"Up and home"

    
På väg mot Sveg och flygplatsen där. Landskapet som passerade utanför bussfönstret var så vackert. Bara att luta sig tillbaka och njuta.
Resan mellan Vemdalens by och Sveg trafikeras av Länstrafiken och sker med bekväma bussar där det också finns internet ombord. Sveg är lite av en knutpunktoch härifrån går bussar både mot Östersund och Mora, om man nu inte vill ta Inlandsbanan.
 
 
 
 
 
Vi hade beställt en flygtaxi för att ta oss de fyra kilometrarna  ut till Svegs flygplats och det fungerade perfekt.
Bussen kom in till Sveg 15.15 och en kvart senare var vi incheckade och klara och kunde i godan ro slå oss ner i den lilla avgångshallen och vänta på ombordstigningen.
 
 
Planet som skulle flyga oss till Stockholm, via Mora, var av märket Jetstream 31, ett tvåmotorigt plan med plats för ca 20 passagerare. För egen del hoppades jag att det skulle vara bra flygväder så att jag inte skulle fara omkring som en vante där upp i det blå.
Jag har nämligen vissa tendenser till att bli flygrädd. Skulle man kanske inte tro. Men nu var ju Sara med och kunde peta på mig bakifrån om jag plötsligt skulle tvärvägra att gå ombord. Det gjorde jag allts inte... Jag gick först av passagerarna ut från hallen och med beslutsamma steg klev över plattan och ombord.
 
 
Spännande!!!
 
Piloten gör sig och planet redo för start och styrman ger oss passagerare säkerhetsinfo.
 
Klart för start! Visst ser det bra ut?
        
Det här går ju bra!
 
Mellanlandning i Mora efter 30 minuter i luften och ytterligare fem passagerare kommer ombord.
                                                                                            
Mot Stockholm och Arlanda, en flygtur på 50 minuter.
Vi kom till terminal 3, så det var bekvämt att bara ta rulltrappan ner till Arlanda Express och 25 minuter senare var jag vid Cittyterminalen och blev mött av Bosse.
 
 
       
Om man nu funderar på att ta sig till Härjedalsfjällen från Stockholmsområdet och utan bil, så kanske bussen "Härjedalingen" är det enklaste. Bussresa inklusive matpaus tar strax under åtta timmar inkl. rast i Ljusdal och priset för enkel resa varierar lite, men ca 450-500 kr. 
Att som vi gjorde; tåg till Mora, byte till Inlandsbanan för färd till Röjan och buss sita biten tar lika lång tid och priset är detsamma. ( Inklusive första klass på tåget till Mora)  Och för mig som lätt blir buss/bilsjuk så är det ett bättre alternativ. Och man kan röra sig lite mer på tåget....
Att flyga till eller från Sveg från Arlanda,  inklusive flygtaxi och busstranspoerter kostar med icke ombokningsbar flygbiljett ca 550 kr. (flygpriset låg när vi åkte på 425 kr)
Tiden? Totalt från Vemdalsskalet och till Stockholm Central, 4 timmar och 15 minuter.
 
För min del var det både roligt och omväxlande att ta tåget ena vägen och buss/flyg hem. Och just det här att klura både på tidtabeller och resvägar tycker ju jag är roligt.
Nu får vi se när nästa resa blir.....Och vart?
 
 
                                                                       
                                                                                            
                                                                                     
Åse

Det var en smidig väg att ta sig till Stockholm på. Expert på tidtabeller och resrutter är du ju specialist på. Jag rekommenderar dig att inte gå och se filmen Flight som är Oscarsnominerad. Den var fängslande men det dröjer nog innan jag sätter min fot i ett flygplan. Det skulle vara alkotest för piloter!!!!!
Kram Åse

Svar: Tack för tipset! Då skall jag nog inte se den filmen....Och det var smidigt att flyga hem.
Kram!
Ditte

Katarina

Vad modig du är som flyger i ett så litet plan, men det gick ju jättebra.
Har varit med bloggen och dig i Vemdalen och vet att ni haft bra dagar även utan så mycket sol.
Kul att du fortfarande gillar att åka skidor! Och jag vet att du kan.
Kramar!

Freedomtravel

Inget stort flygplan det där! Jag tycker alltid att det är lite obehagligt att flyga och ju mindre flygplan desto mer verkligt, och ofta mer skakigt, blir det. Jag har flugit en del till Gotland bland annat och de planen är jag inte väldigt förtjust i, men det är ju ändå större än det här! Det minsta jag flugit är nog på Island. Jag bodde ett år på Västmannaöarna när jag var 17 år, och där flög man ofta till Reykjavik i 7 personersplan...

Svar: Jag är ju ingen flygfantast över huvud taget, men jag flyger i all fall för att det är så praktiskt och jag tycker ju om att resa. Men resan hem från Sveg var ju en kort tur och det gick snabbt.Vad spännande att ha bott på Västmannaöarna! Och Reykjavik har jag hitintills inte besökt, finns dock på min reselista.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: