och en upplevelse i sig. Och bra uppladddning inför kvällens middag. i Spanien äts middag sent och vad jag sett så börjar man helst inte äta före 21 på kvällen. Jo, det är vi turister förstås, som gärna vill äta tidigare.
 
Playa de La Cura
 
Alldeles bredvid Playa de La Cura finns en mysig vik, helt perfekt för barn.
 
En av stränderna i La Mata där vi var i går. Inte alls lika mycket människor här och det gick bra att breda ut sig.
 
 
 
 
 

Här är vi!

    
Var vi är? Jo i Spanien, närmare bestämt i Torrevieja, en stad som ligger ca sex mil söder om Alicante på Costa Blanca.
Vi bestämde oss ganska hastigt för att ta en tur ut i Europa och tänkte att ett flyg till Alicante skulle passa bra och sedan inte ha några direkta planer.
Vi visste att vi första natten skulle bo i Torrevieja , på ett mindre hotel som vi fått rekommenderat, hotel Madrid. Centralt läge och lugnt läge och med fem minuters promenad ner till havet och strandpromenaden.
Och här har vi blivit kvar.....
Fina strandpromenader i Torrevieja.
 
Jag trodde att Torrevieja skulle vara en "svenskkoloni", det kanske det också är, men hitintills har vi bara stött på en handfull skandinaver. Däremot är det många spanjorer som är här på semester, så det känns inte alls turistiskt, och det gillar vi. Jag har förstått att Torrevieja har ett liv året om eftersom det inte just är en semesterort som bara lever upp på sommaren även om den nog får ett tydligt uppsving då.
Staden är ganska stor, ca 100 000 invånare, men den är också väldigt utspridd och känns mer som en mindre stad där allt finns inom promenadavstånd.
Inne i Torrevieja finns flera stränder men i dessa semestertider så känns de ganska övrbefolkade. Alltså inget för oss.
Idag tog vi en buss till en by som ligger några km norr om Torrevieja, La Mata. Vi fick en trevlig rundtur både i stan och längs kusten för den euro som resan kostade.  I La Mata var inte stränderna lika fyllda som inne i Torrevieja och byn i sig var väldigt mysig.
 
En liten del av den flera kilometer långa stranden i La Mata.
Och här kan man promenera på ett trädäck längs havet längs nästan hela stranden.
 
 La Mata och vy mot ett större område, Torre La Mata, som ligger uppe på höjden. Vacker utsikt och att gå ner till stranden går bra , men värre hm då det bara är uppför i 500 m.
 
Många spanjorer har semester nu och när man ser dem på väg till och från stranden med stora hjulförsedda shoppingväskor, parasoller, solstolar luftmadrasser och strandbagar så är det lätt att tro att de flyttar ner för hela dagen. Men nej då, vid två rullas och bärs allt hem igen för lunch och siesta. Och senare på eftermiddagen går lasset iväg till stranden igen.
 
Det släpas fram och tillbaka till stranden.
Varmt är det, det visste vi, så vi tar siesta precis som spanjorerna mellan två och fyra, Sedan blir det dags för nya äventyr.
Lunchen intog vi på vägen hem på en jättetrevlig "pub" nära vårt hotell. Öl och tapas (smårätter) blev utmärkt och det var väldigt gott.
Men just min favorit "räkor pil-pil" fanns inte på menyn idag. Men jag skall nog hitta dem innan vi reser hem på tisdag.
 
Mysig pub för lunch.
 

Strövtåg i för mig ny stad.

    
Här har man sena vanor och blogginlägget kommer också sent. Men man får anpassa sig till hur det är...
Med vanorna alltså!
Idag har det promenerats i flera timmar med en karta i handen. Inte för att vi letade efter något speciellt utan mer för att upptäcka staden.
Vi hamnade på en fredagsmarknad som var gigantisk och sträckt sig längs flera gator och ett par torg. Så på fredagar mellan klockan 8 och 16 stängs alltså flera gator av p.g.a. marknaden och all trafik omdirigeras.
Om det nu var så att jag hade behövt något så hade jag nog kunnat hitta det här idag. Ett otroligt utbud av precis allt och väldigt billigt. Dessutom prutat och klart. Skönt, tycker jag.
Även frukt, kött, fisk, skaldjur och blommor fanns i rikliga mängder; men på en egen avdelning av marknaden.
Vi är i en ganska stor stad, ca.100 000 invånare, och den är ganska utspridd längs havet. Själva stadskärnan känns inte alls stor och äldre bebyggelse blandas med ny. Bostadshusen är förhållandevis låga, mellan 3 och sju våningar, många gator är smala och enkelriktade så intrycket blir att det är en mindre stad än vad den i själva verket är.
Vi har hunnit med både en lättare lunch och en rejäl middag och inser att restaurangutbudet är stort. Särskilt roligt här är att det visserligen är en del turister men att staden inte alls känns turistisk, vilket jag nog hade trott.
Vad gäller direkta sevärdheter så tror jag inte utbudet är så stort, men inom en radie av 5 mil finns hur mycket som helst att titta på och besöka om man så vill. Enkelt att förflytta sig med buss eller hyrbil. Landet kan ni nog gissa nu, det tror jag. Men kanske inte ännu staden.
 
 
 
                                                                                        
 

Första stoppet och vidare...

    
 Det har känts som en lång dags färd mot natt. Men vid 21 tiden i kväll så klev vi in på vårt hotell, har installerat oss och tittat lite på grannkvarteren.
 Det blev en ganska lång resa rent tidsmässigt. Vi lämnade Arlanda och gjorde ett stopp på lite drygt en timme i vårt västra grannland och hann med lite lunch på flygplatsen.
Sedan blev det ytterligare en flygtur på några timmar innan vi landade där det var planerat.
Och eftersom vi fick vänta på vår buss lite drygt en timme, så passade vi på att få i oss lite mat.
Internetuppkopplingen på hotellrummet kunde ha varit bättre, men den fungerar i alla fall.
Nu väntar John Blund på att jag skall stänga av datorn och låta mig vaggas till sömns. Inga problem skulle jag tro.
Vi hörs i morgon!
 
 
 
Att Norge är dyrt var jag väl medveten om, men att en liten flaska vatten kostar 40 svenska kronor är absolut i mesta laget. Tyvärr blev jag av med min medhavda i säkerhetskontrollen som vi passerade som transitpassagerare. Hade glömt att dricka ur vattnet....Och det har hänt förr.
                                         
 
 
 
                                                                   
 
 
 
 

Repris!

    
Sitter hemma i soffan och tittar på EM i fotboll. Det svenska damlandslaget spelar mot Damnark. Plötsligt uppenbarar sig minnen i mitt huvid. Minnen från VM i fotboll i Kina i september 2007 och jag var där. Sverige spelade mot Nordkorea. Jag jag kommer alltid att minnas matchen. Och av olika skäl.
Här kommer en repris av ett inlägg från september 2007.
 
I går var det dags! Jag var på VM.  Mitt första någonsin. Ja, det var inte jag som deltog direkt. Det var VM- match i fotboll. I Tianjin, som ligger ett par timmars bilresa sydost om Beijing. Och jag, som knappast sett någon fotbollsmatch i verkligheten skulle nu på VM. Tänka sig! Spännande värre!
Sveriges damlag skulle möta Nordkoréas. Helst skulle de vinna också. Gärna med tre mål, för att gå vidare till semifinal. Vi var många från skolan som var laddade. Rätt klädsel i ett sådant här sammanhang förstod jag också var viktig. Vad gör man inte som svensk på VM match i Kina. Spänningen var OLIIIDLIG.....Jag som följt de andra matcherna på tv skulle nu se en "på riktigt".

image27

Några arbetskamrater och jag själv "laddade" för match. Jag hade fått låna tröja nr 10. Den kunde antingen vara Zlatans eller Hanna Ljungbergs....Tänk när jag får en egen....Tänka kan man!

När vi kom in på den nybyggda Olympiaarenan i Tianjin, som tar ca 60.000 åskådare, så hittade vi  efter ett tag våra platser. Men de var klart upptagna! På alla våra bokade 30 platser satt det norkoreáner!

image28

Delar av Nordkoréas hejarklack.

Men  som den person jag är så tänkte jag:- Dom får flytta på sig! Först var det inte ens möjligt att ta sig fram till de tilltänkta platserna. Det stod nordkoreáner i vägen. Och de var många! Plötsligt stegar en stadig man förbi mig. I passagen kliver han på min "onda" tå. Jag blev vansinnig och slog till honom på axeln. Hårt. Men vad hjälpte det? Ont gjorde det i tån och förbi gick han. Vad göra? Jo, jag stegade fram och satte mig på en ledig plats mitt i deras hejarklack. Under tiden krävde jag på svenska att de skulle flytta sig. Ja, ett och annat engelskt ord blev det väl....Men inte flyttade sig någon för det.
Till sist fick jag se mig besegrad och lämna det nordkoréanska fästet. Jag anslöt mig till de övriga svenskarna och insåg att jag fick ge mig.

image29

Lite svensk trygghet.

Matchen kunde börja. Jag var helt faschinerad av att vara på fotboll. Kanske var det omkring 200 svenskar som var här för att heja på Sverige. Vi gjorde alla vårt bästa för att synas. Och det gjorde vi. Kinesisk TV filmade och vi var med!!! 
Det var svårt att överrösta de nordkoreánska fansen, visst. Men vilket lag vann? Jo, Sverige med 2-1. Tack till alla kineser som hejade på Sverige. Jag är övertygad om att det hjälpte! Men någon semifinal blev inte.Däremot en händelserik och mycket rolig kväll. Nu håller nog jag en tumme extra för Kina....

Blandad konfekt.

    
Dagen har då verkligen innehållit en blandad konfekt av aktiviteter och händelser.
Och bara trevligheter!
I morse blev jag uppringd av ett större pensionsföretag som undrade om jag från och med augusti kunde tänka mig att blogga för dem,  med start i slutet av augusti. Vi är några "friherrar och friherrinnor" (pensionärer) som en gång i veckan skall skicka in våra texter och de kommer sedan att publiceras på pensionsföretagets hemsida. Kul! Meningen är att pensionärslivet skall beskrivas....
 
Eftersom vi skall ut och resa till lite varmare trakter i morgon så passade jag på att ta en tur till Uppsala för att träffa "Maxfamiljen". Max med farmor och sina föräldrar har varit en vända i Grekland, så det är nästan två veckor sedan vi sågs. Väldigt lång tid  känns det som....
Hur som, jättmysigt att ses och spännande att få följa med Liv till barmorskan och lyssna på bebisen i hennes mage. Tänk, bara två månader kvar tills barnbarn nummer två ser dagens ljus.
Vädret idag bjöd på regn, så utomhusvistelse kändes inte så  lockande. Men däremot blev det bra att äta en sushilunch tillsammans. Men det fick bli inomhus.
 
 
 Och Max kommer ihåg hur man äter med pinnar efter sina Kinabesök.
 
 Max var inte så intresserad av att lyssna på bebisens hjärtljud. Att leka var roligare.
                                                                                  
 Nu är det packat och klart inför morgondagens resa och det är bara handbagage som skall med, 10 kg får vi ha och det är bra. Men även rullväskan väger ju lite.... Tror nog att det skall fungera.
Så i morgon kväll är vi på ett resmål där vi aldrig har varit men vi har besökt landet flera gånger och det är inom Europa......
Återkommer med rapport!
 

"Grodhavet" tur och retur

    
Det vackra vädret fortsätter så det är bara att tacka och vara glad för det. Segelbåtslivet är för några dagar utbytt mot stadslivet. Men vatten har jag runt mig ändå, vi bor ju i princip på kajen....Men variation är trevligt så idag på eftermiddagen blev det ett besök vid "Grodhavet" (Mälaren) och mina barn och ungdomshemtrakter i Solna och längs Karlberg Strand. För hur det än är, så dras jag till vatten...
Och att promenera från St. Eriksplan ner mot Karlberg och vidare längs Mälaren och idylliska Karlbergskanalen mot Solna och Sundbyberg är en sträcka som är väl värd att gå. Flera "vattenhål" finns under vägs.......
 
 
Det finns olika sätt att ta sig fram
                                                                                           
 
Mitt stopp blev på Sjökrogen, Pampas Marina, där jag träffade min dotter Helen och vi satt ett tag i det härliga solskenet. 
Det är också trevligt att titta på båtarna som ligger vid bryggorna och här finns också en del vattenvillor och en del mer båtliknande husbåtar. Absolut ett alternativ till att bo i lägenhet eller hus och tomten blir väldigt lättskött.
 
 
                                                                                                
Lite exotiskt är det med de konstgjorda palmerna alldeles vid vattnet.
Mat serveras lunch och kvällstid. Kaffe eller annat drickbart serveras hela dagen och vackra sommardagar och kvällar är det ont om lediga bord. Mycket förståligt.
 
En större modell av villabåtarna och en mer vanlig husbåt. Vanlig på så sätt att den ser ut som en båt.
Och det är verkligen ett sjönära läge, som det brukar stå i bostadsannonserna.
 
                                                   
Lite humor är alltid trevligt och särskilt när man själv till sjöss ständigt kollar vädret. Skall hänga upp en sten på vår båt så att det blir lättare att hänga med i väderleksrapporten.
                                            
 
 

Mycket att se/uppleva och hålla koll på....

    
Seglingstillvaron blir liksom aldrig enformig och det passar mig. Man måste vara hela tiden vara med på vad som händer runt om och det gäller både när man ligger still och under gång.
Eftersom jag kan vara en aning orolig, men bara lite, så brukar jag nattetid ett par gånger titta upp ur vår framlucka för att se att vi ligger där vi tänkt oss.
Det kunde ju möjligen vara så att ankaret släppt eller att vinden ändrat riktning och att vi av den anledningen inte befinner oss där det är tänkt. Men jag gör det bara för säkerhets skull.....
Under själva seglingen gäller att nogsamt följa med på sjökortet. GPS må så vara, men hederliga sjökort är lite mer sport. Det är lite som att orientera; både att beräkna avstånd, se hur djupt det är, var vinden blåser ifrån, spana efter prickar och fyrar och veta exakt var man är. Parametrar som är absolut nödvändiga till sjöss.
Att sedan akta sig för snabbgående motorbåtar och Vaxholmsbåtar (skärgårdsbåtar) som ger en massa svall är en extra krydda. Men jag gillar den inte!
Naturupplevelserna, stillheten, att inte ha någon tid att passa, ta degen som den kommer och att leva ett liv som inte är "som hemma" , alltså inte den komforten, är nog det som jag tycker allra bäst om.
Att jag sedan kan vara orolig för att Bosse eller jag skall få bommen i huvudet, det är en helt annan sak.
 
 
Svenskt och finskt i kväll.Vår båt känns liten i sammanhanget, trots att den är 7.70m lång och 2,50m bred.
 
Hästar som dricker vatten och ett staket som skall hålla fåren på plats. Men de ville inte vara med på bild.
I alla fall rolit att tittta runt vad som finns i märheten. Men ingen havsörn i sikte idag.
                                                                                            
Ordning och reda måste det vara ombord; grönt står för styrbord (höger sida) och rött står för babord (vänster) och är man tveksam så har jag sett att man kan skaffa sockor i dessa färger så att man vet exakt...
Viktigt att veta för de prickar som finns markerade på sjökorten, så man vet på vilken sida man skall passera .
                                                                                           
                                                                                          
Skönt med en gammal Vaxholmsbåt som inte ger så mycket svallvågor. Vaxholm III går bl.a till Kymmendö.
                                                                
 
 
 

Fantastisk kväll!

    
Igår, fram på kvällskvisten så bytte vi natthamn. Vinden vände och vi insåg att det skulle bli blåsigt bakom ön där vi låg. Lite synd för vi hade verkligen hittat ett bra ställe att övernatta på.
Men vi startade motorn och tuffade iväg lite norrut, mot Kymmendö. (Jag säger bara Strindberg och Hemsöborna om Kymmendö låter bekant. Är man sugen på att ta en närmare titt på Kymmendö, kanske en dagstur, så går det båtar hit från Stockholm.)
Här hittade vi en vik helt i lä som såg verkligt inbjudande ut, Myrängsfladen.
Och var vi inte ensamma direkt, men eftersom vi inte hade behov av att gå i land så fanns det gott om utrymme på fladen  att lägga sig för ankar.
 
Kvällen var nästan magisk och vi satt länge ute i sittbrunnen och såg solen gå ner i havet bakom skogen och såg himlen som blev svagt rosa. Det var alldeles stilla och så tyst att mina egna andetag nästan kändes störande i sammanhanget.
Just känslan av att vara helt närvarande, här och nu infinner sig och jag vill bevara den. Länge!
Det hinner bli tidig morgon innan jag jag kryper till kojs.
 
 
 

Transistorn är med!

    
Trots att vi (jag) till sjöss är utrustad med både dator (kan inte ladda den ombord) och mobil( laddas genom mitt lilla, på Clas Ohlsson, inköpta solcellsbatteri som fungerar utmärkt) så är just transistorradon ounbärlig. För det är ju sjörapporterna och vädret som sänds i P1 några gånger om dagen som är extra viktiga när man är till sjöss. Visst går det alldeles utmärkt att lyssna via Iphonen, men det är inte samma sak och ger absolut inte samma känsla.
DEt är också jättemysigt att inder själva seglingen lyssna på radion och gärna P1 och programmet Sommar. Men det finns mängder av intressanta program att lyssna på i P1 och hemma gör jag det alltför sällan.
 
 
 En annan sak, kanske äv mer världslig karaktär, är bröd och jordgubbsbåten som i många vikar kommer på morgonen och säljer nybakade frallor, kanelbullar och jordgubbar. Klart jag vill handla även om det blir dyrt. Men denna sercice är helt perfekt.
                                                                                          
 Brödbåten kom i morse och visst blev det nybakade frallor till frukost. Och kanelbullar till eftermiddagskaffet.
 

Efter frukost lämnade vi Napoleonviken och seglade, ja det gick utmärkt att segla söderut med nno vind. (Nord, nord, ostlig vind.)
Det blev en kanondag med segling hela dagen. Jättemysigt!
 
 
Bosse förtöjer i vår tilltänkta natthamn i närheten av Ornö, Stockholms södra skärgård.
 
                                                                                           
Vackert! "Och vi hade i alla fall tur med vädret"! Absolut! Jag hade tänkt mig att bada, men det blev bara att doppa fötterna. Badtermometern visade på +12 grader. Och jag badar aldrig under +18 och helst vill jag ha 24 gradigt vatten. Det får jag ju aldrig i Sverige, så baden här hemma blir få. Men idag kunde jag tänka tanken att doppa mig. Men inte i +12 grader.
 
 Och fler än vi var ute och seglade.
 
 Middagsbestyr.
 
 

Stilla!

    
Jag sitter ute på en klippa i skärgården och lyssnar på reprisen av " Sommar" och idag med journalisten Annika Hagström. Så tänkvärt! Jag njuter av en härlig afton och ett program som berör och ger många tankar. Lyssna gärna!
 

Grillröken ligger tät...

    
Enligt väderprognoserna, jag tittade på flera, så skulle det bli en strålande dag med sol och värme. Varmt har det förvisso varit med solen glömde nog till största delen av att göra entré.
Fram på eftermiddagen bestämde vi oss i alla fall att ge oss ut med båten och eftersom det inte blåste, inte idag heller, så gick vi för motor. Och vårt mål för eftermiddagen fick bli som vanligt, Napoleonviken, ca två timmars gång från vår hemmahamn.
Här var det ganska många båtar när vi kom vid halv sex och det har fyllts på efter hand.
Vi valde att ligga på redden och för ankar. Min melodi är inte när det kommer x antal båtar och lägger sig ett par meter ifrån....
Hur som helst är det roligt att se när andra båtar lägger till och strax därefter bärs grillar ocjh mat i land. För till sjöss skall man nog grilla. Jag har förstått det.
Visst grillar vi också ibland men vår natthamn är absolut inte beroende av om man kan grilla i land eller inte. Och skulle vi absolut vilja grilla så går det bra att göra det ombord på båten.
I skrivandets stund luktar det rök över nejden och alla har ett bestyr med att få ordning på glöden och maten klar. Och det skall gå snabbt!
För vår del blir det en medhavd, hemgjord potatissallad som är förstärkt med gurka, äpple, rädisor och salladslök; allt i en lite lagom dressing av gräddfil, lite majonnäs och senap. Till detta serveras en bit  stekt oxfillé ( stekt i panna på spritköket) och en chilibernaisesås. Förrätten blir avokado med räkor i en chilidressing.
Och efterrätten; rabarberpaj med lättvispad vaniljvisp. ( Glass hade varit önskvärt, men frys har vi inte ombord.)
Så i kväll får grillröken ligga över viken och kanske håller den myggen borta....
En natt blir det här och i morgon skall det blåsa mellan västlig och nordostlig vind så då kan vi segla. Hurra! Och det gör vi söderut.
 
 Många vill stanna över natten i Napoleonviken.
 
 Norska "grannar" i tre båtar, har redan tänt grillarna,. Det skedde fem minuter efter att de lagt till...
 
 
Och vi ligger bra här i vår ensamhet...
 
 

Strövtåg i Mariehamn

    
Mariehamn bjöd på strålande solsken och jag tycker alltid det är trevligt att promenera runt i någon av hamnarna. 
I Östra hamnen finns skärgårdskvarteren, gamla trähus med olika hantverksbutiker, en fin gästhamn, Hotell Akripelag med mysig trädgårdsservering och alldeles vid vattnet ligger restaurang Seapoint.
I Västra hamnen lägger Finlandsbåtarna till; Helsingfors -Stockholm, Åbo - Stockholm och färjan, Rosella, som går mellan Kapellskär (i Roslagen utanför Norrtälje) och till Mariehamn med flera dagliga turer.
Även krysningsfartygen mellan Stockholm och Mariehamn; Cinderella (Vikinglinjen) och Birka Paradise lägger till här.
Lite längre norrut längs kajen ligger Ålands Sjöfartsmuseum uppe på höjden och museiefartyget Pommern.
Pommern som när den byggdes hette Mneme, efter en musa i den grekiska mytologin, är en fyrmastad stålbark som byggdes 1903 i Glasgow och som länge seglat på de sju haven. Men sedan slutet av 1940 talet har det varit färdigseglat för Pommern och 1957 efter en del upprustning är barken ett museum som är väl värt ett besök.
Och ett besök, eller flera, i Mariehamn rekommenderas. Perfekt utflyktsmål även över dagen.
 
 
Museifartyget Pommern
 
Ännu lite längre bort längs kajen finns ett par mysiga restauranger på bryggorna. 
Bara att slå sig ner i solen och njuta av hav och båtar som kommer ut och in i den fina gästhamnen.
 
 
Västra hamnens fina gästhamn och Ålands Segelsällskaps restaurang.
 
 
 
Att äta gott på båten hem hör liksom till för vår del. Många äter buffén, som jag ändå måste tillstå är riktigt bra på Vikinglinjen, men vi föredrar ofta att sitta och "bli uppassade" i à la carterestaurangen. Här serveras god mat, det är bra service och rimlig prisnivå.
 
 Mitt val denna dag bestod av grillad fläskfilé Oscar, med kräftstjärtar och två supergoda såser.
Tillbehören i övrigt väljer man själv .......

Åland väntar

    
Strålande sommarväder och en härlig dag! Vi bestämde oss snabbt i går kväll för att ta en tur till Åland, över dagen.
Skönt att sitta ute på däck och njuta av havet och den svenska och åländska ytterskärgården.
 Och visst tittade jag lite extra på segelbåtarna på väg över Ålands Hav.
Tror inte jag själv vågar gå över med vår båt. Den känns väl liten i sammanhanget. Men maken bedyrar att det går utmärkt och han har många gånger seglat över Ålands Hav i båtar både mindre och större än den vi har nu.
Bosse är en mycket van seglare och är i princip född på sjön så jag skulle inte känna mig orolig på så sätt. Det är mer havet än seglingen som skrämmer mig.
Så att segla i Stockholms skärgård blir bra a i sommar. Och kanske blir jag modigare.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens utflykt

    
 Sol stundtals och däremellan en hel del moln under dagen och termometern har under dagen hållit sig runt +20.  En helt vanlig svensk sommardag med andra ord.
Jag har haft en vilodag hemma på balkongen med lite korsord och matböcker och drog mig på sena eftermiddagen ner mot Slussen för att ta bussen den sex minuter korta turen ut till Nacka Forum.
Nu skulle jag inte alls handla något, men  Nacka Forum är ett jättebra och fräscht centrum med mer än 150 butiker inom alla tänkbaar områden dessutom finns flera trevliga caféer, några snabbmatställen och en handfull mer "riktiga restauranger".
Och på många ställen finns stolar, soffor och fåtöljer utplacerade och det känns luftigt och inbjudande ut.
Även de allmänna toaletterna är många och fräscha, dessutom kostnadsfria. Positivt!
Shoppa skulle jag inte, men däremot äta en bit mat tillsammans med min dotter Helen. Valet föll på Melanders fisksom både har en restautang och en delikatessdisk.
Trevligt och väldigt gott och det är alltid mysigt att träffas så där spontant på tu man hand.
Och lagom till "Allsången" är jag nu hemma igen och skall låta mig underhållas. Allsången hör ju till sommaren....Molnen är nu som bortblåsta och en klarblå himmel visar sig.
Precis som det skall vara när det är "Allsång på Skansen".
 
 
 
                                                 
 
 
 

Utbyte

    
 Ny månad, juli, och kanske den månad som man allra mest förknippar med sommaren.
Sedan jag i början av januari köpte den här kalendern av Paulo Coelho så har jag nästan varje dag läst i den och gjort lite anteckningar om just dagen som passerat. Och för varje måndag och söndag kommer några extra tänkvärda rader. Varje månad har också en egen rubrik och för juli är det "utbyte"och det är
Dagens och veckans citat är följande; " När ett visst antal människor har tillräcklig tro för att ändra händelsernas utveckling kommer alla andra - överallt på jorden - att gynnas av den förändringen". (Citat från Coelhos bok, VID FLODEN PIEDRA SATTE JAG MIG NER OCH GRÄT.)
Och ordet utbyte, precis som många andra ord, får ju den innebörd man själv väljer att lägga i det. Tror mitt focus kommer att ligga mest åt det känslomässiga, erfarenhetsmässiga och intelektuella  hållet.Men vi får se vad det blir...
Får se mitt resultatet i slutet av månaden när jag gjort en sammanfattning.
(Juni månads rubrik var "accepterande", ett vitt och stort begrepp och jag skall ägna tid åt att läsa igenom mina nerskrivna tankar om just det.)
 
 
"Det finns etapper på vägen som kan vara helt oinspirerande, och hemligheten är att förvandla de perioderna till ett möte med det egna jaget eller med någonting högre"; av Paulo Coelho och "Kejsaren från Pottobello".
 

Jag började i alla fall juli med att byta ut Söder mot Upplands Väsby för att fira en väldigt god vän som fyllde år.
Och att byta ut asfalten i stan mot en skogsstig, om än så bara för 500 m, kändes skönt och somrigt.
 
 
Nästan framme. Och denna idyll (baksidan) finns inne i ett bostadsområde med två och trevåningshus....
 
Och mer somrigt skulle det bli....
 
-vackra blommor....
                                                                                          
                                 
                     - härliga jordgubbsbakelser och Eva, "födelsedagsbarnet". Stort grattis!